Světová zdravotnická organizace: Úmrtnost na koronavirus je globálně 3,4 procenta nakažených osob

4. 3. 2020

čas čtení 1 minuta


Činitelé Světové zdravotnické organizace oznámili v úterý, že úmrtnost na COVID-19 je globálně 3,4 procenta, je vyšší než předchozí odhady asi 2 procent.


"Globálně zemřely asi 3,4 procenta osob nakažených virem COVID-19, konstatoval ředitel Světové zdravotnické organizace  Tedros Adhanom Ghebreyesus v Ženevě. Sezónní chřipka usmrcuje obyčejně daleko méně než 1 procento nakažených osob, dodal.

 

Světová zdravotnická organizace informovala minulý týden, že úmrtnost na COVID-19 se může v různých zemích různit, v rozsahu od 0,7 procent do 4 procent, podle kvality zdravotnictví v dané zemi. Na začátku epidemie usuzovali vědci, že úmrtnost je asi 2,3 procenta pacientů.

V pondělí uvedli činitelé Světové zdravotnické organizace, že nevědí, jak se COVID-19 chová. Zdůraznili, že se nechová jako chřipka. Dodali, že zatímco o sezónních chřipkách je toho hodně známo, o koronaviru tyto informace nejsou k dispozici.

Koronavirus se nešíří jako chřipka. "Zde máme nemoc, pro niž nemáme vakcínu, nemáme na ni žádnou léčebnou metodu, nechápeme plně, jak se šíří, nerozumíme plně, jaká je úmrtnost, ale povzbuzuje nás, že na rozdíl od chřipky, tam, kde se země proti epidemii postavily, kde zavedly přísná opatření, pozoruhodně vidíme, že virus byl potlačen," řekl Mike Ryan, ředitel krizového zdravotnického programu Světové zdravotnické organizace.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
9449

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2020