Trump vyhodil Tillersona z funkce ministra zahraničí

13. 3. 2018

čas čtení 1 minuta


Nahradí ho dosavadním šéfem CIA Mikem Pompeo.

Během Tillersonovy cesty po Africe ho v časných ranních hodinách z pátku na sobotu telefonem vzbudil John F. Kelly, šéf štábu v Bílém domě, a oznámil mu, že bude odvolán z funkce a že se má vrátit do Washingtonu. Tillerson zrušil svou cestu v pondělí a vrátil se do USA. Jeho mluvčí uvedl, že netuší, proč byl Tillerson odvolán.

 
Trump sdělil v úterý reportérům, že o Tillersonově odvolání uvažoval už dlouho, protože nesouhlasili s americkou strategií v klíčových oblastech zahraniční politiky, jako je dohoda s Íránem o jaderných zbraních, přístupu USA ke KLDR a Trumpovi se ani nelíbil tón americké diplomacie.

Šéfem CIA se má stát za Pompea Gina Haspel, do čela CIA se tak poprvé dostává žena. Jenže jak Haspelová, tak Pompeo musejí být potvrzeni v úřadě Senátem v době, kdy je rozhádaný a dosud neschválil desítky osob, které Trump jmenoval do různých funkcí.

Haspelová je kritizována, že v minulosti řídila "černé" věznice CIA v zahraničí, kde byli vězni podrobování waterboardingu a dalším vyšetřovacím metodám, které jsou odsuzovány jako mučení.

Tillerson odsoudil útok nervovým plynem na bývalého ruského špiona v anglickém městě Salisbury a kritizoval v té souvislosti Rusko. Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabee také nad útokem vyjádřila rozhořčení, avšak odmítla Rusko kritizovat.


Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7179

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2018