Obrovské protesty v USA proti vraždění černochů

29. 5. 2020

čas čtení 2 minuty
Aktualizace: Propuštěný policista Derek Chauvin, který usmrtil kolenem George Floyda, byl nyní obžalován z vraždy třetího stupně a byl zatčen.

V pátek brzo ráno zatkla policie v Minnesotě černošského reportéra televize CNN při živém vysílání z místa nepokojů během jeho reportáže. Zatkla celý tříčlenný televizní štáb, neuvedla žádné důvody zatčení. Později byli novináři propuštěni, guvernér Minnesoty se jim omluvil. ZDE



* * *

Ve Spojených státech probíhají už třetí den rozsáhlé protesty proti policejní brutalitě vůči černochům. Vyvolala je smrt šestačtyřicetiletého černocha George Floyda, jehož bělošský policista srazil k zemi klekl mu na krk a ignoroval jeho varování, že nemůže dýchat. Floyd se do několika minut udusil. Policisté, kteří se účastnili tohoto brutálního incidentu, byli od policie propuštěni, avšak, pozoruhodně, nebylo proti nim zahájeno trestní stíhání.

V poslední době dochází v USA k četnému zabíjení černochů, například nedávno zastřelili dva běloši černošského mladíka, který prostě jen šel běhat.

 

V Minneapolisu, kde došlo k udušení George Floyda, byla policie nucena opustit policejní stanici v třetím obvodu, která se stala centrem protestů. Jinde v městě byly vypleněny obchody a podniky a jsou zakládány požáry. Policie informuje, že bylo v třetím obvodu poškozeno 170 podniků.

Guvernér Minnesoty aktivoval Národní stráž proti protestům a vyhlásil mimořádný stav v Minneapolis, St Paul a v okolních oblastech. Guvernér Walz napsal v prohlášení, že podporuje pokojné protesty, avšak "bohužel, někteří jednotlivci se podílejí na nezákonné a nebezpečné činnosti, včetně žhářství, plenění a poškozování veřejného i soukromého majetku".

Donald Trump pohrozil, že povolá Národní stráž a označil demonstranty za "kriminálníky".

Martin Luther King III, aktivista za lidská práva a syn zemřelého Martina Luthera Kinga Juniora, citoval svého otce, který řekl: "nepokoje jsou jazykem těch, kteří nejsou slyšet".

FBI a prokuratura v Minneapolis uvedly ve čtvrtek, že provádějí "robustní trestní vyšetřování" úmrtí George Floyda.

Komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bachelet konstatovala, že je zděšena, že musí přidat Lloydovo jméno na dlouhý seznam amerických černochů, usmrcených americkou policií.

Twitter upozornil, že jeden z brutálních výlevů Donalda Trumpa na Twitteru k této věci "porušil pravidla Twitteru ohledně glorifikace násilí" a skryl jeho tweet. Twitter však pokračuje: Twitter rozhodl, že je možná ve veřejném zájmu, aby tento tweet zůstal přístupný veřejnosti:


0
Vytisknout
11155

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2020