MAAE kritizuje Írán za vyhýbání se kontrole jaderných zařízení

4. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
Agentura OSN sledující íránskou jadernou dohodu veřejně odmítá snahu Teheránu odmítat přístup k jednomu nebo několika jaderným zařízením, o něž se zajímá. Hovoří o to několik diplomatů sledujících Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), informují Francois Murphy a John Irish.


Mezinárodní agentura pro atomovou energii dohlížející na dodržování jaderné dohody z roku 2015, která zrušila mezinárodní sankce proti Íránu výměnou za omezení jaderných aktivit, vydává čtvrtletní aktualizace týkající se stavu íránského jaderného programu.

Zprávu vydanou v úterý doprovází zvláštní dokument kritizující Írán obecně za nedostatečnou spolupráci a zejména za neumožnění přístupu k jaderným zařízením.

Změna v dosavadním přístupu agentury souvisí s nástupem nového šéfa, Rafaela Grossiho z Argentiny, který byl zvolen v říjnu.

Agentura nyní usiluje o přístup k jednomu ze zařízení zmíněném v předchozích zprávách, o němž Izrael hovoří jako "atomový archív" informací ohledně někdejšího íránského programu výroby jaderných zbraní.

Americké zpravodajské služby a MAAE jsou přesvědčeny, že Írán měl tajný program výroby jaderných zbraní, který zastavil dávno před uzavřením dohody z roku 2015. Ta má za cíl udržet Teherán přinejmenším rok od získání dostatku štěpného materiálu k výrobě jaderné zbraně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6367

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2020