V Německu dochází denně k 10 útokům na uprchlíky

28. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Česká média jsou posedlá konstrukcí údajného nebezpečí pocházejícího od uprchlíků, nezaznamenávají však skutečnost, že uprchlíci jsou naopak obětí četných násilných útoků. V Německu docházelo během roku 2016 každý den až k deseti útokům na uprchlíky

Z údajů německé vlády, zveřejněných v reakci na otázku vznesenou v parlamentu, vyplynulo, že němečtí občané spáchali během roku 2016 3533 útoků proti uprchlíkům. Z nich bylo 2545 útoků proti individuálním žadatelům o azyl, 988 útoků bylo proti uprchlickým ubytovnám a proti bytům, v nichž bydlí uprchlíci.

Celkem bylo při útocích zraněno 560 lidí, z toho 43 dětí.

V reakci na parlamentní interpelaci Ully Jelpkeho ze strany Die Linke konstatovalo německé ministerstvo vnitra, že útoky proti uprchlíkům "odsuzuje co nejdůrazněji".

"Lidé, kteří uprchli z domova a hledají v Německu ochranu, mají právo očekávat, že budou ubytováni v bezpečí. Každý v naší společnosti a politice má společnou odpovědnost postavit se otevřeně proti tiché podpoře či dokonce tiché toleranci takovýchto útoků páchaných menšinou v naší společnosti," konstatovalo německé ministerstvo vnitra.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Podpora pro německou stranu Alternative für Deutschland drasticky poklesla

28. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Čelný politik z této ultrapravicové strany se totiž veřejně vyjádřil, že by se Německo mělo přestat omlouvat za svou nacistickou minulost

Za poslední týden vyplynulo z tří průzkumů veřejného mínění, že podpora německých voličů pro stranu Alternative für Deutschland drasticky poklesla, pod 10 procent, zatímco ještě loni v září zaznamenávala podporu až 15 procent voličů.

Nynější krizi strany Alternative für Deutschland vyvolal v polovině ledna letošního roku projev ultrapravičáka Björna Höckeho, který v pivnici v Drážďanech požadoval "obrat o 180 stupňů" v německé kultuře připomínání a pokání za nacistickou éru. Porušil tím jedno ze zásadních tabu v dnešní německé společnosti.

Rozhovor Britských listů 98:

Jak lidé nenáviděli židy

24. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Jiří Holý (ed.) Cizí i blízcí. Židé, literatura, kultura v českých zemích ve 20. století. Akropolis (2016). 1048 stran. 650 Kč. (V Kosmasu sleva 10 procent.)

Jan Čulík hovoří s Jiřím Holým, profesorem na Karlově univerzitě a ředitelem Centra pro studium holocaustu o pozoruhodné nové knize "Cizí a blízcí", kterou profesor Holý s kolegy vydal o židovské kultuře v českých zemí a o postojích české většinové společnosti vůči židům. Ohromující je iracionální nenávist, kterou mnozí Češi pociťovali vůči židům skoro po celé devatenácté století a antisemitismus se otevřeně projevoval i v dílech mnoha uznávaných českých klasických spisovatelů. Šlo o úplně stejně iracionální mechanismy nenávisti, jaké nyní vznikly v ČR vůči uprchlíkům a muslimům. - Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. února 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Jak československá delegace lhala ve Versailles v roce 1919

28. 2. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Několik lidí se ozvalo k mé poznámce v závěru textu čtenáře Pavla Erbena, kde jsem poukázal na to, že ačkoliv bylo chování Francie a Británie v Mnichově v září 1938 neodpustitelné, nicméně bylo zřejmě pochopitelné, protože zejména britští politikové po lhaní československé delegace ve Versailles po ukončení první světové války Čechoslovákům nedůvěřovali a považovali je za podvodníky. Argumentuji, že arogantní podvádění na mezinárodní scéně se nikdy nevyplácí. Vrátilo se to v době, kdy to mohli Čechoslováci nejméně potřebovat.

V ČR se ovšem o těchto skutečnostech neví. Vládne konvenční nacionalistický mýtus.

Zde je k té věci stručná citace z knihy Mary Heimannové Československo: Stát, který selhal. Nikomu v ní nestraní, poukazuje jen, že nacionalismus je vždycky škodlivý, ať je jeho obětí jakákoliv strana, Češi, Němci nebo kdokoliv jiný. Její líčení je založeno na citacích z pamětí dobových účastníků zmíněných historických událostí. Odkazy na zdroje jsou uvedeny.

O "lhaní" československé delegace ve Versailles

28. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Jelikož jsem vzděláním historik, dovolil bych si reagovat na článek o versaillském jednání ohledně československých hranic, píše Ivo Baran. Nemyslím si, že lze v tomto případě ze strany československých představitelů hovořit o lži (lež=vědomé falšování skutečnosti). Českoslovenští představitelé byli skutečně přesvědčeni o tom, že počet Němců v pohraničí je mnohem nižší, než se nakonec ukázalo, jelikož mezi Čechy byl všeobecně rozšířený názor, že rakouská sčítání lidu jsou neobjektivně provedená a zfalšovaná v český neprospěch. Že tento postoj nebyl úplně oprávněný, je jiná otázka - k tomu teď vyšla zajímavá nová publikace:

https://www.nln.cz/knihy/narodnostni-statistika-v-ceskych-zemich-18801930-i-ii-svazek-mechanismy-problemy-dusledky-narodnostni-klasifikace/

A kromě toho, československá delegace zase neměla ve Versailles takový vliv, aby (ať už by tvrdila cokoli) něco prosadila, pokud by vítězné mocnosti byly jednoznačně proti. Pokud by vítězné mocnosti prohlásily něco ve smyslu "nepřispělo by ke stabilitě a míru v Evropě, pokud by se součástí Československa staly oblasti s tak početným německým obyvatelstvem, a tyto oblasti je třeba odstoupit Německu", tak by Češi sice mohli skřípat zuby, ale to je asi to jediné, co by mohli dělat. Mnohem větší roli v konečném rozhodnutí hrálo stanovisko Francie, která si přála co největší oslabení Německa, k čemuž se jí hodila podpora československých požadavků. Proto také např. Francie odmítla spojení Rakouska s Německem. Peskovat dnes tehdejší státníky za to či ono je laciné a především ahistorické. Je třeba si uvědomit, že mírová jednání se neodehrávala ve vzduchoprázdnu, ale jen necelý rok po skončení nejstrašnější války, jakou do té doby svět poznal, a za jejíž rozpoutání bylo tehdy činěno odpovědným výhradně Německo. A stanovisko Francie bylo naprosto jasné: "V této válce nezemřelo 1,5 milionu francouzských vojáků proto, aby z ní Německo vyšlo silnější, než bylo před ní!" Chtěl bych také upozornit na debatu Mary Heimann s českými historiky, která proběhla v r. 2013.

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10000000101-festival-spisovatelu-praha-2013/

Pozn JČ: Ano, i Heimannová ukazuje, že vytvoření nezávislého Československa v dnešních hranicích prosadila především Francie, neboť se jí to politicky hodilo. - Nesnažím se jakkoliv hodnotit motivaci jednání československé delegace ve Versailles, ani zda v "jiných" hranicích mohl být československý stát funkční (což asi nemohl), pouze si dovoluji poukázat na nesporný a z dokumentace dokazatelný fakt, že především anglosaští účastníci konference pociťovali k československé delegaci a jejím požadavkům nedůvěru a že Lloyd George opravdu zuřil, když posléze zjistil, že Němců na českém území nežije "800 000", ale tři miliony, a že to musí Británie ve třicátých letech znovu řešit.

Trump: "Demonstrace proti mně řídí Obama"

28. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

V rozhovoru pro televizi Fox News obvinil Donald Trump bývalého prezidenta Obamu a "jeho lidi", že organizují demonstrace v amerických městech, na letištích a na radnicích. Tvrdil také, že Obama a jeho spojenci stojí za prozrazováním důvěrných informací z Bílého domu tisku. Pro svá tvrzení nemá Trump žádné důkazy.

"Myslím si, že za tím stojí. Myslím si, že je to prostě politika. Tak to je. Nikdy nevíte, co přesně se děje za scénou. Myslím si, že je za tím prezident Obama, protože jsou za tím bezpochyby jeho lidi."

Republikáni a pravicová média obviňují Obamu, že organizuje demonstrace proti Trumpovi prostřednictvím organizace "Organizing for Action", která vznikla z Obamových prezidentských kampaní. Minulý týden čelili Republikání hněvivým občanům na radnicích a na okresních úřadech po celé Americe. Předtím se konaly velké demonstrace na amerických letištích proti Trumpovu exekutivnímu příkazu, jímž zakázal vstup do USA pro občany sedmi převážně muslimských zemí.

Zatím se téměř nikdy nestalo, aby nový americký prezident veřejně kritizoval svého předchůdce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Světová zdravotnická organizace zveřejnila seznam 12 bakterií, které svou odolností nyní zosobňují hrozbu lidstvu

28. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Zdravotničtí experti varují, že vzniklá odolnost bakterií vůči antibiotikům je větší hrozbou lidstvu než rakovina. Pokud antibiotika přijdou o svou efektivitu, začne být zřejmě nebezpečné provádět klíčové lékařské operace. Už nyní umírá ročně asi 700 000 lidí v důsledku infekcí od bakterií, odolných vůči antibiotikům, a pokud svět nepodnikne razantní akce, kolem roku 2050 budou bakterie zabíjet ročně 10 milionů lidí.

Zveřejněný seznam je důležitý, protože má nasměrovat výzkum k vytváření nových antibiotik.

Světová zdravotnická organizace upozorňuje, že těchto 12 bakterií má vrozené vlastsnosti nacházet nové způsoby, jak se bránit antibiotikům, a dokáží předávat genetický materiál, který umožňuje dalším bakteriím získat vůči antibiotikům imunitu.

Nejnebezpečnější jsou v nemocnicích bakterie odolné vůči většině antibiotik.

Dvanáct nejnebezpečnějších bakterií je zde:

Pseudomonas aeruginosa
Enterobacteriaceae
Acinetobacter baumannii
Enterococcus faecium
Staphylococcus aureus
Helicobacter pylori
několik druhů Campylobacteru
Salmonellae
Neisseria gonorrhoeae
Streptococcus pneumoniae
Haemophilus influenzae
několik druhů Shigelly

Podrobnosti v angličtině ZDE

Debata o daních je povrch, sněmovní koalice komunistů s ODS, ČSSD a lidovci je realita

27. 2. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Chtěl bych začít tím, že jsem pro progresivní daň z příjmu, je to normální přístup v západních zemích. Otázkou je, zda takové zdanění má být u nějaké výše příjmu skokové a zejména zda tímto způsobem lidem (zejména těm nízkopříjmovým) opravdu výrazně zvedneme platy. Premiér Sobotka včera v Otázkách V. Moravce argumentoval způsobem, podle něhož zvednutí čistého platu u člověka, který bere cca třicet tisíc hrubého, o tisícikorunu je zvednutí výrazné. U lidí s nižším příjmem to bude v řádu stokorun. S takovou rakouské a německé platy doženeme možná v příštím století.

Jsou Češi chudí, anebo třou bídu?

27. 2. 2017

čas čtení 17 minut

K statistickým údajům Eurostatu, že ČR má nejmenší míru chudoby ve všech zemích Evropské unie a nejmenší příjmové rozdíly obyvatelstva, napsal čtenář Pavel Erben:

Máte pravdu, že medián příjmů, z něhož v každé zemi Eurostat vychází je vážený, upravený podle cen zboží spotřebního koše v každé členské zemi EU. Tím se dostáváme zpátky k otázce spotřebního koše potřebného pro dotyčné "vážení" a obtížnosti jeho stanovení. Nemám bohužel čas podrobně studovat PPS metodiku Eurostatu a z ní vyplývající složení příslušného spotřebního koše pro jednotlivé země, ale dávám Vám k úvaze tuto definici: "Purchasing power parities are obtained by comparing price levels for a basket of comparable goods and services that are selected to be representative of consumption patterns in the various countries." (Parita kupní síly se zjišťuje srovnáváním cenových hladin košíku srovnatelných druhů zboží a služeb, reprezentativních pro spotřební zvyklosti v jednotlivých zemích.) Všimněte si obratu "representative of consumption patterns in various countries" (reprezentativních pro spotřební zvyklosti v jednotlivých zemích.).

Více než 40 procent Čechů zastává názor, že znásilnění může být ospravedlnitelné

27. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Podle údajů, které právě zveřejnil Český statistický úřad, počet znásilnění v ČR oznámených policii stoupl z 529 v roce 2008 na 628 v roce 2016.

V roce 2016 se Eurobarometr dotazoval občanů Evropské unie, zda je za některých okolností ospravedlnitelný nekonsensuální pohlavní styk, například pokud je oběť opilá, jde s pachatelem dobrovolně do jeho bytu, má na sobě provokativní oblečení, neříká jasně ne ani se nebrání.

V Evropské unii vyjádřilo názor 25 procent respondentů, že za některých z těchto okolností je znásilnění ospravedlnitelné, v ČR tento názor vyjádřilo 42 procent respondentů.

Zdroj v angličtině ZDE

Infographic: Many Europeans consider rape acceptable | Statista You will find more statistics at Statista

Všichni jsme chudí?

24. 2. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Sociolog Stanislav Biler poukazuje na to, že v důsledku víceméně rozumného a spravedlivého návrhu sociálních demokratů více zdanit bohatší lidi v ČR a ulevit tedy drtivě většině národa, která je "chudá", si Češi uvědomili, že jsou vlastně chudí všichni, a že ani oni "bohatci" s hrubým příjmem nad 50 000 Kč měsíčně, což je jen cca 36 000 Kč čistého, s ním vlastně nevyjdou, co tedy pak oněch 91 procent národa?

Necháme si kálet na hlavu

25. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Máte naprostou pravdu, necháme si kálet na hlavu. Z ČR se de facto stala kolonie, protože podstatnou část zisku v podobě dividend odváží zahraniční firmy pryč ze země. Logické by bylo zvýšit jim daně, čemuž ale vehementně brání nejen Babiš, ale i lidovci, a pravicová média dělají z lidí pitomce, což se jim bohužel do značné míry daří, píše Jaroslav Obermajer.

Jinak zde hraje roli také strach. Všichni mladí mají hypotéky a tak v práci raději drží hubu, protože kdyby přišli o práci, nemohli by splácet úvěr na bydlení a mohli by také skončit jako bezdomovci (těch je podle sčítání MPSV asi 67 000). Strach zbohatlíkům pomáhá opravdu vydatně. Cílem médií, která z devadesáti procent fandí pravici, je nadělat z nás hlupáky. Ona ta moderní propaganda je opravdu vědecky propracovaná, a tím pádem i účinná. Těm žvástům nevěří jen asi 20 % obyvatelstva a na ty politici prostě kašlou, protože jich je právě jen těch zanedbatelných 20 %.

Jinak protestovat by bylo proti čemu. Členy politických stran jsou jen asi 3 % obyvatel této země a jen ti (přesněji řečena jen ta polovina z nich, která vyhraje volby) se může dostat na důležitá místa na ministerstvech a podobně. Těch zbývajících 10 milionů občanů jako by tady ani nebylo. A přitom je mezi nimi mnoho velice kompetentních a morálních lidí. U nás si ale ani neškrtnou. A volit není vlastně ani koho. Pokud tedy ČSSD neustoupí od daňové reformy budu volit ji, ale jinak nevím. Ony ani ty sociálně demokratické kandidátky za moc nestojí.

Trump chce zvýšit americké výdaje na zbrojení o 9 procent

27. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

V navrhovaném rozpočtu na rok 2018 plánuje Donald Trump zvýšit americké výdaje na obranu o 54 miliard dolarů, tedy asi o 9 procent. Zároveň zavádí ostré škrty jinde, především v rozvojové pomoci a v ochraně životního prostředí. Neruší však velké sociální programy ani zdravotní program pro chudé Medicare, navzdory tomu, že Republikáni i zde požadují škrty.

Očekává se, že konečný rozpočet zveřejní Trump v polovině března. "Budeme dělat více s méně penězi a vládu zeštíhlíme a donutíme ji, aby se více zodpovídala ze svých činů," řekl v pondělí Trump. Dodal, že jeho rozpočet se zaměří na "armádu, bezpečnost a hospodářský rozvoj". Jeho součástí bude "historické zvýšení výdajů na zbrojení, s cílem znovu vybudovat vyčerpanou americkou armádu v době, kdy to nejvíce potřebujeme," řekl.

Spojené státy vydávají na obranu více než jakákoliv jiná země na světě, přibližně 600 miliard dolarů ročně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Připomínka: USA vydávají na zbrojení více finančních prostředků než všech dalších 10 zemí dohromady:

Skandál týdne je Trump, Rusko a FBI. Ostatní jsou jen snahy to zamlžit

26. 2. 2017

čas čtení 4 minuty

Trumpova vláda se zoufale snaží odvést pozornost od skandálu týkajícího se Ruska. Bílý dům zasáhl do vyšetřování FBI v této věci, týkající se kontrašpionáže. To bylo nejen pošetilé, ale i podezřelé, píše Malcom Nance, americký kariérní výzvědný důstojník.

14. února informoval list New York Times, že poradci a společníci Donalda Trumpa zřejmě byli během bouřlivé předvolební kamapně v přímém a trvalém kontaktu s činiteli ruské rozvědky FSB, a to v době, kdy byla strana amerických Demokratů terčem bezprecedentního hackerského útoku.

Podle deníku New York Times vyplývá z odposlechu telefonních rozhovorů a ze záznamů o uskutečněných telefonních rozhovorech, že jsou američtí činitelé, pracující pro kontrašpionáž, přesvědčeni, že Trumpův tým měl vazby na Rusko.

Jde o hodně. Většina Demokratů a i někteří Republikáni jsou přesvědčeni, že vyšetřování může odhalit skutečnosti, které v USA vyvolají velkou politickou a ústavní krizi, jaké země nebyla svědkem od vzbouření jižanských států v letech 1860 a 1861.

Miliardář Robert Mercer cílenou individuální manipulací voličů zlikvidoval demokratické volby, jak jsme je dosud znali

26. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Miliardář a počítačový programátor Robert Mercer má vazby na Donalda Trumpa, Steva Bannona a Nigela Farage. Financuje a provozuje částkami mnoha milionů dolarů síť ultrapravicové propagandy a psychologické manipulace voličů na sociálních sítích na základě jejich podrobných osobních profilů

Robert Mercer dosud věnoval 45 milionů dolarů politickým kampaním ve prospěch amerických Republikánů a dalších 50 milionů dolarů neziskovým ultrapravicovým organizacím.

Mercer poskytl 10 milionů dolarů na financování ultrapravicového serveru Breitbart News, který šíří antisemitské a islamofobní názory.

Mercer má také vazby na firmu Cambridge Analytica, do níž investoval 10 milionů dolarů. Ta se specializuje na "strategie ovlivňování voleb". Ve vojenských kruzích je to, co tato firma dělá, známo jako "psyops" - psychologické operace. Masová propaganda založená na manipulaci emocí lidí.

Firma Cambridge Analytica pracovala pro Trumpovu předvolební kampaň a také pro kampaň britských zastánců brexitu.

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Británie o víkendu brutálně deportovala babičku, která žila v Británii s britským manželem 27 let

27. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Irene Clennellová, která má v Británii manžela, děti a vnuky a žila v Británii 27 let, přišla o britské povolení k pobytu, když odjela do Singapuru postarat se o své tamější staré rodiče.

V neděli byla Clennellová brutálně z Británie deportována. Záměrně v neděli, aby se nemohla obrátit na právníka. Clennová se v Británii starala o svého těžce nemocného britského manžela.

Když byla nynější britská premiérka Theresa Mayová ministryní vnitra, zavedla zákonný předpis, podle něhož nemají Britové právo na spolužití s manželem či manželkou ze zemí mimo EU, pokud nevydělávají alespoň 18 600 liber ročně. Protože její manžel je nemocen, tuto částku nevydělával.

Opatření Mayové rozděluje desetitisíce britských rodin, některé děti mají se svými rodiči kontakt jen na Skypu. Navzdory tomu ho minulý týden britský Nejvyšší soud schválil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

George W. Bush: "Média jsou nezbytnou součástí demokracie"

27. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Bývalý americký prezident George W. Bush se v pondělí vyjádřil, že "sdělovací prostředky jsou nenahraditelnou součástí demokracie". Výrazně se tak distancoval od názorů Donalda Trumpa.

Bush řekl v pořadu "Today" televize NBC: "Považuju média pro demokracii za nenahraditelná. Potřebujeme média, aby požadovala od lidí, jako jsem já, aby se ze svých činů zodpovídali. Chci říct, že moc je velmi silně návyková a může být ničivá. Je důležité, aby média byla schopna pohnat k odpovědnosti lidi, kteří zneužívají svou moc, ať je to tady nebo jinde."

Zdroj v angličtině ZDE

Oskara vyhrál film Moonlight, po chybném a zmateném oznámení, že vítězem byl film La La Land

27. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Faye Dunawayová omylem oznámila, že vítězem letošních Oskarů je film La La Land, což muselo být za několik minut opraveno: skutečným vítězem byl film Moonlight, příběh homosexuálního afroamerického chlapce, vyrůstajícího v chudobě v americkém městě Miami.

Ceremonie udílení cen byla plná politické kritiky vůči Donaldu Trumpovi.

Prvním muslimským hercem, který kdy získal Oskara, se stal Mahershala Ali za svou podpůrnou roli ve filmu Moonlight.

Cenu za nejlepší film v cizím jazyce získal íránský režisér Asghar Farhadi za svůj film The Salesman. Farhadi ceremonii bojkotoval na protest proti Trumpovu zákazu cestování do USA pro občany sedmi převážně muslimských zemí. Na londýnském Trafalgarském náměstí se předtím shromáždilo 10 000 lidí na promítání jeho filmu. Apeloval na ně videolinkem z Teheránu, aby se "postavili proti fašismu, proti extremismu".

Film Bílé helmy o syrské organizaci občanské obrany získal cenu za nejlepší dokumentární snímek, přestože jeho kameramanu Khaledu Khateebovi bylo zabráněno ve vstupu do USA. Byl to také první Oskar pro organizaci Netflix.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Spojené státy bezdůvodně 10 hodin zadržely a málem deportovaly slavného francouzského historika

27. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Henry Rousso je jedním z nejvýznamnějších francouzských vědců a veřejných intelektuálů. Minulý týden byl bezdůvodně zadržován na letišti v Houstonu po dobu 10 hodin a málem byl deportován. Teprve když zasáhla univerzita, kde měl mít přednášku, byl propuštěn.

Emmanuel Macron, centristický kandidát na francouzského prezidenta, využil tohoto skandálu, aby opakoval své pozvání pro americké vědce a výzkumníky, aby se přestěhovali do Francie:

"Pro to, co se stalo Henrymu Rousso, není omluvy. Francie je otevřená vědcům a intelektuálům."

Minulý tyden Macron pozval také britské vědce a intelektuály, aby se po brexitu přestěhovali do Francie.

Henry Rousso je odborníkem na francouzský vichistický režim, který kolaboroval s nacisty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Falešný švédský "bezpečnostní expert" na Fox News byl v USA trestně stíhán, ve Švédsku ho nikdo nezná

27. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Žádný skutečný expert nebyl ochoten potvrdit Trumpovy lži o Švédsku, tak si televize Fox News jednoho experta vymyslela:

Televize Fox News představila Nilse Bildta jako "švédského poradce pro otázky obrany a národní bezpečnosti". Avšak ani švédské ministerstvo obrany, ani švédské ministerstvo zahraničí o Bildtovi v životě neslyšeli. Nils Bildt byl v USA odsouzen za násilný trestný čin.

Nils tvrdil v televizi Fox News, že švédští politikové "absolutně nemají žádný systematický plán pro integraci obrovského množství uprchlíků, aby se stali produktivními členy společnosti. Švédská politická debata je naprosto falešná. Pokud nesouhlasíte s liberální, převažující agendou, označí vás za outsidera a neberou vás vážně," dodal Bildt a pokračoval: "Existují problémy se zločinností v Malmö, v Goteburgu a ve Stockholm, o nichž se nehovoří."

Nils Bildt je synem Svena Tollinga, dobře známého ve švédských jezdeckých kruzích. Nils Bildt emigroval ze Švédska r. 1994. O devět let později změnil své jméno z Tollinga na Bildt a v USA provozoval několik bezpečnostních firem. Jeho poslední registrovaná adresa je v Tokiu. Není jasné, zda ještě své firmy provozuje. V červnu 2014 byl ve Virginii odsouzen za útok na policistu a za blokování průběhu spravedlnosti a vyhrožování činiteli bezpečnostních služeb. Byl odsouzen k jednomu roku do vězení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bílý dům se neohrabaně snaží uhasit skandál ohledně ruských kontaktů, který vyšetřuje FBI

27. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Bílý dům se v neděli neohrabaně pokusil zmanipulovat veřejné vnímání šířícího se skandálu ohledně údajných kontaktů poradců Donalda Trumpa a ruských výzvědných činitelů během předvolební kampaně v roce 2016. Tvrdil, že FBI zprávy o těchto stycích "dementovala".

Skandál se však nepodařilo potlačit. Jeden republikánský kongresman požaduje nezávislé vyšetřování této záležitosti, věc začaly vyšetřovat četné výbory amerického Kongresu a odborníci poukazují na to, že Trump eskaloval válku proti médiím ve snaze odvrátit pozornost od tohoto skandálu.

Zatímco Bílý dům neohrabaně sám přiznal, že se snaží za scénou ovládnout chování Kongresu a výzvědných agentur v této věci, dosud jsou jeho snahy kontraproduktivní.

V Itálii vzniká nová levicová strana

27. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Vzbouřenci z italské vládní strany, kteří odešli na protest proti bývalému premiérovi Matteu Renzimu, v sobotu založili vlastní subjekt, který podle nich přinese "obnovu" levicové politiky.

Američtí imigrační úředníci zadrželi syna boxera Muhammada Aliho

25. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Ptali se ho: "Jste muslim?"

Čtyřiačtyřicetiletý syn legendárního boxera Muhammada Aliho byl při návratu z Jamajky do USA zadržen na letišti a byl vyslýchán.

"Odkud máte to jméno? Jste muslim?" ptali se imigrační úředníci Muhammada Aliho Juniora, který se narodil ve Filadelfii a je americký občan. Vyslýchali ho dvě hodiny. Zadržena byla i jeho matka, která však u sebe měla naštěstí fotografii, na níž je s legendárním boxerem. Syn neměl u sebe nic, co by ho s ním spojovalo.

Jak íránští režiséři jako Ašgar Farhadi čelí cenzorům

27. 2. 2017

čas čtení 3 minuty


Film íránského režiséra Ašgara Farhadiho Prodavač je jedním z pěti filmů nominovaných v letošní oskarové soutěži na nejlepší cizojazyčný film. Ale v lednu, poté co prezident Trump vydal exekutivní příkaz dočasně zakazující přistěhovalcům ze sedmi muslimských zemí včetně Íránu přístup do země se Farhadi rozhodl ceremonii bojkotovat.

Británie zadržela na letišti v Stanstedu ultrapravicového polského kněze

25. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Britské úřady zadržely Jacka Międlara několik hodin před tím, než měl promluvit na ultrapravicovém britském shromáždění Britain First.

Nechvalně známý polský kněz, obviňovaný z šíření antisemitismu a islamofobie byl zadržen britskými úřady po příletu do Británie. Zabránily mu tak, aby pronesl projev na ultrapravicovém shromáždění v Telfordu. Międlara charakterizují protirasističtí aktivisté v Polsku jako "fanatického šiřitele nenávisti", on na ně útočí jako na "levičáky", bojující proti "polskému vlastenectví".

Międlar je z Vratislavi v západním Polsku a má v Polsku desetitisíce stoupenců. Přestože ho jeho místní katolická církev suspendovala, promlouvá na ultrapravicových shromážděních desetitisíců lidí. Jeho projevy útočí na politickou levici, na tzv. "islámskou agresi", bojuje proti imigraci. Jeho stoupenci skandují na podporu "bojovníků Velkopolska". Jiným častým heslem je "Bůh, čest, vlast!"

Protirasističtí aktivisté varovali, že by Międlar mohl zradikalizovat některé z 830 000 Poláků, kteří žijí ve Velké Británii. Loni Międlar nazval židy "rakovinou" která "prošla Polskem". Byl obžalován, ale polská prokuratura ho osvobodila.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Snaha předejít volební katastrofě ve Francii

27. 2. 2017

čas čtení 3 minuty


Nová aliance centristických politiků ve Francii je dobrou zprávou pro ty, kdo si přejí předejít vítězství Marine Le Pen v prezidentských volbách, napsal Max Hoffmann. Nicméně dosud existuje vážná hrozba úspěchu populistů.

Není jisté, zda americká média v Bílém domě přežijí Trumpa

27. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Během několika dní Donald Trump označil tradiční média za nepřátele lidu, přiměl svého tiskového poskoka Seana Spicera zakázat CNN, New York Times, BBC a dalším mainstreamovým zpravodajským organizacím přístup na konference v Bílém domě a vyhnul se večeři s novináři, která byla takřka po století pro prezidenty považována za povinnou, napsal Matthew Norman.

Trumpova válka proti médiím "ohrožuje novináře po celém světě"

25. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Výbor na ochranu novinářů varuje, že Trump vysílá signál zemím, jako je Turecko, Etiopie a Venezuela, že je v naprostém pořádku útočit na novináře

Trumpova vláda by se měla chovat jako obhájce svobody tisku, zdůraznil Rob Mahoney, vedoucí představitel Výboru na ochranu novinářů (CPJ) a přestat s válkou proti mainstreamovým americkým médiím, což vysílá signál jiným zemím, že je v pořádku útočit na novináře a podvracet jejich důvěryhodnost.

Mahoney také poukázal na to, že pokusy dávat přednost konzervativním médiím a prohlašovat, že mainstreamová média jsou "nepřítelem amerického lidu" je zřejmě součástí systematického úsilí Bílého domu "naočkovat se proti kritice".

Londýnský primátor vyvolal bouři ve Skotsku tvrzením, že hnutí za skotskou nezávislost je populismus

25. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Londýnský labouristický primátor Sadiq Khan se vyjádřil, že hnutí za nezávislost Skotska v Evropské unii je stejné jako brexit a Trump. Není prý rozdílu mezi nacionalisty, kteří se snaží "rozdělit skotský a anglický lid a těmi, kdo se nás snaží rozdělit na základě našeho kulturního zázemí, rasy či náboženství."

V předvolební kampani před volbami londýnského primátora se Sadiq Khan stal terčem islamofobních pomluv od konzervativního protikandidáta Zaqa Goldsmithe i tehdejšího konzervativního premiéra Davida Camerona. Khan se nyní vyjádřil, že nové referendum o nezávislosti Skotska by bylo tak destabilizující, jako hlasování pro brexit a Trump.

Babiš a ostatní: trumpovské figurky, objevující se ve střední Evropě...

25. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Deník New York Times upozorňuje, že vzestup Donalda Trumpa v USA povzbudil nejrůznější populistické trumpovské figurky ve střední Evropě. Na prvním místě z nich jmenuje Andreje Babiše, který "proměnil agropodnikatelský konglomerát v diverzifikovaný korporátní behemot, jehož součástí jsou i významná média. Je pravděpodobné, že se stane příštím premiérem ČR. Odmítá srovnávání své osoby s Trumpem, kterého označil za špatného byznysmena. Dodal ale, že s Trumpem sdílí odpor vůči imigraci a tendenci říkat politicky nekorektní věci."

List dále zveřejnil stručné portréty Borise Kollára ze Slovenska, zakladatele strany "Sme rodina", která má devět dětí od devíti různých žen. Jeho strana má ve slovenském parlamentu 11 poslanců. Jeho heslem je "Věřte mi, nejsem politik". Dále list profiluje Bogoljuba Kariće ze Srbska, Aivarse Lembergse z Litvy, Zbigniewa Stonogu z Polska a Ivana Pernara z Chorvatska.

V pátek Trump znovu zaútočil na tisk a šířil lži

25. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Na konzervativní konferenci CPAC v pátek Trump znovu ostře zaútočil na média a znovu šířil už mnohokrát vyvrácené lži:

- Trump kritizoval média, že prý falešně informovala: "Nevysvětlila, že jsem nazval nepřátelem lidu fake news, ne média. Vyškrtli slovo 'fake'.

Lež. 17. února napsal Trump na Twitteru "Média šířící FAKE NEWS (krachující @nytimes, @NBCNews, @ABC, @CBS, @CNN) nejsou mým nepřítelem, jsou nepřítelem amerického lidu!" Všechny sdělovací prostředky citovaly buď celý tento výrok, anebo seznam médií, která Trump nazval "falešnými".

- Trump se posmíval předvolebním průzkumům, že se prý spletly.

Zavádějící. Trump zvítězil ve volebním kolegiu, nikoliv však v lidovém hlasování. Předvolební průzkumy to zohlednily.

Bílý dům nevpustil novináře z New York Times a z dalších organizací na svou tiskovou konferenci

24. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Novinářům z deníku New York Times, z BBC a z dalších médií zakázal Bílý dům přístup na páteční brífink tiskového mluvčího Donalda Trumpa.

Reportérům z New York Times, Guardianu, BuzzFeed News, CNN, BBC, Los Angeles Times a Politico byl zakázán vstup do kanceláře tiskového mluvčího v západním křídle Bílého domu. Spicerovi pomocníci do místnosti vpustili jen několik novinářů z předem Bílým domem vybraných konzervativních či ultrakonzervativních médií. Mezi nimi byly Breitbart News, One America News Network a Washington Times. Do místnosti byli také vpuštěni novináři z ABC, CBS, Wall Street Journal, Bloombergu a Fox News.

John Snow: Trumpův útok na svobodná média neskončí dobře. Zákaz New York Times a dalších bude mít strašlivé následky:

V Kansasu střílel muž na dva Indy. Zařval na ně: "Vypadněte z mojí země." Jeden z nich zemřel

25. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Oba Indové, Srinivas Kuchibhotla, který zemřel a Alok Madasani, byli inženýři z americké technologické firmy Garmin. Třetí postřelený muž, Ian Grillot, 24, se pokusil Purintonovi zabránit ve střelbě.

"Apeluji na všechny rodiče v Indii, aby za těchto okolností neposílali své děti do USA"

Tři muži byli zraněni při přestřelce v přeplněném baru v Olathe v Kansasu. Dvě oběti, jedna z nichž zemřela byli Indové. Střílel na ně Adam Purinton, 51, poté, co na ně nejprve zařval: "Vypadněte z mojí země."

Madasaniho otec Jaganmohan Reddy sdělil listu Hidustan Times, že se svého syna v posledních měsících snažil přesvědčit, aby se vrátil do Indie, protože měl obavy, že v důsledku nárůstu rasismu není pro něho pobyt v USA už bezpečný. "Situace vypadá hodně špatně poté, co se stal Trump prezidentem. Apeluji na všechny rodiče v Indii, aby za těchto okolností neposílali své děti do USA," řekl Reddy.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Trumpův Bílý dům porušil předpisy amerického ministerstva spravedlnosti

24. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Bílý dům potvrdil, že jeho šéf štábu hovořil s činiteli z FBI o jejím vyšetřování vazeb mezi společníky Donalda Trumpa a Ruskem. Tento rozhovor porušil předpisy amerického ministerstva spravedlnosti chránící nezávislost policejního vyšetřování.

Trumpova vláda se pokusila protestovat proti zprávám televize CNN a tiskové kanceláře Associated Press, že Reince Priebus, šéf štábu v Bílém domě požádal dva vysoké činitele FBI, aby popřeli informace v médiích o vazbách Trumpových spojenců na Rusko.

Při tom však Bílý dům v pátek přiznal, že Priebus, ředitel FBI James Comey a náměstek ředitele FBI Andrew McCabe jednali o tom, co ví FBI o ruských vazbách na Trumpovu prezidentskou kampaň.

Riziko předčasného úmrtí výrazně snižuje konzumace deseti porcí ovoce a zeleniny denně

24. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Ze studie londýnské Imperial College vyplývá, že konzumace deseti porcí ovoce a zeleniny denně by zabránila celosvětově předčasnému úmrtí 7,8 milionů lidí ročně.

Tým výzkumníků také identifikoval specifické druhy ovoce a zeleniny, které snižují riziko rakoviny a srdečních chorob. Z analýzy vyplývá, že jen malé množství konzumace ovoce a zeleniny má pozitivní zdravotní dopady, ale čím jíte ovoce a zeleniny víc, tím pro vás lépe.

Za jednu porci se považuje 80 gramů - malý banán, jedna hruška či tři vrchovaté lžičky špenátu či hrášku.

Riziko výskytu rakoviny snižuje konzumace zelené zeleniny, např. špenátu, žluté zeleniny, např. papriky, a brukvovitá zelenina, např. květák.

Riziko výskytu srdečních chorob a infarktů snižují jablka, hrušky, citrusové ovoce, saláty a brukvovitá zelenina.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Trumpův Bílý dům: Deportace na steroidech?

24. 2. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Bílý dům hodlá podstatně rozšířit pravomoci ministerstva vnitřní bezpečnosti, aby mohl zvýšit počet agentů pohraniční stráže o 15 tisíc mužů a deportovat milióny imigrantů bez dokumentů. Podle nových pravidel by tak mohla být téměř každá osoba bez platných dokumentů zadržena a vyhoštěna, a to i v případě, že nespáchá žádný zločin. Ačkoli se Donald Trump nikdy netajil tím, že míní deportovat milióny „ilegálů“, méně známá je skutečnost, že již prezident Barack Obama během doby, kdy úřadoval v Oválné pracovně, nechal vyhostit rekordních 2,7 miliónu osob a svému nástupci přenechal rozsáhlý „deportační aparát“.

BBC Reality Check: Je Švédské město Malmö "hlavním městem znásilňování v Evropě"?

24. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Britský ultrapravicový aktivista Nigel Farage tvrdil, že v důsledku toho, že Švédsko přijalo uprchlíky, je nyní město Malmö "hlavním městem znásilňování v Evropě". Společnost BBC toto tvrzení uvádí na pravou míru.

Je pravda, že švédské město Malmö a další švédská města mají velmi vysoké procento nahlášených znásilnění ve srovnání s ostatními zeměmi EU, v důsledku toho, že Švédsko má nesmírně přísnou kriminální definici znásilnění. Počty znásilnění v Malmö však v posledních letech dramaticky nerostou a od jejich maxima v roce 2010 jejich počet poklesl, a to i v době po příchodu uprchlíků. Není možné vytvořit spojnici mezi etnicitou pachatelů a znásilněními, protože tato data se nepublikují.

Ve Švédsku jsou nesmirně přísně definovány všechny sexuální trestné činy.

Během roku 2015, kdy Švédsko přijalo 162 000 uprchlíků, počet sexuálních trestných činů a znásilnění poklesl o 11 a o 12 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Steve Bannon: Odejmeme Spojené státy "korporatistickým médiím"

24. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Steve Bannon vyhlásil na konzervativní konferenci, že Donald Trump odebere Spojené státy "korporatistickým globalistickým médiím", která se stavějí proti jeho hospodářskému nacionalismu. Bílý dům bude podle Bannona "každodenně bojovat" proti médiím, která se stala "opoziční stranou".,

"Mainstreamová média budou muset něco pochopit: všechny ty volební přísliby budou realizovány," řekl Bannon ve čtvrtek na konferenci konzervativsu nedaleko Washingtonu. "Tato korporatistická, globalistická média jsou ostře proti hospodářské nacionalistické agendě, kterou prosazuje Donald Trump," řekl Bannon. "Trump bude dál prosazovat svou agendu a jak se hospodářské podmínky budou zlepšovat, jak bude stále více pracovních příležitostí, média budou dál proti tomu bojovat. Jestli myslíte, že vám vrátí vaši zemi bez boje, tak to se pletete," řekl Bannon.

"Každý den bude bojem. To je příslibem Donalda Trumpa. Každý den nám říká v Bílém domě: 'Toto jsem slíbil americkému lidu a to také splním.'"

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2017

3. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

V lednu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 64 488.51  Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 62 049 Kč. 

Zůstatek byl koncem ledna  2017 186 000.31 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
21251