Trochu zjednodušené vnímání problému koronavirus?

6. 4. 2020

čas čtení 3 minuty
 

Na Facebooku napsal Jan Konvalinka:


Objevuje se stále více textů aktivistů různých politických směrů, kteří ze současné krize obviňují náš západní, přesněji globální liberální systém, a horují pro to, aby se tato krize stala začátkem nějakého nového nepříliš jasně definovaného ekonomického a společenského pořádku. Píšou to lidé, u kterých by člověk neřekl, že by si v něčem mohli rozumět: filosof Václav Němec, ekonomka Naďa Johanisová, naposled dvojice autorek Hana Lipovská a Jana Bobošíková.

 

Považuju to za velmi nebezpečné a velmi hloupé. Naši současnou krizi nezpůsobil ani Rotschild, ani vrahové z Wall Streetu, ani globální liberální ekonomický systém: začala vinou příšerných hygienických standardů na tržišti ve Wuhanu, které by v žádné liberální západní zemi nemohly před zdravotní službou obstát ani pět minut. Nebyly způsobeny hltavostí západního světa a jeho touhou po zisku, ale velmi prastarými kulinářskými zvyklostmi v zemi, kde se pojídání exotických tvorů z pověrečných důvodů považuje za součást národního dědictví.

A nerozšířily se vinou nevládních organizací nebo liberálních médií, ale vinou totalitního režimu, zvyklého utajovat nepříjemné skutečnosti a umlčovat lidi, kteří o nich mluví. Ve skutečnosti seniory v Lombardii a v New Yorku a jinde teď nezabíjí globální liberální systém, ale naopak, pozůstatky středověké despocie kombinované s přežívající totalitní ideologií 20 století a mizernými hygienickými standardy.

Návrat k jakémusi bukolickému předglobálnímu stavu a "zdravému průmyslu" nám nepomůže. Možná nás zachrání remdesivir, který pomáhal v Kalifornii vyvinout kluk z Chomutova; možná nám pomůže izraelská vakcína nebo hydroxychlorochin ověřovaný v Marseille, možná něco jiného, na čem nejlepší mozky tohoto světa právě teď horečně pracují; určitě nám nepomůže uzavření se před světem a návrat do starých dobrých časů, které nikdy nebyly.

K tomu Jan Čulík:

 Rozšíření koronaviru nezpůsobila čínská despocie, která bezpochyby existuje, ale zbohatnutí obyčejných Číňanů, kteří začali vydávat své peníze na "luxusní" podivná jídla, jako netopýří maso. Kromě toho, ty kontroverzní trhy jsou dnes po celé Asii, nejen v despotické Číně, a jsou bohužel vyjádřením dekadence a arogance lidského rodu, po jeho zbohatnutí. Hrozbou je agresivní rozšiřování lidské domény do domén zvířat.

Dále, pandemie dokázala, jak nepevné jsou západní liberální demokracie, jak nedostatečné jsou jejich sociální záchranné sítě, kdy dnes některé státy jako ČR nejsou schopné zachránit miliony lidí před propadem do hladu a chudoby. Viz článek Nicka Cohena v Observeru, o tom, jak si Británie zadělala na tuto explozi - a v ČR to bude stejné - absolutním zanedbáním systému sociální péče, systému zdravotnictví i systému havarijní přípravy na pandemii - a ke krizi přispěla zvolením trapného neschopného klauna do funkce premiéra - paralela s Českem je absolutní.

Dokonce už i Financial Times, bible kapitalistů, zdůrazňuje, že svět po koronavirové pandemii bude muset být jiný.

Nejde o návrat do sovětské socialistické minulosti. Kromě toho bych rád zdůraznil, že s Václavem Němcem, Naďou Johnaisovou, Hanou Lipovskou a Janou Bobošíkovou nemám názorově nic společného.


 

1
Vytisknout
10126

Diskuse

Obsah vydání | 8. 4. 2020