Primátoři sedmi německých měst chtějí přijmout nezletilé uprchlíky

6. 3. 2020

čas čtení 1 minuta


Primátoři sedmi německých měst apelovali společným dopisem na německou federální vládu, aby jejich městům dovolila přijmout uprchlické děti bez doprovodu rodičů z uprchlických táborů v Řecku.

Primátoři Kolína nad Rýnem, Düsseldorfu, Postupimi, Hanoveru, Freiburgu, Rottenburgu a Frankfurtu nad Odrou (v bývalé NDR) stejně jako ministr vnitra Dolního Saska Boris Pistorius podepsali toto prohlášení, dva dny poté, co šokujícím způsobem německý parlament odmítl přijmout tisíce dětí bez doprovodu rodičů z řeckých uprchlických táborů.

 
 
"Situace na řeckých ostrovech se v posledních několika dnech dramaticky zhoršila," praví se v prohlášení. "Zejména pro děti a ženy jsou tyto naprosto přeplněné tábory, v nichž chybí základní infrastruktura, zdravotní péče i přístřeší, zcela nepoužitelné."

Dopis zdůrazňuje, že už 140 německých měst se prohlásilo za "zóny bezpečí" a chtějí pomáhat dalším uprchlíkům. Primátoři požadují, aby vláda vytvořila právní podmínky pro to, aby tato města mohla uprchlíky dál přijímat.

Ve středu německý parlament odmítl návrh Strany zelených, aby Německo přijalo 5000 dětí bez doprovodu rodičů z řeckých uprchlických táborů. Odmítl to především německý ministr vnitra  Horst Seehofer, který odmítá přijímání uprchlíků. Německo podle něho by přijalo další uprchlíky pouze jako součást širší evropské iniciativy.


Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7432

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2020