Andrej Babiš, uprchlíci a neziskovky

2. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

Andrej Babiš odepisuje na náš otevřený dopis, který jsme v rámci iniciativy Europe Must Act za víc než stovku aktivistů a aktivistek v České republice odeslali po protestním shromáždění 9.3. v Praze na Klárově. Apelovali jsme na dodržování lidských práv v přístupu k uprchlíkům v Řecku, na umožnění spravedlivého azylového řízení, na obnovení procesu relokací.

Palec nahoru za jednorázovou materiální pomoc Řecku - byla teda potřeba permanentně i před konfliktem na GR-TR hranici, bude potřeba ještě větší teď nejen s ohledem na riziko šíření koronaviru - jinak je ale Babišovi situace desítek tisíc uprchlíků v Řecku ukradená, migranti jsou tu přece nelegálně, tak proč s nima zacházet lidsky, že ano. Pomáháme jinde, proč se snažit v Řecku a spolupracovat nedejbůh solidárně s dalšími státy EU.

A český neziskovky jsou k ničemu, protože teď nepomáhaj zastavit pandemii.

Plné znění našeho původního dopisu vkládám do komentáře, píše na Facebooku Anežka Polášková.




"Je politováníhodné, že kdosi z Úřadu vlády podsouvá jménem premiéra lež o tom, že neziskové organizace nepomáhají v době nouzového stavu. Skauti se začali okamžitě starat o potřebné, Člověk v tísni zpřístupnil své vzdělávací obsahy všem, mnoho mnoho dalšího o pomoci neziskových organizací je shromážděno na webu OSF: https://osf.cz/2020/03/18/neziskovky-a-dalsi-iniciativy-v-boji-proti-koronaviru/. Jak může nějaký subalterní úředník, který nehne prstem ve prospěch veřejného zájmu, mít tu drzost, aby ústy premiéra pomlouval neziskový sektor? Pane premiére, kdo Vám to píše z povahy věci veřejná vyjádření? Měl byste toho člověka poučit o elementární slušnosti a pokud možno nechat dovzdělat," poznamenává Bohumil Kartous.

0
Vytisknout
19802

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2020