Pozdvižení v Dolní sněmovně nad Johnsonovou agresivitou

26. 9. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut
Poznámka mně: Nedivat se už na parlamentní TV kanál, dokud Johnson nezmizí. Dnes večer to bylo nejnechutnější, nejodpornější divadlo, jaké jsem kdy viděla. On a jeho přehnaně privilegovaní mafiáni si nezaslouží už ani pohrdání. Během  středeční dlouhé a emocionální debaty v Dolní sněmovně  Boris Johnson, navrátivší se z USA po úterní totální porážce u britského Nejvyššího soudu, který prohlásil jeho suspendování parlamentu za nezákonné, reagoval na tento rozsudek agresivně. Komentátoři poukazují na to, že se z porážky pro sebe snaží vytlouci volební kapitál. Populisticky totiž bude vytvářet představu, že "britské elity, včetně soudců a parlamentu, se spikly a brání realizaci touhy lidu uskutečnit brexit". Tu uskuteční jedině lidový šampion Boris Johnson.

Agresivita Johnsona i členů jeho vlády byla ve středu v Dolní sněmovně neuvěřitelná, zjevně bezprecedentní.

Labouristická poslankyně Paula Sheriff na Johnsona v emocionálním vystoupení apelovala, aby přestal užívat konfliktního jazyka a označovat poslance, kteří s ním nesouhlasí, za "zrádce", aby nepoužíval slova "zrada", a "kapitulace". Poukázala na to, že mnozí poslanci jsou v dnešní době terčem výhrůžek smrtí a že Johnsonův nenávistný jazyk jejich situaci činí nebezpečnou. Upozornila, že těsně před referendem o brexitu byla ultrapravicovým aktivistou zavražděna její kolegyně Jo Cox.

Sněmovna explodovala, když Boris Johnson toto varování Sheriffové označil za "humbuk". Obdobně explodoval Twitter.

Komentátorka Marina Hyde:


Jedna žena za druhou musely dnes večer povstat a prosit Borise Johnsona, aby se mírnil ve svém vyjadřování v zájmu jejich vlastní bezpečnosti - a on je pokaždé naopak ještě zuřivější. Je to naprosto vyprázdněný člověk. Všechno zahltil narcismus.

John Crace: Jestliže nestačilo rozhodnutí Nejvyššího soudu k tomu, aby Johnson rezignoval, jeho výrok o "humbuku" o Jo Coxové by k rezignaci měl stačit. Kdyby měli konzervativni poslanci trochu integrity anebo vědomí vlastní hodnoty, vyhnali by ho z funkce:

Komentátorka Isabel Hardmanová o tom napsala článek pro konzervativní server The Spectator, z něhož citujeme. Konstatovala  na Twitteru:

"Bylo mi trochu špatně od žaludku, když jsem tohle psala. Boris Johnson říká, že nejlepším způsobem jak poctit zavražděnou Jo Coxovou je realizovat brexit." (Coxová byla proti brexitu.)


Situace v Dolní sněmovně se náhle stala velmi ošklivou, když Boris Johnson odmítl stížnost labouristické poslankyně, která si stěžovala na nenávistný jazyk a na hrozby, které ona a její kolegové dostávají, jako "humbuk". Paula Sheriffová, která je obětí zvlášť intenzivní nenávistné kampan -  v její kanceláři pro ni někdo nechal hákové kříže - rozhněvaně apelovala na premiéra a žádala ho, aby se mírnil ve svém vyjadřování. Zmínila se při tom o vraždě své kolegyně, poslankyně Jo Coxové. Stalo se toto:

Paula Sheriff: "Opravdu nechci potlačovat robustní debatu, ale dnes večer pan premiér neustále užívá pejorativního jazyka k charakteristice zákona, který přijal tento parlament, a jsem si jista, pane předsedo, že byste souhlasil, že bychom neměli používat urážlivé, nebezpečné nebo pobuřující výrazy k charakteristice zákonů, které se nám nelíbí, a my tady stojíme, pane předsedo, pod štítem naší zemřelé kolegyně a mnoho z nás v tomto parlamentu je terčem výhrůžek smrtí a nenávistného jazyka doslova každý den, a dovolte mi říci panu premiérovi, že často používají jeho slov, "kapitulační zákon", "zrada", "zrádci" a já osobně už toho mám opravdu dost. Musíme se mírnit ve vyjadřování a musí to přijít v první řadě od pana premiéra, takže bych ráda slyšela jeho názor, měl by se absolutně stydět."

Boris Johnson: "Musím říci, pane předsedo, že jsem v životě neslyšel takovýto humbuk."

V Dolní sněmovně na to vznikla vřava a předseda Bercow musel požadovat obnovení pořádku, než Johnson vysvětlil, proč používá výrazu "kapitulační zákon" (Je to zákon, jímž Dolní sněmovna zabránila Johnsonovi v realizaci divokého brexitu. Mnozí poukazují na to, že používat výrazu "kapitulační zákon" je manipulace - Británie není s EU ve válce, pozn.red.) Neřekl nic k tomu, co Sheriffová řekla o smrti Coxové.

Když si na to stěžovala Tracey Brabinová, poslankyně, která nahradila zavražděnou Jo Coxovou v jejím volebním okrsku, Johnson na to řekl toto:

"Nejlepším způsobem jak uctít paměť Jo Coxové a jak sjednotit tuto zemi bude realizovat brexit."

Manžel zavražděné Jo Coxové Brendan Cox: Je mi trochu špatně od žaludku, že bylo jméno Jo tímto způsobem použito. Nejlepším způsobem jak poctít Jo, by bylo, abychom všichni (bez ohledu na své názory) bránili to, v co věříme, vášnivě a s rozhodností. Ale nikdy nesmíme démonizovat druhou stranu a musíme se přidržovat toho, co máme navzájem společného.



Sheriffová byla zvolena ve stejnou dobu jako Coxová. I Johnson. Mnoho přátel zavražděné poslankyně sedělo v Dolní sněmovně kolem ní, když došlo k této výměně s Johnsonem. Avšak Johnson se o ní v první replice ani nezminil, jako by šlo o levný politický argument, který je nutno odmítnout a nikoliv stále ještě bolestnou vzpomínku na zavražděnou kolegyni. Je všeobecně známo, že poslanci jsou stále více terčem hrozeb, nenávistného jazyka a šikany, a to na internetu i mimo něj, a to nejen labourističtí poslanci. Konzervativní kandidáti hovořili o výhrůžkách, jimž se jim dostalo během voleb r. 2017. Některým z nich byly zvandalizovány kanceláře a automobily. Od vraždy Jo Coxové se politická atmosféra v Anglii stala jedovatým smogem. Labouristická poslankyně Rosie Cooperová byla cílem spiknutí zabít ji, což vedlo k tomu, že Jack Renshaw, který si koupil mačetu, jíž ji chtěl usmrtit, byl odsouzen na doživotí. Řekla ve sněmovně, že měla být "zavražděna, aby byl vyslán signál státu, této sněmovně".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 






0
Vytisknout
9062

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2019