Proč muži umírají dřív než ženy? Nemají kopii chromozomu

4. 3. 2020

čas čtení 2 minuty
 

Vědci konečně zjistili, proč  žijí ženy déle než muži. Organismy, které mají dvě kopie téhož chromozomu žijí déle. Druhá kopie chromozomu totiž organismus ochraňuje.

"Tato zjištění jsou klíčovým krokem při studování mechanismu ovlivňujícího dlouhověkost, což by mohlo ukázat cestu k prodloužení života," vysvětlili autoři. "Můžeme jen doufat, že více odpovědí bude zjištěno během našeho života."

U savců, u nichž mají samičky dvě kopie téhož chromozomu, žijí samci kratší dobu. U ptactva žijí delší dobu právě samci, kteří mají dva chromozomy Z, zatímco samičky mají jeden chromozom Z a jeden chromozom W.

 

Vědci zjistili, že toto platí ve světě biologie všude. Shromáždili data o chromozomech různých pohlaví v 229 zvířecích druzích, od hmyzu přes ryby až po savce.

Bylo zjištěno, že organismy, které mají dvě kopie chromozomu, žijí v průměru o 17,6 procent déle než organismy s dvěma různými chromosoby či jen s jedním chromosoemem.

Zjištění podporují teorii známou jako "nechráněný chromozom X". V lidských buňkách jsou kombinace chromozomů většinou buď XY (muži) nebo XX (ženy). U žen je v buňkách aktivován náhodně jen jeden chromozom X.

Důsledkem je, že škodlivá mutace jednoho z ženských chromozomů X všechny buňky nepoškodí, a proto je její dopad zakryt. Naproti tomu u mužů, kteří mají jen jeden chromozom X, mají škodlivé mutace daleko větší dopad.

Tým zjistil, že u biologických druhů, kde mají samci dvě kopie téhož chromozomu, samci žijí v průměru o 7,1 procent déle než samičky. Avšak u druhů, kde je tomu obráceno, jako u lidí, žijí samice o 20,9 procent déle než samci.

Vědci poukazují na to, že velikost rozdílu dlouhověkosti může odrážet i jiné faktory, například to, že samci více riskují při vyhledávání sexuálního partnera.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
11277

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2020