Varování pro všechny: Záměrné vyvolávání nenávisti funguje. Dá se na tom vybudovat kariéra. Ale co pak?

26. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Muž se ve čtvrtek pokusil rozbít okna a kopáním probourat dveře do poslanecké kanceláře Jess Phillipsové v jejím volebním okrsku v Birminghamu. Vykřikoval "fašistka". Pracovníci její poslanecké kanceláře se museli v kanceláři zamknout. Muže posléze zatkla policie. K incidentu došlo poté, co Phillipsová ve čtvrtek v Dolní sněmovně předložila "naléhavou otázku" ohledně nenávistného jazyka, viz níže.

Poté, co Boris Johnson popřel, že jeho nenávistného jazyka zneužívají proti poslancům útočníci, Phillipsová zveřejnila anonymní dopis, v němž se pravilo: "Je prorocké, že Boris Johnson říká, že raději by byl, aby ho našli mrtvého v příkopě. To se stane těm, kdo odmítnou realizovat brexit." ZDE  


Labouristická poslankyně Jess Phillipsová položila ve čtvrtek Dolní sněmovně "naléhavou otázku" ohledně nenávistného jazyka, jakého používá ve Sněmovně Boris Johnson. Její projev je závažným varováním pro nás pro všechny. I země s ctihodnými demokratickými kořeny se může rychle propadnout do nenávisti.  (JČ)

Jess Phillips:

Používání výrazů včera a v minulých týdnech jako "kapitulační zákon" [to je výraz, který Johnson používá pro zákon, jímž Dolní sněmovna zabránila divokému brexitu, pozn. red.], "válka", "zrada", "zrádci" - to zjevně bylo vyzkoušeno na pracovních seminářích a záměrně je těchto výrazů intenzivně používáno cíleně vyvolávat nenávist a konflikty.

Rozumím tomu, funguje to.

Není to upřímné. Je to totálně naplánované. Je to stoprocentně připraveno jako umělá strategie, kterou kdosi vypracoval s cílem poškodit naši zemi a vyvolat v ní nenávist.

Když slyším o vraždé mé kamarádky Jo Coxové a vidím, co to ve mně a v mých kolezích a kolegyních vyvolalo, jak se bojíme, když slyšíme, že to pan premiér charakterizoval jako humbuk, já vlastně nepociťuju vůči panu premiérovi zlost, je mi líto vás, kteří musíte podporovat jeho linii.

Lidé naproti mně (na konzervativních lavicích v parlamentě) vědi moc dobře, jak děsivé to bylo charakterizovat vraždu mé kamarádky jen jako humbuk.

Chci požádat pana premiéra, aby se omluvil a chci mu říct, že nejodvážnější, nejsilnější věcí je říct "omlouvám se" - bude vypadat dobře a lidi, kteří chtějí brexit, to nerozezlí, pokud se aspoň projednou zachová jako státník.

Nadávat mi, přičítat mi a mé mrtvé kamarádce slova, které jsme neřekly, to mě rozhněvalo, a mám i strach, ale nebudu reagovat, protože pan premiér chce, abych reagovala, abych se přidala k chaosu, který udržuje tuto nenávist a tento strach na našich ulicích.

Já bych jen chtěla požádat pana ministra, aby požádal pana premiéra, aby se v soukromí se svými poradci a s některými svými kolegy setkal se mnou a s mými přáteli z rodiny Jo Coxové, abychom mu mohli vysvětlit svůj smutek a vysvětlili mu, proč je to tak odporné, že se rozhodl vyvolávat v zemi konflikty, namísto toho, aby byl státníkem.

0
Vytisknout
8311

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2019