Mikroplasty jsou všude

13. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta


Řeka Tame u Manchesteru 

Mikroskopické fragmenty a vlákna plastů jsou ve vysokých koncentracích na dnech všech britských potoků a řek, zjistili vědci. 

Výzkumníci z University of Manchester analyzovali sediment na čtyřiceti místech ve vodních tocích v městě Manchesteru a v jeho okolí a zjistili, že "mikroplasty jsou všude". Existují důkazy, že mikroplasty vstupují do potravinového řetězce.

V některých úsecích  řeky Tame u Manchesteru se nachází na dně až půl milionu mikroplastových částic v každém čtverečním metru řeky. 

Velké množství mikroplastů pochází z oděvů a z mikroskopických zrn plastů, které se přidávají do kosmetických výrobků. 

Podrobnosti v angličtině  ZDE


Rozhovor Britských listů 155: Má OSN vliv a smysl?

9. 3. 2018

čas čtení 1 minuta




Bohumil Kartous hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Michalem Brožou, ředitelem informační kanceláře OSN v České republice, o nynějším globálním postavení Organizace spojených národů. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 9. března 2018.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Trump vyhodil Tillersona z funkce ministra zahraničí

13. 3. 2018

čas čtení 1 minuta



Nahradí ho dosavadním šéfem CIA Mikem Pompeo.

Během Tillersonovy cesty po Africe ho v časných ranních hodinách z pátku na sobotu telefonem vzbudil John F. Kelly, šéf štábu v Bílém domě, a oznámil mu, že bude odvolán z funkce a že se má vrátit do Washingtonu. Tillerson zrušil svou cestu v pondělí a vrátil se do USA. Jeho mluvčí uvedl, že netuší, proč byl Tillerson odvolán.

Pražská kavárna neexistuje

13. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

 
Jsem pravidelným čtenářem Britských listů již mnoho let. Váš server skutečně odvádí skvělou a záslužnou práci, co se týče informování o věcech, které se z českých médií nedozvíme. Přejímá zajímavé články ze  zahraničních webů, snaží se poukazovat na hlouposti šířené konspiračními, dezinformačními a proruskými weby, upozorňuje na děsivou protiuprchlickou hysterii v Česku, potažmo střední Evropě, zdůrazňuje důležitost toho, aby ČR zůstala součástí Západu, tedy EU i NATO, ale zároveň se nebojí upozorňovat na nešvary NATO, USA a západu obecně, upozorňuje i na nebezpečí ruského a čínského vlivu. Mohl bych takto pokračovat dále, ale nemá to smysl, protože to všichni čtenáři znají, a proto BL čtou, píše Jakub Baranovič.

V poslední době mi ale vadí, že se Britské listy nechaly vtáhnout do pseudoválky a rozdělují lidi na pražskou kavárnu a ty ostatní. Problém je v tom, že žádná pražská kavárna neexistuje. Je to výmysl živený Hradem a hradním poskokem Ovčáčkem. Možná existuje nějaká menší skupinka pražských intelektuálů žijících v uzavřené bublině, ale není jich jistě tolik a neschází se v kavárnách.

Kdyby totiž pražská kavárna skutečně existovala, tak by antizemanovské kandidáty volili jen v Praze a Zeman by vyhrál již v prvním kole. To se ale nestalo. Naopak spousta kandidátů dokázala Zemana porazit i v malých obcích a městech na venkově. A nebýt té Prahy, kde se ve 2. kole povedlo Zemanovi zmobilizovat voliče ze sídlišť, tak by možná nevyhrál.

Proto bych byl rád, kdybyste s tímto škatulkováním přestali. Je to úplně zbytečné, nedůstojné a jen tím podporujete nenávistnou rétoriku Hradu a Zemana, kterým se toto dělení společnosti náramně hodí do krámu. P.S. Nejsem ani z Prahy, ani z Čech, ale z menšího moravského města.

Děkuji a doufám, že se pokusíte o změnu.

Na podporu veřejnoprávních médií

13. 3. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty

 Milí spoluobčané Tábora,

je mi velice líto, že s vámi ve středu 14. 3. 2018 nemohu demonstrovat na podporu veřejnoprávních médií. Je to potřeba. Naše televize a rozhlas, jejich veřejnoprávní charakter, jsou v ohrožení. Mají se stát státními organizacemi, nad nimiž budou mít moc politici a to je špatně. Když nyní protestujete, chováte se jako občané Švýcarska, kteří v nedávném referendu odmítli zkrácení rozhlasových a televizních poplatků. Již jednou jsme si podobnou situaci u nás zažili, tehdy jsme toto nebezpečí ustáli. Na straně svobody slova stál prezident republiky a občanská společnost byla dostatečně silná. Nyní již není Václav Havel mezi námi a o jeho nástupci je škoda mluvit, občanská společnost přetrvala. Zvládne situaci za ztížených podmínek? Já doufám, že ano. Přál bych si, aby se nestalo to, co na Slovensku, v Polsku nebo v Maďarsku.Jenže mince má i druhou stranu. Ne vždy odváděla veřejnoprávní média profesionální práci – mnohé problémy společnosti přehlížela, někteří regionální novináři měli až příliš dobré vztahy s místními kmotry a tak se místo kauz řešili nové hasičské stříkačky v Horní Dolní.

Reportér BBC se zeptal Putina: Otrávili jste Skripala?

13. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



Pane prezidente Putine, BBC News: "Otrávilo Rusko Sergeje Skripala?"

Putin: "Podívejte se, my se tady zabýváme zemědělstvím. Jak vidíte, cílem je vytvořit dobré podmínky pro život lidí. A vy mně tu vykládáte o nějakých tragédiích.  Nejprve si to tam pořádně vyšetřete a pak si o tom promluvíme." 



The Economist: Argumenty, že uprchlíci jsou finančním břemenem a bezpečnostní hrozbou, jsou lživé

13. 3. 2018

čas čtení 3 minuty




Emmanuel Makender je pětatřicetiletý taxíkář, který žije v městě Grand Rapids v americkém státě Michigan, píše týdeník Economist. Má pohodlný dům se čtyřmi ložnicemi a dva automobily před ním. Vydělává 40 000 dolarů ročně, což je v Grand Rapids průměr.

Týdeník Economist se seznámil s Makenderem poprvé před 18 lety, za poněkud jiných okolností. Byl to tehdy válečný sirotek, naprosto bez prostředků, žijící v uprchlickém táboře v severní Keni. Uprchl před válkou v Súdánu, která si vyžádala dva miliony životů, včetně jeho rodiny. Když mu bylo 12, vojáci zabili jeho otce a jeho tři sourozence. Matku zřejmě také, zmizela. 

Apel od levice k pravici

13. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

Rozmohl se nám tady takový nešvar..., píše Jan Černý na Facebooku: 

Zástupci vzbouřené části střední třídy, která teď v ulicích nebo na předávání filmových cen a různými peticemi bojuje proti komunistům, útokům na ČT a Babišovi se Zemanem, se docela nevybíravě domáhají solidarity a spoluúčasti "levice", "radikální levice", "klinikářů" či jak všelijak úzce či široce tu sociální skupinu vymezují. 

Na pokusy o rozhovor o tom, zda jejich protesty nejsou podivuhodnou redukcí našich současných problémů, totiž takovou redukcí, která neumožňuje ty hlavní problémy vůbec tematizovat a řešit, odpovídají podrážděně a povýšeně v tom smyslu, že situace je vážná, nemáme to komplikovat a jít s nimi do toho, že zkrátka máme držet pusu a krok. Na naše rozmíšky a "ideologické války" prý ONI jen čekají a báječně se jim hodí.

K tomu bych měl asi dvě upozornění pro naše zmobilizované přátele:

Zatímco Rusové vraždí v Anglii, Konzervativní strana od nich dostává miliony

13. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Britská Konzervativní strana dostala od ruských oligarchů obrovské finanční dary

Za posledních 20 měsíců dostala britská Konzervativní strana od ruských oligarchů a podniků 820 000 liber (23 milionů Kč). Konzervativní ministr financí Philip Hammond právě odmítl rozhořčené kritiky a oznámil, že britští konzervativci tyto peníze Rusům nebudou vracet.     Od roku 2010 dostali britští konzervativci od Rusů dary ve výši 4 milionů liber. 

V roce 2014 zaplatila Ljubov Černuchina, manželka náměstka ruského ministra financí, 160 000 liber za právo zahrát si tenis s Davidem Cameronem a Borisem Johnsonem. Tato žena od roku roku 2012 věnovala britským konzervativcům celkem 514 000 liber.

Británie je bezmocná vůči ruskému vraždění občanů na svých ulicích

13. 3. 2018

čas čtení 2 minuty



Premiérka Theresa Mayová konstatovala v Dolní sněmovně, že je "vysoce pravděpodobné", že za otravu bývalého špiona Sergeje Skripala a jeho dcery nervovým plynem, k němuž došlo  v jihoanglickém městě Salisbury, spáchal ruský stát. Varovala že Británie nebude tolerovat takové "drzé pokusy vraždit nevinné civilisty na našem území". 

Mayová dodala, že útok na Skripalovy byl proveden "nervovým plynem vojenské kvality, který byl vyroben v Rusku". Podle informací odborníků jde o nervový plyn  od skupiny známé jako Novičok. 

Demokracii v ČR ohrožuje trestně stíhaný premiér bez mandátu za podpory prezidenta republiky

13. 3. 2018

čas čtení 2 minuty


„Demokratické směřování naší země je dlouhodobě ohrožováno trestně stíhaným premiérem, který vládne skrze vládu bez důvěry a za tiché podpory prezidenta republiky. Tento fakt je zcela v rozporu s ústavními hodnotami a s takovou situací se nemůžeme v žádném případě ztotožnit,“ komentuje předseda SK RVŠ Michal Zima důvody, proč se vedení SK RVŠ rozhodlo pro podporu výzvy. Dodává, že Komora nesouhlasí i s relativizací lží některých ústavních činitelů a tolerancí bývalých členů SNB ve významných funkcích spojených s bezpečnostními složkami státu. Naráží tak na kauzu místopředsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Tomia Okamury a jeho skandální výroky o koncentračním táboře v Letech nebo předsednictví člena KSČM, který zasahoval na Národní třídě 17. listopadu 1989, Zdeňka Ondráčka ve Stálé komisi pro kontrolu činnosti GIBS.

Primárním posláním SK RVŠ je hájení zájmů studentek a studentů vysokých škol. Současnou společenskou situaci Komora ale považuje za natolik závažnou, že se jako politická, avšak nadstranická instituce nemohla vyjádřit jinak. Demokracie a svoboda jsou základními předpoklady i pro akademické svobody, bez kterých nemůže docházet ke kvalitnímu vzdělávání.

Studentská komora má v plánu i nadále situaci sledovat a aktivně v ní vystupovat. „Nehodláme jen nečinně přihlížet,” dodávají členové Komory.

Kontakt:

Michal Zima, předseda SK RVŠ

michal.zima@skrvs.cz


Lukáš Hulínský, pověřený vedením PR

lukas.hulinsky@skrvs.cz


Babišův chytrý útok na ODS

12. 3. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Včera premiér v demisi Andrej Babiš v jednom pořadu (Otázky V. Moravce) zároveň hovořil o tom, že chce zkusit znovu vytvořit koalici s ODS, a o tom, že chce výrazně zvýšit důchody a veřejnou dopravu pro důchodce zdarma. A kde na to vezme peníze? Prý je má díky opatřením proti podvodům na daních, včetně EET.

V tomto příběhu díky fungujícímu státu, kterého zejména kvůli minulým vládám ODS nebylo možno dosáhnout, neboť přály zlodějům a korupčníkům, lze dokonce bez zadlužování dopřát zlepšování života všem včetně důchodců.

Ve Winstonu Churchillovi odměňuje Hollywood masového vraha

12. 3. 2018

čas čtení 4 minuty

 

Winston Churchill byl jedním z masových vrahů dvacátého století, přesto unikl historickému hněvu Západu, argumentuje Shashi Tharpoor, autor knihy Inglorious Empire: What the British Did to India (Ostudné impérium: Co Britové udělali Indii)a předseda zahraničního výboru indického parlamentu v deníku Washington Post. 

Během druhé světové války deklaroval Churchill, že je pro "teroristické bombardování". Napsal, že chce "naprosto zdrcující, likvidační útoky velmi těžkými bombardéry". Následovaly hrůzy jako bylo vybombardování a ohňová bouře v Drážďanech. 

Při boji o irskou nezávislost byl Churchil jako státní tajemník pro válku a pro letectví byl jedním z mála britských činitelů, kteří chtěli bombardovat irské aktivisty. Požadoval v roce 1920, aby letadla proti irským aktivistům použila "samopalů nebo bomb", aby je rozptýlila.

Přečetli jsme:

Průzkum: 80% učitelů nemá potřebné znalosti pro výuku mediální výchovy. Ta není vnímána jako důležitá

12. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta




Čtyři z pěti dotázaných učitelů uvedli, že mediální výchova není v českém školství vnímána jako významné téma. Učitelé se domnívají, že většina veřejnosti pohlíží na tyto vzdělávací snahy jako na kontroverzní. Nejdůležitějším cílem mediální výchovy je pro 36 procent pedagogů rozvoj kritického myšlení studentů. ČTK informuje o průzkumu, který provedla organizace Člověk v tísni ve spolupráci s agenturou Median.

Celý text: ZDE

Po prvním loku jsi ztracen

12. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Z popisů krizových situací je evidentní, jak zásadní při nich bývá ovládat základní, pudové impulsy. Ztroskotáte na moři, dochází vám voda - a kvůli silné žízni začnete pít mořskou? - Po prvním loku jste ztraceni.

Britské listy: Bez trvalé finanční pomoci čtenářů zkrachujeme

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, 


jsme nuceni vám znovu připomenout, že v situaci, kdy drtivá většina českých médií patří k nějakému kmenovému nebo oligarchickému seskupení, jsou Britské listy na vlivových skupinách zcela nezávislým serverem, který ovšem pro svou existenci plně závisí na finanční podpoře od své čtenářské obce. Žádné finance od nikoho jiného nedostáváme a naši tři kmenoví spolupracovníci pro nás pracují na základě absolutně minimálních honorářů. 

Chtěl bych v této souvislosti upřímně poděkovat přibližně dvěma stovkám pravidelných finančních přispěvatelů, bez nichž by Britské listy nemohly existovat, a v poslední době zejména i hrstce těch, kteří byli schopni a ochotni provoz Britských listů podpořit darem několika tisíc Kč. 

Nicméně, minimální náklady na provoz serveru Britských listů se pohybují kolem 65 000 - 70 000 Kč měsíčně. Finanční příspěvky od čtenářů jsou většinou pod 60 000 Kč měsíčně. Lze si lehce vypočítat, že za takovýchto okolností nám dojdou finanční prostředky na provoz do několika měsíců.

Pevně doufáme, že k tomu nedojde, a že si čtenáři budou i nadále financovat tento nezávislý hlas.

Přispět můžete především bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Další informace jsou ZDE

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

29762

Je referendum levicové?

12. 3. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 7 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Jsem pro referenda a další prvky přímé demokracie - petice, plebiscity  i pro pokojné vyjadřování názorů formou demonstrací atp. Myslím si, že je pro rozvoj demokracie dobře, pokud je zastupitelský princip korigován a doplňován  prvky lidových iniciativ. To ovšem ze mě nedělá levičáka nebo pravičáka, mluvíme o nástrojích vlády lidu a nástroje nemohou být z povahy věci takové nebo onaké. Vždy jde o to, kdo se nástroje chopí. Nehledě na to, že fakticky  oligarchická nebo rétoricky extrémně pravicová strana nemohou být levicovými už z definice. Levičák, který se spojuje za účelem ovládnutí země a především tučných výhod s oligarchy, je pro mne zrádcem lidu, svých voličů, a tedy pokřivenec, abych nebyl za ukřičence. 

Může liberální demokracii zachránit levice?

12. 3. 2018 / Petr Huďa

čas čtení 2 minuty

Jistě se shodneme na tom,  že oligarchizace české politiky je vážný problém. Jak vysvětlit lidem, aby přestali věřit na hodného a zlého oligarchu? Zloděj Bakala a poctivý Babiš je mýtus řady lidí. 

Češi si zaslouží  lepši vizi budoucnosti,  než jim předkládá Bakalova koalice nebo "nespokojený" miliardář Babiš a představitelé ultrapravice (Zeman, Okamura, Klaus jr.). 

Česká umělecká obec a její boj s větrnými mlýny

12. 3. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Předávání Českých lvů se pro přední české filmaře stalo jedinečnou příležitostí, kterak během sobotního primetimu apelovat na nezávislost České televize, jakož i varovat před ohroženými demokratickými pořádky v České republice. Mám ale neodbytný pocit, že se exponovaní čeští kumštýři dokáží semknout a bít za demokracii jako lvi pouze v případě, kdy mají pocit, že jim teče do bot.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Brazílsko-česko-severokorejské spojení

Jak je Česká republika zneužívána severokorejskou diktaturou bez jakýchkoli protiopatření místních úřadů

12. 3. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut





Dne 26. února 1996 vstoupil budoucí severokorejský vůdce Kim-Jong-un na brazilské velvyslanectví v Praze. Ještě to byl “teenager” a byl doprovázen řidičem, který pracoval pro velvyslanectví, panem Alvesem. Kromě Kim-Jong-una měl také jeho otec brazilský pas vydaný ve stejný den.

Osoba normálně odpovědná za vydávání nových pasů dostala bezdůvodně volný den. Její místo převzal v ten den diplomat Antonio de Souza e Silva.

Brazílie má největší japonskou komunitu mimo Japonsko (žije tam více než 8 milionů lidí japonského původu), což znamená, že je normální, že Brazilci považují lidi vypadající asijsky za místní, domácí. 

29766

Bodláky Václava Duška

Nejsme ničím – buďme vším

12. 3. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Poplašná zpráva – vrabci na střechách podřipských prý štěbetají, že nás čekají předčasné volby, nu, uvidíme, uvidíme, komu řekneme: Sbohem a šáteček. Ovšem žádný strach, parlamentní demokraté – úřady práce mají otevřenou náruč a nabízejí pracovní příležitosti za výhodné platy. Druhá poplašná zpráva – pro demokraty není kam šlápnout. Političtí šviháci se činí, některým se od silných myšlenek klepou ruce. Jo, drazí, pravda bolí. 

Delegace v KLDR se nedostavila v radě OSN pro lidská práva k diskusi o situaci lidských práv ve své zemi

12. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Představte si, že jste nuceni být svědkem veřejné popravy oběšením už v sedmi letech


V Severní Koreji dochází k nejstrašlivějšímu porušování lidských práv na světě. Režim nechce mluvit o tom, že vraždí lidi, zotročuje je, mučí a znásilňuje, že provádí násilné potraty. KLDR provozuje systém pracovních táborů, které používají otrockou práci, lidé jsou tam mučeni a trpí hladem. 




Představte si, že jste nuceni být svědkem veřejné popravy oběšením už v sedmi letech:


Dívka popisuje, jak to vypadá, když před vašima očima popravují lidi (video má anglické titulky):

Rakousko si dnes připomíná 80. výročí Hitlerova anšlusu

12. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

Rakouský prezident varoval, aby se mladá generace "nenechala zblbnout".

Po systematické kampani násilných akcí, které na území Rakouska dlouho prováděla nacistická NSDAP, nařídil 12. března 1938 Hitler 200 000 vojákům, důstojníkům SS a policii, aby provedli invazi do Rakouska, které tím bylo připojeno k nacistické Třetí říši. Mnozí Rakušané to tehdy přivítali s nadšením. 15. března 1938 přivítal Hitlera ve Vídni nadšený dav. Hned po anšlusu začalo pronásledování židů. 

V pondělí se budou konat v Rakousku vzpomínkové akce. 

Německo má v úmyslu zbavit se závislosti na ruském plynu a uhlí

12. 3. 2018

čas čtení 3 minuty

V současnosti Rusko prodává do Evropy rekordní objemy plynu a uhlí, ale situace se ze dvou důvodů může brzy změnit, upozorňuje Olga Solovjovová. Za prvé, nová německá vláda má v úmyslu do roku 2030 zvýšit podíl obnovitelné energetiky na 65 %. A za druhé tranzitní konflikt a Ukrajinou hrozí Rusku ztrátou podílu na evropském trhu. Varují před tím experti agentury Standard&Poor's.

Za kulturu lihovější

12. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

"Rektoři jsou příživníci. Studenti jsou pitomci, kterým havloidi vymyli hlavy. Umělci mají mlčet a nevyhlašovat veřejně svoje postoje, vždyť jsou jenom klauni, kteří mají bavit svatý Lid a jeho velesvatého Pána," píše Vladimír Kučera ZDE.
   

  Shrnul tak do tří vět hluboce zažrané názory zapšklého "levičákismu dolních deseti milionů" na podstatu kultury.

29269

Francouzská Národní fronta se hlásí k nacistickému dědictví

12. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Francouzská extremistická Národní fronta navrhuje změnu názvu na "Rassemblement National". Nový název by odrážel název fašistické skupiny z doby nacistické okupace rozhodnuté "chránit rasu" a spolupracovat se Třetí říší, upozorňuje Andrew Stroehlein.

Steve Bannon, bývalý ultrapravicový poradce Donalda Trumpa v Bílém domě, v sobotu na kongresu Nacionální strany Marine Le Penové v Lille, doporučil, aby byla Le Penová hrdá na označení "rasista". 

"Ať vám říkají rasisté. Ať vám říkají xenofobové. Ať vám říkají nativisté," řekl. "Noste to jako odznak cti."

Sál nebyl plný, ale uspořádal Bannonovi ovaci ve stoje, píše list New York Times. Dodává, že Le Penová byla poslední rok ve Francii politicky velmi neúspěšná a to její Nacionální frontu vážně poškodilo. Jasná většina Francouzů nyní tuto stranu považuje za hrozbu demokracii. 

Bannon v minulých dnech také podpořil nově vítěznou ultrapravici v Itálii.

"Americké století" končí. Zemřelo v Sýrii

12. 3. 2018

čas čtení 7 minut

Pro všechny, kdo si mysleli, že útlum tažení proti "islámskému státu" způsobí ústup syrské občanské války z titulků hlavních zpráv, bylo posledních pár dnů nepříjemným probuzením. Syrský konflikt, místo aby utichl, nabírá na intenzitě. Přinesl brutální útok vládních vojsk na povstalecké oblasti poblíž Damašku, útok údajně zahrnující chemické zbraně; přišly ostré střety mezi izraelskými, íránskými a syrskými silami a krvavá jednostranná konfrontace mezi americkým letectvem a ruskými "žoldáky", napsal Hal Brands.

Proč nemá pražská kavárna smysl pro humor?

11. 3. 2018

čas čtení 1 minuta



Jako reakci na billboardy "Zeman znovu" se měly objednat také billboardy "Veleba znovu", "Nejedlý znovu" nebo rovnou "Zeman už na furt".


V článku Karla Dolejšího "Ve strategické komunikaci nejde o palebnou převahu"   popsaná střelba kamkoli, vracející se zpět střelci, je zcela trefná, píše Jan Molič. Příkladem budiž předávání Českého lva vs. Zemanova inaugurace. Kdyby sommerové a svěrákové Zemanův inaugurační projev nijak nekomentovali, Zemana prostě ignorovali, nejlépe by udělali.

Když totiž takto "střílí", Zeman se dostává do centra pozornosti - o což jediné mu jde - obsah je nepodstatný. Totéž dělal Klaus.

Tihle lidé přežívají ve funkcích právě jen kvůli tomu, že jim ostatní dělají nechtěně reklamu.

Mimochodem, pražské kavárně by vůbec neškodilo, absolvovat základní lekce z PR. ..

A když už protistranu neignorovat, pak lze využít jejich zbraní: například jako reakci na billboardy "Zeman znovu" se měly objednat také billboardy "Veleba znovu", "Nejedlý znovu" nebo rovnou "Zeman už na furt". Taky využívat humor, například "S Čubou pětiletku překonáme!" Vůbec totiž humor je geniální zbraň. Nevšimli jste si, pražská kavárno? Proč jste pořád takoví elitářští suchaři, zatímco odjinud padají aspoň občas vtipné bonmoty? Pokud neumíte střílet, radši nestřílejte vůbec.

Divokým Kurdistánem od soumraku do úsvitu

11. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

V pátek a v sobotu se spojené síly protiasadovské syrské opozice a turecké armády přiblížily ze dvou stran prakticky na dohled kurdskému městu Afrin v severozápadní Sýrii. Do něj v pátek večer vedlejšími silničkami přijel konvoj asadistických milic z šíitských městeček Nubl a Zahrá. Hlavní dálniční tah už byl odříznut.

Maďarsko odsoudilo investigativního novináře, který chtěl informovat o uprchlících

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta


"Novinářská práce nesmí být nikdy kriminalizována," konstatoval Harlem Désir, představitel OSCE pro svobodu médií v reakci na odsouzení maďarského novináře Gergelyho Nyilase, který informoval o situaci uprchlíků v Maďarsku.

Ovčáček a ANO vracejí úder

10. 3. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Argumentoval jsem, že vystupovat proti komunistickému poslanci Ondráčkovi jen  proto, že z idiocie vstoupil do komunistické policie pár měsíců před tím, než ji zrušili, byla pitomost, že daleko závažnější je, že Ondráček je dnes podporovatelem Putinovy agrese na Ukrajině a šíří na Facebooku lživé informace. Ovšem, Češi reagují svými podmíněnými reflexy především jako antikomunisté - je pro ně důležitější, co se dělo před třiceti lety než závažné problémy dneška, jak na to právem poukazuje Bohumil Kartous.

Není tedy divu, že na českou veřejnost zřejmě zapůsobí snahy Jiřího Ovčáčka a hnutí ANO zdiskreditovat Miroslava Kalouska fotografiemi, jak jako dítě byl v Pionýru. Je to samozřejmě nejneuvěřitelnější podlost, protože čtrnáctileté dítě nemohlo dělat nic jiného než to, co mu škola přikazovala. Avšak tupý antikomunismus jistě zafunguje, poznamenává Jan Čulík.

Vyhráli volby, nesou odpovědnost:

Proč nikdo nevyžaduje od Zemana, aby oddlužil milion obětí exekutorů?

10. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta


 
Vážený pane Čulíku,

dovoluji si reagovat na vás článek Nemůžete považovat většinu svých spoluobčanů za póvl, píše Dalibor Volný.

Myslím, že účinným způsobem obrácení se k voličům prezidenta (a politikům obecně) může být obracet se na prezidenta ve věci konkrétních kauz.

Problémem je volba kauzy. Věřím, že vytýkat panu Zemanovi že je hulvát, sexista, ... nebude na jeho voliče mít dopad.

Jako prezident velmi účinně vstoupil do utečenecké krize, má tedy nepopiratelný vliv. Ať tedy například pomůže obětem dlužnické krize, ... Máte pravdu, vyhráli volby, ale tím pádem mají určitou zodpovědnost.

Věřím, že je třeba mluvit o konkrétních věcech, výzvy typu "Děkujeme, odejděte" asi byly příliš obecné.

Ve strategické komunikaci nejde o palebnou převahu

10. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Strategická komunikace znamená systematické plánování a zajištění informačního toku v dlouhodobém výhledu. Jejím cílem je dostat včas vybranou zprávu nejvhodnějším médiem ke zvolenému publiku a docílit tak zamýšleného dlouhodobého efektu. Přitom je třeba udržet v rovnováze tři faktory: Zprávu samotnou, mediální kanály a publikum.

   

Alicia Wanlessová a Michael Berk argumentují ZDE, že v soudobém prostředí nepřetržité informační války není možno přistupovat ke strategické komunikaci navyklými způsoby. Zejména představa, podle níž v informační válce je třeba získat "palebnou převahu" tím, že emitujete co největší počet zpráv, může být přímo vražedná.

50 000 lidí demonstrovalo v Bratislavě za řádné vyšetření vraždy Jána Kuciaka

9. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Žádali vyšetření vraždy a vyvození odpovědnosti.

Podle Denníku N to byla největší demonstrace ve slovenské historii. 



Uprchlíci tvoří 2 procenta obyvatel Evropské unie

9. 3. 2018

čas čtení 1 minuta



Jsem v Libanonu, kde úřad OSN pro uprchlíky registruje téměř milion uprchlíků ze Sýrie, 25 procent obyvatelstva. Naproti tomu v Evropě tvoří uprchlíci jen 2 procenta obyvatelstva, píše Melissa Flemingová.

Perspektiva: Uprchlíci tvoří asi 7 - 8 procent globální migrační populace a v Evropské unii tvoří jen 2 procenta obyvatelstva. To je v ostrém kontrastu vůči přítomnosti velkého počtu uprchlíků v hostitelských zemích na Blízkém východě, které nyní sdílejí největší břemeno syrské krize s daleko menšími zdroji. Proto rétorika evropských zemí, že uprchlíci zatěžují jejich ekonomiku i společnosti i úsilí Evropy pomáhat uprchlíkům zůstat ve svém regionu nesignalizuje solidaritu se zeměmi sousedícími se Sýrií, které jsou hostiteli drtivé většiny uprchlíků. Globálně je 86 procent uprchlíků v rozvojových zemích. 


Orbán: V událostech na Slovensku kolem smrti Jána Kuciaka má prsty Soros!

9. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



"Vidím prsty George Sorose a jeho organizací na událostech na Slovensku. Nepochybuju ani minutu, že tato síť udělá všechno, aby svrhla vlády, které se staví proti uprchlíkům." 



Facebook vrátil rasistické nenávistné video maďarské vlády zpět na internet, "protože je to zpráva"

9. 3. 2018

čas čtení 3 minuty



Facebook ve středu odstranil ze svých stránek rasistické video, které tam zveřejnil János Lázár, 
 šéf štábu maďarského premiéra Viktora Orbána. Ve videu se tvrdilo, že imigranti "vyhnali" "bílé křesťany" z částí Vídně a způsobili, že je Vídeň "špinavější a chudší". Facebook video odstranil, protože Facebook zakazuje útoky na lidi na základě jejich rasové, etnické či náboženské totožnosti, píší Vice News.


Co je a není levice?

9. 3. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty

Byl jsem jakýmsi panem Paroubkem vyzván, abych byl slušný ve vyjadřování. Když někdo obelhává lidi jak podomní prodejce s hrnci, nemohu si brát servítky.

Přečetl jsem si komentáře pod svým článkem „Poslední kapka?“ a nestačil se divit, lidé jako Josef Babor, Jiří Paroubek nebo Pavel Urban tam křepčili nad vítězstvím „levice“ ve sněmovně. Nazývat stranu jednoho z největších oligarchů v zemi a stranu podporující národnostní a rasovou nenávist termínem levice je projevem neznalosti termínů. Jediná strana, která si mohla říkat levicová z tohoto mocenského bloku, byla KSČM. Ale ta levicový program zrazovala od roku 89 hned několikrát a ve středu ve sněmovně svým postojem levici opustila nadobro. Jak jinak než pro prachy...Inu, to je levičáctví jak řemen, Šmeral s Husákem by se divili.

Nemůžete považovat většinu svých spoluobčanů za póvl

9. 3. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Ještě jednou se pokusím vysvětlit svůj argument, proč je poněkud komické a neefektivní demonstrovat proti výsledkům demokratických voleb. Je pozoruhodné, jak těžké je to pro některé lidi pochopit.

Jeden čtenář ironicky poznamenal, že podle mne by bývalo zbytečné demonstrovat i proti Hitlerovi a Gottwaldovi. No, pravděpodobně bylo, ale z trochu jiných důvodů: režimy, které v Česku vládly za Hitlera a za Gottwalda, byly mocensky ukotveny v zahraničí, a proto pravděpodobně nemělo skutečně příliš velký význam proti nim demonstrovat v Praze či v Olomouci.

Rozumíte, o co mi jde? O efektivitu akce. Je jistě krásné se vyřádit na demonstraci, ale pokud má mít nějaký efekt, měli bychom vždy strategicky uvažovat, kde je ohnisko moci a jak ho ovlivnit k demokratickému prospěchu.

Strana zelených Olomouc: Koupě Androva stadionu je pro město absolutně nevýhodná

9. 3. 2018

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

V Olomouci 8.3.2018

Otevřený dopis vedení města

Vážený pane primátore, vážené zastupitelky a vážení zastupitelé statutárního města Olomouce,

 dne 12. 3. 2018 budete na jednání zastupitelstva města Olomouce projednávat bod, který se týká odkupu Androva stadionu do vlastnictví města.

Strana zelených vás vyzývá k zamyšlení nad následujícími důvody a doporučuje Vám, abyste odmítli koupi stadionu.

Zahraniční politika pro psychopaty: Putin v Británii, Británie v Sýrii

9. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

Britští občané zavraždění v Sýrii

Pokus o vraždu bývalého plukovníka ruské vojenské rozvědky v Anglii je právem odsuzován. Avšak Británie prostřednictvím dronů vraždí své občany na Blízkém východě. Je to čiré pokrytectví, argumentuje Simon Jenkins.

V roce 2015 byl usmrcen britský student z Cardiffu, Reyaad Khan, dronem britského letectva, řízeným z Anglie. Jeho britského společníka, Junaida Hussaina, usmrtil americký drone. O dva roky později byla stejným způsobem usmrcena vdova po Hussainovi, Sally Jones, a jejich dvanáctiletý syn. Zemřeli, protože britský stát rozhodl, že jsou nebezpečím pro stát. Pokud v Moskvě usoudili totéž o Sergeji Skripalovi, jaký je mezi těmito případy rozdíl?

Slovenská opozícia alternatívou? Sotva!

9. 3. 2018 / Andrej Križan

čas čtení 3 minuty


Slovensko zachvátila vlna rozhorčenia a spravodlivosti. Máme pochody a protesty, vysoké školy dávajú svojim študentom rektorské voľná, aby mohli pochodovať za odvolanie vlády, postavenie vinníkov, či už skutočných alebo len domnelých pred súd a ešte za takú maličkosť, akou je štátny prevrat.


Áno, dokonca aj tento termín sa čoraz častejšie začína objavovať nielen v kontexte protestujúceho ľudu, ale aj politikov. Poslankyňa za stranu SaS a dokonca podpredsedníčka slovenského parlamentu vo svojej prejave otvorene vyzýva ľudí na prevrat.

Útok na média je součástí autoritářského obratu. Řešit teď spor Zemana a "kavárny" je zcela nepřípadné

9. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Autoritářský obrat ve visegrádském prostoru má jasný společný scénář. Aby došlo k vyřazení efektivního politického pluralismu, dělby moci a dalších demokratických pojistek, držitelé moci zničí stávající institucionální strukturu veřejnoprávních médií, justice, policie, atd. Znásilní pravidla těchto institucí a dosadí do nich své poslušné pomocníky. A aby tohle udělali, nepotřebují už nikoho o ničem přesvědčovat. Prostě použijí moc, kterou již mají.

České supervlastňáky

9. 3. 2018 / Petr Homoláč

čas čtení 15 minut

Hlavním tématem českých voleb bývají pseudoproblémy - např. v roce 2013 Zeman rozhodl tématem Sudet a nacismu. Po volbách to už nikoho nezajímalo.

Volby 2018 vyhrál na problémech zmanipulovaných, tentokrát mu s tím pomohli nejen jeho příznivci, ale kuriózně i jeho protivníci, levice i pravice, média, téměř všichni jsme hyperventilovali volební téma č.1:

Dobrá zpráva pro levicové voliče - hybaj ze sociální demokracie pryč a založit jinou stranu

8. 3. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 2 minuty


Už včera jsem lapal po dechu, bylo mi zle. Netušil jsem, že může Miloš Zeman při inuguraci ještě klesnout. Vzpomínka na 17. listopad s Konvičkou vybledla.

Taková neúcta k bratřím Slovákům; takový nedostatek elementární slušnosti vůči ČT, která se opravdu snaží být nezaujatá (ono to jde těžko, když je prezident primitiv a hulvát).

Ale dobrá, jaká jsou pozitiva? Miloš Zeman nešel k pomníku TGM, blesk by jej musel praštit, kdyby jej hanba nefackovala.

Překvapil mě pan poslanec Dolejš (KSČM), vysloužil si svým vyjádřením vyjmutí z mého včerejšího kolektivního pojmenování poslanců strany.

Zpravodajská videa Channel 4 News, která tu na BL sdílíme, mají OBROVSKOU globální sledovanost

8. 3. 2018

čas čtení 2 minuty



Hovořilo se o tom ve středu v pravidelném pořadu Media Show v rozhlase BBC. Vyjímáme:


Moderátor Amol Rajan:
Channel 4 News se staly opravdovou digitální mocností na YouTube a na Facebooku. Jak ovlivňuje vaše úsilí, aby se vaše informace šířily virálně, vaše editorální rozhodování?

Dorothy Byrne, Channel 4 Head of News and Current Affairs: Je zajímavé, že jsme zjistili, že materiál, který funguje na sociálních sítích, to jsou naše nejzávažnější informace. Loni a předloni jsme na Facebooku zaznamenali 2 miliardy zhlédnutí. A drtivou většinou to byla velmi závažná novinářská práce. Naše videoreportáže z Aleppa zaznamenaly půl miliardy zhlédnutí. A nejsledovanější byly loni na Facebooku reportáže té mladé ženy, která je tam filmovala. Zjišťujeme, že můžeme natočit opravdu seriozní, závažný pořad, krátká videa, například jsme dělali lavinu bláta v Sierra Leone, a ta reportáž měla 70 milionů zhlédnutí. Takže jsme zjistili přesný opak toho, co nám lidé tvrdili: Lidé opravdu ve velkých počtech sledují naši opravdu seriozní novinářskou práci.

Moderátor Amol Rajan:
Vadí vám, že na tom výrazněji nevyděláváte?

Dorothy Byrne: Děláme to proto, protože chceme poskytovat službu mladým lidem. Musíme přenést naši vynikající novinářskou práci tam, kam chodí mladí lidé. Protože my jsme veřejnoprávní televizní stanice.

Zdroj v angličtině (audio) od minuty 17 ZDE  



K tomu:


Stamiliony lidí viděly filmy Waad al-Kateab z východního Aleppa. Nikoliv však v ČR 

Syrská filmařka, která zdokumentovala vraždění v Aleppu, byla nominována na cenu Emmy 

Vynikající mladá syrská dokumentaristka získala Emmy Award za svá loňská šokující videa z Aleppa


Je třeba hledat složitá vysvětlení obyčejné (s)prostoty?

Politická filozofie kontra nefilozofické bytí české politiky

8. 3. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Nacionalistické, nativistické spojení, které tak pevně poutá zdánlivě protichůdné ideologie, reprezentované českými nekomunisty a z udělání fašisty, někdejšího emisara multikulturalismu, Okamury, nemusí nutně vést k filozofickému vysvětlení problému. Konstelace dělají zloděje, zvlášť když hru řídí smírčí soudce Zeman a vykonavatelem moci je proti jakékoliv ideologii dobře očkovaný všuderád Babiš...

29766

Bodláky Václava Duška

Unaveni lží

8. 3. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Kdo nezalhal, narostou mu andělská křídla – letu zdar. Holdujeme vysmívání označeným bytostem a necháme se snadno i ochotně krmit lží všeho druhu. Darmojedi hlasují před našimi zraky neochvějně s bublifuky zázraků – a pravda přitom visí na šráku. S EU a nikdy jinak! Mezi námi, u nás se bojuje za pravdu mnoha způsoby, i zapovězenými, zavrženíhodnými, smrticími; pamatuj, člověče, lež nemá krátké nohy. Tento omyl uvedl v každé době do neštěstí vytrvale důvěřivé osoby, vlichotit se vrchnosti osvědčená metoda otroctví; lháře nalezneš nejen v politických kruzích, zaseti v lánech beznaděje a laciných slibů se vyskytují i v místech nečekaných, prověrkami prověřených – připomínka, neexistuje malá a velká lež! Cpou nás dovozovým cukrkandlem z výprodeje, vypínají nadmuté hrudě, a to směšně hrdě, k ořádování řády i neřády. 

Pro stoupence Czexitu: Rusko beztrestně vraždí na britském území, protože Británie už nemá zastání ani v EU, ani v USA

8. 3. 2018

čas čtení 3 minuty

"V Rusku jsou nyní u moci jiní lidé než za komunismu," řekl v rozhlase BBC jeden bývalý ruský špion. "Za komunismu vedoucím politikům Sovětského svazu záleželo na pověsti země v zahraničí, tak jednali opatrně. Dnešní Putinovu vedení je úplně jedno, co si o nich myslí svět, tak jedná, jak se mu zachce."

Rusko beztrestně vraždí na britském území, protože Británie kvůli brexitu se už nemůže obrátit s žádostí o pomoc k Evropské unii, a protože vládne v USA proruský Trump, nemůže spoléhat ani na pomoc USA. Je proto vůči teroristickým útokům z Ruska bezmocná, sdělil listu Guardian bývalý pracovník britského ministerstva zahraničí. 

Bývalý plukovník ruské vojenské rozvědky Sergej Skripal, který působil jako agent britské rozvědky MI5, a jeho dcera Julia byli v neděli v podvečer v jihoanglickém katedrálním městě Salisbury otráveni nervovým plynem, uvedla v úterý britská policie. 

Koalice model Molotov-Ribbentrop? ANO.

8. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Péčí poslanců hnutí ANO zůstal i po včerejšku místopředsedou sněmovny popírač holokaustu Tomio Okamura ZDE. Zatímco mlátička Ondráček v čele GIBS byl Babišovými píáristy vyhodnocen jako zbytečné riziko a obětován, i když se jej KSČ(M) po všech zahraničních školeních nechtěla vzdát, Okamura je jiný případ. Babiš ho potřebuje k vládnutí. A i komunisté jej podpořili. - Berme to pozitivně: Jako lekci chytrákům, co pokřikují, že nemůžete být současně antikomunistou a bojovat proti fašismu.

Výborný projev Miroslava Kalouska

8. 3. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Někteří mí čtenáři si mohou myslet, že nemám rád Miroslava Kalouska a TOP09, ono je to ale mnohem složitější. Dlouho jsem doufal, že TOP09 se stane pravicovým hegemonem. Ve srovnání s ODS představuje jasně proevropskou, v zásadě humanistickou – i když pořád ještě silně asociální – pravici.

Problém je, že od nástupu Babiše do vysoké politiky nenabízí TOP09 nejen sílu, která by vytlačila ODS, ale ztratila v prospěch ODS velkou část svých voličů, ztratila podporu STAN a nakonec stojí kontraproduktivně v cestě právě procesu sjednocení proevropské pravice a porážce ANO.

29317

Blýská se na Korejském poloostrově na lepší časy?

Existuje šance na mírové řešení jedné z nejpalčivějších světových krizí

8. 3. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Diplomatické sbližování obou Korejí, nesmyslně rozdělených v roce 1945 Spojenými státy a Sovětským svazem, pokračuje i po ukončení zimních olympijských her, jež se staly vítanou záminkou k erozi nebezpečné tenze na Korejském poloostrově. Severokorejský vůdce Kim Čong-un se v Pchjongjangu s jihokorejskou delegací dohodl na uspořádání společného summitu, k němuž má dojít příští měsíc. Diktátor dokonce připustil, že je ochoten zmrazit svůj jaderný program, ukončit atomové provokace a navázat rozhovory s USA, pokud jeho země získá dostatečné bezpečnostní záruky. A jak se na Kimovu nabídku dívá Trumpův Bílý dům a co vše je vlastně ve hře?         

29764

Solutions journalism jako cesta z informační únavy

Na problémy už nestačí jen mediálně ukazovat, je třeba hledat jejich řešení

8. 3. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

"Existuje problém s kriminální recidivou. Pro investigativní novinařinu jsou tématem ta místa, kde je recidiva vysoká. Pro solutions journalism, novinařinu, která hledá řešení, jsou tématem místa, kde je naopak recidiva nízká. Proč? Protože tam je možné hledat řešení společenského problému a poskytnout návod k jeho řešení." David Boardman, někdejší šéfredaktor The Seattle Times a v současnosti děkan fakulty médií a komunikace na Temple University v USA na tomto a dalších velmi názorných příkladech ukazoval, co to znamená, když se z hlídacího psa demokracie stane pes vodící. Čeští novináři měli díky organizacím Ashoka a Open Society Fund možnost dozvědět se o předsedy Solutions Journalism Network, jakým způsobem a s jakými úspěchy se daří tento přístup k novinařině aplikovat. Existuje šance, že se podaří komplexní žurnalistiku prosadit i v ČR? Kdy se k této cestě přihlásí Česká televize a Český rozhlas?

29890

Levná hrdinství neřeší velké problémy

Demokracie, pravda a láska v rozvojové zemi

8. 3. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Inspektorát občanské společnosti, ředitelství pro liberální hodnoty, oddělení slušných a správných, po pracovní schůzce na Václavském náměstí vydalo inspekční zprávu, podle které není možné, aby předsedou komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů byl bývalý příslušník Sboru národní bezpečnosti. Příslušník nebude předsedou. Kontrolní mechanismy fungují, problém vyřešen, demokracie zachráněna. Stalo se tak necelý rok poté, co banka JPMorgan vyřadila ČR z indexu vyspělých zemí a zařadila ji mezi rozvojové. Příjmy lidí v této zemi nerostou, jak se ve vyspělých zemích předpokládá. Pokud si dobře vzpomínám, inspektorát před rokem nereagoval. Možná je čas ujasnit si, co to je demokracie, jak se vytváří, jak ji zachovávat a jak ji bránit.

Mezinárodní den žen - Nerovnosti přetrvávají a snižují kvalitu života

7. 3. 2018

čas čtení 5 minut



 

Tisková zpráva Social Watch Česká republika a Česko proti chudobě

(Praha, 7. 3. 2018)  Nová studie potvrdila, že nerovnosti mají klíčový význam na snižování kvality života. Nerovné postavení žen na pracovním trhu ohrožuje celou společnost.

Poslední zpráva The Boston Consulting Group ukázala, že příjmové nerovnosti zásadním způsobem ovlivňují kvalitu života. Zpráva nazvaná Vyhodnocení udržitelného ekonomického rozvoje (SEDA) upozorňuje na to, jak při rostoucím HDP nadále rostou nerovnosti a nárůst vytvářeného bohatství se tak nedaří transformovat do zvyšování kvality života. Dalšími dvěma zásadními faktory ovlivňování kvality života jsou fungující, participativní veřejná správa a občanská společnost.

Všechny tyto oblasti jsou zásadně poznamenány genderovou nerovností. Bez odstranění nerovnosti mezi muži a ženami – bez ohledu na věk, rasu či světový názor – nebude možné dosáhnout ani udržitelného rozvoje, ani vyšší kvality života.

Italský řev nihilismu

7. 3. 2018

čas čtení 1 minuta


Vítězi italských všeobecných voleb jsou Matteo Salvini, nacionalistický šéf ultrapravicové Ligy severu, a Luigi di Maio, umírněná tvář zuřivého Pětihvězdičkového hnutí, píše Politico.

Avšak žádná parlamentní většina nevznikla. Populisté zvítězili, rozdrtili poslední italskou tradiční stranu, Demokratickou stranu bývalého premiéra Matteo Renziho, a odmítli starého Silvia Berlusconiho. Avšak nezískali dost křesel k tomu, aby mohli vládnout.

Británie se podílí podporou pro Saúdskou Arábii na šokující situaci v Jemenu

7. 3. 2018

čas čtení 2 minuty


Červený koberec pro saúdského vládce, který přijíždí do Británie, je ostudný, píše stínová labouristický minstryně zahraničí Emily Thornberry. Pro Británii je podle ní důležitější prodej zbraní do Saúdské Arábie než utrpení civilistů v Jemenu.

Záškrt je nemoc, která své oběti dusí. Rodiče musejí sledovat bezmocně, jak nemoc ucpe dýchací cesty a usmrtí jejich děti. Naštěstí byl záškrt ve většině zemí světa zlikvidován. Ale ne v Jemenu. Ne během posledního roku. Nakaženy záškrtem tam byly stovky dětí a zemřely touto nejkrutější smrtí.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v únoru 2018

10. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

V únoru 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 967.40 Kč.    Výdaje na provoz Britských listů byly 72 743.50 Kč.   

Zůstatek byl koncem února 2018 149 026.83 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

22516