NATO "se musí postavit za Turecko a proti Rusku", aby předešlo humanitární katastrofě v Sýrii

4. 3. 2020

čas čtení 2 minuty
Syrská válka je velkou humanitární katastrofou naší generace. Nyní trvá již takřka dekádu a přinesla takřka úplnou destrukci země: Z předválečné populace v počtu 22 milionů podle odhadů OSN 5,5 milionu je nyní uprchlíky a dalších 6 milionů je na útěku uvnitř země. Obnova bude podle odhadů stát 400 miliard dolarů. Takřka polovina zbývajícího obyvatelstva trpí nedostatkem potravin, píše Neil Hauer.


Je nejděsivějším možným způsobem pozoruhodné, že současná krize v zemi toto vše zastiňuje. Terčem je severozápadní provincie Idlíb, domov více než 4 milionů civilistů, z nichž mnozí sem již byli vyhnání násilím odjinud. V posledních několika týdnech syrský režim s ruskými a íránskými spojenci vystupňoval ofenzívu v Idlíbu, poslední baště opozice v zemi. Při ignorování linií dohodnutých s Tureckem loni v září Rusko provádělo leteckou kampaň v plném rozsahu s cílem podpořit provládní syrské milice. Bojovníci opozice se v lednu vzdali zhruba třetiny území pod svou kontrolou.

Ruská a syrská letadla prováděla každý den desítky náletů. Bombardovány byly nemocnice, pekárny a tržiště. Zachycená komunikace potvrzuje, že ruské a syrské síly záměrně útočí na civilisty. Nyní ruské letouny otevřeně udeřily na pozice tureckých ozbrojených sil, zjevně bez úmyslu zakrýt svou akci. Turecké síly nemohou doufat, že dokážou čelit Rusku, bez politické a vojenské podpory.

Představa, že Rusko je zodpovědná mocnost, s níž lze v dobré víře jednat, nebo že se aspoň nějak vzdáleně zajímá o lidská práva, by měla být po létech válčená v Sýrii a na Ukrajině uložena k ledu. Realisticky vzato, měla být hodnocena extrémně skepticky už od samého počátku. Rusko v Sýrii zabilo více civilistů než "islámský stát".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9769

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2020