USA varují NATO před bezpečnostní hrozbou - kvůli ruským letounům v Libyi

29. 5. 2020

čas čtení 2 minuty
Bojové letouny dorazily do Libye ze Sýrie, kde byly údajně přemalovány, aby nebyl patrný jejich ruský původ, napsal Jared Szuba.


Vojenské velitelství US Africa Command oznámilo, že Rusko přesunulo do Libye bojové letouny, aby "převážilo" v občanské válce. Podle velitelství jde o krok k možné bezpečnostní hrozbě vůči NATO.

Zprávy se poprvé objevily minulý týden. Podle nich byly spatřeny ruské letouny MiG-29 na letecké základně al-Džufra v západní Libyi. Satelitní snímky také vedly ke spekulaci, že v hangárech na letecké základně al-Chadim na východě země jsou uskladněny bombardéry Su-24.

AFRICOM v tiskové zprávě uvedl, že Rusko dodalo bojové letouny prostřednictvím Sýrie, kde byly přemalovány jejich výsostné znaky. Podle velitelství je pravděpodobné, že stroje budou pilotovány ruským personálem a poskytovat leteckou podporu polovojenským jednotkám firmy Wagner a Libyjské národní armádě Chalífy Haftara v jejich zamrzlém tažení proti vládě v Tripolisu, kterou podporuje OSN.

Velitel AFRICOMu generál Stephen Townsend přirovnal ruskou podporu Haftarovi k intervenci ve prospěch syrského diktátora Asada, která zajistila vojenské pozice Ruska ve Středomoří.

Townsend v lednu sdělil Kongresu, že pokud Rusko získá základny v Libyi a rozmístí zde zbraňové systémy dalekého dosahu, bude to pro NATO znamenat bezpečnostní riziko a omezí to přístup aliance k jejímu jižnímu křídlu.

Velitel amerických leteckých sil v Evropě a Africe generál Jeff Harrigan označil rozmístění ruských systémů kategorie A2/AD v Libyi za "příští logický krok".

Zástupci vlády uznané OSN i Haftarovy síly oznámily minulý týden, že se na Haftarově straně objevily ruské letouny.

Velitel Haftarova letectva Sakr ad-Džarúší ve čtvrtek varoval před "největší leteckou kampaní v libyjské historii" a prohlásil Tureckem podporované síly v Libyi za legitimní cíle.

Ruský krok vyvolat další tureckou reakci, poté co Ankara počátkem roku do konfliktu zapojila bojovníky z řad syrské opozice.

Džarúšího oznámení přišlo poté, co vládní síly obsadily leteckou základnu Watíja 130 km jihozápadně od Tripolisu, což znamenalo nejhorší neúspěch Haftarových sil od zahájení ofenzívy v dubnu 2019.

Vládní jednotky také oznámily ukořistění ruského mobilního systému protivzdušné obrany Pancir a údajné zničení dvou dalších.

Poradce Amnesty International pro zbraně a vojenské operace Brian Castner označil zapojení ruských letounů za "vážnou eskalaci". Doposud obě strany používaly jen několik starých MiGů a cvičné letouny čs. výroby L-39. Ruské MiGy-29 mají i schopnost ničit turecké bezpilotní bojové prostředky.

"Tyto ruské letouny zabily v Idlíbu a na jiných místech Sýrie velké množství civilistů. Takže naší obavou je, aby se Tripolis nestal novým Idlíbem," dodal Castner.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9704

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2020