Chameneí: "Většina toho, co říkají Američané o dohodě z Lausanne, odporuje tomu, co bylo dohodnuto"

Írán "nepodepíše dohodu o jaderném programu", pokud nedojde k okamžitému zrušení mezinárodních sankcí

9. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Íránský nejvyšší duchovní vůdce Mohammad Alí Chameneí, který bude mít poslední slovo při schvalování případné dohody o jaderném programu, dnes prohlásil, že Írán nepodepíše žádnou dohodu o jaderném programu, pokud nedojde k okamžitému zrušení mezinárodních sankcí. Zopakoval tak stanovisko, které předtím přednesl umírněný prezident Rúhání. Zároveň Chameneí řekl, že většina toho, co Bílý dům o dohodě tvrdí, údajně odporuje tomu, co bylo dohodnuto.

Obamův rekordní prodej zbraní na Blízký východ vyostřuje tamní konflikty

9. 4. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Zatímco Saúdská Arábie už dva týdny vede koalici arabských států bombardující Jemen, objevily se informace o tom, že Obamova vláda stojí za rekordním prodejem zbraní na Blízký východ ZDE. Seznamu importérů amerických zbraní vévodí Saúdská Arábie, a to se zakázkami ve výši 46 miliard dolarů (jde o stíhací letouny, bitevní helikoptéry Apač, bomby, palné zbraně atd.), nehledě na skutečnost, že jde o jeden z nejrepresivnějších režimů na světě. Podle Williama Hartunga z Center for International Policy, který se zabývá činností amerických zbrojařských korporací, Obamova administrativa schválila větší prodej zbraní než jakákoliv předchozí vláda od konce 2. světové války.

Saúdská Arábie se rekordně vyzbrojuje, neboť je obklíčena klientskými útvary nepřátelského Íránu a její ropné oblasti jsou obývány šíitskou menšinou

Saúdové čelí tomu, co vnímají jako selhání systému regionální bezpečnosti sponzorovaného USA

9. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut

Pokud rozumíte, co znamená vojenská rovnováha v nějakém regionu a co znamená revizionistická mocnost, nemůžete se ani vteřinu divit, že Saúdská Arábie, ale i další sunnitské státy v oblasti Perského zálivu, již několik let kvůli Íránu rekordně nakupují výzbroj, přesně řečeno jsou jejími největšími světovými kupci. Nepořizují ostatně zbraně ani zdaleka jen v USA, dlouhodobě si udržují politiku promyšlené nezávislosti na jediném dodavateli. Například saúdské strategické rakety pocházejí z Číny.

Obrazem: Jak lidé zahlcují planetu

9. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Jak upozornit lidi na populační explozi? Jedna skupina si myslí, že nejlepší cestou je ukázat lidi, píše se v úvodu fotoreportáže deníku Guardian, zaměřené na stále narůstající lidskou populaci a důsledky, které to má pro život na Zemi. Strhující fotografie ukazují například neuvěřitelnou rozlehlost Mexico City z ptačí perspektivy, hořící ropnou skvrnu, průmyslovou "výrobu' dobytka, surfaře proplouvajícího vodním válcem plným odpadků a další záběry na jevy spojené s přelidněním planety, globálně narůstajícím konzumem vymykajícím se kontrole a působením člověka na své okolí.

Politici bez životní zkušenosti nemohou získat empatii

Proč je v politice důležitá „škola života“?

9. 4. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 4 minuty

Jedním z největších neduhů naší politiky je skutečnost, že v ní na vysokých postech působí lidé, kteří jsou sice „papírově“ vzdělaní, ale neabsolvovali to, čemu se běžně říká škola života. Tento trend u nás přetrvává již řadu let a je s podivem, že někteří voliči k jeho udržení ochotně přispívají (viz třeba volby na brněnskou radnici).

Přijde znovu na přetřes budování základny v ČR?

Stratfor: Ruská nervozita z americko - íránské dohody

9. 4. 2015

čas čtení 4 minuty

Dohoda na dalším vývoji íránského jaderného programu, které se podařilo dosáhnout před pár dny na diplomatickém jednání v Lausanne, uvolňuje USA ruce ve snaze zaměřit svou pozornost na sféru ruského vlivu v oblastech bývalého Sovětského Svazu. Jedním z projektů, které by mohly být znovu oživeny, je síť základen ve středoevropských zemích, vyplývá z analýzy globálně politického serveru Stratfor.

Obamova dohoda s Íránem "se rozpadá"

9. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

KD│ Írán začne čerpat hexafluorid uranu do vysokorychlostních centrifug IR-8 poslední generace, jakmile vstoupí v platnost dohoda se světovými mocnostmi. Medžlis o tom včera na uzavřeném zasedání informoval ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf, uvedla agentura FARS.

Rusko věří, že po zrušení embarga OSN prodá Íránu špičkové zbraně v ceně až 13 miliard dolarů

9. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Plná vojensko-technická spolupráce mezi Moskvou a Teheránem bude obnovena, pokud OSN po dosažení dohody o jaderném programu podle předpokladů zruší také embargo na Írán. V takovém případě ruský vojenský expert Igor Koročenko očekává prodej ruských zbraní za deblokované prostředky v hodnotě až 13 miliard dolarů. To odpovídá loňskému celoročnímu obratu celého odvětví ruského obranného průmyslu.

Neučme studenty řešit problémy, ale úkoly

Píšem, píšem písaničku, napíšem ich šestnásť, ....

9. 4. 2015

čas čtení 4 minuty

Tak sme recitovali v detstve riekanku pri písaní paličiek, ktorých nakoniec bolo vždy šestnásť. V škole sme písali sloh, ktorý mal už pevnú štruktúru: úvod, jadro a záver.  V deviatej triede triedna učiteľka ohodnotila naše písmo ako škrabopis a zaviedla opäť hodinu krasopisu. Na písacom stroji som sa učil písať sám. Spisovateľom sa ale nestal," píše v reakci na debatu o kvalitě diplomových prací a na to, že české studenty neučí školy psát Vladimír Choluj z Národohospodářské fakulty Ekonomické univerzity v Bratislavě a pokračuje: "Na 24 rokov ma zaujal výskum a dodnešných 23 rokov pôsobím na univerzite. Teraz sa dozvedám, že českých študentov nikto neučí písať. Písať, teda rozmýšľať."

Lék na rakovinu selhal, účinkuje ale na Alzheimerovu chorobu

9. 4. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Lék Saracitinib byl designován tak, aby zasáhl tzv. src kinázy, které jsou zapojeny v šíření rakoviny v těle. Výsledky klinických testů však nebyly přesvědčivé a saracitinib by zůstal nevyužit v šuplíku, nebýt překvapivého objevu týmu z Yale University, podle něhož by mohl pomoci v léčbě Alzheimerovy nemoci.

Erotická fantazie

Nepodmíněný základní příjem

9. 4. 2015

čas čtení 45 minut

Nabízím k publikaci svůj esej Nepodmíněný základní příjem (erotická fantazie). je to vize toho, jak by mohl vypadat jeden den člověka po zavedení takového příjmu. Za sebe říkám, že to není všelék, ale pomyslná brána k řešení problémů současného hroutícího se systém, píše Bohumil Macháček.

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

Soudní proces o korupčním jednání Davida Ratha a spol.

Spravedlnost podáváme pouze v úředních hodinách

7. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

"V boji s advokáty obžalovaných jsem zvítězil," sdělil státní zástupce Petr Jirát médiím poté, co padly zatím nepravomocné rozsudky v soudním procesu údajného korupčního jednání lidí v okruhu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Chápu radost státního zástupce z toho, že mu dal soud za pravdu. Jeho výrok ale vyvolává otázku, o co mu v soudním procesu vlastně šlo, zda o spravedlnost, nebo o potřebu uspokojit vlastní ambice. I to je ale v celé kauze spíše druhořadé. V ČR se totiž spravedlnost zjevně přiděluje pouze za příznivé konstelace. Otázka je, zda se pak ještě jedná o spravedlnost.

Kdo je odpovědný za negativní obraz Polska ve světě?

8. 4. 2015 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Vždycky, když jedu skotským městem Helensburgh, vidím na hranicích města nápisy "Vítejte v Helensburghu - rodišti Johna Logieho Bairda, vynálezce televize". Uvažuji nad tím, čímpak to asi je, že svět sleduje anglo-americkou interpretaci událostí. Ano, Británie kdysi vládla polovině světa a britská verze historie se tam všude vyučovala ve školách, ale to přece nemůže být jediný důvod. Takže zatímco se Britové vytahují ohledně toho, že byli průkopníky skoro ve všem, nikdo si nic nepamatuje o průkopnících z naší části světa?

Putin nezruší sankce proti Řecku

8. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta

Na společné tiskové konferenci Tsipras uvedl, že Řecko nepodporuje západní sankce proti Rusku, protože to hrozí vznikem nové studené války. Putin řekl, že lituje, že Řecko bylo zasaženo ruskými protisankcemi proti EU, ale pro žádnou členskou zemi v EU není možné udělat výjimku. Putin dodal, že Řecko nepožádalo Rusko o finanční pomoc, avšak Rusko je ochotné jednat o investicích do projektů v Řecku. Rakousko varovalo Řecko, aby se nestavilo příliš blízko Ruska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Světová banka přivítala vznik nové čínské rozvojové banky jako nástroj boje proti chudobě

8. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Světová banka plánuje spolupracovat s čínskou Asijskou bankou pro investice do infrastruktury (AIIB) v boji proti chudobě a při financování infrastrukturních projektů, konstatoval předseda Světové banky Jim Yong Kim.

Spojené státy jsou znepokojeny, že ve světě sílí diplomatický vliv Číny, a tak naléhají na různé země světa, aby se nepřipojovaly k bance AIIB a varují, že pravděpodobně banka nebude dostatečně zaručovat kvalitu životního prostředí a bezpečnost lidí.

Írán vyslal do Adenského zálivu dvě válečné lodě

8. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Írán dnes vyslal do Adenského zálivu dvě válečné lodě, informovala státní média. To znamená vojenskou přítomnost u pobřeží Jemenu, kde hlavní íránský regionální rival Saúdská Arábie s americkou logistickou, zpravodajskou podporou a dodávkami amerických zbraní ZDE vede tažení proti povstalcům z kmene Húsiů podporovaným Íránem.

Co vám dragouni neřekli, aneb Polooficiálně

8. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Jedna z relativně čerstvě odtajněných studií Rand Corporation ZDE přinesla velmi zajímavé informace. Nikoliv snad že by člověk měl systematicky sledovat produkci tohoto thinktanku; spíše z toho důvodu, že s jakýmsi postskriptem ke kauze "dragouni" ukazuje, do jaké míry Češi žijí mimo realitu - a dokonce si na tom velmi zakládají.

Britští podnikatelé podpořili Blairovo varování, že konzervativci by vyčlenili Británii z EU

8. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Organizace nejvlivnějších britských podnikatelů podpořila varování bývalého britského premiéra Tonyho Blaira, aby Britové nehlasovali v nadcházejících všeobecných volbách pro konzervativce, neboť ti by po případném svém volebním vítězství vyčlenili Velkou Británii z EU, což by byla pro Británii hospodářská katastrofa.

Policista obviněn z vraždy, střelil utíkajícího Afroameričana pětkrát do zad

8. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Policista Michael Slager ze Severního Charlestonu v Jižní Karolíně byl obviněn z vraždy, když se objevil videozáznam zachycující jeho střelbu na prchající neozbrojenou oběť. Padesátiletý Walter Scott, Afroameričan, byl pětkrát zasažen do zad poté, co se jej policista pokusil zastavit, údajně kvůji nefungujícímu reflektoru jeho auta.

Ruští hackeři "pronikli do Bílého domu"

8. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Ruští hackeři jsou zřejmě původci kyberútoku na ministerstvo zahraničí, k němuž došlo v posledních měsících. Odsud pronikli až do Bílého domu a do citlivých částí jeho počítačového systému. Informují o tom představitelé seznámení s průběhem vyšetřování.

Pentagon na "zadržování Ruska" ušetří

8. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

2. února Bílý dům oznámil svůj rozpočet na rok 2016. Pokud ho Kongres schválí, administrativa vydá bezpečnostním agenturám takřka bilion dolarů. Program "European Reassurance Initiative" (ERI) má však obdržet takřka 800 milionů dolarů. V letošním roce to bylo 985 milionů. Pentagon doufá, že se mu podaří v menším rozpočtu přelít peníze ze stavebních aktivit a skladování a místo toho vynaložit víc na výcvik.

Ruské veto nahrává sporům

8. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

V otázce Sýrie a nyní Jemenu Rusko plně využívá svého práva veta v Radě bezpečnosti OSN, píše libanonský Daily Star. Je to privilegium, za nějž lidé na Blízkém východě platí krví.

Pravidelný týdenní přehled o událostech ve vzdělávání

Neuvědomujeme si dostatečně, že žijeme v době digitálního pionýrství

7. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Svaz průmyslu a dopravy (SPČR) odpovídá na otevřený dopis jeho prezidentovi Hanákovi, v němž byl žádán, aby vysvětlil své požadavky vůči vzdělávacímu systému. Z odpovědi vyplývá, že SPČR nepožaduje zvýšení počtu učňů, jak z některých předchozích vyjádření vyplývalo, a že jeho prioritou je zlepšení kvality vzdělávání na učilištích, což doposud nebylo úplně zřejmé. Středoškolští češtináři se přou o to, jak by měla vypadat maturita z mateřského jazyka. Přijímací zkoušky na SŠ budou povinné, ale zda budou také jednotné lze nyní těžko zjistit. Zdá se, že ani na ministerstvu školství to nevědí. Málokdo si uvědomuje, že jsme první generací učitelů a rodičů, která se musí umět vyrovnat s masivním nástupem digitalizace. Á propos, ministerští úředníci propadli v pokusném testování z maturitní matematiky. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném spolkem EDUin.

Vytrvalí

7. 4. 2015 / Jan Sláma

čas čtení 4 minuty

Nemine téměř ani jedna debata, ve které se jedná o peníze a ve které figurují pravicoví politici, aby si tito neposteskli, jak chybí v příjmech státu poplatky ve zdravotnictví. Nedávno opět pan Schwarzenberg jako velkou újmu kritizoval neplacení poplatku za pobyt v nemocnici. Křesťanský politik pan Bělobrádek podobně lkal nad ztracenými penězi, které tak, „hrůza“, zůstanou v kapsách občanů. Těch občanů, kteří mají často tak vysoko „do žlabu“, že si po zavedení poplatků mnohdy museli rozmýšlet, zda si koupit chleba nebo vydat peníze za předepsaný lék.

Atény požadují z Německa reparace ve výši 279 miliard euro

7. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta

Náměstek řeckého ministra financí uvedl, že Německo dluží Řecku téměř 279 miliard euro reparací za nacistickou okupaci této země. Vláda Alexise Tsiprase ustavila minulý týden vládní panel, jehož úkolem je požadovat splacení německých dluhů, včetně válečných reparací, i takzvané !okupační půjčky", kterou donutilo Řeckou banku nacistické Německo poskytnout, a návrat ukradených archeologických unikátů.

Tsipras opakovaně obviňuje Německo z těžké situace, do níž se Řecko dostalo v důsledku drastických škrtů. Německo požadavek reparací Řecku opakovaně odmítá a uvádí, že své povinnosti Řecku splatilo, včetně platy 115 milionů německých marek Řecku r. 1960.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Polsko postaví šest strážních věží na své hranici s Kaliningradem

7. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta

Polsko vybuduje šest strážních věží pro sledování své 200 kilometrů dlouhé hranice s ruskou enklávou Kaliningrad. Strážní věže budou padesát metrů vysoké a od června v nich bude Polsko čtyřiadvacet hodin denně střežit tuto hranici. Jejich výstavba bude stát 3,7 milionů eur a 75 procent těchto financí připlyne z fondů EU na ochranu jejích externích hranic.

Kaliningrad je u Baltského moře mezi Polslem a Litvou. Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitė varovala minulý měsíc, že Rusko v Kaliningradu rozmístilo své rakety Iskander, které mají schopnost odpalovat jaderné hlavice a "dosáhout až do Berlína".

Ruská anexe Krymu, ruské vojenské akce na východní Ukrajině a zintenzivněná vojenská cvičení vyvolávají znepokojení v pobaltských zemích a v Polsku.

Více než tři miliony Rusů a stejný počet Poláků loni přešlo hranici do silně zmilitarizovaného Kaliningradu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Němčina nemůže za nacismus

7. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Dovolím si pouze malé upozornění. Značná část mé rodiny již po staletí, včetně mých dětí, mluví plynulou němčinou a také ruštinou a ještě dalšími několika jazyky a nespatřuji na tom nic divného. To divné spatřuji v tom, že se sám zapletete do poněkud násilného moralizování na téma bídy novinářského řemesla a dopustíte se něčeho, co jistě spadá pod Vámi neustále kritizovaný projev absence elementární řemeslné kultury, píše Alexander Bačkovský.

Takže možná i oprávněné poukázání na nezvládnutí profesní etiky redaktory ČT dopadlo nepříliš vydařeným vyjádřením ve vztahu k němčině s podtextem jejího "přirozeně" amorálního původu, jak to jistě Zeman myslil.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Washington - Kyjev - Havana - Teherán, aneb Geopolitika z toho nejlepšího

7. 4. 2015 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Zdá se, že se to povede. A nejen mnozí Američané se tomu diví, mnoho Izraelců je šokováno a Íránci již jásají. Spor o íránském využívání jaderné energie se zdá být vyřešen, sankce vůči Íránu by mohly být zrušeny. A když jsem se ptal sám sebe "Proč tohle? Proč právě teď?," vzpomněl jsem si na poznámku Jana Čulíka "Jak vyplývá z množství indicií, v současnosti nemají Spojené státy skoro vůbec žádný strategický zájem o Evropu"

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2015

7. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

V březnu 2015 přispělo 199 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 45 939,60 Kč dále .

Zůstatek byl koncem března 2015 179 819,02 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2015

7. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

V únoru 2015 přispělo 198 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 48 584,17 Kč dále dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v prosinci 2014 částkou 3291,91 Kč.

Zůstatek byl koncem února 2015 235 047,39 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

28077