Ultrapravicoví násilníci útočí na řeckých ostrovech na novináře a na lékaře

4. 3. 2020

čas čtení 2 minuty



O útocích na novináře informují Reportéři bez hranic:


Skupina lékařů dobrovolníků, kteří přiletěli na ostrov Lesbos, aby tam pomáhali v děsivém uprchlickém táboře Moria, byla donucena uprchnout, protože na ně zaútočil ultrapravicový dav s palicemi opatřenými hřebíky.

Šlo o nejnovější násilná útok proti mezinárodním humanitárním pracovníkům.

"Báli jsme se o život," konstatovala dr. Victoria Bradley, irská lékařka. "Bylo to velmi děsivé. Uprchlíci byli velmi laskaví, přinesli nám falafel a přikrývky. Strávili jsme v táboře noc v přenosné budově. Byla tam neuvěřitelná zima. Jediné, na co jsem dokázala myslet, byli lidi ve stanech venku."   ZDE



Delegace Evropské komise, která navštívila řecko-tureckou hranici, se nevyjádřila ke skutečnosti, že suspendováním zpracovávání žádostí o azyl Řecko porušuje mezinárodní právo:


Přitom Mezinárodní deklarace lidských práv a Charta základních práv Evropské unie uznávají právo žádat o azyl. Mnoho žadatelů o azyl v Turecku nemá efektivní ochranu a Turecko neplní kritéria EU, takže není bezpečnou třetí zemí, do níž by uprchlíci mohli být vráceni.


Pokud budou nejvyšší činitelé EU ignorovat porušování zákona a násilné akce proti uprchlíkům, množství násilí proti nevinným lidem bude eskalovat:

Členské země EU musejí naléhavě přemístit děti bez doprovodu rodičů z řeckých ostrovů do bezpečného prostředí ve svých zemích. Tzv. "hotspoty" EU na egejských ostrovech jsou naprosto nevhodné a v řadě případů přimo ohrožují život dětí bez doprovodu rodičů.


0
Vytisknout
8715

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2020