Gaza: Ozbrojené křídlo Hamásu vyzývá k eskalaci na všech frontách

24. 4. 2024

čas čtení 1 minuta
Mluvčí ozbrojených brigád Hamásu al-Kásam, Abú Ubajda, v úterý v televizním projevu u příležitosti 200 dnů od začátku války mezi Izraelem a Hamásem v pásmu Gazy vyzval k eskalaci na všech frontách.

Izrael tvrdí, že se snaží vymýtit Hamás, který ovládá enklávu, ve válce, která dosud podle úřadů kontrolovaných Hamásem zabila více než 34 000 Palestinců. Válka začala, když ozbrojená skupina zaútočila na Izrael, zabila 1 200 lidí a vzala 253 rukojmí.

Ve videu, které odvysílala televize Al-Džazíra, Abú Ubajda pochválil íránský útok na Izrael 13. dubna a řekl, že přímé údery výbušnými drony a raketami "nastavily nová pravidla, načrtly důležité rovnice a zmátly nepřítele a ty, kteří za ním stojí".

Vyzval také k eskalaci na Západním břehu Jordánu a v Jordánsku, kterou označil za "jednu z nejdůležitějších arabských front".

Řekl, že Hamás trvá na svých požadavcích na probíhající rozhovory o příměří - aby Izrael ukončil vojenskou ofenzívu, stáhl síly z Gazy, umožnil vysídleným vrátit se do severní Gazy a zrušil blokádu.

"Okupační vláda zdržuje dosažení dohody o výměně rukojmích a snaží se bránit snahám vyjednavačů dosáhnout dohody o příměří," řekl Abú Ubajda.

Katar a Egypt se snaží zprostředkovat příměří, ale mluvčí katarského ministerstva zahraničí v úterý řekl, že všechny zúčastněné strany by měly "ukázat serióznost" a umožnit úspěch takového úsilí.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
848

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2024