Realita, která vyhřezla a ukazuje důsledky

18. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

První místo v dnešních zprávách na Novinkách.cz nebo Ihned.cz zaujímá informace o tom, že hasiči zajistili 260 litrů alkoholu, který obsahoval 20-30 procent metanolu. Kromě toho celníci objevili 94 tisíc kolků, které skončily jinde než v oficiální likérce. Přesměrování kolků mimo legální cestu vrhá podezření na to, že také oficiální likérky se mohly podílet na ilegálním byznysu s nezdaněným alkoholem, který došel až do metanolové tragédie.

BRITSKÝ EXPERT:

Led v Arktidě v létě úplně roztaje do čtyř let

18. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Profesor Peter Wadhams z Cambridge University, jeden z čelných světových odborníků na led, varoval, že do čtyř let v Arktidě v létě roztaje veškerý sníh a led. Charakterizuje to jako "globální katastrofu" v severních zeměpisných šířkách a požaduje "naléhavě" nové nápady jak snížit globální teplotu: "Nejenže musíme naléhavě omezit emise CO2, ale musíme bezodkladně zkoumat i jiné způsoby jak zpomalit globální oteplování, jako jsou různé předložené geoinženýrské projekty." V jejich rámci by se měly sluneční paprsky odrážet zpět do vesmíru, vybělit mraky a rozsít do oceánů nerostné látky, aby moře absorbovala více CO2.

"Jak mořský led ustupuje, v letních měsících se oceán otepluje (na 7 stupňů r. 2011) a to otepluje i mořské dno. Kontinentální pevninské prahy v Arktidě jsou vytvořeny z podmořského permafrostu, zmrzlých usazenin z poslední doby ledové. Jak se voda začne oteplovat, permafrost roztaje a vypustí do atmosféry obrovské množství v něm uloženého metanu. To povede k velkému zrychlení globálního oteplování."

Podrobnosti v angličtině ZDE

NATO zastavilo společné operace s afghánskou armádou

18. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Strategie NATO v Afghánistánu se octla v chaosu: společné operace jednotek NATO s jednotkami afghánské armády byly zastaveny, protože příslušníci afghánských jednotek vraždí západní vojáky, s nimiž mají spolupracovat. Afghánští vojáci a policisté usmrtili v letošním roce v 36 útocích 51 vojáků NATO. Tyto útoky ohrožují plány NATO vytvořit efektivní afghánskou armádu, než budou ze země západní vojska stažena.

Rozhodnutí zrušit společné operace NATO s afghánskou armádou bylo přijato ve Washingtonu a například pro britskou stranu bylo zřejmě překvapením. Britský ministr obrany totiž ještě v pondělí v Dolní sněmovně společné operace NATO s afghánskou armádou chválil. Uvedl, že útoky Afghánců NATO od spolupráce s nimi "neodradí".

Podrobnosti v angličtiněZDE

Co může veřejnost

18. 9. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 10 minut

Podle Borise Cveka, je chyba ve veřejnosti , protože

(její velká část) nechápe, že tohle se dá nastavit a udělat jinak, že fungování základních pravidel je bez ohledu na politickou orientaci kohokoli z nás základním předpokladem, jak zabránit rozkladu společnosti do odporné džungle..

A bylo vyřčeno, ale na B, C a možná další písmena se již nedostalo.

Hnutí Occupy: Rok poté

18. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Včera, 17. září, uplynul rok od zrození protestního hnutí Occupy. Se skutečností, že všechny okupační pokusy byly potlačeny či postupně vyzněly do ztracena, aniž by po zániku jedněch dočasných autonomních zón vznikaly nové, komentátoři zacházejí různě: William Rivers Pitt se ji rozhodl zcela ignorovat, upnul se na syna a u kolébky přísahá, že bude nadosmrti okupovat; to Frances Fox Piven předkládá analytičtější výklad, když tvrdí, že všechna sociální hnutí ve skutečnosti představují nespojitý sled událostí; kdežto Laurie Penny navštívíla výroční demonstraci přímo na Wall Street a pod dojmem minimální účasti upozorňuje na neomezený prostor, který při potlačování Occupy dostávaly bezpečnostní složky.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O podivuhodné pasivitě Čechů a o vině dnešních Němců

18. 9. 2012 / Uwe Ladwig

čas čtení 3 minuty

Myslíte si opravdu, že mlčenlivá většina českého národa nenese žádnou vinu za to, co se v ČR dnes děje?

Přečetl jsem si v BL článek o rozhovoru s Bernhardem Schlinkem, který podle informace deníku Guardian je prý německý filozof. Já ho zatím znal jen jako spisovatele a myslel jsem u toho nejen na podle Schlinka dosud existující břemeno Němců, ale také na pasivitu některých Čechů, o níž se také občas něco dovídám na tomto serveru. Začněme ale tím, kdo jsou filozofové, a to tím, co kdysi řekla německá profesorka filozofie Brigit Recki.

Co znamená Kalouskových 12 procent

18. 9. 2012 / Pavel Trtík

čas čtení 2 minuty

Závěr zvýsledků veřejného mínění, že "Lidé si nechají na sobě doslova dříví štípat... (JČ)" je špatný. Taktéž na titulku "Neuvěřitelné! Kalouska stále ještě hodnotí příznivě 12 procent Čechů!" není dle mého názoru mnoho neuvěřitelného, píše Pavel Trtík a pokračuje: Domnívám se totiž, že daleko příhodnější by bylo nazírat na ten výsledek výzkumu veřejného mínění (pozor pouze výzkumu veřejného mínění!!) asi touto optikou.

Panetta: Čína a Japonsko směřují k válce

18. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Čína a další asijské země angažované v územních sporech kvůli ostrovům ve Východočínském a Jihočínském moři mohou dospět až k válce, pokud jejich vlády nezanechají "provokativního chování", prohlásil včera americký ministr obrany Leon Panetta.

Mitt Romney: "47 procent Američanů jsou paraziti"

18. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Americkým voličům se dostalo šokujících důkazů o arogantním vystupování republikánského kandidáta Mitta Romneyho. Při akci na Floridě, jejímž cílem bylo získat další finanční prostředky pro Republikánskou stranu, urazil Romney téměř 150 milionů amerických voličů, když vysvětlil, proč nemůže otevřeněji útočit na Obamu jako na "zkorumpovaného" politika, který selhal.

BRITÁNIE:

Sociální demokrati mají o 15 procent silnější volební podporu než konzervativci

18. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Z průzkumu veřejného mínění provedeného firmou Populus pro deník The Times vyplývá, že britští labouristé (sociální demokrati) mají v současnosti volební podporu 45 procent voličů. Je to vzrůst od července vzrůst podpory o 5 procent. Konzervativci mají volební podporu 30 procent, od července je to pokles o 4 procenta. Liberální demokraté, jejich menší vládní koaliční partner, mají nyní podporu 10 procent, je to pokles od července o 2 procenta.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hra o budoucnost

18. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 16 minut

Téma tzv. církevních restitucí či obecně vzato "vypořádání státu s církvemi" je v České republice nadále tématem emotivním. Bohužel emoce převládají nad racionalitou a místo smysluplných diskusí jde spíše o to, kdo zadupe protistranu do země bez ohledu na argumenty.

Místo toho, aby se vedly debaty nad podobou vyrovnání státu a církve a nad případnými mezerami předložené vládní varianty, byli odpůrci vládního zákona hozeni do jednoho pytle s tím, že jejich názory jsou vesměs irelevantní a proticírkevní, že zavánějí totalitním myšlením a ohrožují demokracii. Naproti tomu ušlechtilé církve a ještě ušlechtilejší vláda se dohodly na "nejlepším možném" řešení, a nikdo jim do toho nemá co mluvit. Takto se debata nevede.

Proč zůstávat v klidu

18. 9. 2012 / Aleš Čermák

čas čtení < 1 minuta

Proč zůstávat v klidu

a tím nevědomě ignorovat hloupost
vše obcházet s pocitem tohle není zapotřebí a tohle ještě zdá se počká



Mezera

nabízí místo pro doplnění zbývající sloky

Místo

které ale také stále kličkuje a přesouvá se

To ale není výmluva

ani pokus o vymezení
tímto si ani nenárokuje být měřítkem hodnot

Naopak

jen v místech kde je stále ještě možné kličkovat a provádět úhybné manévry
jen tam je stále ještě možné čelit oslepení z příliš velkého množství světla

RRTV: V době prohibice se nesmí vysílat reklama na alkohol

18. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva -- právní stanovisko RRTV k vysílání reklamy na alkohol

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém 17. zasedání dne 18. září 2012 projednala právní rozbor legálnosti vysílání reklamy na lihoviny v souvislosti s vydaným Mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví č. j. MZDR 32317/2012, kterým se provozovatelům potravinářských podniků včetně osob provozujících stravovací služby zakazuje nabízení k prodeji, prodej a jiné formy nabízení ke spotřebě lihovin o obsahu etanolu od 20% objemových.

Rada dospěla k závěru, že po dobu platnosti tohoto mimořádného opatření není vysílání reklamy na lihoviny specifikované opatřením v souladu se zákonem o regulaci reklamy. Rada vydala právní stanovisko tohoto znění:

Etnocentrická západní politika vůči "Arabskému jaru" selhala na celé čáře

17. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Vysloužit si nálepku nenapravitelného pesimisty a kacířského škarohlída bylo vloni opravdu snadné. Stačilo v podmínkách všeobecně sdíleného nadšení naznačit, že události v arabském světě nejsou ve skutečnosti "prodemokratickým hnutím" tak jak ho chápe Západ, a že motivy arabské ulice jsou nám úzkými westernizovanými elitami překládány poněkud neadekvátně. Všeobecně se přece předpokládalo, že odstranění autoritativních režimů přivede k moci liberály identifikované s "racionálním" postosvícenským Západem. Jestliže však někoho nepřesvědčily ani výsledky voleb, vlna protestů proti štvavému filmu "Nevinnost muslimů" v posledních dnech ukázala nade vší pochybnost, že původní západní výklad Arabského jara byl naprosto neadekvátní. Nejvíce pozápadněnou zemí ze všech "osvobozených" je Tunisko - a odtud právě USA kvůli bouřlivým protestům evakuují diplomatický personál. Západ se během posledních měsíců pokusil dosáhnout vzájemného přizpůsobení s politickými silami, které o "misionářsky" vedené úsilí v zásadě nestojí a naopak nemají daleko k tomu považovat proto západní mocnosti za své nepřátele.

TED TALK:

Mark Pachter: Jak mluvit s lidmi

18. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Ted Talks jsou krátké, podnětné přednášky nejzajímavějších lidí dnešní doby. Marc Pachter ve své přednášece odhaluje tajemství dobrého interview a mluví o zajímavých chvílích z rozhovorů se Stevem Martinem, Clare Booth Luceovou a dalšími. Rozhovor opatřil českými titulky Štefan Švec. Je ZDE

Terazky ministrom

18. 9. 2012 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Kdo by neznal třeskutou hlášku ze Švandrlíkových Černých baronů, s níž lampasácká karikatura řečená Terazky vstoupila do povědomí čtenářů a posléze (v podání Pavla Landovského) i filmových diváků: "Čo bolo, to bolo. Terazky som majorom."

Připomeňme, že major byl nejenom ukázkovým dobovým hňupem, ale i výživným zdrojem nejrůznějších bizarních floskulí, což je důvod, proč si ho připomínám stále častěji. Floskulím se totiž u nás, díky vyprazdňujícím se obsahům, začíná nebývale dařit a jsou chytlavější než svízel přítula. Jen co se nějaká jen trochu použitelná objeví, začnou ji papouškovat opeřenci nejrůznějšího ideového zabarvení, čechrající si prostřednictvím médií své stranické peří. A tak se vesele staví mantinely, vysílají signály, nastavují procesy a také se hojně mapuje a vymezují horizonty a nejedna hlava otevřená si to či ono dokáže představit...

Vláda řízená neobratnými mafiány?

18. 9. 2012 / Viktor Vereš

čas čtení 3 minuty

Pokud by byla vláda ČR řízena inteligentními mafiány, ti by si ohlídali, aby jim nikdo do černé výroby alkoholu nešťoural. Nenechali by vyrábět alkohol z metylalkoholu, bylo by ještě dobře. Takto musí vláda mafiány zachraňovat nejdřív pozdním zakázáním prodeje ze stánků a v tržnicích (dovede si někdo představit, že to bylo povoleno na popud někoho jiného než mafie, která od začátku nechtěla platit daně?)

Potom nerozlišováním, zda jde o 6 litrový barel v nejhorší hospodě, který s vysokou pravděpodobností obsahuje jed, a mezi značkovou whisky v originální špatně padělatelné lahvi a plechové krabici prodanou v mezinárodním řetězci, který bude těžko riskovat ztrátu celosvětové pověsti.

Je pozornost věnovaná methanolové aféře adekvátní?

18. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Každý ztracený život je tragédie,ale mediální pozornost věnovaná methanolu mi přijde neadekvátní, píše Tomáš Závěrka.

V aféře methanol bylo prozatím 20 mrtvých. Od prvního úmrtí způsobeného methanolem uplynulo 11 dní. Tedy necelí 2 lidé za den.

V roce 2010 zahynulo na silnicích ČR 802 lidí, loni pak 707 (což bylo vychvalované minimum).

Tragédie to jsou podobné, v přepočtu na den se tak jedná o podobná čísla. Mediální pozornost a opatření nejsou absolutně srovnatelné. Tu malý článek, tam zmínka v černé rubrice. Toť vše.

To jsou životy ztracené na silnici cenné méně, než životy ztracené při pití alkoholu?

Pozn. JČ: Úmrtí na otravu metanolem jsou nová úmrtí; 700 každoročně usmrcených osob na českých silnicích nikoho nezajímá, novináři si už zvykli. Je to iracionální. Kdyby měli lidé zájem o životy své i svých bližních, investovali by do přestavby nesčetných drasticky nebezpečných míst na českých silnicích, nahradili by vražedné křižovatky kruhovými objezdy, blokovali by agresivitu řidičů zavedením elektronických kamer. Jenže to v ČR nikoho nezajímá. Jak o tom nedávno svědčil Pavel Kelly-Tychtl, české komunální úřady nejsou ochotny ani postavit značku či označit přechod na nebezpečném místě. Kdo by se o takové prkotiny zajímal, že?

Díky Bohu však, že média metanolová úmrtí ohromila a začala to rozmazávat. Také se mohlo stát, že celou věc média mohla ignorovat, konec konců umírají samí chudí a bezvýznamní lidé... Tak tomu je například v Polsku, kde na otravu metanolem zemřela řada osob. Zájemsdělovacích prostředků ani vlády to tam nevyvolalo... ZDE (polsky)

Jakub Kříž - Milan Valach o církevních restitucích

17. 9. 2012

čas čtení 1 minuta



Bývalý předseda mladých křesťanských demokratů, současný člen KDU - ČSL, JUDr. Jakub Kříž v debatě s odborným asistentem katedry občanské výchovy pedagogické fakulty v Brně a mluvčím Hnutí za přímou demokracii PhDr. Milanem Valachem Ph.D. na téma církevních restitucí.

Má padnout rozhodnutí o církevních restitucích v parlamentu nebo v referendu? Jak církev majetek získala a jak ho bude spravovat v případě úspěšných restitucí?

Je vše legální a správné a morální nápravou křivd způsobených komunistickým totalitním režimem, nebo jde o loupež státního majetku s cílem budování klerikálního fašistického státu?

Předchozí debaty:

Debata Petr Havlík - Miroslav Tejkl: Co je příčinou hospodářské krize? Chamtivost?ZDE

Květa Lauterbachová a Vít Jedlička debatují o vztahu ekonomiky a politiky ZDE

Pavel Kohout a Jiří Šteg debatují o budoucnosti demokracie ZDE

Diskuse Roman Joch - Jan Čulík ZDE

Diskuse Eric Best - Jan Čulík ZDE

Slova, která patří za rámeček, aneb Nečasi, Kalousku, Duko (ale i řada dalších), za trest opsat 100 krát!

16. 9. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Dvě strany mince: jedna je možnost prolomení Benešových dekretů, na kterou poukazuje opozice a velká část občanů v případě, že bude schválen zákon o církevních restitucích, druhá strana mince zapřisáhlé tvrzení koaliční vlády, jejich poslanců, stejně jak představitelů církve, že k něčemu podobnému nemůže dojít. Komu nebo čemu věřit? Zkušenosti s vládou jsou však natolik bohaté, že jim již nelze věřit ani "Dobrý den", u církve, ačkoliv má v desateru napsáno, že lhát je hřích, přesto jsou jejich slova nevěrohodná. Jednak proto, že už kdysi dávno kardinál Tomášek prohlásil, že si církev nečiní na majetek žádný nárok, stejně jako nedávný výrok D. Duky, že "vlastně není co restituovat"!

Neuvěřitelné! Kalouska stále ještě hodnotí příznivě 12 procent Čechů!

17. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Schwarzenberga 32 procent, Nečase 23 procent. Je zjevné, že politikové mohou v Česku dělat, co se jim zlíbí, občané je stále budou milovat, protože jsou to přece politikové, případně že Schwarzenberg je "šlechtic". :) Lidé si nechají na sobě doslova dříví štípat... (JČ)

Zdroj: ZDE

Pentateuch: II. vláda nejbohatší pětky a katolické církve

16. 9. 2012 / Vít Klíma

čas čtení 5 minut

Novináři zařazují do nejbohatší a nejvlivnější pětky následující jména: Petr Kellner, Zdeněk Bakala, Andrej Babiš, Marek Dospiva a Karel Komárek. Projdou-li církevní restituce, přibude k nim ještě katolická církev, jako největší majitel pozemků v Čechách. Jak ukazuje případ Andreje Babiše, vládní mafie začíná vadit i této skupině. Nevidím sebemenšího důvodu, proč by se těchto šest subjektů nedomluvilo na přímé vládě nejbohatších, bez politických stran. Stát by se přetransformoval ve státní firmu a byl by tak i řízen. Silná pětka by jistě našla způsob, jak prosadit tuto myšlenku v Parlamentu a Senátu.

RegioJet přestane zastavovat v Ústí nad Orlicí a v Zábřehu na Moravě

17. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Podrobnosti ZDE

Je to varovný důkaz o tom, že Jančurovy řeči o tom, jak privatizace železnice a zavedení komerční konkurence do vlakové sítě "zlepší kvalitu služeb", jsou pouhé kecy. Už to začíná. První důkaz, že zavedení komerčních principů na železnici kvalitu služeb zhorší. (JČ)

Adresát: Metylvláda

18. 9. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 2 minuty

Mistr Goethe řekl: Ukřižujte každého snílka v jeho třicátém roce, neboť dožije-li se většího stáří, stane se ze snílka darebák. Doktor Koblasa, zvaný Danek, říkával: Žiješ-li po třicítce, chátráš, začal si umírat. A kulisák Bynda mi řekl: Lidi se přemnožili.

Nebýt otravy z alkoholicky upravených jedů, musel bych se smát výroku šikovné moderátorky, měla hlasový překlep a náruživě spustila informaci o dalších otravách metalakoholem, kéž by, rozverná děvenko, ale zasmát se, advokáti lidské hlouposti by se do mne zostra pustili -- necitlivý ohava, rudá larva.

Vyplatí se čerpat v zahraničí?

18. 9. 2012 / Martin Rybka

čas čtení 4 minuty

Se vzrůstající cenou pohonných hmot na mě neustále všechny mediální kanály chrlí informace o tom, ve kterém okolním státě je výhodnější tankovat.

V Rakousku je cena o korunu, na Slovensku o korunu padesát a v Polsku dokonce o tři koruny levnější než u nás. Tak všichni hurá tam. Lidi ušetří a trošku se jim odlehčí v současné hospodářské krizi, kdy ceny stoupají a platy (alespoň u nás, tzv. normálních lidí) klesají.

Sociolog mě zaskočil

18. 9. 2012 / Štěpán Steiger

čas čtení 4 minuty

V příloze Práva zvané Salon si mohli ve čtvrtek 13. tm. čtenáři přečíst stať Jana Kellera "Konec růstu a rozklad levice". Mě levicový sociolog -- levicový, protože pokud vím, všichni (kdekdo) jej považují za levičáka, ostatně jeho komentáře tiskne několikrát týdně právě Právo -- svou úvahou zaskočil. Víc než jednou.

Že zatratil levici (tím, že zavrhli politiku a obrátili se k estetizaci a moralizaci) by nemuselo samo o sobě překvapit -- levice, podle mne více než pravice, má sklon k sebekritice, často sebedestruktivní. Jenže jako v báchorce o polním strašákovi si Jan Keller pro své odsouzení levice zvolil její zkarikovanou podobu, zevšeobecnil ji -- a pak ji snadno mohl odsoudit.

Kalousek, metanolový kmotr

17. 9. 2012 / Pavel Drs

čas čtení 1 minuta

O ministru Kalouskovi není v poslední době příliš slyšet. A to navzdory tomu, že za současnou metylovou tragédii a její důsledky nese největší díl odpovědnosti a způsobil naší společnosti nedozírné škody:

  • za tragický stav, kdy podle odhadů 10-50% tvrdého alkoholu pochází z nelegálních zdrojů, jsou zodpovědny zejména 2 státní úřady Finanční úřad a Celní správa. Mnoholetá nečinnost těchto úřadů umožnila současný stav. Ten by jistě trval nerušeně dál, pokud by nedošlo k tragédii. Daňové úniky jsou v řádu desítek miliard korun. Cena za životy a zdraví občanů nevyčíslitelná. Oba tyto úřady spadají pod Ministerstvo financí.
  • Policejní manévry spojené s prohibicí stojí státní rozpočet nemalé prostředky, které patrně nikdy nikdo nevyčíslí.
  • Propad výběru spotřební daně a DPH spojený s prohibicí poškodí citelně stav státního rozpočtu za letošní rok. Zdravotnické náklady spojené s akutní i dlouholetou následnou péčí o postižené zbytečně zatíží zdravotnické rozpočty a nepřímo poškodí ostatní pacienty.
  • Negativní reklama poškodila reputaci České republiky ve světě a způsobí nedozírné škody exportérům lihovin.
  • V neposlední řadě jsou zcela zkresleny statistiky spotřeby alkoholu. To nás jednak posouvá mezi největší světové opilce a zadruhé zastírá obrovské potenciální zdravotní komplikace významné části obyvatelstva.

PS. Doufám, že se nad touto úvahou ministr Kalousek zamyslí a nepřijde mi nafackovat.

A co na to ministr zahraničí ČR?

17. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Ve vámi již zmíněných LN se píše, že polská policie odmítá možnou verzi českých policistů:

"Polská policie v pondělí ráno verzi českých kolegů odmítla. Podle Poláků jde o fámu, které zatím nic nanasvědčuje."

Očekávám, že se ministr zahraničí bude angažovat a kontaktuje polského partnera s žádostí o spolupráci, aby tak podpořil velké úsilí české policie, píše Milan Urie.

Zajímavá je mimochodem i následující informace ze stejného vydání LN:

"Od roku 2010, kdy Evropská unie znovu povolila používání jedovatého, ale lacinějšího metanolu pro směsi do ostřikovačů, zahynuly v Polsku po požití alkoholu vyrobeného z těchto směsí desítky lidí. Jenom loni tamní úřady zaznamenaly 77 případů otravy, z toho 22 jich skončilo úmrtím.

A co na to Češi, kteří to věděli? "...nás se to přeci nemůže týkat. My nic, my muzikanti".

Je vidět, že se nás ta malá úroveň předvídavosti zatraceně dotkla ke škodě všech postižených.

Ve vámi publikovaném článku ze 14. 9. 2012 je dole odkaz na zajímavý článek Jana Skolila uveřejněný na webu Petrol.cz, který tam byl vydán 20. července 2012. Ve 3 komentářích jsou dva datovány 14. 9. 2012. Jeden z nich tam položil otázku:

"Jméno výrobce používající bez označení methanol neprozradíte?"

Koho by to tak asi mohlo zajímat, že?

Vážně budeme v penzi chudí?

17. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

IDnes publikovala pozoruhodný článek o zabezpečení ve stáří. Vyplývá z něho v podstatě, že pokud nebudete mít výdělečnou firmu, ve stáří zchudnete. Stát se o vás nepostará a soukromé důchodové zabezpečení vám moc nepomůže. Můžete se ale zachránit nákupem zlata a nemovitostí. :) Dobré rady. Další důkaz rozkladu českého státu. Že si to lidé nechávají líbit...? (JČ)

Kompletní článek ZDE

Historie jedné informace aneb Jako obvykle

17. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Britské listy, pátek dopoledne 14. 9. 2012:

"Metanolová aféra je zřejmě způsobena polskou kapalinou do ostřikovačů. Čeští podloudní výrobci alkoholu ji totiž používají pro výrobu alkoholu. Poláci začali šetřit a do kapaliny do ostřikovačů začali přidávat metanol." Zdroj: ZDE

Lidové noviny, pondělí 17.9. 2012:

"Smrtící metanol přišel z Polska. Ze směsi do ostřikovačů" ZDE

Novinky.cz, pondělí 17.9. 2012:

"Metanol by mohl pocházet z polských nemrznoucích směsí" ZDE

IDnes, pondělí 17. 9. 2012:

"Metanol může pocházet ze směsí do ostřikovačů z Polska, míní policie" ZDE

Sme.sk, 17. září 2012:

"Smrtiaci metanol mal prísť z Poľska zo zmesi do ostrekovačov" Čítajte viac: ZDE

Proč to novinářů vždycky trvá tak dlouho, než převezmou informaci z Britských listů? A proč neuvedou zdroj? Nebrzdí ta pomalost zbytečně výměnu informací ve veřejném prostoru? Informace byla k dispozici tři dny. Ověřena mohla být okamžitě, už v pátek. Není ověřená dodnes. (JČ)

PŘEČETLI JSME.

Šest tisíc lidských životů ročně

17. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Spotřeba alkoholu rok od roku roste a těžko se to dá považovat za důkaz o rostoucím blahobytu. Sám dvouuhlíkový alkohol má u nás na svědomí ročně přes šest tisíc lidských životů i bez pomoci toho jednouhlíkového.

Prostředí, kde stát přichází o peníze a kde ani zákonnost neznamená to, co by měla, však bylo v některých segmentech společnosti vytvořeno. Již několik let jsou potřeby chudých ignorovány a podmínky pro jejich život jsou i díky tomu čím dál beznadějnější. Nejde jen o zvýšení nepřímých daní v roce 2010, které otevřelo lákavý prostor, ve kterém se dají vydělávat obrovské peníze. Výherní automaty, které stát namísto regulace chrání před místními samosprávami, exekutoři v podstatě neodpovědní za jakoukoli chybu při zabavování majetků i za tak banální přestupky, jako je jízda na černo jsou samozřejmou realitou dolních pater české společnosti.

Kompletní článek ZDE

USA a Japonsko se dohodly na druhém protiraketovém systému

17. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Americký ministr obrany Leon Panetta dnes na tiskové konferenci v Tokiu oznámil, že došlo k dohodě ohledně umístění druhého systému protiraketové obrany na území Japonska. Přesné umístění je dosud třeba rozhodnout; zařízení by se mělo nacházet v jižní části země, ale nikoliv na ostrově Okinawa.

Neomalenost ministra zdravotnictví

17. 9. 2012 / Petr Vařeka

čas čtení 1 minuta

Bagatelizování metanolového skandálu ministrem Hegerem už přesahuje meze, které se dají tolerovat. Včera v televizi prohlásil, že pokud si někdo zkazí žaludek plesnivým sýrem, není to důvod pro celoplošný zákaz prodejů sýrů (a tudíž by se to s tou prohibicí nemělo zas tak moc přehánět) a dnes na poznámku redaktora ČT, že prodejci a distributoři alkoholu mají v souvislosti s prohibicí v úmyslu podat na stát žalobu kvůli ušlému zisku 750 mil./měsíc, dokonce odpověděl, že záležitost s metanolem už má charakter přírodní pohromy (a požadavek asociace prodejců proto postrádá relevanci).

Čmárání

16. 9. 2012 / Jitka Švecová

čas čtení 1 minuta

V předvolebním období nás na ulicích a na silnicích obklopuje spoustu nápisů,obrázků a hesel.Tyto čmáranice dávají prostor lidové tvořivosti .Někomu se může chtít tato díla doplnit Myšlenka si říká o výtvarné ztvárnění.

Devětadvacetiletý pan Smetana po plakátech kreslil loni v květnu černým fixem. Politikům přidělával třeba tykadla a k předvolebním heslům připisoval slogany, v nichž politiky označoval za lháře, zloděje a korupčníky. Nakonec ho udal jeden z kolegů.

Proč to dělat jednoduše (a efektivněji), když to jde dělat složitě (ale pro někoho výhodněji)!

17. 9. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 10 minut

Dnes jsem dostal nevyžádaný email, který bohužel, není podepsán, za to je na jeho konci prosba o jeho přeposlání ministrovi Kalouskovi, pokud někdo zná jeho emailovou adresu. Mám to štěstí, že tu adresu mám a s radostí mu email přepošlu. Nicméně bych se chtěl k jeho obsahu poněkud obecněji vyjádřit. Je to sice email obsahem mimo hranice našeho státu, ale přitom se nás bezprostředně týká. Jde totiž o ty tolik diskutované, jednou stranou navrhované, druhou stranou zásadně odmítané registrační pokladny.

Německý filozof Bernard Schlink: Být Němcem je obrovské břemeno

17. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Němci jsou stále ještě otroky své minulosti. Obrovskou měrou to ovlivňuje způsob, jímž reagují ve svých stycích s Evropou a širším světem, řekl v rozhovoru s listem Guardian jeden z nejvýznamnějších německých spisovatelů a filozofů Bernard Schlink.

Dnešní evropská krize je pro Němce obrovským problémem, protože Německo a Němci popírají dosud svou národní identitu a vrhli se do realizace evropského projektu. Kdyby se evropský projekt rozložil, Němci by přišli o možnost, jak před sami sebou utéci. Schlink líčí, jak jeho přátelé a kolegové celý život intenzivně usilují o to skrývat své němectví a někdy dokonce předstírají jinou národní totožnost.

Chyba je ve veřejnosti

15. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Chyba je ve veřejnosti. Velká část české veřejnost nechápe, že tohle se dá nastavit a udělat jinak, že fungování základních pravidel je bez ohledu na politickou orientaci kohokoli z nás základním předpokladem, jak zabránit rozkladu společnosti do odporné džungle.

Prohibice alkoholických nápojů s obsahem alkoholu nad 20%, kterou vyhlásil včera ministr zdravotnictví, je přiznáním, že nikdo neví, která láhev může být toxická. Dříve jsme se snažili tvářit, že intoxikace metanolem je problém převážně notorických alkoholiků, kteří pijí levný, rozlévaný alkohol v podezřelých stáncích. Dnes si nemůžeme být jisti žádnou láhví. Každá může být falešná, pančovaná, znečištěná metanolem. Nerozumím však tomu, jak by bylo možno takovou nějakou jistotu kvalitou alkoholu vrátit.

Hmyzí povaha Čechů

16. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Reaguji na článek Borise Cveka "Chyba je ve veřejnosti" ze dne 15. 9. 2012. Souhlasím s ním a dodávám toto, píše Jan Černý:

Jsem zklamán politickou negramotností Čechů, přemýšlím, čím to může být a jestli se Češi v tomto liší od jiných národů. Jsou tak snadno mediálně manipulativní, až to zaráží.

Například vysokoškoláci by se dali považovat za inteligentní lidi a přesto houfně volili TOP'09, která jim ve svém volebním programu slibovala zavedení školného. Nyní se titíž studenti proti školnému bouří.

Jeden důvod vidím ve snaze neodlišovat se od stáda. Ačkoliv KSČM je dnes jedna z nejčistších a dosud nezkompromitovaných stran, tak ji nikdo nebere vážně, protože to prostě není "IN".

Dnes je "IN" být tzv. pravičákem.

Je to stádní myšlení typu "kdo neskáče není Čech".

Nechodím na sportovní utkání už jenom z toho prostého důvodu, že kdybych se nepodřídil stádnímu sportovnímu fanatismu, mohl bych dojít k úhoně. Možná, že takto Češi degenerovali pod 300-letou nadvládou Habsburků.

Jenže pod uherskou vládou byli např. i Chorvaté, u nichž se mi nezdá, že by byli ke všemu tak laxní a lhostejní jako Češi.

Možná, že Češi se mají přes veškerou bídu ještě pořád dosti dobře na to, aby se aktivizovali k nějaké občanské neposlušnosti. Staroměstské náměstí se spolehlivě zaplní po vítězství hokejistů nebo fotbalistů, zatímco na protivládní demonstraci přijde hrstka lidí.

Myslím si, že Češi jsou hodně sobečtí, zajímá je jen jejich vlastní prospěch, jsou zabednění ve svých bazénových vilách či chatách a chalupách a valí si tu svou kuličku trusu bez ohledu na to, jaké je celospolečenské klima, jak už to ostatně vystihli bratři Čapkové ve svém dramatu Ze života hmyzu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

34821