Přečetli jsme jinde

Problém šíření dezinformací je v prvé řadě Facebook (a další sociální sítě)

5. 3. 2020

čas čtení 5 minut
Na oficiálním mediálním serveru ruské armády se objevila konspirační teorie, že koronavirus vyvinuli Američané jako biologickou zbraň. Datový analytik František Vrabel, který šíření dezinformací o koronaviru zmapoval, tvrdí v rozhovoru pro server iROZHLAS.cz, že největším šiřitelem tzv. fake news nejsou v tomto případě ruské servery, ale sociální sítě, jako například Facebook.

Šíření dezinformací o koronaviru zmapovala pro Českou televizi vaše firma Semantic Vision. Jakým způsobem jste postupovali?
Systém, který jsme vyvinuli, sleduje obrovské množství zdrojů po celém světě, jedná se až o 90 % globálního zpravodajského obsahu internetu. To je obsah, co se publikuje veřejně ve formě zpráv, a to v tomhle rozsahu děláme kontinuálně. Zpětně jsme pak schopni v té naší databázi dohledat, kdo s těmi konspiračními teoriemi začal přicházet. A jsme schopni to do značné míry dělat i v reálném čase. V případě koronaviru jsme to dělali na žádost České televize, informace jsme pak v systému dohledávali zpětně.

A co se vám zpětně podařilo dohledat? Kdo zprávy podle vás šíří?

Nezabýváme se analýzou sociálních sítí, ale webů, které publikují zprávy. Takže jsme se zaměřili na to, co umíme. A tam jsme zjistili, že ta první zpráva, kterou lze považovat za dezinformaci a šíření konspirační teorie, je z portálu TV Zvezda, což je oficiální server ruské armády. Tam se lidé mohli dočíst, že koronavirus je Američany vyvinutá biologická zbraň nebo nechtěný výsledek pokusů o vyvinutí takové zbraně.

A tomu někdo věří?
Oni tam citovali ruského experta Igora Nikulina, který byl v minulosti členem komise OSN pro biologické a chemické zbraně, což mu v té diskusi mělo dodat tu vážnost a reputaci. Ten v TV Zvezda řekl, že je docela pravděpodobné, že by to mohlo být v některé z těch amerických laboratoří a že jich mají Američané asi čtyři stovky po celém světě. To byl tedy zhruba obsah toho článku.

Nicméně těch konspiračních teorií kolem toho funguje hodně (na konci ledna jsme psali s odvoláním na server News.com.au., že autorem konspirace označující koronavirus za uniklou biologickou zbraň je Dany Shoham, bývalý zaměstnanec izraelských tajných služeb – pozn. red.) a samozřejmě ne všechny přišly z Ruska, ale ta ruská stopa tam na začátku nepochybně byla.

Pátá kolona

A jak podle vás funguje tok takového obsahu třeba až sem do České republiky?
Informační weby, které publikují zjevně z České republiky, jako je třeba Nová republika, si vymýšlejí obdobným způsobem nebo pouští obdobné dezinformace jako ruské servery. Takže kreativita těch ruských serverů je pak napodobována servery v Česku, v Německu nebo i ve Spojených státech a žádné regulace je v té tvorbě toho obsahu neomezují, protože naše demokratické společnosti nejsou schopny se vůči těmto dezinformačním serverům bránit. Oni si Rusové už u nás v České republice vychovali významnou pátou kolonu, servery, jako je třeba právě Nová republika nebo Pravý prostor, které jsou ještě aktivnější než kupříkladu Aeronet nebo Sputnik.

A umíte nějakým způsobem přímo prokázat jejich napojení na Rusko?
To ne, ale to není to podstatné.

Tak proč tvrdíte, že to jde z Ruska?
Protože jste se ptala, jak je to s tím koronavirem. Oficiální sever ruské armády a jiné ruské zdroje začaly publikovat zjevně nepravdivé informace o koronaviru týden až čtrnáct dní před těmi českými, proto to říkám.

A to tedy znamená, že za tím jsou s určitostí Rusové? Máte k tomu tvrzení nějaký přímý důkaz nebo se jedná pouze o tu návaznost obsahu?
Jde o tu návaznost. Pokud byste tu otázku rozšířila na dezinformace jako takové, tak tam ta linka patrná směrem k Rusku pomalu vyprchává, protože Rusové tu mají již zmiňovanou pátou kolonu, která je aktivní sama o sobě, je podporována byznys modelem sociálních sítí a vyhledávačů, jako jsou Facebook a Google, a inzerenty, kteří inzerují na těchto webech, a to už žije svým vlastním životem.

Takže Facebook vědomě znásobuje šíření těch dezinformací?
Facebook má zájem na tom, aby na jeho aplikaci lidé trávili co nejvíce času, a k tomu jim slouží právě dezinformační obsah, který je mnohdy velmi emotivní a vyvolává úzkost a obavy. To mu zvyšuje takzvaný engagement, což je přímá interakce uživatele s daným serverem a s jeho obsahem.

Největším zlem a šiřitelem dezinformací nejsou ruské servery a ruské trollí farmy, ale je to algoritmus sociálních sítí. Facebook byl vytvořen a pracuje jako platforma pro manipulaci s vědomím lidí v obrovském měřítku.

A to víte, nebo si to jenom myslíte?
Samozřejmě že to tak je. Víte, jak funguje Facebook, odkud bere peníze? Z reklamy. Nemá příjem z toho, že spojuje lidi. A když spojíte reklamu a dezinformace, bude se to šířit ve velkém.

0
Vytisknout
10886

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2020