Průběžné zpravodajství:

V Kolumbii vynalezli nemocniční postel, kterou lze lehce proměnit v rakev

28. 5. 2020

čas čtení 4 minuty
Foto: Kolumbijský vynález: Nemocniční postel, kterou lze lehce proměnit v rakev

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  26. 5. bylo v ČR registrováno  9086  nakažených, v nemocnici bylo 154 osob a 317 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR v je 28.5. 1 ZDE
(Mezinárodní odborníci varují, že tzv. "hodnota R" je nespolehlivé hausnumero, protože míru šíření nákazy v zemích nikdo přesně nezná.)


 - V Británii dále sílí zuřivost veřejnosti a dokonce i konzervativních poslanců nad tím, že Boris Johnson odmítá propustit svého vrcholného poradce Cummingse, který porušil předpisy karantény. Televize BBC však lže, že "kritika už slábne". Více než 60 (!) konzervativních poslanců odmítá poslechnout výzvy Borise Johnsona, aby přestali upozorňovat na Cummingsův případ. Ve středu odpoledne vystoupil Johnson před parlamentním výborem čelných představitelů Dolní sněmovny, nebyl schopen odpovídat věcně na žádné konkrétní otázky týkající se vládních opatření proti koronavirové pandemii a na tvrdou kritiku jeho "nepochopitelné" obhajoby Dominica Cummingse několikrát opakoval, že "lid si přeje", aby se tím poslanci už nezabývali. Lid si naopak přeje, drtivou většinou, aby byl Cummings vyhozen. ZDE 

- Globální počet nákaz se blíží téměř 5,7 milionu, počet registrovaných úmrtí je 354 944. Obě čísla jsou výrazně podhodnocena.

- Světová zdravotnická organizace vyjádřila vážné znepokojení nad obrovským nárůstem nákaz v Jižní Americe.

- Kolumbijští designeři vyrobili postel z tvrdé lepenky, která se lehce dá proměnit v rakev. Vzhledem k obrovskému počtu nákaz a mrtvých v Jižní Americe se vynález hodí.

 

- Lékařská studie z Francie naznačuje, že i lidé s mírným průběhem nákazy získají protilátky. Nikdo ovšem neví, jak efektivní je získaná imunita a jak dlouho trvá.

- Evropská komise navrhuje vytvořit koronavirový fond ve výší 750 miliard euro na restartování ekonomiky EU. Hlavní prospěch by měly mít Itálie a Španělsko, koronavirem nejpostiženější země.

- Počet obětí onemocnění Covid-19 ve Spojených státech ve středu 27. května přesáhl 100 000, a to jen několik měsíců poté, co byl nahlášen první případ tohoto infekčního onemocnění.

- Jedním z vážných problémů boje proti koronaviru v USA je, že velká část obyvatelstva je proti očkování. Očkovat proti koronaviru se nechá jen polovia Američanů.

- Autokratický předák Čečenska Ramzan Kadyrov se poprvé po čtrnácti dnech objevil na veřejnosti po nepotvrzených zprávách, že ho letecky s nákazou koronaviru dopravili do nemocnice v Moskvě. Nepotvrdil, že měl nákazu koronaviru, ale energicky hájil své právo onemocnět. ZDE 

Během velké chřipkové epidemie na přelomu let 1957/58 zemřelo jen o 16 tisíc Američanů více. Pandemie koronaviru se v dohledné době stane nejhorší katastrofou veřejného zdraví ve Spojených státech od pandemie chřipky v roce 1918, které podlehlo asi 675 000 Američanů.

Většina statistiků a odborníků působících ve sféře veřejného zdraví, včetně Anthonyho Fauciho, se domnívá, že skutečný počet obětí pandemie je pravděpodobně daleko vyšší. Dosud se nakazilo více než 1,6 milionu Američanů.

- U 118 000 osob pocházejících z 54 afrických zemí se podle regionální pobočky Světové zdravotnické organizace potvrdila nákaza Covidem-19. Infekci v Africe zatím podlehlo 3500 lidí.

- V Jižní Koreji podle tamního experta na infekční onemocnění možná opět bude nutné zavést opatření týkající se společenského odstupu, která byla rozvolněna v dubnu. Mezitím počet nových infekcí v metropolitní oblasti Soulu pomalu stoupá.

- Rusko potvrdilo, že za posledních 24 hodin zemřelo na Covid-19 161 lidí. Počet obětí na celostátní úrovni se tak zvýšil na 3 968. Tamní představitelé nahlásili 8 338 nových infekcí, čímž se celkový počet potvrzených případů v zemi zvýšil na 370 680.

Více informací v angličtině ZDE a ZDE

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
10275

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2020