Jak chytré telefony proměnily politiku v chaos

5. 12. 2019

čas čtení 7 minut



Z nového výzkumu vyplývá, že zpravodajství o politice je dnes hrubě zkreslováno algoritmy na sociálních sítích a skupinami "přátel"


Tradiční ekosystém politického zpravodajství se mění a rozkládá, zjistil výzkum britské instituce Revealing Reality provedený pro deník Guardian. Výzkumníkům dovolili britští voliči, aby po dobu tří dnů zaznamenávali, jakým způsobem používají svého chytrého telefonu.

Charlie z města Sunderland dostal většinu svých informací o nadcházejících britských všeobecných volbách prostřednictvím memů na facebookových stránkách "humoru pro mladé muže". Strávil daleko více času sledováním materiálu o tom, jak Boris Johnson říká slovo "kozy". Fiona v městě Bolton si zkontrolovala tvrzení, že je Jeremy Corbyn bohatý, na internetových stránkách nazvaných "Sledujeme džihádisty" a pak tamější ultrapravicový materiál nasdílela, aby naštvala své levicové kamarády. Shazi z Sheffieldu nesledoval vůbec televizní interviewy s předáky politických stran, ale jen videa labouristických stoupenců, jak skandují jméno Jeremyho Corbyna před budovou, kde se rozhovory natáčely.

Rozhovor Britských listů 248. Proč jsou Češi takovými euroskeptiky?

29. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta



Proč jsou Češi jedním z nejeuroskeptičtějších národů v Evropě, přestože Česká republika mimo EU nepřežije? O příčinách českého euroskeptismu hovoří Jan Čulík s Martinem Buchtíkem, ředitelem organizace STEM, která provádí v ČR průzkumy veřejného mínění. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. listopadu 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Sýrie: Další děti vyhrabané z trosek po bombardování

5. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

Děti, pohřbené v troskách spolu se svou matkou, byly vyhrabány zaživa a dobrovolník z Bílých helem se rozplakal. Sotva při vědomí, maminka se ptá: "Jsou mé děti v pořádku?" Dnešek v městě Bzabour po dalším bombardování Asadovými barelovými bombami.


Chceme-li vycházet s Ruskem, nechovejme se jako idioti

5. 12. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Jsem vcelku mile potěšen tím, že se reakce tuzemských novinářů, politiků a uživatelů sociálních sítí na Novotného klauniádu v ruské státní televizi různí. Nejde o monolitickou litanii, jak by se dalo očekávat, přestože tato nafouklá kauza zbytečně odsává energii mnohem důležitějším problémům, v první řadě klimatické krizi. Znalci ruského prostředí švejkovský incident řeporyjského starosty považují za nahrávku na smeč ruské propagandě. Jenže ve hře je nepoměrně více než pouhá žabomyší válka maniakálního excentrika s prokremelskými médii.

30530

Hoši, děkujem, aneb nezamýšlený, leč důležitý příspěvek PPF ke společenské odpovědnosti

Nevhodná kritika: Totalitní myšlení prosakující oligarchické zájmy

5. 12. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Na jednu stranu je tragikomické, že Univerzita Karlova byla ochotna vůbec přistoupit na smlouvu s tak eticky toxickou společností, jako je Home Credit. Na stranu druhou, dopady a následný vývoj ukazují, jak důležitý pro veřejnou demokratickou debatu tento akt snahy koupit si za drobné reputaci nejstarší vzdělávací instituce v ČR byl. Od té doby se podařilo akademikům, občanské společnosti a médiím poukázat na provázanost korporátních zájmů se zájmy totalitní Číny (tzv. Česko-čínské centrum na univerzitě Karlově) a podařilo se donutit proxy partnera Číny (Home Credit, PPF) podnikat kroky vedoucí ke snaze umlčet demokratickou kritiku. Je to skvělé: v subtilních projevech typu “nedovoleně kritické informace” se odráží podstata věci. Totalita v hlavách lidí, kteří slouží totalitním zájmům.

Zpráva OSN: Po celém světě je zadržováno či vězněno více než 7 milionů dětí

5. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Aktuální zpráva OSN říká, že na světě je upírána svoboda více než sedmi milionům dětí, ať už jde o nezletilce uvězněné na americko-mexické hranici nebo pohřešované dětí bojovníků Daeše. Global Study on Children Deprived of Liberty říká, že nejméně 410 tisíc z těchto dětí se nachází ve věznicích a žalářích, kde je násilí „endemické“.

Studie také zjistila, že počet dětí zadržovaných během ozbrojených konfliktů dramaticky stoupl. Tato zpráva byla publikována u příležitosti 30. výročí vzniku Úmluvy o právech dítěte, přelomové mezinárodní smlouvy potvrzující globální závazky ohledně práv dětí. Spojené státy jsou jedinou zemí na světě, které tuto úmluvu neratifikovaly.

„Hovoříme o rodičích, kteří byli deportováni do Mexika nebo Střední Ameriky, přičemž jejich děti jsou stále zadržované ve Spojených státech. Tyto děti nevědí, kde jsou jejich rodiče, zatímco rodiče hledají své děti. Pak tu máme 29 tisíc dětí bojovníků tzv. Islámského státu, které jsou v žalostných podmínkách zadržované kurdskými úřady na severu Sýrie a v Iráku. Čína vězní tisíce ujgurských dětí, o čemž ale nemáme příliš moc informací,“ říká hlavní autor studie Manfred Nowak.

Více informací v angličtině ZDE

Joe Biden: Svět se směje prezidentu Trumpovi

5. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

Nick Cohen: Tohle je způsob jak porazit Trumpa: ukázat, že je směšný. Není to těžké.

Joe Biden: Svět se směje presidentu Trumpovi. Vidí, čím ve skutečnosti je: Je nebezpečně nekompetentní a neschopný vést svět.

Nemůžeme mu dát další čtyři roky jako vrchnímu veliteli.


Neočekaná pochvala Miloši Zemanovi na britském summitu NATO

5. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Je docela ohromující, že klasickou pomluvou mizogynů je, že ženy musejí držet nohy při sobě, kdežto muži jsou zřejmě fyzicky něčeho takového neschopní a všude vždy sedí široce rozkročeni. Ať už tak okupují obrovské množství místa na sedadle v autobuse, anebo zaplňují veškeré místo k dispozici pod stolem na recepcích, je to konstanta. Také by nemělo zůstat nepovšimnuto, že většina lidí na této fotografii ze summitu NATO v Británii jsou bílí muži, a v podstatě jediným, jehož oceňuji, je Miloš Zeman, prezident České republiky.




Ta také upozornila, že Melania Trupová přijela na summit v oblečení připomínajícím můru z růžových javorů:


Johnson, Macron a Trudeau si dělali u anglické královny z Trumpa legraci

4. 12. 2019

čas čtení 5 minut

Aktualizace: Boris Johnson popřel, že by se ve skupině politiků na recepci u královny posmíval Trumpovi . "To je naprostý nesmysl, nevím, odkud to pochází." - -  No z toho videa... :)


Trump se kvůli tomu rozzuřil, zrušil svou středeční tiskovou konferenci a rozhodl se předčasně vrátit do Ameriky. Trudeaua označil za "člověka dvojí tváře".

Boris Johnson se po celou dobu summitu pečlivě vyhýbal setkání s Donaldem Trumpem a na středeční konferenci dokonce ani nevyslovil jeho jméno, přestože se ho na Trumpa novináři ptali. Když dostal otázku o tom, zda Trump bude moci po brexitu získat přístup do britského státního zdravotnictví, kontroverzní poradce Dominic Cummings, který údajně pro Johnsona už nepracuje, udělal prstem gesto, jako že je nutno uříznout hlavu, a když to Johnson viděl, tiskovou konferenci spěšně a předčasně ukončil:

Ve své tiskové konferenci na závěr summitu NATO v Británii se Johnson o Trumpovi nezmínil ani jednou. (Bojí se, že by vazba na něho mu ohrozila volební výsledky ve volbách v Británii příští čtvrtek.)

John Crace: Boris Johnson opravdu, ale opravdu nikdy o žádném Donaldu Trumpovi neslyšel...

V reakci na posměšky od Justina Trudeaua řekl Trump na tiskové konferenci, že Trudeau je "politik dvojí tváře":


Na videu z recepce v Buckinghamském paláci se posmívají Boris Johnson, Justin Trudeau a Emmanuel Macron Donaldu Trumpovi. Johnson se ptá Macrona: "Tak to proto jsi přišel pozdě?", na což Trudeau reaguje: "Přišel pozdě, protože tamten dělá spontánní čtyřicetiminutové tiskové konference." Trudeau dodává: "Jo, jo, jo. On oznámil...." a přeruší ho Macron, který živě něco skupině začne vykládat. Macron stojí zády ke kameře a není slyšet, co říká.




Politici se jmenovitě nezmiňují o tom, o kom mluví, ale mohlo by se to týkat amerického preizdenta, který je znám svými dlouhými, nesouvislými tiskovými konferencemi a který v úterý mluvil nesouvisle s reportéry po dobu 50 minut.

Po střihu je na záznamu šokovaný Trudeau, který sděluje skupině, v níž stojí také holandský premiér Mark Rutte a princezna Anna: "Viděli jste, jak na to jeho tým čuměl s hubou otevřenou až k podlaze."

Ze smlouvy o spolupráci mezi UK a Home Credit se stal během několika týdnů vyhrocený spor

Rektor UK Zima se postavil za Sinopsis

5. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima v postu na svém facebookovém profilu jednoznačně deklaruje svou podporu projektu Sinopsis, jenž podle něj naplňuje "třetí roli univerzit" aktivně promlouvat k zásadním společenským otázkám. Reaguje tak na nátlakové pokusy společnosti Home Credit, součásti skupiny PPF Petra Kellnera, o umlčení sinologů Filozofické fakulty UK, kteří za projektem Sinopsis stojí a kteří pečlivě dokumentují totalitní praktiky Číny i aktivity PPF, která je na čínském trhu velmi aktivní a významně na něm profituje. Skupina PPF se přitom dlouhodobě snaží eliminovat kritické hlasy vůči Číně, aktivně například podporou internetových stránek Sinoskop, které mají vytvářet protiváhu kritickému hlasu akademických sinologů a přispívat tak k příznivému vnímání Číny českou veřejností.

Rektor Zima k probíhajícímu sporu:

Vyjádření k otevřenému dopisu „Braňme Sinopsis“.

Jako rektor UK velice citlivě vnímám otázku akademických svobod a společenské odpovědnosti. Tyto principy jsou pro mě osobně velice důležité a jejich porušení je pro mě nepřípustné.

Projekt Sinopsis osobně považuji za velice podnětný v rámci naplňování tzv. třetí role univerzity, a proto plně podporuji akademiky zapojené do tohoto projektu v jejich práci.

Jejich vysoká erudice je nezpochybnitelná a stejně tak i jejich svobodné právo na vyjádření svých názorů.


Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Filozofická fakulta UK odmítá nátlak společnosti Home Credit

5. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Ve dvou reakcích na předžalobní výzvu a žádost o poskytnutí prostoru k vyjádření odmítá děkan FF UK Michal Pullmann požadavky právních zástupců společnosti Home Credit jako neodůvodněné.

V případě žádosti o poskytnutí prostoru k vyjádření společnosti Home Credit na webu Sinopsis a na webu Katedry sinologie FF UK Pullmann uvádí, že Sinopsis není organizační součástí fakulty a tedy není možné takové žádosti vyhovět, přičemž zároveň vyjadřuje podporu projektu, neboť dle jeho slov naplňuje "aktivní roli ve veřejné diskusi o společenských a etických otázkách". K vyjádření na stránkách katedry neshledává děkan FF UK důvod.

Oba dopisy děkana FF UK jsou zveřejněny na webových stránkách fakulty.


Home Credit obtěžuje nevyžádanou e-mailovou komunikací signatáře dopisu na podporu Sinopsis

Milý pane magistře Šmejci, proč porušujete GDPR?

5. 12. 2019 / Ivo Bystřičan

čas čtení 1 minuta

Milý pane magistře Šmejci,

žádám Vás o zodpovězení těchto otázek:

1) Z jakého zdroje jste čerpal mou osobní emailovou adresu, jakož i osobní emailové adresy mnoha dalších signatářů dopisu ohledně Sinopsis rektorovi UK (nikoli Vám či Home Creditu)?

2) Z jakého důvodu jste porušil předpis GDPR o ochraně osobních dat?

Podle zákona č. 480/2004 Sb. a Úřadu pro ochranu osobních údajů se jedná o nevyžádané obchodní sdělení, kdy „z obsahu obchodního sdělení vyplývá, že podporuje, ať přímo či nepřímo, zboží či služby nebo image podnikatelského subjektu.“

Tímto Vás zároveň žádám, abyste Vy i společnost Home Credit dodržovali platné právní předpisy této země.
Je to i ve vašem zájmu, neboť právě to poškozuje vaše tzv. dobré jméno. To je nadto velmi sporné už vzhledem k praktikám společnosti Home Credit, které mnoho let analyzuje Člověk v tísni prostřednictvím indexu predátorského úvěrování. Dobré jmého Home Credit získá tehdy, bude-li jednat jako společensky zodpovědná firma a tomu vaše praxe doposavad příliš neodpovídala.

Je v zájmu naší společnosti, aby praktiky vaší firmy byly po vzoru např. činnosti spolku Sinopsis předmětem odborné reflexe i v jiných teritoriích. Má to v propojeném světě vliv i na domácí politiku a situaci.

Díky za pochopení,

Mgr. MgA. Ivo Bystřičan
filmový dokumentarista


Boj o dobré jméno firmy obchodující s chudobou

Předseda představenstva Home Credit Šmejc píše akademikům bránícím Sinopsis

5. 12. 2019

čas čtení 3 minuty

Obracím se na Vás jménem svým i společnosti Home Credit, protože bych chtěl reagovat na Vaše znepokojení ohledně našich kroků ve vztahu k projektu Sinopsis. Rád bych polemizoval s výzvou, v níž představitelé akademické obce varují před nebezpečím ovlivňování, či přímo umlčování, publikační činnosti autorů projektu Sinopsis z naší strany.


Znění dopisu získala redakce Britských listů od oslovených akademiků.

29796

Je pan předseda vlády v konfliktu zájmů? (Seminární práce žáka 3. B)

5. 12. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Co je to konflikt zájmů? To když svým rozhodnutím ve veřejné funkci (třeba předsedy vlády) způsobíte svůj osobní prospěch někde jinde. Typický příklad: jako předseda vlády a šéf největší strany prosadíte zákon či opatření způsobující, že vaše firma dostane o půl miliardy víc.

Co je to lex Babiš? Nic takového vlastně neexistuje. Zákon o střetu zájmů zde platí třináct let a před dvěma lety byl zpřísněn, především ale kvůli požadavkům z EU. Zpřísnění obsahuje například rozšíření jeho působnosti například na další osoby, jako jsou soudci nebo blízcí příbuzní.

26210

Ukažme si na primitivy

5. 12. 2019 / Lukáš Kraus

čas čtení < 1 minuta

ODS chce odebrat dávky za "opakované rušení nočního klidu". Tak, odeberte poslancům ODS jejich "dávky" a benefity, jelikož svou vrozenou idiocií mnoha lidem už léta nedopřejí klid ani v nočních hodinách a jejich křivárny a zlodějny ruší slušné lidi i ze spaní. Mimochodem, tohle přenášení sociálních patologií na občany tím, že někomu vezmou i tu poslední kůrku chleba od úst a logicky je pak nasměrují na kriminalitu, která dopadne na střední třídu, ne na za ostnatým drátem ochrankou hlídanou oligarchii, to bylo vždy doménou primitivních jednorozměrných konceptů z dílny ODS. Ukažme si na české primitivy, poznáme je už podle modrého loga a kravatky:)

Iráčané se bouří proti korupci „Made in the USA“

5. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Zatímco irácký premiér oznámil rezignaci, Iráčané v ulicích požadují, aby byl odstraněn klientelistický kapitalismus, který byl v Iráku zaveden vládními představiteli podporovanými Spojenými státy. Když se Američané chystali k večeři na Den Díkůvzdání, Iráčané truchlili nad 40 zabitými demonstranty, kteří přišli o život během jediného dne v Bagdádu, Nadžafu a Nasírii, píše na webu opendemocracy novinář Nicolas JS Davies.

Slovenský parlament chce omezit právo na potrat, varuje Amnesty International

5. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

Aktualizace: Slovenští poslanci odmítli návrh zákona, který by vážně omezil přístup k potratům.


Slovenský parlament se chystá hlasovat pro škodlivá omezení v zákoně o potratech. Napište prosím slovenským poslancům a požádejte je, aby nečinili rozhodnutí o našem těle a o našich lidských právech, žádá Amnesty International.


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

"Jen pár fanatiků popírá důkazy"

4. 12. 2019

čas čtení 4 minuty

V pondělí v Madridu začala klimatická konference OSN známá jako COP25, poté co byla přeložena ze Santiago de Chile, které muselo akci zrušit kvůli vlně smrtících pouličních protestů. Ještě předtím Brazílie opustila své plány pořádat tuto událost, připomínají Berna Gonzálezová Harbourová a Manuel Planelles.

Nebude-li pršet, nezcvoknem

4. 12. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Část současných "civilizačních" chorob, k nimž přírodovědecky smýšlející lékaři zuby nehty hledají organické příčiny, zřejmě představuje spíše záležitosti psychosomatického rázu ZDE. Coby příslušníci civilizace, která aktuálně dělá vše proto, aby své životně důležité problémy nezvládla ZDE, mají ovšem lidé spoustu hmatatelných důvodů podléhat dlouhodobému emocionálnímu stresu.

Braňme Sinopsis, součást akademické obce

4. 12. 2019

čas čtení 5 minut


Vážený pane rektore,
Vážené paní senátorky, vážení páni senátoři,

se znepokojením sledujeme právní kroky, které v současné době podniká společnost Home Credit proti projektu Sinopsis.

V reakci na článek Trampoty českého krále úvěrů v Říši středu (https://sinopsis.cz/trampoty-ceskeho-krale-uveru-v-risi-stredu/) (vyšel i na serveru Hlídací pes pod názvem Čínská média: český Home Credit zaměstnává 23 000 vymahačů dluhů, přednost mají vojenští veteráni), který vychází z článků v čínském investigativním tisku, hrozí Home Credit autorům textu veřejně žalobou (https://www.homecredit.cz/tiskove-zpravy/vyzva-za-obsah-webu-www-sinopsis-cz-k-odstraneni-protipravniho-stavu-a-poskytnuti-moralni-satisfakce) kvůli údajným lžím, manipulacím a útokům na tuto společnost.

Evropský soudní dvůr odmítl žádost ČR ohledně zrušení zákazu vlastnictví poloautomatických zbraní

4. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

V úterý odmítl Evropský soudní dvůr žádost České republiky o zrušení zákazu soukromého vlastnictví poloautomatických zbraní, motivovanou údajným českým strachem z "vlny teroristických útoků".

Soud shledal, že zájem bezpečnosti veřejnosti je významnější než obavy, že existující zákon omezuje práva vlastníků zbraní.

"V protikladu vlči tomnu, co Česká republika, podporovaná Maďarskem a Polskem, tvrdí, kritizovaná opatření nelze považovat za zjevně nevhodné ve vztahu k cílům zajištění bezpečnosti veřejnosti občanů EU a umožnění fungování vnitřního trhu," konstatuje soud.

 
Zdroj ZDE

Trump na summitu NATO napadl Macrona

4. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Americký prezident označil Macronovy poznámky o "mozkové smrti" NATO za "sprosté" a řekl, že se může dočkat odchodu Paříže z vojenské aliance. Vyjádření určilo tón pro to, co lze očekávat od dalšího napjatého summitu spojenců v alianci.

Trump odmítá, aby USA přišly na pomoc napadené členské zemi NATO

4. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Další otázka: Slibujete, pokud je nějaká země, která je "delikventní", jak tomu říkáte, slibujete jako prezident USA, že je budete bránit, pokud se stanou terčem vojenské invaze?

Trump: O tom budeme hovořit dnes. A je to velmi zajímavá otázka, že. Také to závisí na tom, co je vaše definice "delikventnosti". Například, když máte zemi, která platí jen jedno procento. A některé platí méně než jedno procento. A to by neměly. Některé země platí méně než jedno procento a jsou to bohaté země. Teď vstoupíme do nového roku a ony neplatí. A vstupujeme do dalšího roku a ony neplatí. A teď se vás ptám, mají ty země povinnost zaplatit i za ty předchozí roky? Takže proč je to, že nám dluží za letošek, ale pokaždé, když nastane Nový rok, se ten dluh smaže. To není správné.


Ivo Daalder: Aby bylo jasno. Žádná členská země NATO, vůbec žádná, není "delikventní", pokud jde o výdaje na obranu. V roce 2014 přislíbily všechny členské země NATO, že budou DO ROKU 2024 vydávat 2 procenta svého HDP na obranu. Je v pořádku, pokud tohoto cíle dosáhnou dříve, ale ta dohoda je na dobu pět let od nynějška.

Donald Trump: "Prince Andrewa vůbec neznám"

4. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

"Prince Andrewa vůbec neznám," vyjádřil se Donald Trump o anglickém princi, zdiskreditovaném sexuálním skandálem během své nynější návštěvy Británie.


Problém: existují četné fotografie jejich setkání, nejposledněji letos v létě, viz níže.

Trump také tvrdil, že vůbec nechce zprivatizovat britské státní zdravotnictví a předodit ho pirátským amerických zdravotnickým firmám. "Kde vznikla ta nepodložená zpráva?" ptal se. U něho: Ještě letos v létě při návštěvě u Theresy Mayové Trump zdůrazňoval, že při vyjednávání o nové obchodní dohodě USA-Británie musí být "na stole" všechno, včetně britského státního zdravotnictví.


Příští hrozba NATO: Jeho vlastní lídři

4. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Existují dvě aliance NATO. Je tu uhlazený vojenský stroj, který plánuje, cvičí a koordinuje, aby se adaptoval na nové bezpečnostní hrozby v Evropě a Severní Americe. A existuje politická aliance, která závisí na jednotě a rozhodnosti lídrů na obou stranách Atlantiku, napsal Paul Taylor.

Bombardování dětí v Sýrii pokračuje za nezájmu světových médií

4. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

"Prosím, řekněte mi, že je táta stále naživu. Prosí, táto, buď naživu." Nour a její bratr Salem brečí a volají svého otce, který byl usmrcen při nemilosrdném útoku na trh v Maaratal Numan. Babička a prateta těchto dětí byly také usmrceny.


Když mluvíme o Novotném a o ruské televizi...

4. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta


Jacha. Letadlo. Dívka. Utajovaná láska na váš účet

Alexej Navalnyj v tomto půlhodinovém videu, zveřejněném 2. prosince, dokumentuje neuvěřitelné bohatství moderátorky státní putiovské televize Rossia-1, Naily Asker-Zade, která je milenkou Andreje Kostina, šéfa státem vlastněné banky VTB, což mu umožnilo nakrást si miliony dolarů a poskytnout je i milence. Ruská cenzura z internetu odstraňuje veškeré informace o jejich vzájemném sexuálním vztahu.  Film na You Tube od pondělka zhlédly 4,2 miliony Rusů.(Zjevně jsou to poněkud jiní Rusové, než kteří údajně sledují putinovskou televizi Rossia-1. Kdo ještě umí rusky, podívejte se i na komentáře pod videem.) Podle Anne Appelbaumové vám tento film sdělí všechno o dnešním Rusku. Anglické titulky.


Světová meteorologická organizace: Kdybychom přesunuli dotace fosilních paliv na boj proti globálnímu oteplování, problém by byl vyřešen

4. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Světová meteorologická organizace zveřejnila analýzu, z níž vyplývá, že nynější desetiletí jsou nejteplejší v historii.

Reportér:
Měli bychom zastavit všechny dotace pro fosilní paliva?

Petteri Taalas: Generální tajemník, Světová meteorologická organizace: S těmi penězi, které v současnosti vydáváme, je to více než 5 procent globálního HDP, na dotace pro fosilní paliva, a s těmi penězi bychom dokázali celý ten problém vyřešit.

5 procent HDP globálně dotuje ropu, plyn a uhlí? To je neuvěřitelné.

Petteri Taalas: Ano, S těmito penězi bychom celý ten problém mohli vyřešit.

Reportér: Víte, že jsme ve vážné situaci, když začne Světová meteorogická organizace vydávat takto politická prohlášení. A mezitím další tajfun zaútočil na Filipíny.  A australské Sidney je stále ještě zahalenou kouřem z požárů buše, způsobených suchem. V Madridu, zatímco v Londýně Trump urážel Macrona, měla francouzská vláda svá "spravedlivá slova". Avšak francouzští, američtí a britští voliči se možná budou ptát, proč šéfové jejich státu tady v Madridě nejsou.

Letos jsou oči světa na této konferenci jako nikdy předtím. A to je především v důsledku dvou hnutí a jednoho člověka. To hnutí: globální stávkující studenti, Rebelie proti vyhynutí, a ten jeden člověk - Greta Thunbergová.

Celá videoreportáž v angličtině ZDE  

Thunbergová: Politikové, naslouchejte vědcům

4. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Greta Thunbergová připlula do Lisabonu. Bude se účastnit klimatického summitu v Madridu COP 25:

"Necestuju takhle proto, že bych chtěla, aby to dělali všichni. Dělám to, abych vyslala signál, že je v dnešní době nemožné žít udržitelně a to se musí změnit. Musí se to stát daleko jednodušším. Nemůžeme vyžadovat od všech, aby spoléhali na to, že lidi vás takhle přeplaví přes oceán, to je absurdní. Myslím, že lidi podceňují sílu rozhněvaných dětí. Jsme rozhněvaní a jsme frustrovaní, a to z dobrých důvodů. Pokud chtějí, abychom přestali být rozhněváni, možná by nás měli přestat rozhněvávat. Požadujeme, zejména od lidí u moci, aby naslouchali vědět. Měli by samozřejmě naslouchat i nám dětem, ale my nejsme experti. Vědci jsou těmi, kdo musejí být slyšeni, a experti. Takže to, co říkáme, je, že by se měli sjednotit v podpoře vědy a naslouchat vědě. Nemělo by to být na nás dětech, na teenagerech, abychom my předkládali nějaké plány. Čelíme globální krizi a musíme to vidět z holistického hlediska a musíme udělat všechno, co je v naší moci. Musíme spolupracovat, a tak zajistit budoucí podmínky pro přežití lidstva a bojujeme nejen za sebe, ale za naše děti, za naše vnuky a za všechny živoucí bytosti na Zemi. A všichni musejí udělat všechno, co je v jejich silách, aby byli na správné straně historie."



Reportáž z prvního dne madridské konference COP 25 (v angličtině):

Antarktické ledovce mohou být táním ohroženy více, než si vědci mysleli

4. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Antarktida představuje největší zásobárnu ledu na Zemi - ale nový výzkum University of South Australia naznačuje, že může být více ohrožena táním, než si vědci dosud mysleli. Článek nazvaný "Heat flow in southern Australia and connections with East Antarctica" byl publikován v časopise Geochemistry, Geophysics, Geosystems.

Ekologové rozzuřeni, že kdosi napsal na ledního mědvěda v Rusku velké "T-34"

4. 12. 2019

čas čtení 1 minuta



Video, na němž byl v Rusku natočen lední medvěd s velkými černými písmeny T-34 na těle, vyvolal zuřivou kritiku ekologů. Poukazují na to, že medvěd kvůli nápisu nemůže udržovat řádnou kamufláž, a nemůže tedy řádně lovit. Písmena T-34 jsou názvem sovětského tanku z druhé světové války.

Čelný ruský biolog uvedl, že se jeho kolegové snaží zjistit, kde bylo video natočeno. Vědci usuzují, že medvěd musel být uspán, aby na něj někdo mohl namalovat tato písmena.

Někteří Rusové často malují písmena T-34 na své automobily při příležitosti květnového Dne vítězství na oslavu ukončení druhé světové války.

Globální oteplování přimělo artickou populaci ledních medvědů, aby se přiblížila bližšímu kontaktu s lidmi v severním Rusku. Město na souostroví Novaja Zemlja bylo letos v únoru navštíveno 50 ledními medvědy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Íránská videa ukazují ohromující rozsah potlačování protestů

4. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Video zachycující zakrvavené protestující, hořící silniční zábrany a odstřelovače na střechách se dostalo na internet poté, co Írán uvolnil takřka úplnou blokádu elektronické komunikace. Otevřelo se tím okno ukazující podle analytiků jedno z nejkrvavějších potlačování protestů v Teheránu.

Kreml odstoupil od Ženevské úmluvy, za niž ho OSN vyšetřovala na Ukrajině

4. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Ruská Státní duma schválila a Vladimir Putin podepsal odvolání ruského podpisu na ženevské úmluvě z roku 1949 týkající se ochrany civilního obyvatelstva během mezinárodních ozbrojených konfliktů. Jde o úmluvu, kvůli níž OSN Rusko, že ji porušuje na ukrajinském území, když mění etnické složení obyvatelstva na Krymu, upozorňuje Věra Jastrebová.

Pokud bude Trump znovu zvolen, NATO skončí, obávají se spojenci

3. 12. 2019

čas čtení 3 minuty



V pondělí přicestoval do Británie Donald Trump na setkání se spojenci v Severoatlantickém společenství. Ti se obávají, že pokud bude znovu v USA zvolen prezidentem, stane se vážnou hrozbou budoucnosti NATO.

Jen několik dní před britským summitem NATO k 70. výročí jeho založení oznámily Spojené státy, že snižují svůj příspěvek na společné projekty Severoatlantického společenství.

Činitelé NATO uvádějí, že škrty (které snižují příspěvky USA na úroveň Německa) byly oboustraně schváleny, ale dochází k ním v situaci, kdy Trump neustále vyjadřuje pochybnosti o hodnotě této aliance a opakuje, že bezpečnostní záruky USA pro spojenecké země závisejí na jejich vojenských výdajích.

Jak Angličané reagují na teroristický útok

"Jack by zuřil, že jeho smrt byla zneužita pro prosazování agendy nenávisti!"

3. 12. 2019

čas čtení 2 minuty



Dave Merritt, otec pětadvacetiletého aktivisty Jacka Merritta, zavražděného v pátek u London Bridge, píše v deníku Guardian, že smrt jeho syna byla zneužita k posílení postojů, proti nimž jeho syn bojoval


Jack byl hrdý. Jack byl pozoruhodně inteligentní, Jack byl neuvěřitelně loajální. Jack miloval hudbu, umění, obědvat a večeřet dobré jídlo se svou rodinou a dát si víc než jedno pivo se svými kamarády. Ano, a pokud jste si to ještě neuvědomili -- byl taky ďábelsky atraktivní.

Virginia Giuffre: "Nařídili mi, abych měla sex s princem Andrewem"

3. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

 
V pořadu televize BBC Panorama svědčila v pondělí Virginia Giuffre (za svobodna známá jako Virginia Roberts), že byla jako teenager letecky dopravena do Británie za účelem sexu s princem Andrewem. V televizním rozhovoru apelovala na britskou veřejnost, aby "to nepřijala jako něco normálního".

Ve svém prvním televizním rozhovoru Giuffreoivá opakovala svá obvinění, že byla donucena vyspat se s princem Andrewem, když jí bylo 17 let, a učinila to na příkaz Ghislaine Maxwellové, dcery bývalého tiskového oligarchy českého původu Roberta Maxwella, a blízké kamarádky amerického finančníka a odsouzeného pedofila Jeffreyho Epsteina, který letos v srpnu spáchal v newyorském vězení sebevraždu.


 

Zoufalství...

3. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

Michael Spicer publikoval celou řadu satirických videí, v nichž ze zadní místnosti jako tajný "poradce" napovídá Borisi Johnsonovi, co má říkat v mediálních rozhovorech.

Nedělní Johnsonův rozhovor s Andrewem Marrem v televizi BBC byl však od Johnsona takovým vodopádem nesouvislých slov, že jedinou reakcí podle Spicera bylo vlastně jen zoufalství:


Británie v předvolební kampani se snaží vyrovnat se s vraždou dvou nesmírně slušných mladých lidí

2. 12. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Foto: Obětí pátečního londýnského útoku Jack Merrit a Saskia Jones

Zatímco Česko řeší irelevantní, vulgární hádku řeporyjského starosty s bulvární proputinovskou propagandistickou televizí, kterou jeden komentátor nazval "planetárním tématem" (je televize dnes vůbec relevantní?, natož proputinovská, dívají se na ni ve všech zemích už jen důchodci - je opravdu trapné, že tolik Čechů nedokáže vnímat věci jinak než tvrdě ideologicky), Británie řeší londýnský útok z minulého týdne, při němž z vězení  propuštěný terorista usmrtil dva vynikající mladé lidi, kteří pracovali s vězni a s postiženými. Oba to byli právníci a z reportáže Channel 4 News uvidíte, že se jako právníci systematicky věnovali těm nejponíženějším lidem ve společnosti.




Boris Johnson byl obviněn, že zkreslil fakta útoku na London Bridge v "nechutném" pokusu ho propagandisticky využít ve volební kampani. Pokusil se  z propuštění teroristy, který ubodal dva lidi, obvinit Labouristickou stranu.

Otec zavražděného Jacka Merrita: Nepoužívejte smrt mého syna a snímky jeho a jeho kolegyně k podpoře své hnusné propagandy. Jack byl proti všemu, co zosobňujete - nenávist, konflikty, tupost.


A ferocious conflict on Russian TV has raised emotions in the Czech Republic and Poland

2. 12. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



The Russian state TV station Rossia-1 has broadcast a ferocious quarrel between a Czech politican and various Russian personalities. Pavel Novotný, the Lord Mayor of Řeporyje, a village on the outskirts of Prague, and a former tabloid journalist, has decided to build a monument to the fallen soldiers of the Russian Liberation Army, commanded by General Vlasov, who liberated Prague in May 1945, when, at the last minute, they decided to fight against the German Nazi armies. It was the Vlasov soldiers who freed Prague of the German occupiers in May 1945 and when the Red Army finally arrived in Prague from Berlin on 9th May, 1945, the city had already been liberated. The Red Army then attacked the Vlasov soldiers many of whom were beaten to death or shot dead. The remainder of the "Russian Liberation Army" was deported back to the Soviet Union and dealt with.

The video of the altercation, with vulgar insults flying from both sides, can be seen here (in Russian with Czech subtitles). It has fired up emotions both in the Czech Republic and in Poland, where according to information from Czech public service Radio, this video has also provoked a lively debate (especially because Mr. Novotný mentioned Stalin's murders of thousands of Polish officers at Katyn):

 

Adventní roráty a česká tradice

2. 12. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Stále dokola nám v anketách vychází, že největší Čech je podle Čechů Karel IV. Ale co vskutku českého má v Karlově panování původ? Univerzita, arcibiskupství, most… to všechno je z ciziny. Sám Karel je z ciziny. Z ciziny je i mariánská zbožnost i počáteční slova adventní votivní mše ke svaté Panně Marii: Rorate coeli desuper (rosu dejte, nebesa, shůry – překlad podle wikipedie). Unikátní českou tradicí, jež sahá až do doby vlády Karla IV., jsou ovšem právě tzv. roráty, tedy ranní mariánské mše v době adventu, jejichž jméno je odvozeno z prvního slova uvedeného latinského citátu.

Černí kouzelníci

2. 12. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

 


Větší a lepší auto.

Větší dům.

Záviděníhodnou chatu.

Krásnou chalupu s výhledem.

Dovolenou na Kanárech.

Tu zimní v Alpách.

Totéž pro děti a děti jejich dětí a všechny své... JAAAAA!

Ale co MY?

Sounáležitost všech na nějakém území.

Co MY Češi?

Co MY Evropané?

Co MY pozemšťané?

MY se nějak strašně rychle vytrácí.

Myslet na to jak se nám bude většinově žít nebo živořit se nenosí.

Když říkám, že mám nárok na auto za milión současně tím přece říkám, že dalších "X" lidí nebude mít nárok na žádné.

Prostě proto, že zdroje nejsou nekonečné, a když je dobýváme ad absurdum – výsledky vidíme všude kolem – třeba na přírodě.

Vyberme si:

Pokora = střídmost = perspektiva? / Nepokora = poživačnost = kolaps?

To je klíč k tomu, jestli zachráníme zeleň v krajině; zda budou vyplaveny díky tání ledovců celé národy; zda bude co dýchat a co pít a samozřejmě co jíst.

Zatím nám je stále podsouváno, že když nerosteme a současně nemáme řízenou inflaci – blíží se ekonomický konec světa!

Je fakt, že finanční žongléři ho asi dokáží zařídit, když budou hodně chtít.

Představuji si občas, co by tito černí kouzelníci dělali, kdyby začala vítězit filosofie úspor, samotnými lidmi přinesený pokles poklesu, snižování spotřeby, skromnost, dokonalá opravitelnost výrobků, jejich kvalita, prostě kdyby se modla konzumu změnila v modlu klidného, spokojeného, pokorného života.

Nejspíš by to nedali.

Zbavili bychom se jich konečně.

Jedině by museli vyvolat nějakou válku, nepokoj, něco, co by vyvedlo svět opět z rovnováhy a donutilo ho ke sprintu za konzumem.

Ale snad jsme už chytřejší a neskočíme jim na to znovu(?)

Blíží se čas adventní a Vánoce.

Je to ten nejlepší čas pro úvahy o klidu, pokoji a pokoře.

Nechme proto černé kouzelníky zmizet.

Navěky.

Írán: Všeobecné protesty potlačila vláda střílením do davů

2. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

V Íránu dochází k nejdrastičtějším politickým nepokojům od islamistické revoluce před čtyřiceti lety. Nejméně 180 osob bylo usmrceno - možná stovky dalších. Vláda totiž hněvivé protesty obyvatelstva potlačila brutální silou.

Začalo to před čtrnácti dny náhlým zvýšením cen benzínu o 50 procent. Během 72 hodin zuřící demonstranti v ulicích v mnoha íránských městech požadovali svržení vlády této islámské republiky a pád jejích předáků.

Vyjádření vedení Filozofické fakulty UK k projektu Sinopsis

2. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta



Projekt Sinopsis, jehož náplní je podávat informace a komentáře o dění v současné Číně, je realizován neziskovou organizací AcaMedia, z. ú., a nemá žádný právní vztah k Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Na projektu se nicméně podílí řada zaměstnanců, studentů a absolventů Filozofické fakulty UK. Tím přispívají k naplňování třetí role univerzity, do níž spadá mimo jiné aktivní a svobodné zapojování do veřejné diskuse o aktuálních společenských a politických otázkách.

Vedení Filozofické fakulty UK tyto aktivity kolegyň a kolegů podílejících se na projektu Sinopsis podporuje a odmítá jakékoliv formy nátlaku na ně.

za vedení Filozofické fakulty UK
doc. PhDr. Michal Pullmann, Ph.D., děkan


Zdroj: Vyjádření vedení Filozofické fakulty UK k projektu Sinopsis

Polsko udělí kuchaři, který zaútočil na teroristu na London Bridge klem z narvala, vysoké státní vyznamenání

2. 12. 2019

čas čtení 1 minuta



Polský kuchař, který strhl ze stěny konferenční místnosti, kde došlo k ubodání dvou lidí, 1,5 metru dlouhý kel z narvala a jeho pomocí přispěl k neutralizaci útočníka, známý pouze svým křestním jménem Lukasz, dostane v Polsku státní vyznamenání za statečnost. V současnosti je polský kuchař v londýnské nemocnici, protože byl pobodán.

O návrhu na vyznamenání informoval na Twitteru mluvčí polského minsitra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra:

Zdroj v angličtině ZDE

Takže Anglii od legálně propuštěného teroristy zachránil Polák s klem od narvala a odsouzený vrah dočasně propuštěný z vězení, To je takový potenciál pro metafory, že ani nevím, kde začít, napsala na Facebooku Muriel Blaive.




Británie: Snažíme se moc nejíst

2. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

 

"Chodíme tam, protože nemáme moc peněz na kupování jídla a pití. Tak to místo nám hodně pomáhá."

"Je to jeden tady, jeden tady a jeden tam."

Dostanete žeton s číslem. Když vaše číslo vyvolají, jdete a vyberete si, z každé skupiny nějaké potraviny. Jsou různé skupiny, jako chleba, jogurt a koláče."

"Ovoce."

"A zmrzlé potraviny." 

"Myslím, že rodiče mají opravdu starosti ohledně peněz, protože někdy opravdu nemůžeme kupovat potraviny a je to velmi obtížné, když nemáte dost peněz."

"Já bych chtěla, aby lidi, co mají víc peněz, pochopili, jaké to je, když máte málo peněz. Chtěla bych, aby pochopili, že je to těžké. Lidi, kteří mají víc peněz, mohou pomoci lidem, kteří jich mají míň. Protože jsme si všichni rovni a tak."

VYRŮSTAJÍ CHUDÍ. BRITSKÉ DĚTI POD HRANICÍ CHUDOBY. PONDĚLÍ 2. PROSINCE. CHANNEL 4.

Hospodaření OSBL za říjen 2019

2. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

V řijnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 58 520,96 Kč, výdaje byly 91 931.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
22535