Svět "se nedokázal poučit z epidemie SARS"

6. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
Nová epidemie koronaviru upozornila na nedostatek globálního výzkumu v oblasti boje proti šíření infekčních chorob, když se zdravotnické úřady nedokázaly poučit z předchozích epidemií, upozorňuje Amélie Bottollierová-Depoisová.


Poslední celosvětová virová epidemie SARS vyděsila svět počátkem století a zabila 774 lidí. Nedávno virus Mers zabil více než 850 lidí, ačkoliv se jeho rozšíření z větší části omezilo na Blízký východ.

Vědci na obě nemoci reagovaly a připravily plány léčby a nakonec vakcíny, ale experti tvrdí, že nová epidemie koronaviru ukazuje, že chybí jakékoliv vytrvalé, koordinované úsilí v oblasti infekčních chorob.

"Příliš často posílení výzkumného zájmu a investice... rychle vymizí, když tyto epidemie ustoupí a na jejich místo nastoupí jiné priority," vysvětluje Jason Schwartz, asistent katedře zdravotní politiky a managementu univerzity Yale.

"SARS a Mers prokázaly globální zdravotní hrozbu představovanou koronaviry a potřebu vytrvalých investic do lepšího pochopení těchto virů, s pohledem upřeným na prevenci a strategii léčby."

Nyní je známo sedm koronavirů přenosných mezi lidmi. S ohledem na jejich genetickou spřízněnost by minulý výzkum přinesl širokospektrální léčbu proti nim.

K tomu by ale vědecký výzkum potřeboval státní financování.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8553

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2020