Kvalifikované odhady ukazují na výrazně vyšší počet čínských obětí koronaviru

3. 4. 2020

čas čtení 2 minuty
Zatímco úřady uvolnily dvouměsíční koronavirovou karanténu ve Wu-chanu ve střední Číně, obyvatelé tvrdí, že jsou stále skeptičtější ohledně oficiálních údajů o 2 500 obětech viru ve městě.


Od počátku minulého týdne sedm velkých pohřebnictví ve městě předalo každý den rodinám kremované ostatky zhruba 500 lidí, což ukazuje, že zemřelo mnohem více lidí, než kolik jich uvádí oficiální statistika.

"Nemůže to být správné... protože krematoria byla v nepřetržitém provozu, takže jak by mohlo zemřít tak málo lidí?", prohlásil obyvatel města Čang. "Začali předávat popel a s pohřebními ceremoniemi v pondělí," dodal.

Uživatelé sociálních médií provedli některé základní výpočty, aby určili denní kapacitu sedmi městských krematorií, zatímco web Caixin.com oznámil, že jen do krematoria Chan-kchou bylo v jediném dnu doručeno 5 000 uren - což představuje dvojnásobek oficiálního počtu všech obětí ve městě.

Některé statusy na sociálních sítích odhadují, že všech sedm krematorií ve Wu-chanu dostává každodenně 3 500 uren.

Pohřebnictví informovala rodiny, že se pokusí dokončit kremace před tradičním pohřebním festivalem Čching Ming, který připadá na 5. duben. To by indikovalo dvanáctidenní proces, počínaje 23. březnem.

Tomuto odhadu odpovídá 42 000 doručených uren.

Jiný odhad je založen na kapacitě krematorií s 84 pecemi schopnými během 24 hodin spálit 1 560 ostatků, za předpokladu, že jedna kremace trvá hodinu. Tomu odpovídá odhad 46 800 mrtvých.

Obyvatelé provincie Chu-pej jsou většinou přesvědčeni, že během epidemie zahynulo více jak 40 000 lidí.

Mnoho lidí zemřelo doma bez diagnózy nebo léčení, uvedl zdroj blízký městské administrativě.

Podle dostupných údajů došlo ve Wu-chanu za měsíc k 28 000 kremacím, takže odhady nejsou přehnané.

Obyvatel Wu-chanu Čchen Jao-chuej sdělil agentuře RFA, že představitelé města rozdávají pozůstalým 3 000 juanů výměnou za jejich mlčení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6761

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2020