29213

Volyňský román -- IX. část

20. 10. 2014 / Josef Brož

čas čtení 18 minut

Říkám si, kdy asi prezidenta Miloše Zemana napadlo, že otevře "druhou frontu"? Možná právě v Normandii, kde se účastnil v delegaci pozvaných hostů (téměř jako "veterán") k připomenutí oslav vylodění Spojenců. Onoho dne, 6. června, stál jen kousek od kancléřky Angely Merkelové a ruského prezidenta Vladimira Putina. Co mu tehdy asi běželo hlavou? Možná právě zde, na pozadí mezinárodní konfliktu pochopil, a u vědomí mimořádného výročí, jež na člověka dolehne - uvědomil si, věřím tomu -, že se musí vložit do tématu Ukrajiny, a české komunity. A to způsobem, jež dosud blokoval svou hrdinskou "proevropskou ofenzívou" ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

V době, kdy jsem publikoval zatím poslední, v pořadí VIII. část Volyňského románu, co už tu na Britských listech běží půl roku, ale vypukla doslova - válka o volyňské Čechy. Připomeňme si tu některé důležité výměny, abych se mohli posunout dále v popisu tématu, jež se po tom čase stalo doslova bojištěm dvou citadel. A dostalo se i do hlavních zpráv. Téma přerostlo sebe sama. Na jedné straně stojí politika Černínského paláce, na straně druhé Pražského hradu. Není to ostatně poprvé, co se tak děje...

Wikileaks zveřejnily "drastické" ústupky Austrálie vůči USA v rámci dohody o volném obchodu

20. 10. 2014

čas čtení 4 minuty

Na Wikileaks byly zveřejněny údaje o tajném vyjednávání dohody o transpacifickém obchodním partnerství (TPP). Vyplývá z nich, že spotřebitelé v Austrálii budou muset platit vyšší poplatky za léky proti rakovině a budou čelit trestnímu stíhání za nekomerční porušení autorských práv na webu.

Na Wikileaks byla zveřejněna kapitola z dohody o transatlantickém partnerství, která se projednává mezi Austrálií, USA, Japonskem, Singapurem, Malajskem, Kanadou, Mexikem, Vietnamem, Peru, Chile, Brunei a Novým Zélandem.

Permanentní hospodářská krize ochromuje slušné lidi a dává moc podvodníkům

20. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

Hospodářská krize trvá už šest let a zdá se, že nikdy neskončí. Ochromuje to naši psychiku. Likviduje to totiž naši důvěru ve schopnost jednat, v lidskou schopnost vyhnout se nebezpečí, odstraňovat rizika, ovládnout chaotické situace, píše ekonomický komentátor Channel Four News Paul Mason.

Nejjasněji je to vidět na postoji lidí vůči válkám a katastrofám. Editor publicistického pořadu Today rozhlasu BBC přiznal, že vzhledem k neustálým deprimujícím zprávám přicházejí o posluchače: Sýrie, Isis, Libye, Gaza. Lidi rádio nevypínají, že nechtějí poslouchat o hrůzách, vypínají ho kvůli své bezmocnosti.

Gorbačov na adresu "nerozšiřování NATO na východ"

20. 10. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

List Rossijskaja gazeta, respektive jeho anglický web Russia Behind the Headlines, přinesl rozhovor s poslední hlavou Sovětského svazu Michailem Gorbačovem. V textu pod titulkem "Jsem proti všem zdem" ZDE, se Gorbačov mimo jiné vyjadřuje k v Rusku tolik oblíbenému tvrzení, že mu západní představitelé slibovali nerozšiřovat NATO na východ. Je zajímavé, že Gorbačov zde potvrzuje verzi událostí, kterou na jaře listu Komsomolskaja pravda předložil bývalý Reaganův velvyslanec v Moskvě Jack Matlock ZDE.

Hon na ponorku, aneb O problematickém smyslu neutrality v době multipolární

20. 10. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Švédské pracoviště SIGINT minulý čtvrtek zachytilo signál v ruštině na nouzové vysílací frekvenci. Krátce na to vypukl ve švédských vodách hon na ponorku. Přesněji řečeno na ruskou výzvědnou miniponorku, která pravděpodobně působila z plovoucí základny - tankeru NS Concord plujícího pod liberijskou vlajkou, ale ve vlastnictví ruské společnosti Novo lodi a s domovským přístavem v Novorossijsku. Zmíněné plavidlo se v dané době zdržovalo mimo švédské výsostné vody nedaleko Stockholmu.

Je provoz hostinců v ČR založen na rozkrádání?

19. 10. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Podle zprávy České televize z neděle ráno, (která však pak po většinu dne byla na serveru ČT nedostupná, její text je níže) plánuje Andrej Babiš zavést do roku 2016 internetovou evidenci tržeb v českých hostincích, aby se zajistilo poctivé vybírání daní. Podle České televize však možnost, že by hostince musely platit daně, české hostinské "děsí". Přiznávají, že dosud daně neplatili, a české hostince jsou tedy založeny na tvrdé zlodějně.

O záporech při plánované internetové evidenci služeb

20. 10. 2014 / Michal Škop

čas čtení 1 minuta

Myslím, že je dobré k plánované internetové evidenci tržeb uvést i zápory, píše Michal Škop. Má se týkat všech plateb bez výjimky, včetně třeba malých živnostníků s "vedlejší činností" (tj. s dalším zaměstnáním, studentů, důchodců) - a takových je v ČR zhruba 300 000 - kteří Vámi zmiňované "desítky tisíc" často nevydělají za rok (a nemohou to tedy od ničeho odečítat) - ač náklady budou spíše nižší.

Ještě k druhému kolu senátních voleb

Občané volili "dobré hospodáře"

19. 10. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Hlavním signálem, jak interpretovat druhé kolo senátních voleb, je téměř naprostý nezájem (účast 16,7 procent je opravdu rekordně nízká a signalizuje jednak přesvědčení většiny voličů, že politiku v zemi nemohou změnit, jednak jejich názor, že horní komora českého parlamentu je zcela irelevantní - otázkou je, kolik občanů je ve svém přesvědčení, že se nic nedá změnit, nespokojeno, a kolik je naopak situací v zemi spokojeno).

Jenže ta menšina občanů, která se k druhému kolu senátních voleb nakonec dostavila, hlasovala pak poněkud jinak, než bývalo donedávna v kraji zvykem. Do určité míry opustila ideologickou zaťatost - antikomunismus už zjevně skoro vůbec nefunguje - a často hlasovala pro kandidáty, které považuje za "dobré hospodáře".

TOP 09 je autokratická, nedemokratická strana

18. 10. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Když pražský primátor Hudeček a šéf pražské TOP09 Vávra odešli ze dne na den ze své politické strany, musel jsem si přečíst tu zprávu v novinách několikrát: stále jsem tam měl tendenci vidět, že rezignovali na své funkce, nikoli na členství ve straně.

Vezměte si Michala Haška, hejtmana na jihu Moravy za ČSSD: předvedli nám s Bohuslavem Sobotkou před rokem bratrovražedný boj v samotném čele strany a ČSSD to přežila, aniž by Hašek musel odejít... odešel z postu druhého muže strany, vzdal se poslaneckého mandátu, měl se možná vzdát všech svých funkcí, nicméně možnost, že by byl odejit z ČSSD, by asi vyžadovala velmi slabou členskou základnu strany a její autokratické fungování.

Britský komik Russell Brand vyhoštěn z Fox News

18. 10. 2014

čas čtení < 1 minuta



Britský komik Russell Brand zveřejňuje na YouTube své politické komentáře "True News", neboli "Trews". Odhaluje pokrytectví establishmentových novinářů, v tomto pokračování, při němž stojí před budovou americké Fox News, kritizuje islamofobii této televizní stanice a konkrétně jejího "komentátora", ideologicky a bigotně zaujatého Seana Hannityho.

Bezpečáci firmy to nesnesou a snaží se mu v natáčení zabránit. Prý je chodník před Fox News "soukromým vlastnictvím", patří "budově". Russell Brand se proto vydá dovnitř televize a žádá, aby ho pustili na její prohlídku.

Video, jako skoro každé "Trews", má na YouTube obrovskou sledovanost: půl milionu diváků za poslední dva dny.

Německá hymna vznikla za demokratického hnutí r. 1848, nacisté její význam zkreslili

18. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Na stanici Radio Four rozhlasu BBC se v současnosti vysílá výsostně zajímavý seriál o totožnosti a historických kulturních kořenech Německa, který píše ředitel Britského muzea v Londýně Neil MacGregor.

Páteční pokračování "1848: Vlajka lidu a Karel Marx" přineslo zajímavou informaci, že německá státní hymna, jejíž první sloka začínala "Deutschland, Deutschland über alles" (v důsledku nacistického zneužití této sloky se už první sloka dnes nehraje a nezpívá) je produktem demokratického kvasu z revolučního roku 1848. "Německo, Německo, nade všecko" v původním významu neznamená, že by se Němci vyvyšovali nad jiné národy, ale že sjednocená demokratická země je lepší než jednotlivé, rozdělené a monarchisticky a autokraticky samostatně řízené německé regiony, Länder. Hlavním motivem písně není vyvyšování se Německa nad jiné národy, ale heslo "Einigkeit und Recht und Freiheit" (Jednota, právo a svoboda). Píseň "Deutschland, Deutschland über alles" byla výzvou proti roztříštěnému partikularismu a apelem na sjednocení Německa v rámci demokratických struktur. Od roku 1952 se používá jako německá hymna třetí sloka písně, obsahující toto heslo, aby se zdůraznilo dědictví historického úsilí o demokracii a právo.

Pořad se také zabýval německou vlajkou, s tradičními barvami černé, červené a zlaté, která má v německém kontextu také dlouhou historii úsilí o demokracii a byla autokratickými vládci během devatenáctého století několikrát zakazována a její stoupenci pronásledováni.

Dědictvím roku 1848 v Německu podle Neila MacGregora však není pouze liberální demokracie, ale také socialistické hnutí, protože právě v tom roce vyšel Marxův Komunistický manifest. Zatímco se po druhé světové válce stalo západní Německo nositelem liberálnědemokratické tradice z r. 1848, východní Německo se stalo nositelem socialistické Marxovy tradice z téhož roku. Obě tyto tradice používaly prvních deset let po válce tutéž černočerveně zlatou vlajku, NDR pak na ní pro odlišení přidala symbol pracovních nástrojů, ovšem od roku 1990 se vlajka zase sjednotila.

Desetitisíce odborářů protestují v Británii proti nízkým platům

18. 10. 2014

čas čtení < 1 minuta

Přibližně 90 000 odborářů se v sobotu účastní demonstrací v Londýně, v Glasgow a v Belfastu proti nízkým platům. K demonstracm se připojili i důchodci a protijaderní aktivisté. Zorganizovala je odborová centrála TUC pod heslem Britain Needs a Pay Rise, Británie potřebuje zvýšení platu. Tento měsíc v Británii poprvé v historii stávkovaly porodní sestry na protest proti vládnímu rozhodnutí nezvýšit jim plat o 1 procento, jak to doporučila nezávislá komise. Příští týden budou stávkovat nemocniční radiografové a vězeňští dozorci. Podrobnosti v angličtině ZDE

Německá dadaistická strana nabídla britské euroskeptické straně UKIP členství v "alianci idiotů v Evropském parlamentu"

18. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Šéf německé dadaistické strany Die Partei (Strana), komik Martin Sonneborn, informoval, že byl požádán, aby vstoupil do aliance s britskou euroskeptickou stranou UKIP s cílem vytvořit nový poslanecký klub v Evropském parlamentu, poté, co se dosavadní ultrapravicový poslanecký klub "Svoboda a přímá demokracie" rozložil a strana UKIP tak přišla o dotace z Evropského parlamentu ve výši až milionu euro ročně.

Poslanecké kluby v Evropském parlamentu musejí mít nejméně 25 členů z nejméně sedmi zemí EU. Sonnebornova Die Partei získala v eurovolbách 0,6 procent hlasů na základě průbojných předvolebních hesel jako "Merkelová je blbá" a "Ruce pryč od německých ptáků - odmítáme snahy EU znormalizovat penisy". Sonneborn informoval list Guardian, že má v úmyslu získat britskou euroskeptickou stranu UKIP pro nový poslanecký klub "idiotů a hlupáků", a zdůraznil, že si přeje, aby Británie odešla z Evropské unie: "Vždyť k evropskému kontinentu nepatří, jen se podívejte na mapu."

Strana UKIP však prý na nabídku spojit se v alianci idiotů a hlupáků dosud nereagovala.

ZDE

Vodafone požaduje od zákazníka půl milionu korun

18. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Osian Rhys Edwards, velšský učitel základní školy, se stal obětí pouliční krádeže v Barceloně, kde mu ukradli mobilní telefon. Nyní čelí osobnímu bankrotu, protože firma Vodafone od něho požaduje platbu 15 000 liber (525 000 Kč) za telefonní hovory, které prostřednictvím ukradeného mobilu uskutečnili zloději.

Vlády ruší naše soukromí

17. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

V Británii přišel do kin dokumentární film Laury Poitrasové o americkém whistleblowerovi Edwardu Snowdenovi CitizenFour. Snowden ve film hovoří o šokujících změnách, které vlády provádějí s naším soukromím, píše v deníku Guardian filmový kritik Peter Bradshaw.

Dnešek je věk samoty

16. 10. 2014

čas čtení 6 minut

Jaký je nejcharakterističtější rys dneška, ve srovnání se všemi érami z minulosti? ptá se v deníku Guardian George Monbiot. Dnešek je věk samoty.

Když tvrdil Thomas Hobbes, že v přírodním stavu, než vznikl stát, který nás začal kontrolovat a civilizovat, jsme všichni vedli válku "proti všem", absolutně se mýlil. Lidé byli od samého počátku tvory společenskými, žili jako včely v úle, naprosto na sobě navzájem záviseli. Hominidi ve východní Africe by sami nepřežili jedinou noc. Jsme utvářeni, daleko víc než jakýkoliv jiný biologický druh, stykem s jinými lidmi.

Lidově o cizí České národní bance a naší budoucnosti

16. 10. 2014 / Josef Mrázek

čas čtení 12 minut

Výsledky komunálních a senátních voleb naznačily, že voliči vnímají současnou vládní koalici jako lepšího zastánce jejich zájmů, než tomu bylo u vlád minulých. Jde však o zlepšení proti velmi špatnému stavu a mnoho důvodů k nespokojenosti ještě zůstává, spíše se zpomalilo zhoršování, než aby se již něco podstatného napravilo. Tak, například, pokud jde o českou korunu, Rada České národní banky se vloni v listopadu těsným poměrem 4:3 rozhodla, že ji skokově znehodnotí a nadlouho zabrání jejímu posilování. Byla to zlomová věc, byl zničen výsledek velmi pomalého zlepšování, stav byl vrácen daleko zpět a směřování k důstojnějšímu postavení republiky bylo zastaveno zcela. Za nevhodné to označili i přední odborníci. Bylo potřeba se s pozadím tohoto případu blíže seznámit a případně najít způsob, jak svévoli ČNB čelit, ale neudělalo se nic.

Problém s reakcí na Ebolu:

Západu (i Česku) je odporné černošství

16. 10. 2014

čas čtení 4 minuty

Ebola se nyní stala symbolem "africkosti": "černošství", "cizáctví" a "nákazy", které ohrožují údajnou čistotu západních hranic a těl

Thomas Eric Duncan, první člověk, který zemřel na ebolu v USA, nebyl pro Západ správnou obětí: nebyla to atraktivní mladá žena, usmívající se ve slunečních brýlích, neměl mladou, benevolentní tvář lékaře, která by správně vypadala a objevila se na velkých fotografiích ve všech novinách, nebyla to starší zdravotní sestra, která by novinářům vyprávěla, jak ji Pánbůh ušetřil. Duncan nebyl osobou, jíž by věnovaly televizní zpravodajské bulletiny dvacet minut a glorifikovaly by ho citáty od milujících příbuzných.

Thomas Eric Duncan byl černoch, byl chudý a byl to Afričan.

Nemocnice v Dallasu zprvu odmítla tohoto liberijského přistěhovalce bez zdravotního pojištění do nemocnice přijmout. Média ho proměnila v nesympatickou, odpornou tvář nákazy, s níž Západ nyní freneticky bojuje, píše Hannah Giorgis v deníku Guardian.

Kontrolní opatření na hranicích afrických zemí kvůli ebole jsou nyní daleko přísnější než v Evropě

16. 10. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Západní reportéři informují o tom, že kontrolní opatření kvůli ebole, prováděná při odjezdu a odletu z afrických zemí, mj. i z těch, které jsou ebolou postiženy, jsou daleko přísnější než kontroly v Evropě a v Americe. Problémem s incidentem s ghanským studentem na pražském Hlavním nádraží není v tom, že byl kontrolován kvůli možné ebole, ale v tom, jakým způsobem byla tato kontrola provedena.

Samozřejmě, že rasistické reakce se vyskytují nejen v České republice, v Británii bylo například zaznamenáno a široce medializováno, že jedna soukromá škola odmítla kvůli nátlaku rodičů přijmout pravidelnou každoroční návštěvu jednoho žáka z Libérie, ačkoliv také nemá nic společného s ebolou, a jinde v Anglii odmítli ubytovat slavného západoafrického novináře, jehož pořady jsou přenášeny do pětatřiceti zemí světa, prostě také proto, že se obávají od černocha možné nákazy.

V západních médiích se objevují důvodné komentáře o tom, že epidemie eboly je nyní samozřejmě spojována s rasistickými postoji, "protože mnozí mají dodnes problém s tím ošetřovat černochy".

Konec konců i na facebooku naleznete v češtině takovéto komentáře, právě ohledně incidentu s ghanským studentem na pražském Hlavním nádraží:

"Byl to sice jenom negr, ale co kdyby se to stalo člověku?"

Co k tomu dodat.

CORDON SANITAIRE

Ponížený student? A co riziko zavlečení nákazy?

16. 10. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 3 minuty

reakce na článek Nathana Gadugaha, přeložený pod titulkem "Česká republika zatkla a zostudila ghanského studenta, který onemocněl chřipkou"

Žádná země na světě není povinna přijmout na své území kohokoliv, kdo potencionálně ohrožuje veřejné zdraví. Na vstup na cizí území nemá žádný cizinec pražádný právní nárok. Na setrvání zde také ne. Šířící se nákaza eboly legitimizuje jakékoliv, opakuji jakékoliv karanténní opatření vůči potenciálnímu zdroji infekce. Kterýkoliv cestující z celé Afriky, přilétající do kterékoliv země EU (včetně ČR) musí počítat se zadržením speciální jednotkou armády či policie, nuceným vyšetřením včetně odběru tělních tekutin a případnou izolací - na neurčitou dobu. Případně vyhoštěním. Bez jakéhokoliv váhání a bez milosti.

Světová zdravotnická organizace varovala, že do dvou měsíců naroste počet nakažených ebolou na deset tisíc týdně. V tuto chvíli je celá Afrika, nejen ta západní, riziková oblast. A to legitimizuje cordon sanitaire.

Česká republika zatkla a zostudila ghanského studenta, který onemocněl chřipkou

16. 10. 2014

čas čtení 2 minuty





Velké rozhořčení v Ghaně - kde se nevyskytuje ebola! - vyvolal případ ghanského studenta v České republice, který, jak informoval ve středu rozhlas BBC, byl, poté, co byl zatčen, navlečen do černého pytle, umístěn na vozík a hozen do autobusu. Lékařská zkouška posléze samozřejmě prokázala, že mladík není nakažen ebolou.

(Pozn. red. Server IDnes, který zprávu o tomto incidentu přinesl poté, co na něj poukázaly Britské listy, tvrdí, že šlo o bundu a prý se jí student zakryl sám.)

Jak píší rozhořčeně noviny v Ghaně, mladík byl nucen strávit několik hodin v nesnesitelném, ponižujícím stavu. Posléze oznámilo Ministerstvo zdravotnictví České republiky, že mladík má pouze chřipku.

Ředitelka odboru elektronických komunikací MPO: Nevíme, co bude...

16. 10. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 9 minut

reakce ředitelky elektronických komunikací Chudomelové z MPO na článek Štěpána Kotrby "Úřednická zlodějina při plánování kmitočtů aneb budeme mít za deset let v Česku ještě klasickou televizi?"

V únoru 2014 vydala Evropská komise žádost o stanovisko k "Dlouhodobé strategii pro budoucí využívání pásma UHF (470-790 MHz) v Evropské unii". Tato žádost o stanovisko navazuje na záměr Radio Spectrum Policy Group, vyjádřený v "pracovním programu na rok 2014 a další období", aby vypracovala dlouhodobou strategii pro UHF pásmo 470-694 MHz, včetně "realistické vize" pro platformu DVB-T, a posouzení "případného uskutečnění" wireless broadband (bezdrátového vysokorychlostního internetu) v pásmu 694-790 MHz .

Dotazník byl gesčním ministerstvem průmyslu ČR odeslán dle požadavku vedoucí pracovní podskupiny Luisy Mendes na její adresu. O zařazení výsledků pracovní podskupiny Radio Spectrum Policy Group pro jednání skupiny RSPG se bude hlasovat 12. listopadu 2014 v Bruselu na 35 mítingu Radio Spectrum Policy Group, sdělil Štěpánu Kotrbovi Boris Kačírek z odboru elektronických komunikací ředitelky Chudomelové na MPO. Britské listy přinášejí doslovné znění dokumentu, odeslaného za Českou republiku úředníky ministerstva průmyslu. Je to opravdu definitivní pozice vlády Bohuslava Sobotky? Tuším, že nikoliv. Pro ČR je nezbytně nutné zachovat využití 700 MHz UHF pro rozhlasovou službu (tj. digitální televizní vysílání) nejméně do období 2025.

Principiální veřejná věc

16. 10. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Pan Bátěk v článku "Když v lese duní motory" píše o tématu, kterému se již asi čtyři roky aktivně věnuji. Psal jsem o něm mnoho článků do Britských listů (na některé odkazuji níže) a dovolil bych si shrnout svou zkušenost: dnes chodím do lesa pouze s fotoaparátem a fotím každého motoristu, kterého potkám (postupně jsem se dohodl s pronajímatelem honitby a s lesní správou, že jejich automobily fotit nebudu), pokud možno tak, aby na fotce byla čitelná SPZ (ale i fotky motorových vozidel bez SPZ jsou užitečné a stojí za to je zveřejňovat).

804 stran mezinárodní politiky

15. 10. 2014 / Oskar Krejčí

čas čtení 12 minut

Nakladatelství Ekopress přihází na trh s pátým, přepracovaným vydáním knihy profesora Oskara Krejčího Mezinárodní politika. Protože Oskar Krejčí je dlouhodobým spolupracovníkem Britských listů, přenášíme ukázku z nových pasáží této knihy.

V odborné literatuře lze nalézt velké množství různých představ o počátcích globalizace a o periodizaci tohoto procesu. Při diskusích o ekonomických aspektech globalizace někteří autoři upozorňují, že jevy, které se pokládají za důkaz kvalitativní změny na přelomu 20. a 21. století, nejsou nikterak nové.

Mafiánská mentalita hnutí Ano

14. 10. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Bylo by asi hloupé si myslet, že ODS spadla do prostoru České republiky odněkud z Marsu a přinesla do čestného prostředí mafiánské principy. Bylo to naopak: ODS prostě zdědila mafiánskou mentalitu z normalizace. Ono se dá snadno "bojovat" proti starým pořádkům a budovat nový řád, když mentalita zůstává a staré se novému v míře zlodějiny, cynismu a právního nihilismu podobá jako vejce vejci. Podobně jako ODS na začátku 90. let i ANO v roce 2014 chce vymést staré struktury a posunovat zemi na Západ, osvobodit ji od mafie. Jaká je ovšem skutečná mentalita jeho členů? Něco o tom by asi měla vědět manželka ministra obrany za ANO a kandidátka v pražských komunálních volbách za ANO a zvolená zastupitelka v městské části Praha-Suchdol Veronika Žilková. Její slova jsou vskutku zdrcujícím přiznáním se k mafiánské mentalitě:

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2014

9. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

V září 2014 přispělo 187 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 38 899.50 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červenci 2014 částkou 2529.87 Kč. Příjem z reklamy byl 11 080 Kč.

Zůstatek byl koncem září 2014 323 559,25 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
37015