Ve Wuchanu se pozůstalým předávají tisíce uren: Čína o rozsahu epidemie lhala

27. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Dlouhé fronty a obrovské množství uren obshujících popel mrtvých, které se nyní distribuují pozůstalým v pohřebních ústavech ve Wuchanu vyvolávají otázky o skutečném rozsahu koronavirové krize, upozorňuje Bloomberg.

Rodinám osob, které na koronavirus zemřely, bylo nyní dovoleno si vyzvednout urny s popelem svých mrtvých příbuzných v osmi pohřebních ústavech ve Wuchanu. V důsledku toho začaly kolovat na čínských sociálních sítích fotografie tisíců uren.

 

Před jedním pohřebním ústavem přivezly náklaďáky ve středu i ve čtvrtek pokaždé 2500 uren, podle čínského serveru Caixin. Na jiné fotografii, kterou zveřejnil Caixin, je shromážděno 3500 uren. Není známo, kolik z nich je naplněno popelem.

Na dotazy v pohřebních ústavech ve Wuchanu bylo sděleno, že jejich zaměstnanci buď nevědí, kolik uren má být vyzvednuto, anebo nemají povolení tento údaj zveřejňovat. Některé rodiny musely čekat po několik hodin, než měly možnost si urnu s popelem svého mrtvého příbuzného vyzvednout.

Podle oficiálních čínských údajů zemřelo ve Wuchanu na koronavirus 2535 osob. Avšak mnozí se na tyto údaje dívají skepticky, vzhledem k tomu, že místní zdravotnictví bylo zcela zahlceno, úřady se zpočátku pokoušely epidemii utajit a oficiální údaje o počtu nakažených byly mnohokrát změněny. Čínští občané na sociálních sítích požadují potrestání vysokých činitelů ve Wuchanu.

Mnoho lidí, kteří zemřeli s příznaky nákazy koronavirem, nebylo testováno, a tak nebyli zahrnuti do oficiální statistiky mrtvých. Zemřelo také mnoho lidí na jiné choroby, protože neměli přístup do nemocnic.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
12935

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2020