Co ze sebe bohužel voliči udělali sami

30. 3. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Daniela Lusková uvedla otevřený dopis ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (ANO) výzvou, aby rezort přestal z personálu zařízení pečujících o potřebné "dělat blbečky" ZDE.
   

Stát si podle Luskové na konci března vzpomněl, že je třeba chránit klienty a personál v kolektivních zařízeních sociální péče před epidemií, která začala v Číně v prosinci loňského roku - nicméně erár vedení těchto zařízení pouze mistruje předepisováním opatření, která jsou dávno zavedena. Přitom stát doteď nedokázal zařízením sociální péče zajistit potřebné množství ochranných pomůcek, které by umožnily zachovávat zde potřebnou úroveň bezpečnosti. - Do této chvíle byla nákaza koronavirem zjištěna nejméně v sedmi českých domovech pro seniory.


Stát pochopitelně právě teď na globálním trhu s výrazným převisem poptávky nakupuje ochranné pomůcky velmi těžko. Tím nepochopitelnější se stává ignorování domácích výrobců, zejména vezmeme-li v úvahu zprávy o nekvalitních čínských respirátorech vyřazených v Nizozemsku ZDE nebo o nekvalitních testerech, za něž peníze vyhodilo Španělsko ZDE.

To vše však samo o sobě z Čechů ještě "blbečky" nedělá.

Osoby se sníženou inteligencí ze sebe totiž udělali voliči, kteří se domnívali, že Ken z novácké soutěže SuperStar může být za nějakých představitelných okolností vhodnou personou pro rezort zdravotnictví. Voliči, kteří uvěřili, že monopolista v agrobyznysu postaví ekonomiku jako celek na nohy, obnoví sociální stát a potlačí korupci, ačkoliv by toto vše v dlouhodobém horizontu prudce odporovalo jeho vlastním podnikatelským zájmům a záměrům. Voliči, kterým nevadilo, že se česká média pod kuratelou oligarchy postupně vydávají rusko-čínskou cestou progresivně postupující cenzury.

Daniela Lusková ani ostatní kritikové současných vládních opatření proti koronaviru zřejmě nemohou za to, že se třetina českých voličů rozhodla proti svým nejvlastnějším zájmům hlasovat pro politickou slibotechnu a ekonomického monopolistu v několikanásobném střetu zájmů. Ty, kdo jsou si jasně vědomi své vlastní odpovědnosti, primitivní populistická politika levně manipulující davovými emocemi a systematicky se vykrucující ze zodpovědnosti za každodenní chod státu pochopitelně uráží.

Škoda jen, že si své odpovědnosti za budoucnost země nebylo nebo dosud není vědomo ani 30 % našich spoluobčanů. Mezi nimi jsou bohužel výrazně nadreprezentováni senioři, kteří během epidemie koronaviru představují zdaleka nejohroženější demografickou skupinu.

Podobně jako v Británii, kde převážná část seniorského elektorátu hlasovala pro brexit a premiéra Borise Johnsona, který ještě nedávno plánoval zavřít všechny seniory na čtyři měsíce doma a nepouštět je ven - a který ani do této chvíle nepřijal účinná opatření k zajištění zdravotní péče pro všechny potřebné ve věku nad 65 let.

Seniorský elektorát v obou zemích se bohužel během epidemie stane obětí proradných politiků, jimiž se nechal obalamutit. Politiků, pro něž staří lidé ve skutečném pořadí priorit zabírají jedno z posledních míst, protože je zajímají jen jako skupina, kterou lze na rozdíl od mnoha ostatních velmi snadno zmanipulovat.

Je možná kruté říci to zrovna tímto způsobem, ale z voličů Andreje Babiše mezi seniory věru nikdo na světě bohužel blbečky dělat nemusí.

-1
Vytisknout
11341

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2020