CNN: Neexistence všeobecného zdravotnictví v USA bude v důsledku epidemie koronaviru katastrofální

4. 3. 2020

čas čtení 2 minuty


Osmel Martinez Azcue se po návratu z Číny cítil nemocen. Učinil odpovědnou věc a nechal se v  nemocnici otestovat na možnou nákazu koronavirem. Nemocnice v Miami mu za tento test účtovala částku 3000 dolarů. Tato skutečnost zabrání velkému počtu Američanů, aby se nechali na koronavirus otestovat. Příliš mnoho Američanů buď nemá dostatečné zdravotní pojištění, anebo nemají zdravotní pojištění vůbec žádné.

 

Při šíření epidemie koronaviru bude toto katastrofou. Dnes žije v USA 27 milionů Američanů, kteří nemají vůbec žádné zdravotní pojištění - je to téměř 10 procent amerického obyvatelstva. A podobně jako Azcue, 45 procent Američanů nemá dostatečné zdravotní pojištění, což znamená, že jim pojišťovny budou účtovat obrovské dodatečné finanční částky, které občané nebudou schopni splatit.

Počet Američanů bez zdravotního pojištění ve čtvrtém čtvrtletí roku 2018 dosáhla rekordu 13,7 procent, v důsledku mimo jiné Trumpova úsilí zlikvidovat tzv. Obamacare a bezpečnostní infrastrukturu veřejného zdravotnictví.

Systematické úsilí Trumpovy vlády a Republikánů v Kongresu vedlo ke snížení počtu zdravotně pojištěných amerických občanů, ochromilo prevenci proti chorobám a oslabilo očkovací kampaně. V roce 2017 americký Kongres zrušil státní dotace zdravotního pojištění pro Američany s nízkými příjmy.

Osmel Martinez Azcue platí měsíčně na zdravotní pojištění 180 amerických dolarů. Pojišťovna mu však sníží poplatek ve výši 3000 dolarů za test na koronavirus na 1400 dolarů pouze, pokud přeloží tři roky lékařských záznamů.

Činy Trumpovy vlády vážně ohrožují zdraví i peněženky Američanů, uzavírá CNN.

V USA neprobíhá systematické testování na koronavirus, na rozdíl od Británie, která testovala už tisíce lidí a aktivně identifikuje rozsah epidemie. Z dat získaných ve státě Washington vyplývá, že koronavirus tam zřejmě koluje už dlouhé týdny.

Pokud chce americká vláda prokázat svou sílu, musí ukázat, že je ochotna uchránit lidi před hrozbou.

Amerika musí zavést všeobecné zdravotnictví.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10964

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2020