Průběžné zpravodajství:

Světová zdravotnická organizace varuje před druhou vlnou nákazy v zemích, kde nyní nákaza klesá

26. 5. 2020

čas čtení 2 minuty
- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  26. 5. bylo v ČR registrováno  9004  nakažených, v nemocnici bylo 154 osob a 317 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR v je 26.5. 1 ZDE


- Globální počet nákaz je nyní 5 508 904 a počet registrovaných úmrtí je 346 326. Obojí čísla jsou výrazně podceněná. Světová zdravotnická organizace varuje před druhou vlnou epidemie v zemích, kde nyní počty nákaz klesají.

- V Indii se šíří koronavirová nákaza z měst na venkov, jak se migrantští dělníci vracejí do vesnic.

- V USA se rozšířila nákaza do provozů masného průmyslu. Více než 11 000 pracovníků ve třech provozech bylo nakaženo a více než 60 lidí zemřelo. V USA dosud celkem zemřelo nejméně 97 212 osob.

- V Británii rezignoval člen Johnsonova vládního týmu, ministr pro Skotsko Douglas Ross, na protest proti tomu, že Johnsonův poradce Dominic Cummings odmítá odstoupit za to, že porušil karanténní předpisy a že ho Johnson podporuje.

 
- Rakouský prezident Alexander Van der Bellen se omluvil, že zůstal v zahradě italské restaurace ve Vídní v neděli po oficiálním zákazu vycházení, který platí od 23 hodin. Policie přistihla šestasedmdesátiletého prezidenta v restauraci po 23. hodině. Van der Bellen uvedl, že během tohoto svého prvního výletu do restaurace od začátku pandemie zapomněl na čas a že zaplatí jakoukoliv pokutu, kterou restaurace dostane.

- Z nejnovější studie vydané v časopisu Lancet, která zkoumala záznamy o 96 000 pacientech ve stovkách nemocnic, vyplývá, že používání hydrochlorochinu pro pacienty s koronavirem zvyšuje riziko, že zemřou. Světová zdravotnická organizace oznámila, že zastavuje testy hydrochlorochinu na pacientech s COVIDEM-19 z obav, že hydrochlorochin tyto pacienty zabíjí.

- Mexico City zaznamenalo o tisíce více mrtvých než normálně. Letos vydalo Mexico City o 8072 úmrtních listů více než je průměr za totéž období za poslední čtyři roky. To je jediný spolehlivý způsob, jak zjistit, kolik lidí zemřelo v pandemii. Český statistický úřad přesné údaje o počtu úmrtí od března do nynějška v ČR nevydal.

- Bílý dům zavádí zákaz přístupu do USA pro osoby, které byly v Brazílii, o dva dny dříve než bylo plánováno. Brazílie má na světě druhý největší počet infekcí.

- Holandský premiér Mark Rutte nemohl navštívit v důsledku koronavirové karantény svou umírající matku v domově důchodců.

- Filipínský prezident potvrdil, že školy na Filipínách neotevřou, dokud nebude k dispozici vakcína.

- Rusko zaznamenalo 8915 nových případů a 174 úmrtí. Celkový počet úmrtí v Rusku je údajně 3807, celkový počet registrovaných nákaz je tam údajně 362 342.



Podrobnosti v angličtině ZDE
 
Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
7160

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2020