Průběžné zpravodajství:

Trump přerušuje veškeré styky se Světovou zdravotnickou organizací

29. 5. 2020

čas čtení 2 minuty
- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  29. 5. bylo v ČR registrováno  9180  nakažených, v nemocnici bylo 140 osob a 319 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR v je 29.5. znovu 1 ZDE
(Mezinárodní odborníci varují, že tzv. "hodnota R" je nespolehlivé hausnumero, protože míru šíření nákazy v zemích nikdo přesně nezná.)


- Desetitisíce britských občanů zahltilY emailové stránky britských poslanců stížnostmi na Johnsonova vrcholného poradce Dominica Cummingse, který v březnu a v dubnu porušil předpisy karantény, Johnson ho však odmítl vyhodit. 117 poslanců obdrželo 31 738 jednotlivých emailů, často obsahující drastické osobní příběhy z období karantény. Pokud takovou míru stížností dostalo všech 650 britských poslanců, šlo by celkem o 180 000 stížností. ZDE 

- Donald Trump oznámil, že Spojené státy přerušují jakékoliv styky se Světovou zdravotnickou organizací.

- Farmaceutická společnost Sanofi suspendovala získávání pacientů nakažených COVIDEM-19 pro klinické testy hydrochlorochinu do doby, než se vyjasní, zda je lék bezpečný.

- Rusko zaznamenalo největší denní nárůst úmrtí, 232 úmrtí za posledních 24 hodin, celkový počet registrovaných mrtvých v Rusku je nyní 4374. Registrováno bylo také dalších 8572 nákaz, celkový počet nákaz v Rusku je 387 623. Rusko má třetí největší počet nákaz po USA a Brazílii.

 

- Írán zaznamenal větší nárůst infekcí za jediný den než kdykoliv od začátku dubna. V pátek mělo pozitivní testy na koronavirus dalších 2819 lidí. Celkový počet mrtvých je 7677.

- Plány otevřít 800 škol v Jižní Koreji byly odloženy, země zápasí s novou epidemií.

- Norsko a Dánsko plánuje příští měsíc otevřít hranice pro turisty z některých zemí, nikoliv však ze Švédska, kde je v důsledku kontroverzní strategie tamějšího vládního epidemiologa velký počet nákaz a úmrtí.

- Řecko otevírá hranice od 15. června pro turisty z 29  zemí, včetně 16 zemí EU. Vstup do Řecka budou mít zakázán občané Británie, Španělska a Itálie.

- Jen polovina lidí v Británii, kteří mají příznaky nákazy koronavirem, zůstává v domácí izolaci nejméně týden, varují britští vládní vědci.

- Bělorusko nepodniklo žádné kroky proti koronaviru. Prezident Lukašenko odmítá brát virus vážně. V pátek dosáhl počet registrovaných nákaz v Bělorusku, které má 9,5 milionu obyvatel, 40 765. Celkem je tam registrováno jen 224 úmrtí. Skutečný počet úmrtí bude daleko vyšší.

- Ve Španělsku, v Řecku, v Německu i v České republice chodí lidé po dvou měsících v izolaci do letních kin.  ZDE 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
7236

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2020