Příroda znova obsazuje prázdné ulice

1. 4. 2020

čas čtení 3 minuty
Zatímco se lidé stahují do svých domů, jak stále více zemí kvůli koronaviru vyhlašuje karantény, divoká zvířata nenápadně pronikají do prázdných ulic některých z největších světových měst a začínají je prozkoumávat, napsaly Laure Fillonová a Julie Pacorelová.


Divoká prasata sestoupila z hor kolem Barcelony, zatímco jeleni sika větří na cestě liduprázdnými stanicemi metra v japonské Naře.

Indická sociální média šílí nad záznamem jelena procházejícího Dehradúnem, hlavním městem státu Uttarakhand.

Horské kozy z přírodní rezervace Great Orme Country Park ve Walesu navštívily přímořské velšské letovisko Llandudno. Zjevně je přilákaly prázdné ulice ZDE:


Hejna divokých krocanů pobíhají ulicemi kalifornského Oaklandu, zatímco se puma objevila v centru chilského hlavního města Santiaga, kde platí noční zákaz vycházení.

"Toto je habitat, který kdysi měli a který jsme jim vzali," říká Marcelo Giagnoni, šéf chilské zemědělské a veterinární služby, která pomáhala policii chytit vzácnou velkou kočku.

I když pohled na delfíny v benátských kanálech je zábavný, objevili se i jinde ve středomořských přístavech.

Zvířata a ptáci normálně žijící v městských parcích, jako vrabci a holubi, se také pravděpodobněji vyskytují mimo svá obvyklá teritoria, čímž uvolňují prostor jiným.

Když v několika evropských zemích došlo ke zrušení lovné sezóny, zdá se, že výsledkem by mohlo být pro zvířata jaro a možná i léto lásky.

To je nepochybně skvělá zpráva pro druhy jako ropucha obecná a mlok skvrnitý. Obojživelníci zůstanou do značné míry ušetřeni nehod při překračování rušných silnic.

S nízkým počtem pejskařů kolouši získají idylický start do života, zatímco ptáci jako racek středomořský, kteří hnízdí na písčitých březích, zůstanou nerušeni.

A totéž platí o rostlinách. Divoké orchideje, které by měly být chráněny, jsou často trhány kolemjdoucími, když koncem dubna a v květnu rozkvetou. Letos toho zůstanou ušetřeny.

Ve městech a na předměstích se nežnuté trávníky stanou zdrojem potravy pro včely, čmeláky a motýly.

Lidé zavření doma v několika metrech čtverečních se náhle mění v zapálené pozorovatele ptactva. Možná se i vztah člověka k přírodě poněkud promění.

Avšak pro přírodu plynou z lidské karantény také nevýhody. Takřka se zastavila práce na omezení šíření invazivních druhů a pomoci druhům ohroženým.

A až karanténa skončí, nastane riziko příliš intenzívních návštěv přírody, které by mohly být pro flóru a faunu neblahé.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9534

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2020