Musí Babiš skutečně takto mezinárodně ztrapňovat Českou republiku?

29. 3. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Andrej Babiš rozeslal zahraničním politikům, včetně Donalda Trumpa, toto nesmírně trapné "reklamní" video, vnucující jim představu, že Česká republika je "jednička". Vyřešila epidemii koronaviru tím, že všem nařídila, aby nosili roušky. Ať se všichni řídí vynikajícím příkladem České republiky, doporučuje Babiš.

Video je trapné, protože se v něm ČR bezpodstatně vytahuje, jak mezi jeho občany vznikla vynikající iniciativa, že všichni "šijí roušky". V globální krizi se tohle nedělá - je trapné, aby se jeden stát vytahoval nad jiné a poučoval arogantně ostatní. K trapnosti přispívá i skutečnost, že video nechává mluvit různé české lékařské odborníky s tvrdým cizineckým přízvukem v angličtině. Vyvolává to dojem: "Burani poučují svět."

Babiš píše Trumpovi: Pane prezidente, zkuste řešit virus českým způsobem. Nosit jednoduchou látkovou roušku snižuje šíření viru o 80 procent!  Česká republika učinila POVINNÝM, aby její občané na veřejnosti nosili roušku. Prosím, retweetujte. Bůh žehnej Americe.

Přitom je v ČR oficiálně potvrzeno 2669 nákaz a 13 mrtvých. Míra 249 oficiálně registrovaných nakažených na jeden milion obyvatel není zrovna malá. Existují desítky zemí, kde je dosud nákaza daleko menší.  Trapas.

0
Vytisknout
13105

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2020