Miloš Zeman - spící místodržící

6. 3. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Hrad podle poslanců zčásti utajil výhrůžný dopis čínské ambasády reagující na návštěvu bývalého předsedy Senátu Jaroslava Kubery na Tchaj-wanu ZDE. Připomenu, že na Hradě vznikl ještě vlastní výhrůžný přípis určený téže osobě ZDE.


Dále připomenu, že když se před lety ozývaly varovné hlasy ohledně českého závazku podporovat takzvanou politiku "jedné Číny", jejíž součástí jsou i územní nároky na celý Tchaj-wan či uznání anexe Tibetu, byly okřikovány a zesměšňovány coby údajně snad cosi odtrženého od reality a nedospělého.

Avšak je potřeba dále rozlišovat. Jednu rovinu představuje skutečnost, že se ČR výslovně zavázala podporovat čínské územní nároky. Druhou rovinu otázka, co si kvůli tomu Češi nechají nebo nenechají líbit - zda Pekingu dovolí, aby vyhrožoval jejich ústavním činitelům, nebo se proti takové praxi důrazně ohradí. A třetí rovinu nalézáme tam, kde se kancelář formálně nejvyššího ústavního činitele ve spolupráci s cizí mocností aktivně podílí na zastrašování jiného českého ústavního činitele.

Je pravda, že ČLR standardně požaduje po všech zemích světa, s nimiž udržuje obchodní a diplomatické vztahy, aby uznaly politiku "jedné Číny" - a jen málokterá se otevřeně vzepře. Další ale už je otázkou formy tohoto závazku, míry národní hrdosti tváří v tvář čínským způsobům a eventuálně též služebníčkovství jednotlivých politických institucí v dané zemi. Bývalý předseda Senátu ČR Jaroslav Kubera tedy dostal těsně před smrtí nevybíravým způsobem najevo, že se Miloš Zeman z návštěvy Číny vrátil jako Si Ťin-pchingův pohůnek. Co si bývalý člen revolučního Občanského hnutí na smrtelné posteli myslel o paradoxním oblouku, který česká společnost opsala z područí komunistické Moskvy do područí komunistického Pekingu, se ovšem už nedozvíme.

Každopádně Zemanových příznivců je teď třeba se důrazně ptát, co se jim vlastně na vizi nového poddanství v rámci České lidové republiky (ČLR) tolik líbí. Prázdné přísliby investic? Čínská Slavia? Krach konzervárny Shanghai Maling Czech A.s. v Hrobčicích? Ukázkové lezení úřadu prezidenta do čínského konečníku? Mediální "kultura" demonstrovaná čínskými cenzory během epidemie koronaviru? Další kolo komunistické devastace unikátního kraje pod Pálavou?

Na těchto odpovědích bude třeba trvat - protože se týkají budoucnosti, kterou Hrad a na něj napojené oligarchicko-exekutorské struktury celé zemi chystají.

Až příště nemrtvého Zemana našlehnou povzbuzujícími injekcemi tak, aby zase jednou dokázal nějakých čtyři až pět hodin jakžtakž fungovat, a postaví ho před mikrofony, nezapomínejte, co už za ta léta dávno víte - že to co říká a to co dělá jsou dvě úplně rozdílné věci.

Že už je dávno jen spící čínský místodržící.

0
Vytisknout
11458

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2020