Průběžné zpravodajství:

Počet mrtvých přesáhl 21 000

26. 3. 2020

čas čtení 8 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- V Itálii zemřelo na nákazu koronavirem 39 zdravotníků. 5000 jich bylo nakaženo. "Někteří mrtví byli lékaři na začátku této bouře, kdy jsme byli nepřipraveni." K léčení pacientů nakažených koronavirem je zapotřebí izolačních místností s negativním tlakem vzduchu, jenže takových místností je v italských nemocnicích málo. V Číně bylo 70 procent zdravotníků vystaveno obrovskému stresu, 50 procent z nich mělo deprese, 44 procent úzkostné stavy a 34 procent nemohlo spát.  ZDE  

- Koronavirem bylo už nakaženo přes půl milionu lidí, podle oficiální registrace 526 000. Zemřelo jich 23 720. Jenže, ukazuje se, že například v Británii a jistě i jinde se do toho nepočítají mrtví, kteří zemřeli mimo nemocnice, a nebyli tedy testováni na koronavirus.

- Británie zaznamenala největší počet nových mrtvých za posledních 24 hodin. Celkem zemřelo 578 osob, za posledních 24 hodin 115. Oficiálně je potvrzeno 11 658 nákaz.

- V Británii (ale zřejmě i jinde) dochází k daleko většímu počtu domácího násilí a týrání, jak jsou partneři nuceni spolu trávit na malém prostoru bytu veškerý svůj čas, na což většina lidí není zvyklá.

- Slavný rumunský spisovatel a disident Paul Goma (84) zemřel v Paříži na koronavirus. Byl přijat do nemocnice před týdnem a zemřel ve středu.

- Tim Galley, 47, byl nalezen mrtvý doma ve Walesu. Neměl žádné zdravotní potíže, proto nechtěl obtěžovat zdravotnictví. 10 dní poté, co se nakazil 14. března na party, ho sousedi našli doma mrtvého. ZDE 

- Čína od tohoto víkendu uzavírá hranice cizincům. Leteckým společnostem bude dovoleno provozovat jen jednu linku do jediné země s jediným letem za týden. Goma se narodil r. 1935 a od roku 1952 ho pronásledovala komunistická policie. V roce 1977 napsal hněvivý otevřený dopis Ceauseskovi. Byl zatčen, ale bylo mu dovoleno vystěhovat se do Francie. Napsal velké množství románů a povídek, hlavně o jeho zkušenostech za totality.

- V Kosovu v důsledku kontroverze ohledně koronaviru padla vláda. Vznikl ústavní chaos.

- Britský minsitr financí Rishi Sunak oznámil, že britská vláda bude vyplácet lidem, pracujícím na volné noze, zdanitelný grant založený na jejich předchozím výdělku za poslední tři roky, až do hranice 80 procent, do výše 2500 liber  (75 000 Kč) měsíčně. Platby budou vypláceny po tři měsíce. Nárok na ně budou mít lidé, kteří vydělávají méně než 50 000 liber ročně a kteří v roce 2019 podali daňové přiznání.

- Dvě různé skupiny brazilských vědců poukazují na to, že se koronavirus šíří v Brazílii rychleji, než se původně usuzovalo, a zdůraznily význam testování a sociální izolace. London School of Hygiene and Tropical Medicine upozorňuje, že oficiální čísla nakažených v Brazílii zaznamenávají jen 11 procent případů. Brazílie zaznamenala oficiálně 2589 nákaz a 63 úmrtí. Vláda přestala zveřejňovat údaje o počtech nakažení po 21. březnu.

- MMF apeloval na skupinu G20, aby zdvojnásobila krizové financování. Onlinová schůzka skupiny G20 vydala mlhavé obecné prohlášení. Na žádost MMF, aby skupina G20 zdvojnásobila své financování na 2 biliony dolarů skupina nereagovala.

- V Irsku bojují proti koronaviru pošťáci. Přislíbili, že během roznášení pošty budou kontrolovat situaci starých a zranitelných lidí. Budou se jich ptát, zda potřebují potraviny či léky.

- Francie evakuuje pacienty nakažené koronavirem z Alsaska vysokorychlostním vlakem. Má to ulevit tamějším nemocnicím, které vlnu nemocných nezvládají.

- Egypt deportoval novinářku z Guardianu za to, že informovala o vědecké studii z University of Toronto, že v Egyptě je větší množství nákazy koronavirem, než co vláda přiznává.

- Bývalý brazilský prezident Luis Inacio da Silva (Lula) požaduje, aby prezident Bolsonaro odstoupil nebo byl odvolán v důsledku problematického způsobu, jímž se staví ke koronavirové krizi. V Brazílii zatim zemřelo 59 osob a je nakaženo více než 2500 lidí. Bolsonaro tvrdí, že pandemie je jen "fantastický výmysl" a "mediální hysterie".  Avšak mnozí jsou proti svržení Bolsonara, protože namítají, že se pak bude prezentovat jako "oběť spiknutí".

- Členské země EU kritizoval Brusel, že se v první etapě koronavirové krize "staraly jen samy o sebe".

- Světová zdravotnická organizace vidí "povzbuzující známky" v Evropě, především v důsledku snižující se míry infekcí v Itálii.

- Španělsko zaznamenalo dalších 655 mrtvých, celkem tedy více než 4000. Avšak počet mrtvých už neroste tak rychle jako dříve.

- Indie oznámila ekomomický stimulus v hodnotě cca 20 miliard dolarů pro lidi, kteří jsou postiženi uzamčením země. "Nechceme, aby nikdo hladověl," řekl indický ministr financí. Vláda bude občanům rozdávat zadarmo 5 kilogramů základních obilnin, pšenice či rýže a kilogram luštěnin pro všechny rodiny s nízkým příjmem. Bude během nadcházejících tří měsíců krmit 800 milionů lidí.

- V Íránu se infekce šíří rekordním způsobemn. Za posledních 24 hodin zemřelo dalších 157 osob, celkem v Íránu zemřelo 2234 osob. Za posledních 24 hodin bylo registrováno 2389 nových nakažených. Před pěti dny byl denní počet nových nakažených méně než 900.

- Počet mrtvých v USA dosáhl 1046. Počet registrovaných infekcí je 70 000. Senát schválil balík ekonomické pomoci v hodnotě 2,2 biliony dolarů.

- Moskva oznámila, že uzavírá všechny restaurace, bary, parky a obchody kromě obchodů s potravinami a kromě lékáren. Už druhý den zveřejnilo Rusko rychlý růst počtu nákaz. Primátor Moskvy Sergej Sobjanin také nařídil uzavření některých vládních úřadů, naléhal na Moskvany, aby nechodili do kostelů a požádal ostatní Rusy, aby při dnech volna příští týden nejezdili do Moskvy. Vláda také zastavila mezinárodní lety, kromě repatriačních letů pro Rusy. Za posledních 24 hodin potvrdilo Rusko 182 nových případů nákazy koronaviry, celkem má Rusko 840 případů. 3 lidé zemřeli, i když vládne podezření, že tisíce dalších případů bylo chybně diagnostikováno jako zápal plic. - Putinův televizní  projev o vážném nebezpečí koronaviru je ZDE.

- Ve Finsku bude izolován celý region kolem Helsinek.

- V Británii zemřel na koronavirus první vězeň. Bylo mu 84 let.

- Trump je posedlý představou, že do čtrnácti dnů chce sociální distancování v USA zrušit, jeho zdravotnický poradce Anthony Fauci varuje, že se virus v takovém případě vrátí.

- Guvernér New Yorku Andrew Cuomo signalizoval, že sociální distancování zřejmě začíná fungovat, ale počet nákaz a úmrtí v New Yorku roste.

- Více než milion Kaliforňanů se registrovalo jako nezaměstnaní.

- Trumpova vláda ignorovala oficiální americké vládní předpisy pro pandemie:


- V Číně byly zaznamenány nové případy nákazy, 67 za posledních 4 hodin,  všechny jsou ze zahraničí.

- Počet mrtvých překročil 21 000.

- Americké úřady budou dopravovat domů až 50 000 Američanů ze zahraničí.

- V Británii se přihlásilo 400 000 dobrovolníků na pomoc státnímu zdravotnictví.

- V Británii je nyní oficiálně registrováno 1500 nových  případů. Celkem bylo zaznamenáno 9529 případů, počet úmrtí je 465.

- Míra infekcí se v Itálii třetí den zpomalila.

- Náměstek španělského prmiéra je nakažen koronavirem.

- OSN zahájila globální humanitární projekt proti pandemii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Předchozí průběžné zpravodajství  ZDE 
 

0
Vytisknout
7470

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2020