Německé zbrojovky lákají dělníky pokulhávajících automobilek

24. 4. 2024

čas čtení 4 minuty
Automobilky propouštějí; obranné firmy nestíhají najímat dostatečně rychle.

Společnosti Hensoldt a Rheinmetall zaznamenaly obrovský nárůst žádostí o zaměstnání.

Německé automobilky jsou v krizi. Elektrifikace a konkurence z Číny vytlačují tisíce vysoce kvalifikovaných pracovníků zpět na trh práce. Naštěstí se mnozí poohlížejí po sektoru, který nedokáže najímat dostatečně rychle: Po obraně.

Od ruské invaze na Ukrajinu před dvěma lety zažili výrobci zbraní jakýsi obrat štěstěny. Tyto společnosti, které byly kdysi spojovány s "hříšnými odvětvími", jako je tabák a hazardní hry, jsou nyní považovány za atraktivní potenciální zaměstnavatele – a to zejména pokud pomáhají bojovat ve válce na Ukrajině.

Společnost Hensoldt, která vyrábí senzory protivzdušné obrany klíčové pro ničení ruských raket na Ukrajině, zaznamenala příliv nových zaměstnanců, především inženýrů, pocházejících z automobilek. "Při budování naší pracovní síly těžíme z problémů v jiných odvětvích," řekl bývalý generální ředitel Thomas Mueller, kterého v dubnu nahradil Oliver Doerre. Společnost letos plánuje přijmout 700 nových zaměstnanců napříč divizemi.

Část tlaku na získání většího počtu pracovníků souvisí s obrovskými výzvami, kterým Ukrajina čelí. Na každý dělostřelecký granát, který zemi zůstal na skladě, má Rusko podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského 10. Zatímco společnosti se rychle rozšiřují, Evropská unie nebyla schopna vyrábět zbraně nebo munici dostatečně rychle, aby uspokojila válečnou poptávku.

Společnost Rheinmetall, největší německý výrobce zbraní, očekává, že tržby letos přesáhnou 10 miliard eur, přičemž v roce 2023 to bylo 7,2 miliardy eur. Do roku 2025 plánuje rozšířit roční výrobu dělostřeleckých granátů na 700 000 nábojů, což je desetinásobný nárůst ve srovnání s dobou před ruskou invazí, a od začátku roku 2022 zaměstnala po celém světě přibližně 4 000 lidí. Počet žádostí stále stoupá.

V loňském roce se jen v Německu ucházelo o práci ve společnosti 108 000 lidí, uvedl generální ředitel Armin Papperger v březnovém hovoru k výsledkům společnosti za celý rok. Společnost letos obdržela již přibližně 38 500 přihlášek a je na dobré cestě tato čísla překonat.

Výrobce převodovek Renk zaznamenal od roku 2021 více než dvojnásobek žádostí a tato čísla se v roce 2024 ještě zvýší, říká ředitelka lidských zdrojů Brigitte Schnakenbourg. Zlepšila se také kvalita žádostí, dodala. "Dostáváme mnohem více nevyžádaných žádostí od lidí s vynikajícími profily," řekla.

I když Schnakenbourg ještě neviděla velký počet bývalých zaměstnanců v automobilovém průmyslu, kteří by se připojili ke společnosti, mezi zeštíhlením automobilek a obnovenou přitažlivostí sektoru pro zaměstnance, myslí si, že by k tomu mohlo časem dojít. A smysl pro poslání není jediným důvodem, proč jsou kvalifikovaní pracovníci přitahováni k obraně: Podle pracovní platformy Stepstone jsou platy vyšší než v jiných oborech, přičemž průměrná mzda se pohybuje kolem 68 000 eur před zdaněním. "Lidé zde nacházejí jistou práci, protože toto odvětví vzkvétá," řekl Schnakenbourg.

Renk nedávno přijal provozního ředitele Emmericha Schillera, který strávil více než 25 let na manažerských pozicích ve společnosti Mercedes-Benz, mimo jiné jako generální ředitel a vedoucí provozu divize sportovních vozů Mercedes-AMG.

V nové roli bude mít Schiller za úkol zvyšovat produkci s rostoucím objemem objednávek. "Po desetiletích spánku výroba v tomto odvětví v současné době neodpovídá moderním průmyslovým standardům," řekl. Bývalí pracovníci v automobilovém průmyslu, kteří byli vyškoleni k rychlé výrobě vysoce kvalitních produktů pod tlakem, mají dovednosti potřebné k utváření odvětví v době bezprecedentní expanze. "Dává smysl," řekl Schiller, "předat toto know-how."

Vzhledem k tomu, že válka na Ukrajině trvá již třetím rokem a neočekává se, že by brzy skončila, bude toto odvětví pravděpodobně stále více považováno za zásadní pro veřejný zájem.

Zatímco podle mluvčího Hensoldtu "posledních 30 let zaměstnanci v obraně raději veřejně neříkali, kde pracují", už to neplatí.

"Dnes už náš sektor není ve špinavém koutě," řekl Muller, bývalý generální ředitel společnosti Hensoldt.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
893

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2024