Mezitím v Absurdistánu 122:

Stěžovat na nevybavení nemocnic si nesmíte, stoupenci PiS na koronaviru vydělávají a prezidentské volby se 10. května konat budou!

31. 3. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut
Grafika Tomasz Oryński

Polsko vstupuje do další etapy boje s pandemií. Avšak zdá se, že ty časy, kdy všichni spolupracovali, zmizely. Nemocnice si stěžují na kritický nedostatek ochranných pomůcek a dalšího nutně potřebného materiálu. Lékaři a zdravotníci, dokonce i celé nemocnice,   volají o pomoc na sociálních sítích, jiní odhalují, že vláda skutečný počet úmrtí na COVID-19 utajuje.

Namísto toho, aby polská vláda ten problém začala řešit, rozhodla se kritiky  umlčet - nejprve ředitel nemocnice (a místní radní za stranu Právo a spravedlnost) vyhodil z práce specializovanou zdravotní sestru za to, že napsala na svém Facebooku, že nemají rukavice a roušky. V důsledku toho v celé té nemocnici zůstala už jen jediná osoba s touto specializací. Poté pak rychle následovalo celoplošné umlčení  - jen státním lékařským konzultantům bylo dovoleno hovořit o tom, jaká je situace ve zdravotnictví, a to jen po konzultaci s ministerstvem zdravotnictví.

 
Ředitel jedné státem ovládané firmy se vyjádřil na svém Facebooku ohledně zoufalé stížnosti oné zdravotní sestry požadující lepší pracovní podmínky a vyšší plat. V podstatě řekl, že "když se jí její práce nelíbí, může se rekvalifikovat a pracovat někde jinde. Tohle je práce pro lidi, kteří to považují za poslání, lidi to nedělají pro peníze."

Mezitím se polské vládě nedaří problém efektivně řešit. Problémem je to, že se jí podařilo jen zajistit, že její přátelé na tom vydělají majlant. Polská vláda zakázala dovoz roušek a podobných výrobků z Číny,  a tím způsobila, že jeden podnik, řízený aktivistou z PiS, jemuž se podařilo zajistit si 10 milionů roušek, získal na jejich prodej v Polsku de facto monopol.

Také dochází k důležitým personálním změnám ve zdravotnictví: věhlasný specialista byl vyhozen ze zaměstnání a nahrazen ve funkci šéfa transplantačního střediska ve Vratislavi odborníkem na stavbu dálnic. V městě Kamienna Góra byl ředitel centra pro fyzioterapii nahrazen mužem s magisterským titulem z teologie.

I tam, kde vláda dělá něco víceméně správně, ukazuje se, že to nemá ve skutečnosti řádně promyšlené. Hlučně ohlašovaná tekutá  dezinfekce na ruce, kterou vyrábí státní ropný gigant Orlen, zmizela z trhu téměř okamžitě a nové dodávky se neplánují. Šíří se nepotvrzené zprávy, že ta výrobní linka byla poškozena, protože nebyla zkonstruována na výrobu produktu s tak vysokým procentem alkoholu (normálně vyrábí čistící směsici pro stěrače v automobilech), ale pokud vím, tato informace dosud nebyla ani potvrzena, ani vyvrácena.

Není divu, že se Poláci, jak je obvyklé v časech krize, obracejí o pomoc k sobě navzájem. Výrobci a družstva vznikají po celé zemi: šijí roušky a na trojrozměrných tiskárnách tisknou další výrobky. Jedna firma navrhla prototyp nouzového ventilátoru, který se dá vyrábět pomocí trojrozměrné tiskárny a součástek, které jsou běžně k dispozici a zveřejnila celou dokumentaci, aby ji mohl kdokoliv používat, případně zlepšit. Továrny, které zastavily výrobu (jako například továrna na autobusy MAN v Starachowicích),  věnovaly celou svou zásobu ochranných obleků nemocnicím.

Důvěra ve vládu je velmi omezená. Poláci se obracejí o pomoc k jiným institucím. CD Project Red, softwarová firma, která vlastní nesmírně úspěšnou frančízu Witcher's game, věnovala 4 miliony zlotých (24 milionů Kč)  na boj propti pandemii - ale organizaci Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, nikoliv vládě. WOŚP na věci pracovala už předtím po určitou dobu a zajistila dodávku zdravotnických zásob z Číny. Původně přislíbilo ministerstvo obrany, že vyšle letadla, jimiž ty zdravotnické zásoby dopraví do Polska, avšak tato spolupráce musela být zrušena, poté, co vláda uvalila "překvapující podmínky" , které byly organizaci WOŚP nepřijatelné (vláda se údajně chtěla zmocnit kontroly nad celou koupí). V této chvíli nadace WOŠP vyjednává o dopravě s komerčními leteckými společnostmi.

Také domácí vyučování dětí se ukázalo jako katastrofa. Vláda, která strávila posledních pět let likvidací dobře fungujícího školského systému a rušením moderních reforem, najednou očekává, že učitelé promění vynucované vyučovací techniky z  devatenáctého století v internetový zázrak jednadvacátého století, a to během jediného týdne. To samozřejmě nemá vůbec žádnou šanci, že to uspěje, a povinné domácí vyučování dětí se proměnilo ve frašku, protože si vláda jaksi není vědoma, že ne všichni mají doma přístup k počítačům či k tiskárnám - mnoho rodin informuje o tom, že rodiče, jimž bylo nařízeno, aby pracovali z domova, jsou nuceni se dělit o svůj počítač s dětmi.

Cíle, uložené učitelům, jsou naprosto nerealistické, což vede k tomu, že žáci jsou zahrnováni lavinou obrovského množství domácích úkolů od časného rána do pozdních nočních hodin. Jediná věc, která ve skutečnosti fungovala, bylo založení serveru Minecraft, na němž si žáci mohou hrát, díky těm, kdo mají přístup k počítačům a mohou strávit dlouhé hodiny vytvářením takových zázraků, jako je rekonstrukce havárie letadla Tupolev ve Smolensku anebo dělat hesla jako "DO PRDELE S PIS" či "DO PRDELE S KACZYŃSKÝM". Prezident Duda také reagoval odvážným krokem na potřebu přejít na internet - otevřel si vlastní oficiální účet na TikToku.

Kdyby jen měli vládní specialisté na IT tolik času! Možná, že by mohli pracovat na tom, aby zlepšili systém, jehož je zapotřebí pro přesun jednání parlamentu na internet. V důsledku pandemie si vynutila strana PiS tento driuh práce, ale od začátku to má spoustu technických problémů. Nejenže byly přístupové kódy rozeslány lidem, kteří NEJSOU poslanci parlamentu (jako varšavskému primátoru) ale někteří poslanci se nedokáží zalogovat, anebo jejich připojení jim pořád padá, a když se jim podaří se do systému dostat, zjišťiují, že jejich hlasy při hlasování byly přičteny obráceně, než jak hlasovali.

Mimochodem jedinými poslanci, kteří informují o těchto problémech, jsou poslanci opoziční, což je pravděpodobně dobře, protože strana Právo a spravedlnost se snaží této situace zneužívat ve svůj politický prospěch - stále ještě odmítá zavést mimořádný stav, aby se mohly konat prezidentské volby (právě dostali pošťáci úkol roznést volební letáky  informující občany o nadcházejících prezidentských volbách 10. května do každé domácnosti). Pod záminkou zákonných změn, které mají napomoci zaměstnancům a podnikům v době krize, dochází také ke změně volebního systému.  Podle expertů je celý tento program prakticky k ničemu, nebo dokonce situaci zaměstnanců zhoršuje (tedy pokud nejste kněz, protože kněží, na rozdíl od podniků, lidí pracujících na volné noze a zaměstnanci, budou zcela osvobozeni od placení národního pojištění). Mezitím se daňové úřady zjevně nudí,  protože rozesílají zástupcům podniků obsílky, požadující od nich, aby došli na daňový úřad a osobně předložili jakési dodatečné informace, což je nemožné, protože daňové úřady jsou v důsledku pandemie uzavřené. Ale když se nedostavíte, můžete být tvrdě pokutován.

Ty volební změny jsou ale podstatné. Před několika lety zrušila strana Právo a spravedlnost možnost hlasovat poštou (tvrdila, že to může být lehce zfalšováno), čímž znemožnila mnoho Polákům žijícím v zahraničí, kteří žijí daleko od polských velvyslanectví či konzulátů, aby se voleb účastnili (mimochodem, Poláci žijící v zahraničí obyčejně hlasují proti PiS). Teď ale strana PiS dovolila všem voličům starším 60 let hlasovat poštou, ale jen, pokud žijete v Polsku (zase, čistě náhodou, tito lidé nad šedesát budou nejpravděpodobněji hlasovat pro PiS). Občané, kteří jsou v karanténě, budou taky smět hlasovat poštou, pokud budou vědět předem, že budou v karanténě.

Tyhle změny jsou samozřejmě protizákonné, zejména proto, že volební zákon se nesmí měnit později než půl roku před volbami, ale co se dá dělat: udat to Ústavnímu soudu, který je stoprocentně pod vládou PiS? Anebo jít protestovat do ulic v době uzamčení země?

Opozice požadovala bojkot prezidentských voleb, ale PiS zajistila, že Andrzej Duda má proti sobě "opozičního" kandidáta bylo potvrzeno, že podpisy pro Marka Jakubiaka (viz předchozí kapitolu tohoto seriálu) byly opravdu shromážděny strukturami PiS.

Přesto však stále více komunálních úřadů a měst - od malých až po velké odmítají pořádat volbuy během pandemie. Strana Právo a spravedlnost se toho nebojí - předseda parlamentu varoval, že pokud místní správa neuposlechne příkazu vlády, bude nahrazena vládou jmenovanými komisary.

Takže, jestliže je země v chaosu, proč to vláda všechno prostě projednou neukončí? Proč neustoupí požadavkům lidu (některé kostely nalezly takové nápisy  na svých zamčených dveřích), anebo doporučením expertů, jako je Antoni Macierewicz, a proč prostě zase neotevřou kostely? Konec konců, podle katolických sdělovacích prostředků Otce Rydzyka,  Pán Bůh je svatý, tak nemůže tu nemoc šířit, a nemohou ji tedy šířit ani jeho kněží, protože jejich ruce jsou svěcené, a tedy na nich virus není. Proč sakra prostě nepožádáme biskupy, aby vysvětili celou zemi, čímž by se Polsko koronaviru zbavilo jednou provždy?

0
Vytisknout
7857

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2020