Facebook celé roky věděl o tom, že podněcuje extrémismus – a odmítá s tím něco dělat

28. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

List Wall Street Journal (WSJ) zveřejnil šokující zprávu pojednávající o tom, že společnost Facebook si celé roky byla vědoma skutečnosti, že podporuje politickou polarizaci. Přesto vrcholní představitelé Facebooku odmítli realizovat navrhovaná řešení, aby této polarizaci zabránili.

 

Tato informace potvrzuje předchozí zprávy, které uvádějí, že Facebook odmítá prosadit opatření, jež by ve Spojených státech mohla znepokojit konzervativce. Nové zjištění WSJ konkrétně zmiňuje obavy panující uvnitř společnosti, že navrhované změny „by nepřiměřeně ovlivnily konzervativní uživatele a vydavatele, a to v době, kdy společnost čelí pravicovým obviněním z politické zaujatosti“.

WSJ zveřejnil interní prezentaci Facebooku z roku 2016, která zjistila, že 64 procent všech spojení mezi extremistickými skupinami bylo provedeno technologickými nástroji, kterými společnost disponuje.

Web Media Matters opakovaně a podrobně vyvracel podezření, že Facebook je vůči pravici zaujatý. Když tato sociální platforma nakonec svůj interní audit zveřejnila, nebyl v něm uveden ani jeden konkrétní příklad anti-konzervativní předpojatosti.


Více informací v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6724

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2020