Záhada ve Wu-chanu: Vyléčení pacienti s koronavirem testováni negativně... a opět pozitivně

30. 3. 2020

čas čtení 2 minuty
Záhadná druhá vlna infekcí zpochybňuje přesnost používaných diagnostických nástrojů, zatímco se Čína připravuje v dubnu uvolnit karanténu a umožnit obyvatelům opustit epicentrum infekce. Vyvolává také obavy z možné druhé vlny případů onemocnění, upozorňují Emily Fengová a Amy Chengová.


Mezi 18. a 22. březnem čínské město Wu-chan neohlásilo žádné nové případy onemocnění způsobené domácím přenosem - to znamená infekce předané z osoby na osobu. Tento úspěch je považován za bod obratu v úsilí zadržet šíření viru, který v Číně infikoval více než 80 000 lidí. Wuchan byl zasažen zvlášť tvrdě, když se tu vyskytla více než polovina všech případů hlášených v celé zemi.

Avšak někteří obyvatelé Wu-chanu, kteří byli dříve pozitivně testováni a pak se z nemoci vzpamatovali, vykazují podruhé pozitivní výsledek testu. Na základě údajů z několika karanténních zařízení ve městě, která ubytovávají pacienty za účelem dalšího sledování po propuštění z nemocnice, se ukazuje, že asi 5-10 % pacientů označovaných za vyléčené opět vykazuje pozitivní výsledky testu.

Někteří z opětovně pozitivně testovaných jsou zřejmě asymptomatickými přenašeči - což naznačuje, že epidemie ve Wu-chanu se ani dost málo neblíží svému závěru.

Mohl by druhý pozitivní test znamenat druhou vlnu infekcí? Virologové si myslí, že je nepravděpodobné, že by pacient s COVID-19 mohl být tak rychle po vyléčení reinfikován, ale varují, že je příliš brzy na závěry.

Podle nových předpisů pro prevenci Čína nezahrnuje do celkového denního přehledu ty, kdo vykazují pozitivní výsledek po propuštění ze zdravotnického zařízení. Čína také nezahrnuje do souhrnu případů asymptomatické kauzy.

"Nemám představu, proč se úřady rozhodly nezapočítávat [asymptomatické] případy do oficiálního přehledu případů. Jsem zmaten," prohlásil jeden z wu-chanských lékařů, který má po vyléčení druhý pozitivní test.

Je možné, že propuštění z léčení nejprve získali falešný negativní test, což se může stát, pokud tampon používaný k odběru vzorků viru virus nezachytí. Doktor Li Wen-liang, který později sám v únoru zemřel, byl několikrát negativně testován na koronavirus, než získal přesnou diagnózu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7254

Diskuse

Obsah vydání | 1. 4. 2020