Pandemie koronaviru v Evropě postavila venkov proti městu

27. 3. 2020

čas čtení 4 minuty
Od Norska přes Francii až po Španělsko, koronavirus ve velké části Evropy postavil venkovské obyvatelstvo proti obyvatelům měst. Ti se hrnou na venkov, aby zde přečkali pandemii ochromující kontinent.


"Parigote domů, vire!" hlásá graffiti přetištěné v místním listě v Cap-Ferret, městečku v jihovýchodní Francii. Používá shazující výraz pro lidi z hlavního města - z nichž mnozí zde mají nový domov.

Snímek shrnuje náladu v řadě izolovaných regionů, které jsou dosud málo zasaženy epidemií, ale nyní se obávají rozšíření importovaných případů onemocnění.

Pařížané masově opouštěli hlavní město před uplatněním celostátních opatření o omezení pohybu oznámených prezidentem Emmanuelem Macronem.

"Věděli jsme, kdy dorazili dočasní obyvatelé, protože tu bylo tolik lidí v supermarketech," říká Patrick Rayton, starosta vesničky La Couarde-sur-Mer na ostrově Ile de Re u západního pobřeží Francie.

Most spojující vesnici s pevninou byl ucpán auty a scény připomínaly letní prázdniny.

Policie musela zasáhnout v jiném lokálním supermarketu a připomenout zákazníkům nová hygienická pravidla, která žádají, aby lidé mezi sebou udržovali vzdálenost 1 m.

Prezident obecní samosprávy Lionel Qillet uvedl, že "nově příchozí provedli nájezd na obchody s potravinami, vzniklo napětí ve vztazích s místními."

Později, během pěkného počasí, podle něj vyjeli ven na kolech nebo se věnovali vodním sportům, navzdory zákazu skupinových aktivit.

Dále směrem k bretaňskému pobřeží úřady v regionu Morbihan zakázaly veškeré ubytovávání na čtyřech ostrovech, včetně populárního Belle-Ile.

"Obývání zařízených ubytovacích kapacit, které nejsou primárním bydlením, je omezeno na majitele a v jejich přítomnosti děti a rodiče," nařizuje vládní dekret.

Jednu z hlavních obav představuje zahlcení záchranné služby a nemocnic ve venkovských oblastech, které často trpí nedostatkem personálu.

"Pokud jde o zásoby, máme velmi omezenou záchrannou síť," říká Denis Pallua, starosta Ouessantu, jednoho z ostrovů. "Je tu jen jeden lékař, byli bychom velmi rychle zahlceni."

Podobné obavy existují v Itálii, která byla až dosud nejhůře zasaženou evropskou zemí.

Tisíce lidí uprchlo ze severu Itálie po zveřejnění dekretu premiéra Conteho z 8. března, který uzavřel celou Lombardii a další zasažené regiony.

Cestovat smějí jen lidé s legitimními důvody, a i pak pouze po předložení žádosti úřadům na železniční stanici.

S vyhlídkou na týdny v karanténě mnoho lidí z jihu pracujících v severní Itálii zaplnilo vlaky a vrátilo se domů, což způsobilo poplach.

Předminulý týden prezident regionu Puglia na jihu Michele Emiliano prohlásil, že lidé ze severu ještě stále přijíždějí, "a s nimi přicházejí tisíce nových šancí na nakažení."

Profesor virologie Roberto Brioni z univerzity Vita-Salute San Raffaello v Miláně poznamenal, že vzniká riziko vyvolané exodem na venkov, kde žije velký počet starších lidí náchylných k infekci koronavirem. Takové rozsáhlé stěhování je podle něj "čisté šílenství", protože ti, kdo cestují, "sebou berou infekci".

Norsko zakázalo pobyt na chatách, aby předešlo zahlcení zdravotnických služeb v malých venkovských komunitách. Kdo zákaz poruší, může mu být uložena pokuta až 15 000 norských korun, nebo deset dní vězení.

Řada Norů v posledních týdnech utekla na venkov, často do horských chat, v naději, že uniknou viru díky relativní izolaci. Někteří se vzepřeli nedávným výzvám úřadů k návratu do primárního bydliště.

Vláda po několika varováních opravdu vydala zákaz pobytu mimo místo trvalého bydliště.

Ve Španělsku jihovýchodní region Murcia známý svými plážemi a zemědělským vnitrozemím, čelí masivnímu přílivu obyvatel Madridu. Rozhněvaný regionální prezident Fernando Lopez Miras lamentuje, že opatření, která měla omezit šíření infekce, místo toho byla změněna "jakési prázdniny na pobřeží". Reagoval proto na situaci okamžitým zákazem pobytu ve všech turistických zónách regionu.

Mezitím venkovská oblast Perigord v západní Francii ohlásila svůj první případ koronavirové infekce. Šlo o Pařížana - a zdravotníci doufají, že zůstane izolovaným případem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10757

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2020