Proč Bernie Sanders narazil na strop voličské podpory

6. 3. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Po tzv. superúterý v primárkách americké Demokratické strany se vrací do hry bývalý viceprezident Joe Biden, který přesvědčivě zvítězil v devíti ze čtrnácti států. Bidena podporují odstupující prezidentští kandidáti i zákonodárci v příslušných státech. Volí jej masově Afroameričané, ale také relativně dobře situovaní obyvatelé předměstí, mezi nimiž se nepochybně nachází značná část bývalých voličů Republikánské strany a Donalda Trumpa ZDE.


To že Afroameričané, včetně nejmladší generace, moc "nemusejí" Sanderse, se ví už poměrně dlouho - staromódní "židovský bolševik" ZDE totiž nevykazuje ani dost málo kulturní afinity k této menšině a její vyjádření a obavy stereotypně překládá do marxistického ekonomistního jazyka. Hovoří tak o věcech, které jsou této menšině spíše méně srozumitelné, a naopak prokazuje, že její perspektivu prostě nechápe ZDE.

Suburbánní voliči představují poněkud jiný případ. Pokud někomu vadí, že Sanders vychvaloval život v SSSR a dodnes obhajuje kubánskou diktaturu, čímž posouvá politickou svobodu do druhého plánu za opatrovnický stát, jsou to právě oni. Mezi nimi zejména umírnění Republikáni, kteří nemůžou Trumpa vystát, nebo jej dokonce nemohli vystát už minule, potřebují jako kandidáta Demokratické strany někoho, kdo jim před nosem nemává "socialismem". Sanders se nikdy nemohl stát takovým konsensuálním kandidátem. Někteří doufali, že se takto uplatní Michael Bloomberg. Nakonec role připadá Joe Bidenovi, který v úterý politicky vstal z mrtvých.

Analýzy ukazují, že nejmladší voliči, mezi nimiž má Sanders teoreticky největší podporu, se k hlasování během superúterý dostavili v relativně nízkých počtech, které zaostávají za čísly z posledních primárek ZDE. To tedy právě nesvědčí o Sandersově schopnosti tuto skupinu zmobilizovat a nadchnout. Že by jim třeba někdo starší mezitím přece jen vysvětlil, jak se žije v kubánské diktatuře, kterou Bernie v debatách kandidátů pravidelně bere pod ochranu? - Mladí lidé prakticky nikde na světě většinově neoblibují příkaznické režimy s nesnesitelně utaženými šrouby...

A proč Bidena masivně podporují představitelé Demokratické strany prakticky napříč názorovými liniemi? Jedním z hlavních důvodů je - kromě nekompatibility obhájce SSSR se stranickou protikremelskou kampaní zaměřenou na Trumpa - také fakt, že v případě jeho nominace by podle dostupných modelů výrazně poklesly šance strany na dobrý výsledek ve volbách do Senátu. Tam běžně směřuje mnohem více středových "bidenovských" kandidátů - a ti by za prezidenta Sanderse měli málo šancí realizovat svou agendu, což voliči velmi dobře vědí.

Ze zbylé třetí prezidentské kandidátky Elizabeth Warrenové udělalo superúterý kingmakerku - koho nakonec podpoří, ten má prezidentskou nominaci téměř jistou.

Těžko si ovšem představit, že by se Warrenová tváří v tvář straně semknuté kolem Bidena nakonec veřejně vyslovila pro Sanderse.

0
Vytisknout
11948

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2020