Trump se schoval v Bílém domě do bunkru

1. 6. 2020

čas čtení 2 minuty



V pátek večer, při demonstracích před Bílým domem, byl Donald Trump v Bílém domě odveden do speciálního bunkru. Toho bylo používáno v minulosti při teroristických útocích. Má zpevněné stěny, aby přežil sílu dopravního letadla, které by narazilo do Bílého domu. Během teroristických útoků z 11. září 2001 se v něm skrýval viceprezident Dick Cheney. Trump a jeho příbuzní byli v pátek hrozbou demonstrací před Bílým domem vyděšeni, konstatovalo několik jeho poradců.  ZDE 

V neděli došlo v amerických městech k dalším protestům, navzdory vyhlášeného zákazu vycházení. Od smrti George Floyda minulé pondělí bylo zatčeno více než 4100 demonstrantů.

Policie často útočila na média. Zde je záběr, jak policista ve Washingtonu - před zákazem vycházení - útočí na kameramana společnosti BBC (Jon Sopel je slavný reportér televize BBC v USA):


Někteří američtí policisté pochodovali s demonstranty nebo s nimi poklekli na znamení respektu vůči demonstracím  ZDE :


Ve Washingtonu v Lafayettském parku, hned před Bílým domem, došlo znovu k velkým nepokojům. Suterén "kostela prezidentů", který je přímo naproti Bílému domu, začal hořet, než ho hasičí rychle uhasili, a Washingtonův památník byl obklopen kouřem z mnoha okolních požárů. Policisté stříleli do davu slzný plyn, akcí proti demonstrantům se účastnila i Národní garda a Tajná služba.

Ve čtvrti Santa Monica v Los Angeles střílela policie slzným plynem a dalšími projektily proti demonstrantům blokujícím hlavní ulici v komerční čtvrti. Četné budovy a podniky byly vypleněny-.

V New Yorku se vrátily do ulic tisíce demonstrantů, prošly během dne Manhattanem a později se sešly na Union Square, kde bylo v sobotu večer zapáleno mnoho policejních automobilů. Znovu vznikaly na ulicích požáry a docházelo k potyčkám mezi policisty a demonstranty.

K plenění obchodů docházelo ve Filadelfiii, v Bostonu, v Chicagu a v dalších městech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Znovu úpěnlivá prosba

1. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

Dobrý den, vážený pane Čulíku,
prosím o zveřejnění, jsem v totálně zoufalé situaci a nemám na koho se obrátit.
Moc děkuji
Jiří Lof

Vážení čtenáři Britských listů,
obracím se na Vás díky laskavosti pana Čulíka s prosbou o pomoc v beznadějné situaci.
Pravidelní čtenáři jsou s mým příběhem seznámeni, ve zkratce jsem invalida 3. kategorie v současné chvíli po vysoké amputaci levé nohy, dále jsem diabetik na inzulinu, po těžkém infarktu mě čeká operace srdečního bypassu. Dle posudku jsem ze 70ti % neschopný čehokoliv. Dostávám 7400 invalidní důchod a to jsou veškeré moje příjmy, až do amputace levé nohy 24.12.2019 jsem pracoval i přes zdravotní omezení a dokázal se uživit, moje problémy se zdravím začaly v roce 2011, bohužel nyní jsem v situaci, kdy ještě minimálně dva měsíce budu práce neschopen. Pravděpodobně ještě déle, pokud mi budou dělat bypass srdce. Zatím přežívám díky dobrotě pana Benaka, který mi pomáhá a podporuje mě finančně. Bohužel ani pan Benák nemá bezednou kapsu plnou peněz.

Prosím proto čtenáře Britských listů o finanční pomoc a podporu. Jsem v totálně zoufalé situaci. Nemám na jídlo, drogerii, léky, obvazy. Dlužím jeden a půl nájmu. Naprosto netuším co dělat, snad nejlepší bude si k večeři dát většinu tabletek, co mám doma a buď mě to zabije nebo skončím v blázinci,  kde se o mě postarají.
V případě zájmu můžu zaslat lékařské zprávy do emailu pro potvrzení mých slov.
Č.ú. 115-7329620207/0100 
Do zprávy pro příjemce prosím napište, že jde o pomoc pro mě.
Moc a moc děkuji všem, kteří pomohou. 
Jiří Lof, jiri.lof@gmail.com

* * *
Jsme ohromeni, a naprosto bezradní, že se v ČR nemocní lidé dostávají do tak bezvýchodné situace jako pan Jiří Lof. S jeho případem jsou čtenáři Britských listů dobře obeznámeni, níže uvádíme předchozí informace o historii jeho případu.

Jenže nás děsí, jak je možné, že se v ČR opakovaně dostávají invalidi do takto děsivé situace. Jiným případem je případ rodiny paní Marie Cínové ze Šluknova, která se stará o invalidního syna v naprosto nevhodném obydlí, takže ho nemůže řádně mýt. Potřebovala by se s rodinou přestěhovat do bezbariérového bytu, vhodného pro invalidu. Jak je možné, že stát tohle nezajistí? Proč mlčí odpovědné instituce?

Paní Cínová se také obrátila na naše čtenáře s prosbou o finanční pomoc. Mnozí, vypomohli, a paní Cínová je velmi vděčná. Bohužel, na kauci pro bezbariérový byt v Liberci to nestačí, na to by bylo zapotřebí dalších 30 000 Kč. Její účet je  2113754545/2700, IBAN CZ752700 0000 0021 1375 4545.

Opravdu nás děsí, že takovýchto případů musejí být v ČR tisíce.

Jak je to možné? Kdo pomůže? Proč zůstávají organizace a státní instituce v nečinnosti?

1.5. 2020
 

Rozhovor Britských listů 287. Brexit bude ekonomická katastrofa

29. 5. 2020

čas čtení 1 minuta



"'Británie může být po brexitu opět velká,' Válím se smíchy v závějích. Evropská unie pro nás, kteří jsme zažili různé okupace, je obranou svobody," říká v tomto Rozhovoru Britských listů, vedeném s Janem Čulíkem, sedmaosmdesátiletý český honorární konzul v Edinburku dr. Paul Millar. V tomto rozhovoru se mluví o politice, jednak britské (brexit bez dohody v důsledku jednání anglických vládních maniaků, jako je Boris Johnson, opět hrozí) a také se zmiňuje pan doktor Millar o Václavu Klausovu starším, Václavu Havlovi a Miloši Zemanovi. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. května 2020.

Předchozí rozhovory s dr. Millarem:



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Mohla by až polovina osob nakažených koronavirem o tom vůbec nemít tušení?

1. 6. 2020

čas čtení 6 minut



Studie potvrzují, že mnoho lidí nemá vůbec žádné příznaky, a proto jsou roušky a sledování kontaktů nakažených nesmírně důležité


Když v polovině března kriticky onemocněm manžel Noopur Rajeové koronavirem, ona sama neměla tušení, že je virem také nakažena.

Rajeová je onkoložkou v Bostonu v tamější všeobecné nemocnici. Pečovala o svého nemocného manžela týden, než ho musela odvézt na pohotovost s trvalou vysokou horečkou. Poté, co sama podstoupila diagnostický test PCR - který zjišťuje stopy DNA viru Sars-CoV-2 ve slinách - byla ohromena, že její test byl pozitivní.

Spojené státy prožívají zatraceně horký volební rok

1. 6. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Konec pandemie a ekonomického úpadku ve Spojených státech je prozatím v nedohlednu. Zdá se, jako by se infekce stala katalyzátorem systémových krizí pálících americkou společnost. V současné době v USA probíhá masová občanská rebelie proti institucionálnímu rasismu a dlouhodobým ústrkům, na jejíž potlačení byla povolána národní garda a v pohotovosti je i Pentagon. Protesty vypukly v nejméně 140 amerických městech a starostové více než dvou desítek měst vyhlásili noční zákaz vycházení; Spojené státy tak mohutnému civilnímu odporu čelily naposledy v roce 1968 po vraždě Martina Luthera Kinga jr.

Mezitím v Absurdistánu 130:

Všichni Poláci jsou si rovni, ale někteří jsou rovnější

1. 6. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Foto: Polský premiér Morawiecki porušuje předpisy sociálního distancování v pandemii

Kdyby Kazik, jehož píseň byla odstraněna z prvního místa v rockové hitparádě, protože kritizovala pohrdání Jarosława Kaczyńského pro předpisy sociálního distancování, chtěl napsat pár dalších veršů, měl by dost materiálu. Po jeho dosavadních verších "Tvoje bolest je lepší než moje" by mohlo následovat:

- Tvoje akce je lepší než moje:

Policie s nadšením pokutuje lidi, kteří nedodržují předpisy sociálního distancování v pandemii, avšak určité oslavy ve Vratislavi, kde se tamější prozatímní šéf policie setkal asi se stovkou lidí, údajně nebyly porušením zákona. 

Bolsonaro začal používat neonacistický symbol mléka

1. 6. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 10 minut



Izrael vehementně protestuje proti zneužívání holocaustu při politických hrách v Brazílii


Vláda populistického křesťansky fundamentalistického prezidenta Jaira Bolsonara je terčem útoků za to, že přirovnala normální policejní zásah, nařízený brazilským Nejvyšším soudem, v jehož rámci policie provedla razie v 29 domovech Bolsonarových stoupenců, obviňovaných z provozování továrny šířící na sociálních sítích falešné informace, k nacistické "křišťálové noci".

Izraelské velvyslanectví požádalo o naléhavé jednání s brazilským ministerstvem zahraničí. Požadují, aby Bolsonarova vláda přestala používat politickou rétoriku holocaustu.

Brazilská židovská konfederace zveřejnila protest, v němž se praví:

Chceš být fakt směšnej?

1. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta

Chceš být fakt směšnej? Vytetuj si na předloktí heslo srbských kolaborantů s nacisty a pak jdi navštívit veteránku bojů za osvobození, která by tě za to tehdy přinejmenším zliskala jak lodníka v pramici na Labi, sdílí Bohumil Kartous...

Policie v Brooklynu záměrně zajíždí automobily do demonstrantů

31. 5. 2020

čas čtení 3 minuty

Americká policie brutálně potlačuje protesty

Napjaté protesty vyvolané vraždou George Floyda a dalším zabíjením černochů americkou policií se rozšířily v sobotu večer po celých Spojených státech. Primátoři mnoha měst zavedli zákaz vycházení a někteří guvernéři povolali Národní gardu uprostřed scén násilí, zranění a nepokojů.

Americké úřady jsou rozhodnuty obnovit pořádek intenzivním používáním síly.

Sobota: Před Bílým domem ve Washingtonu dochází k potyčkám mezi demonstranty a agenty tajné policie

31. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta

Americká satirička Sarah Silvermannová: V tuhle chvíli bychom se asi měli jmenovat jen "Státy americké"...


Óda na roušku

1. 6. 2020 / Jan Sláma

čas čtení < 1 minuta




V rámci boje s tloušťkou

pracujeme s rouškou.

Ušila ji má panenka z polštáře

slzička ji při tom sklouzla ze tváře

Nebude to ale polštář poslední

díky roušce není ani pohřební

Průběžné zpravodajství:

Jak se koronavirus naučil útočit na lidi

30. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

Foto: Roboti, které ve Rwandě používají zdravotníci ke kontaktu s koronavirem nakaženými pacienty


- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  30. 5. bylo v ČR registrováno  9200   nakažených, v nemocnici bylo 134 osob a 319 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR v je 30.5. znovu 1 ZDE


(Mezinárodní odborníci varují, že tzv. "hodnota R" je nespolehlivé hausnumero, protože míru šíření nákazy v zemích nikdo přesně nezná.)
 

- Vědci tvrdí, že objevili další informace, jak se nový koronavirus rozšířil od netopýrů na lidi přes luskouny krátkoocasé. Vědci píší v časopise Covid-19 Science Advances, že koronavirus cirkuloval mezi netopýry, neměl ale bílkovinu, která by mu umožnila dostávat se do lidských buněk. Američtí vědci si myslí, že tuto bílkovinu koronavirus získal od viru existujícího v luskounech krátkoocasých. ZDE  

- Rwandští zdravotníci používají roboty, aby minimalizovali kontakt mezi pacienty nakaženými koronavirem a lékaři.

- Milánští soudci zavedli mimořádnou správu nad firmou Uber, která vykořisťovala imigrantské řidiče v rámci dodávek jídla během uzamčení země.

- Indie zaznamenala rekordní nárůst infekcí o 7964. Celkem je v Indii registrováno 173 763 nákaz a 4971 úmrtí. Premiér Narendra Modi apeluje na obyvatelstrvo, aby dodržovalo karanténu.

- Afghánistán zaznamenal přes noc 866 nových nákaz. Celkem je v Afghánistánu registrováno 14 525 nákaz a 249 úmrtí. Více než 60 procent testů za posledních 24 hodin bylo pozitivních.

- Počet mrtvých v Brazílii překonal počet mrtvých ve Španělsku, Brazílie je nyní pátou nejpostiženější zemí. Celkem je v Brazílii registrováno 27 878 úmrtí.

- Britští vědečtí poradci vlády varují před uvolňováním uzamčení země, s tím, že počet infekcí a úmrtí je v Británii stále ještě příliš vysoký. Počet každodenních úmrtí v Británii je stále více než 300.

- Celkový počet registrovaných nákaz na koronavirus na světě přesáhl 5,8 milionu. Nejméně 363 210 lidí zemřelo. V USA je asi 30 procent těchto případů, v Brazílii 7,2 procent, v Rusku 6,6 procent, v Británii 4,7 procent, ve Španělsku 4,1 procenta a v Itálii 4 procenta.

- Rusko zaznamenalo největší denní nárůst úmrtí, 232 za posledních 24 hodin. Celkem v Rusku je oficiálně registrováno 4374 úmrtí. Rusko má třetí nejvyšší počet nákaz po USA a Brazílii.

Podrobnosti v angličtině ZDE
Předchozí prúběžné zpravodajství ZDE

Zabíjení černých Američanů: Ochromená pandemií, nezaměstnaností a hněvem vůči policii, Amerika se propadla do krize

30. 5. 2020

čas čtení 4 minuty

 

Globální pandemie už usmrtila více než 100 000 Američanů a způsobila nezaměstnanost 40 milionů osob. Znovu vypukly na celé řadě míst v USA protesty - některé násilné - proti zabíjení černošských Američanů americkou policií.

Donald Trump mezitím vede válku proti Twitteru, útočí na své politické oponenty, kritizuje volební praxi, kterou sám používá, a navrhuje, aby demonstranti, kteří rabují, by měli být stříleni.

Trvalá politická nefunkčnost a rasová nerovnost USA vyšly znovu tento týden jasně najevo: počet mrtvých na koronavirus přesáhl 100 000 a Američanům bylo znovu připomenuto, že policie usmrcuje velké počty černošských občanů. Celkem vytvářejí události deprimující obraz národa v krizi: národa, zjizveného násilím proti jeho občanům, ochromeného smrtící chorobou, která se dál šíří nezvládnuta, a zděšeného drtivou ranou jeho ekonomice, píše list Washington Post.

"Nitky našeho občanského života by se mohly začít trhat, protože všichni žijí na sudu prachu," konstatoval historik a profesor na Rice University Douglas Brinkley.

Ve Spojených státech se přes noc konaly další velké protesty

30. 5. 2020

čas čtení 1 minuta


Guvernér Minnesoty Tim Walz hovořil v noci z pátku na sobotu o protestech:

"Toto není o Georgově smrti, je to o nespravedlnostech, které jsou reálné, je to o chaosu." Dodal, že jeho prioritou je ochraňovat životy, majetek a udržovat zákonnost. Dodal, že k stejným scénám dojde zítra, pokud se nic nezmění.

- Derek Chauvin, bývalý policista z Minneapolis, který byl zaznamenán na videu, jak tlačí kolenem na krk George Floyda, který posléze zemřel, byl obžalován z vraždy třetího stupně a ze zabití.

- Primátor Jacob Frey zavedl v Minneapolis zákaz vycházení na 20. hodinu, který demonstranti ignorovali.

- Pentagon vydal mimořádný příkaz, který vyvolává otázky o možné přitomnosti armády v Minneapolis v nadcházejících dnech.

- Protesty ve Washingtonu vedly ke krátkodobému uzamčení Bílého domu. Demonstranti venku byli v potyčkách s tajnými agenty na barikádách až do časných ranních hodin v sobotu.

- Demonstranti poškodili ústředí televize CNN v Atlantě a zapálili policejní automobil. Guvernér Brian Kemp tam vyhlásil mimořádný stav a aktivoval Národní gardu v Georgii.

- V Brooklynu se střetli demonstranti s policií. Jeden státní senátor a jeden člen státního parlamentu dostali pouta a policie na ně zaútočila pepřovým sprejem.

- V Louisville v Kentucky, kde demonstranti zapálili soudní síň, policie střílela na reportérku a jejího kameramana během živého vysílání.


- V Kalifornii demonstranti uzavřeli čtyři dálnice: dvě v Oaklandu, jednu v San José a jednu v Los Angeles.

- Devatenáctiletý chlapec byl zastřelen v Detroitu, v Michiganu, když někdo mnohokrát střílel do davu demonstrantů.

Dva roky kriminálu za dvě koblihy?

30. 5. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Odsouzený je člověk bez domova. Stát se bezdomovcem se může přihodit úplně každému z nás.

Životní karamboly si nevybírají. Jistě, krást se nemá: zkuste si sami sebe představit jako člověka bez domova, který má hlad až šilhá. Bez prostředků, nikdo vám nic nedá ani nepůjčí. Co byste dělali, ze dvou možných voleb: a) jít tiše do křoví umřít hladem, b) šlohnout někde jídlo?

Bezdomovectví není vina, bezdomovectví je trest sám o sobě.

Průběžné zpravodajství:

Trump přerušuje veškeré styky se Světovou zdravotnickou organizací

29. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  29. 5. bylo v ČR registrováno  9180  nakažených, v nemocnici bylo 140 osob a 319 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR v je 29.5. znovu 1 ZDE
(Mezinárodní odborníci varují, že tzv. "hodnota R" je nespolehlivé hausnumero, protože míru šíření nákazy v zemích nikdo přesně nezná.)


- Desetitisíce britských občanů zahltilY emailové stránky britských poslanců stížnostmi na Johnsonova vrcholného poradce Dominica Cummingse, který v březnu a v dubnu porušil předpisy karantény, Johnson ho však odmítl vyhodit. 117 poslanců obdrželo 31 738 jednotlivých emailů, často obsahující drastické osobní příběhy z období karantény. Pokud takovou míru stížností dostalo všech 650 britských poslanců, šlo by celkem o 180 000 stížností. ZDE 

- Donald Trump oznámil, že Spojené státy přerušují jakékoliv styky se Světovou zdravotnickou organizací.

- Farmaceutická společnost Sanofi suspendovala získávání pacientů nakažených COVIDEM-19 pro klinické testy hydrochlorochinu do doby, než se vyjasní, zda je lék bezpečný.

- Rusko zaznamenalo největší denní nárůst úmrtí, 232 úmrtí za posledních 24 hodin, celkový počet registrovaných mrtvých v Rusku je nyní 4374. Registrováno bylo také dalších 8572 nákaz, celkový počet nákaz v Rusku je 387 623. Rusko má třetí největší počet nákaz po USA a Brazílii.

Transparency International: O drzém střetu zájmů Andreje Babiše

29. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

Andrej Babiš bude v pondělí už podruhé projednávat kritizovaný návrh zákona, který v rozporu s evropskou směrnicí zásadně nahrává firmám vlastněným svěřenskými fondy. Tedy i premiérovu Agrofertu.

Na kontroverzní návrh zákona o evidenci skutečných majitelů upozornila už v lednu tohoto roku Transparency International.

Poprvé se vláda pokusila tuto novelu projednat v březnu v průběhu nouzového stavu. Na jednání se nakonec díky veřejnému tlaku ze strany médií, široké veřejnosti a TI nedostala.

Teď se dostává opět do hry, v původní podobě, a to i přes zásadní kritiku ze strany Legislativní rady vlády, médií a protikorupčních organizací.

Proto TI volá po kvalitním návrhu zákona, který napravuje kritizované body a nevytváří prostor pro zneužívání.

Obrovské protesty v USA proti vraždění černochů

29. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Propuštěný policista Derek Chauvin, který usmrtil kolenem George Floyda, byl nyní obžalován z vraždy třetího stupně a byl zatčen.

V pátek brzo ráno zatkla policie v Minnesotě černošského reportéra televize CNN při živém vysílání z místa nepokojů během jeho reportáže. Zatkla celý tříčlenný televizní štáb, neuvedla žádné důvody zatčení. Později byli novináři propuštěni, guvernér Minnesoty se jim omluvil. ZDE



* * *

Ve Spojených státech probíhají už třetí den rozsáhlé protesty proti policejní brutalitě vůči černochům. Vyvolala je smrt šestačtyřicetiletého černocha George Floyda, jehož bělošský policista srazil k zemi klekl mu na krk a ignoroval jeho varování, že nemůže dýchat. Floyd se do několika minut udusil. Policisté, kteří se účastnili tohoto brutálního incidentu, byli od policie propuštěni, avšak, pozoruhodně, nebylo proti nim zahájeno trestní stíhání.

V poslední době dochází v USA k četnému zabíjení černochů, například nedávno zastřelili dva běloši černošského mladíka, který prostě jen šel běhat.

Británie se dále přiblížila banánové republice: Johnson zabránil novinářům, aby se ptali vědeckých poradců na Cummingse

29. 5. 2020

čas čtení 2 minuty



Na čtvrteční tiskové konferenci zabránil Boris Johnson dvěma nejvyšším vědeckým poradcům britské vlády, aby novinářům odpověděli na otázky, zda Johnsonův poradce Dominic Cummings porušil karanténní předpisy, když se vydal v březnu s rodinou automobilem na vzdálenost více než 400 km do severoanglického Durhamu.

Konec, ať jdou všichni do prdele! Tohle je konec! řve Bolsonaro proti Nejvyššímu soudu a parlamentu

29. 5. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut


Už to není otázka "jestli", ale "kdy" se uskuteční v Brazílii puč, říká Bolsonarův syn...


Populistický křesťanský ultrakonzervativní brazilský prezident Jair Bolsonaro stále ještě vede donkichotský boj proti všem demokratickým institucím a připravuje vojenský puč. Jeho syn Eduardo, známý jako 03, poslanec dolní komory parlamentu, prohlásil na videu, že nejde o to, jestli dojde k pokusu zlkikvidovat parlament a Nejvyšší soud, ale jde o to, kdy k tomu dojde.

Stalo se to poté, co Federální policie na žádost Nejvyššího soudu provedla razie v domovech asi desítky bloggerů, podnikatelů a politiků, kteří jsou údajnými spolupracovníky protizákonné továrny lživého zpravodajství, známé jako Gabinete do Ódio (Úřad nenávisti), v jehož čele stojí Carlos Bolsonaro, syn známý jako 02.

Koronavirus: Třiatřicetihodinová cesta z Budapešti do Varšavy

29. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Normálně by člověk letěl hodinu, anebo by jel vlakem přes noc. Jenže polská letiště jsou uzavřena, a česká a slovenská hranice také. Takže to byl delší výlet, píše středoevropský reportér deníku Guardian Shaun Walker. Vyjel jsem z nádraží Budapest Keleti v pondělí v poledne...


Ve jménu konstrukce národa (a jeho vládnoucích elit) si tenhle vir a hranice ještě ponecháme

29. 5. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

 

Babišovo Česko se stále více soustřeďuje na posilování národnostních mýtů nejenom na úrovni politických prohlášení, ale i na úrovni běžné administrativy.

S postupným rozvolňováním některých opatření zamezujících šíření viru Covid-19 zjišťují rodiny mnoha Čechů žijících po Evropě podmínky, za jakých mohou navštívit své rodiče, sourozence, prarodiče a další příbuzné v ČR. Mezi ně patří těžko uvěřitelné paradoxy, kdy jsou rodiny tříděny na základě příslušnosti k českému státu.

Tedy, že Česko manželům, manželkám, kteří jsou jiné evropské národnosti (unijní, anebo neunijní) než jejich protějšky a děti, a nemají české občanství, vstup na své území nepovoluje.


Indii postihla padesátistupňová vedra

29. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

Indii postihla vlna veder, při nichž teploty místy dosahují padesáti stupňů Celsia a hlavní město zaznamenává nejteplejší květen za takřka dvě dekády, informuje Aishwarya Kumarová.

Rozhovor Britských listů 281. Koronavirus: Pomoc podnikatelskému sektoru je příliš pomalá

10. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta





O ekonomických dopadech koronavirové pandemie hovoří Bohumil Kartous s rektorkou Mendelovy univerzity v Brně Danuší Nerudovou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od neděle 10. května 2020.



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Hongkong je ztracen

29. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

Pokud Čínu nečekají vážné následky za útok na občanské svobody v Hongkongu, vojenský útok na Tchaj-wan je pouze otázkou času, varuje Alexander Görlach.

Vzkaz v zinkové rakvi

29. 5. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Ve Spojených státech se v posledních dnech stále častěji přetřásá otázka způsobilosti Donalda Trumpa k výkonu prezidentské funkce ZDE. Nejde už jen o to, že si oranžový Donald opět "polepšil" a běžně produkuje už více jak dvacet lží či nesmyslů denně ZDE, ale že kromě velkovýroby volovin a hraní golfu už nezvládá prakticky nic jiného. Může snad osoba neschopná soustředěně pracovat byť jen hodinu denně zastávat nejvyšší mocenskou funkci ve státě?, ptá se stále více lidí. Trumpovu "práci" už nyní neschvaluje takřka 54 % Američanů ZDE.

K bludům, nebezpečně šířeným v Česku, že vražednost COVIDU-19 se přehání

28. 5. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Foto: Statistické údaje o počtu mrtvých jsou ZDE

Česká republika měla velké štěstí, že zavedla karanténní opatření relativně velmi brzo, a zlikvidovala mezinárodní turistický provoz. Vede to k tvrzení některých neodpovědných zdravotnických činitelů v Česku, že se nebezpečí COVIDU-19 přehání, že stejně zemřeli jen staří a už nemocní lidé. Kromě toho, že je to obscénní ostrakizace starších občanů ve společnosti, kteří mají stejné právo na život a péči jako mladí, je to také nesmírně zavádějící.

Počet mrtvých na koronavirus v USA přesáhl 100 000, americké státy ruší karanténu

28. 5. 2020

čas čtení 2 minuty



Spojené státy zaznamenaly více úmrtí na koronavirus než jakákoliv jiná země na světě, oficiální počty mrtvých jsou však hrubě podhodnoceny


Současný počet oficiálně zaznamenaných mrtvých na koronavirus v USA je 100 047. Před nedávnem se vyjádřil Donald Trump, že 100 000 mrtvých by bylo "odporné", ale tvrdil, že akce jeho vlády zabránila daleko většímu počtu mrtvých.

14 procent Američanů zná někoho, kdo na koronavirus zemřel, píše Washington Post a pokračuje:

"Těchto 100 000 lidí nejsou bezejmenná čísla, ani to nejsou většinou slavní lidé. Drtivou většinou byli staří - v některých státech byly téměř dvě třetiny mrtvých starší 80 let. Jsou to disproporčně chudí, černoši, lidé z Latinské Ameriky. Mezi mladšími obětmi to bylo mnoho lidí, kteří dělali práci, která umožňovala ostatním zůstat doma, mimo dosah viru. Drtivou většinou zemřeli sami, zanechali za sebou rodiče a sourozence a milence a přátele s posledními vzpomínkami nikoliv obětí a šeptané lásky, ale miniaturních záběrů na počítačové obrazovce, plechových hlasů v telefonu a dlaní tisknutých na okno. Úmrtí těchto 100 000 lidí má podivně malý dopad v zemi s dlouhou historií poct vůči padlým a vzpomínání na ně.

Virus si nevyhledával jen mrtvé. V Marylandu, kde byly o minulém svátečním víkendu plné pláže lidí, byla celá polovina úmrtí na koronavirus lidé od 20 do 49 let. Avšak drtivá většina mrtvých byla starší 50 let. Nejvíce virus zasáhl pečovatelské domovy. Disproporčně vysoké počty úmrtí jsou také mezi zdravotníky."  ZDE 

Pozor na bludy ohledně brzkého otevírání škol

28. 5. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

 

Je nutno korigovat některé bludy pana Lukáše Krause ohledně brzkého otevírání škol.  Pan Kraus píše "Nejvíce jsem byl naštvaný kvůli uzavření škol. Podle mého soudu k tomu neexistoval prakticky žádný důvod."

Pan Kraus má plné právo na "svůj soud", odpovědné médium však musí informovat, že soud pana Krause je čistě subjektivní.

Četné studie prokázaly, že zatímco děti a mladí lidé drtivou většinou nemají vážný průběh koronavirového onemocnění (drtivá většina je jich asymptomatických, i když několik stovek dětí propadlo vážné, všeobecné nákaze organismu), děti jsou úplně stejnými šiřiteli nákazy jako kdokoliv jiný.

Rozhovor Britských listů 284. Pomůže vám v pandemii náboženská víra?

20. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta




Je Bůh zločinec, že dopouští zlo a umírání statisíců lidí na koronavirus,. když je všemocný, anebo je tomu jinak? O tom, jak zřejmě funguje víra za koronavirové pandemie a jak nás může vést k prozření, když se dostaneme mimo svou komfortní zónu, hovoří Jan Čulík s historikem a teologiem Richardem Vlasákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 20. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Průběžné zpravodajství:

V Kolumbii vynalezli nemocniční postel, kterou lze lehce proměnit v rakev

28. 5. 2020

čas čtení 4 minuty

Foto: Kolumbijský vynález: Nemocniční postel, kterou lze lehce proměnit v rakev

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  26. 5. bylo v ČR registrováno  9086  nakažených, v nemocnici bylo 154 osob a 317 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR v je 28.5. 1 ZDE
(Mezinárodní odborníci varují, že tzv. "hodnota R" je nespolehlivé hausnumero, protože míru šíření nákazy v zemích nikdo přesně nezná.)


 - V Británii dále sílí zuřivost veřejnosti a dokonce i konzervativních poslanců nad tím, že Boris Johnson odmítá propustit svého vrcholného poradce Cummingse, který porušil předpisy karantény. Televize BBC však lže, že "kritika už slábne". Více než 60 (!) konzervativních poslanců odmítá poslechnout výzvy Borise Johnsona, aby přestali upozorňovat na Cummingsův případ. Ve středu odpoledne vystoupil Johnson před parlamentním výborem čelných představitelů Dolní sněmovny, nebyl schopen odpovídat věcně na žádné konkrétní otázky týkající se vládních opatření proti koronavirové pandemii a na tvrdou kritiku jeho "nepochopitelné" obhajoby Dominica Cummingse několikrát opakoval, že "lid si přeje", aby se tím poslanci už nezabývali. Lid si naopak přeje, drtivou většinou, aby byl Cummings vyhozen. ZDE 

- Globální počet nákaz se blíží téměř 5,7 milionu, počet registrovaných úmrtí je 354 944. Obě čísla jsou výrazně podhodnocena.

- Světová zdravotnická organizace vyjádřila vážné znepokojení nad obrovským nárůstem nákaz v Jižní Americe.

- Kolumbijští designeři vyrobili postel z tvrdé lepenky, která se lehce dá proměnit v rakev. Vzhledem k obrovskému počtu nákaz a mrtvých v Jižní Americe se vynález hodí.

ÚZIS alias Rádio Jerevan

28. 5. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) alias Rádio Jerevan hlásí: 60 procent obětí nákazy covid-19 zemřelo primárně na jiná onemocnění.

Rádio Jerevan na dotaz posluchačů upřesňuje: ne, nejsou to přesná čísla, jsou to odhady rádia Jerevan. (Na čem jsou odhady postaveny, jak jsou přesné, rádio Jerevan již neodpovědělo).

Na další dotaz posluchačů, zda by tito lidé zemřeli, i kdyby neměli Covid, Rádio Jerevan odmítlo odpovědět.

Rozhovor Britských listů 283. Koronavirus: Strategie české vlády není podložena vědeckými fakty

14. 5. 2020

čas čtení 1 minuta




Česká vláda nemá žádný epidemiologický model o možném rozšíření nákazy koronavirem českou společností a svá rozhodnutí činí na základě intuice. Žádné analýzy nejsou předkládány vládním konsorciím. "Čím méně lidé vědí, tím méně se ptají a tím více klidu máme na to rozhodovat, jak chceme," říká ekonom Daniel Münich, kterého nedávno vykázal náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula z jednání laboratorního týmu na ministerstvu zdravotnictví za to, že požaduje zveřejnění dat o koronavirové nákaze v Česku. Přitom ČR má vědce, kteří by mohli k zmapování situace výrazně přispět, vláda ČR však nevytvořila žádný vědecký tým, jaký mají snad všechny ostatní evropské země, kde jsou koronavirová data volně k dispozici. Tento Rozhovor Britských listů Bohumila Kartouse s Danielem Münichem z CERGE se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Čeho se vyvarovat při druhé vlně?

28. 5. 2020 / Lukáš Kraus

čas čtení 5 minut

Nastal pomalu čas na rekapitulaci první vlny Covidu-19. Nejvíce jsem byl naštvaný kvůli uzavření škol. Nejen podle mého soudu, ale i podle norského institutu veřejného zdraví FHI a celé Skandinávie k tomu neexistoval prakticky žádný důvod. Už 12. března FHI ve své analýze pro norskou vládu uvedl, že se zavření škol v této fázi nedoporučuje, přesto je norská vláda zavřela. 27. března virologové z FHI vládě napsali, aby co nejrychleji školy otevřela. Ztráty dětského potenciálu jsou obrovské: čítají až 12 miliard norských korun měsíčně, integrační politika se zastavila, zvedla se míra stresu u dětí. Více než čtyřnásobek dětá nyní volá na tísňové linky. 21. dubna FHI v další zevrubné analýze napsal, že opětovné otevření škol není rizikem a že úloha dětí při šíření Covidu-19 je minimální, zatímco zdravotní riziko se blíží nule.

29892

Radostná budoucnost

28. 5. 2020 / David Marenčák

čas čtení 5 minut

Administrace, správcovství IT, bezpečnost práce, požární bezpečnost, podniková ekologie, zdravotní prevence. Ale třeba také politika.

Když lidé v (nejen) těchto oborech dělají svoji práci dobře, sotvakdo to ocení. Všechno funguje, profylaxe není na první pohled patrná a cokoli v ní umoříte, na fasádu se nedostane. Měsíční nárůst obratu to nepodpoří, ani jiné výkonnostní ukazatele. Jen to spotřebovává nejrůznější zdroje. A vždy se najde chytrák, který na tom bude chtít ušetřit, protože to nepřináší viditelné výsledky. Jen ty na první pohled neviditelné.

 

Zdravotnický systém v Jemenu se kvůli pandemii zhroutil

28. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

Organizace spojených národů tvrdí, že exploze nových případů nemoci Covid-19 v Jemenu posunula již tak přetížený systém zdravotní péče za hranici zlomu.

„Situace je velice znepokojující. Mluví se o tom, že zdravotnický systém v Jemenu se ve skutečnosti zhroutil. Hovoří se také o tom, že zdravotníci musejí posílat zoufalé lidi pryč, protože nemají dostatek kyslíku, zatímco personál trápí nedostatek osobních ochranných prostředků,“ říká Jens Laerke z Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCHA).

Rozhovor Britských listů 285. Česká novinařina je v troskách

22. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Mainstreamová česká média v těchto dnech řeší především údajnou aféru ruských špionů, kteří měli plánovat ricinem usmrtit některé české politiky. Zaprvé, je to skutečně zpráva, nebo mámení, a zadruhé, je toto opravdu to nejdůležitější, čím by se měla v současnosti zabývat média v ČR? Ta, jak se zdá, vůbec nepochopila, že se svět změnil a že v dosud obdivovaných Spojených státech vládne stejný maniak s diktátorskými tendencemi jako v Rusku či v Číně. Na toto a další témata hovoří Jan Čulík s Danielem Veselým, Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. května 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Kanadské organizace chtějí bojovat za spravedlivější svět

28. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

Téměř dvě stě kanadských organizací představilo základní požadavky na „spravedlivé zotavení“ společnosti v post-pandemické éře. Uvádějí, že kdyby svět pokračoval v setrvalém kurzu, bylo by zabráněno dalekosáhlé transformaci, jejímž cílem je důraz na „zdraví a blahobyt VŠECH bytostí a zachování ekosystémů“.

Spravedlivé zotavení, které by vládám a občanské společnosti umožnilo vybudovat lepší svět, obsahuje šest základních principů.

Izraelský premiér obviňuje soud ze spiknutí a slibuje, že ukradne třetinu Západního břehu

28. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

Izraelský zpravodajský kanál i24 News uvedl, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu svým spolupracovníkům z Likudu oznámil, že k plánované anexi jedné třetiny okupovaného Západního břehu, k níž by mělo dojít v červenci, přistoupí se „sjednocenou silou“ a „moudrostí“.

V neděli izraelský soud zahájil proces se staronovým premiérem, který je obviněn z korupce, úplatkářství a podvodu. Premiér před zahájením řízení obvinil žalobce, policii a soud z toho, že proti němu vedou spiknutí, aby ho mohli odvolat z funkce, a zmařit tak to, co nazval vůlí lidu. Netanjahuova strana Likud ve volbách získala asi čtvrtinu křesel v parlamentu a ani se svými politickými spojenci nedokázala vytvořit většinovou vládu, píše Juan Cole.

Rozhovor Britských listů 282. Proč nemá Česko pro postkoronavirovou éru žádnou strategii?

12. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík a Bohumil Kartous srovnávají v tomto Rozhovoru Britských listů postoj je koronavirové pandemii v ČR a v Británii. V Británii zemřely na koronavirus desetitisíce občanů. Země je ohromena a vede to k vážným úvahám o tom, že celý systém správy státu je špatný, neoliberalismus selhal a v budoucnosti se politikové i občané budou muset chovat jinak. K podobnému šoku v ČR nedošlo, takže se takto většinou neuvažuje a Andrej Babiš má svou volební podporu zajištěnu, takže pro postižené občany nemusí dělat nic. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 13. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

 15220

Twitter konečně začal jednat proti Trumpovi. Trump zuří

27. 5. 2020

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Donald Trump pohrozil, že bude sociální sítě "silně regulovat", "anebo je uzavře", poté, co Twitter umístil varování pod dva Trumpovy lživé tweety. ZDE    Jeho exekutivní příkaz by mohl sociální sítě učinit odpovědnými za materiály, které na nich zveřejní uživatelé. Mohl by také požádat regulační orgán FCC, aby zkoumal, zda nějaká platforma sociálních sítí používá podvodných metod pro moderování materiálu. Bílý dům také chce vytvořit nástroj, jímž by občané mohli udávat případy cenzury na sociálních sítích americkému ministerstvu spravedlnosti. ZDE   


***

Twitter poprvé v úterý přidal informace k dvěma Trumpovým tweetům, v nichž Trump lživě tvrdil, že hlasování poštou by znamenalo "zfalšování" listopadových amerických prezidentských voleb.

Link, modrým písmem pod Trumpovým textem, označené vykřičníkem, naléhá na uživatele, aby si o této skutečnosti "zjistili fakta". Linky vedou na článek na serveru CNN, který informuje, že Trumpova tvrzení jsou lživá, a k seznamu věcných bodů, které shromáždil Twitter k nápravě Trumpových lží.
Jde o podstatnou změnu v postoji vedení Twitteru vůči Trumpovi. V úterý totiž došlo k zuřivé reakci veřejnosti na tweety, které Trump zveřejnil ohledně případu Lori Klausutisové, mladé ženy, která r. 2001 zemřela na komplikace nediagnostikované srdeční nemoci, zatímco pracovala pro Joea Scarborougha, floridského kongresmana. Scarborough je nyní moderátor televize MSNBC a Trump zveřejňuje falešné konspirační teorie o smrti Klausitisové a tvrdí, že za to může Joe Scarborough.

Británie: Skandál arogantního Johnsonova poradce vedl k drastickému poklesu Johnsonovy popularity

27. 5. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Foto: Pokles popularity Borise Johnsona. Středeční Financial Times. 

Výše uvedený graf ukazuje, že popularita britského premiéra Borise Johnsona od pátku minulého týdne poklesla o 20 procent a dosáhla bodu -1 procento (je to součet procent občanů, kteří Johnsona podporují, proti občanům, kteří ho odmítají).

Dochází k tomu proto, že Johnson odmítá odvolat svého vrchního poradce Dominica Cummingse, o němž vyšlo najevo, že koncem března, kdy platila nejpřísnější karanténa na vrcholu koronavirové pandemie, Cummings několikrát porušil vládní předpisy a odjel se svou manželkou, trpící příznaky nákazy koronavirem, z Londýna na vzdálenost více než 400 km na farmu svých rodičů v severoanglickém Durhamu. Jeho svědectví, přednesené na pondělní tiskové konferenci v růžové zahradě úřadu premiéra v 10 Downing Street vedlo k tomu, že se nedůvěra britské veřejnosti vůči Cummingsovi a Johnsonově vládě, jejíž členové Cummingse neustále nekriticky hájí, ještě prohloubila.

Televize BBC v úterý večer:

Dobrý večer. Dominic Cummings porušil předpisy. Země to vidí a je šokována, že vláda to nevidí. Čím déle nám budou ministři a premiér tvrdit, že Cummings předpisy neporušil, tím hněvivější bude reakce na tento skandál. Cummings byl člověk, nezapomínejte, který vždycky chápal náladu veřejnosti. Nálepkoval ty, kteří s ním v tom nesouhlasili, jako "elitáře". Měl by rozumět náladě veřejnosti teď. Zuřivost,i pohrdání a úzkosti. Cummings proměnil ty, kdo se usilovně snažili dodržovat předpisy, v hlupáky. A umožnil mnoha dalším lidem, aby tyto předpisy nyní ignorovali.

Pan premiér tohle všechno ví, ale navzdory rezignaci jednoho jeho ministra, navzdory rostoucímu znepokojení jeho řadových poslanců, navzdory dramatickému včasnému varování z průzkumů veřejného mínění a navzdory hlubokému celonárodnímu znepokojení, Boris Johnson se rozhodl to ignorovat. Dnes se budeme zabývat tím, co tahle slepá loajalita vypovídá o tom, jak funguje úřad premiéra. Neočekáváme, že se k nám připojí nějaký  ministr, avšak to nám nezabrání, abychom kladli tyto otázky.



Jak píše novinářka Pippa Crerar z deníku Daily Mirror, středeční vydání britských deníků naznačují, že krize pokračuje. Znepokojení nad tím, že Cummings nebyl propuštěn, vyjadřují především řadoví konzervativní poslanci, kteří jsou zahlceni stovkami protestních emailů od svých voličů:

Experti radí Rusům: Letní dovolenou raději neplánujte

27. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

Od 1. června v Rusku začnou postupně otevírat sanatoria a za měsíc nato podle Státní dumy mohou začít přijímat turisty všechna ruská rekreační zařízení. Je tu však otázka: Je už dnes možné začít plánovat letní dovolenou? Podle všeho zatím je o tom nejlepší pouze snít. A předem platit přepravcům, agenturám a hotelům znamená brát na sebe velké riziko.

30599

Pandemická propaganda a globální krize demokracie

27. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

Zatímco zaznamenáváme více jak 4,5 milionu potvrzených nakažení a přes 300 000 mrtvých, koronavirus za sebou zanechává zdevastované zdravotnické systémy, ekonomiky a společnosti. Jde o globální krizi, která představuje pro demokracie obzvlášť unikátní výzvu, napsal Haroro J. Ingram.

Zapomenuté oběti koronaviru

27. 5. 2020

čas čtení 4 minuty

Tisíce dětí po celém světě mohou každý den zemřít v důsledku dopadu pandemie na zdravotnické systémy, upozorňuje Jonathan Gornall.

Rozhovor Britských listů 286. Cítím se být honorárním Skotem

27. 5. 2020

čas čtení 1 minuta



Proč byl generál Čepička, Gottwaldův zeť a ministr obrany za stalinismu, tak dlouho na záchodě?  Jan Čulík znovu hovoří s dr. Paulem Millarem, sedmaosmdesátiletým honorárním konzulem České republiky v Edinburku o jeho zkušenostech z vojenské služby v Československu v padesátých letech, o životě ostrakizovaného občana se špatným kádrovým původem v Československu a o uspokojující dlouholeté vědecké kariéře jeho i jeho manželky ve skotském Edinburku. Je to poučení, jak hloupý byl československý komunistický režim, který bránil realizaci svých nadaných občanů, po nichž západní země v rámci odlivu mozků z Československa okamžitě chňaply. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 27. května 2020.

Předchozí rozhovor s dr. Millarem "Narodili jsme se v blbé době" ZDE

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

S drzostí opice

27. 5. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Česká vláda žaluje Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací Agrofertu, který "nevlastní" premiér Andrej Babiš ZDE. Přitom Polsko, Maďarsko a Česko již v dubnu v tichosti prohrály soudní spor s EK o migrační kvóty ZDE - a ani v novém případě nelze v poslední instanci očekávat podstatně odlišnější výsledek. Předpokladem Babišovy vlády je nicméně v zahraničních vztazích stejně jako doma, že vždy výhradně čerpá výhody, vyhýbá se povinnostem a nenamáhá se dodržovat platná pravidla.

Průběžné zpravodajství:

Světová zdravotnická organizace varuje před druhou vlnou nákazy v zemích, kde nyní nákaza klesá

26. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  26. 5. bylo v ČR registrováno  9004  nakažených, v nemocnici bylo 154 osob a 317 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR v je 26.5. 1 ZDE


- Globální počet nákaz je nyní 5 508 904 a počet registrovaných úmrtí je 346 326. Obojí čísla jsou výrazně podceněná. Světová zdravotnická organizace varuje před druhou vlnou epidemie v zemích, kde nyní počty nákaz klesají.

- V Indii se šíří koronavirová nákaza z měst na venkov, jak se migrantští dělníci vracejí do vesnic.

- V USA se rozšířila nákaza do provozů masného průmyslu. Více než 11 000 pracovníků ve třech provozech bylo nakaženo a více než 60 lidí zemřelo. V USA dosud celkem zemřelo nejméně 97 212 osob.

- V Británii rezignoval člen Johnsonova vládního týmu, ministr pro Skotsko Douglas Ross, na protest proti tomu, že Johnsonův poradce Dominic Cummings odmítá odstoupit za to, že porušil karanténní předpisy a že ho Johnson podporuje.

Otevřený dopis ministru Petříčkovi k plánované izraelské anexi části Západního břehu

26. 5. 2020

čas čtení 6 minut

Vážený pane ministře,

při poslední videokonferenci s ministry zahraničí EU k Blízkému východu konané 15. května 2020 jste ve vztahu k hrozbě izraelské anexe části okupovaného Západního břehu Jordánu uvedl, že „Česká republika, stejně jako celá Evropská unie, podporuje dvoustátní řešení v souladu s mezinárodněprávními kritérii. Konečná dohoda a parametry mírového uspořádání musejí být výsledkem přímých rozhovorů mezi Izraelem a Palestinou.“  Navázal jste tak na svá předchozí vyjádření, kdy jste odsoudil „jednostranné kroky, ať z jedné, či druhé strany, které oddalují řešení konfliktu“, a zdůraznil nutnost dohody obou zúčastněných stran, tedy jak izraelské, tak palestinské.

Vzpomínka na poválečný masakr v Tušti

26. 5. 2020 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 3 minuty

 
24.5. se konal u památníku v jihočeské Tušti pietní akt u příležitosti výročí zavraždění 14 místních občanů. Účastnili se ho pamětníci, pozůstalí, představitelé regionální správy, ale také tvůrci nového filmu Krajina ve stínu, který se právě tušťskými událostmi inspiruje a měl by mít premiéru 10.září 2020. 

Živelné vyhánění německých obyvatel v oblasti prováděla partyzánská skupina vedená plukovníkem Vladimírem Hobzou. Podle svědectví pamětníků, ale i dobových dokumentů docházelo na Němci osídleném území jižních Čech i k řadě násilností a excesů ze strany partyzánů.

Sága britské podvodnické vládní elity pokračuje: Cummings odmítl rezignovat i se omluvit

26. 5. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 17 minut

Aktualizace: Douglas Ross, ministr Johnsonovy vlády pro Skotsko, v úterý dopoledne rezignoval na protest proti tomu, že Johnson dále hájí Cummingse:

Cummings na tiskové konferenci v pondělí v podvečer tvrdil, že on prorocky varoval před koronavirem a před možností pandemie už v roce 2019. Pak pozměnil svůj blog a včlenil tam toto varování s datem z roku 2019. Lže jako když tiskne:





Tlak na Dominica Cummingse, aby rezignoval, pokračuje i v úterý. Titulní stránky úterního britského tisku věnovaného skandálu Cummings jsou ZDE

Profesor Stephen Reicher, jeden z vědeckých poradců britské vlády pro koronavirovou krizi, konstatoval v úterý ráno v televizi Sky News, že Johnsonova podpora pro Cummingse ochromuje vládní komunikaci s veřejností ohledně pandemie. 

Cummingsův a Johnsonův spojenec ve vládě, opravdu pochybný politik a lhář Michael Gove, Cummingse v médiích hájí. 

Informace britské vlády pro veřejnost: Kontrola viru znamená: Vás budeme utlačovat a my si do prdele budeme dělat, co se nám zachce:

Někteří britští anglikánští biskupové, kteří ve věci skandálu Cummings kritizovali vládu, obdrželi výhrůžky smrtí.

* * *

Vzhledem k tomu, že zuřivost britských médií i veřejnosti vůči Johnsonovu hlavnímu poradci Dominicu Cummingsovi za to, že v březnu a dubnu porušil karanténní předpisy vlastní vlády,  pokračovala od pátku i v pondělí s neztenčenou silou, v pondělí v 17 hodin britského času uspořádal Cummings v růžové zahradě v Downing Street ve své věci tiskovou konferenci.

Už to bylo zcela bezprecedentní: v růžové zahradě Downing Street mají na tiskových konferencích vystupovat politici, nikoliv jejich poradci. Cummings se stal v posledních dnech v Británii sám zprávou. Proč mu umožnil Boris Johnson, aby vystoupil před novináři jako politik, není známo.
 

Ještě není poslední zvonění!

26. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

  Chci se znovu vrátit k tématice, kterou jsem v Britských listech nakousl o posledním víkendu (21. května). Aby rovněž aspoň trochu bylo vidět, že ani sám „kantor“ nezpívá vždy snadno. (Je to od latinského „cantare“, tj. „zpívat“.) Pochopitelně je nejvyšší čas k zadání témat (či „otázek“), že? Vždycky se potom ovšem ze strany studentstva dá vyklikat málem „cokoliv“, aby to pořád jakoby bylo „k věci“. Internet poslouží něčím skoro vždycky, aniž se musí mozkovna namáhat; i když je to někdy blíže inzerci než informaci. A běžně se tak činívá ze strany studentstva z 80 % teprve tak jeden či dva dny před termínem k odevzdání těch příspěvků (jde-li o nejednoho vysokoškolské posluchače).

Rozhovor Britských listů 279. Jak se česká ekonomika proměňuje v predátorský kapitalismus

5. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Na rozdíl od západoevropských zemí má Česká republika jen malou vrstvičku bohatých podnikatelů. Způsobuje to oligarchizaci českého hospodářství v důsledku predátorské praxe, která připomíná daleko víc země na východ od ČR než země na západ od ČR. V důsledku koronavirové krize zřejmě dojde k výraznému urychlení tototo procesu, argumentuje Albín Sybera v rozhovoru s Janem Čulíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 6. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Česká solidarita je klíčem k pomoci obětem cyklónu Amphan v bangladéšské vesnici

26. 5. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty



Hanzelka a Zikmund zpopularizovali tradici, která inspirovala mnoho českých cestovatelů k dobrodružným jízdám exotickými zeměmi. Nejznámější moderní verzi jejich slavného cestování ze čtyřicátých a padesátých let uskutečnil bývalý šéfredaktor časopisu Věda a technika mládeži Dan Přibáň se svým projektem Transtrabant.

Jiným takovým cestovatelem do dalekých zemí na čtyřech kolech je Karel Sýkora, který projížděl regionem Khulna v Bangladéši se svým velorexem Oskar (jeho kopií, kterou si Sýkora postavil sám, ze starých i nových součástek), když tamější oblast zasáhl cyklón Amphan.

Pokud budou USA pokračovat v demontáži globálního bezpečnostního režimu, měly by být podrobeny sankcím

Svět se ocitá na prahu neregulovaného jaderného klimatu

26. 5. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Vždy mne fascinovalo, jak česká diplomacie cupuje nekalé aktivity nepřátelských velmocí, aniž by s toutéž vervou kritizovala kontroverzní činnost jejích nominálních spojenců. Říká se tomu reálpolitika, která je ve skutečnosti jen maně skrývaným pokrytectvím poskytujícím ideologickou munici nepříliš kritickým jedincům naivně hledajícím spásu u autoritářských zemí a velmocí, jež leží mimo západní civilizační okruh. Jde o jeden ze dvou extrémů. A propos: nejsme snad pevně zakotveni v západních politických a vojenských strukturách, které, ač tu nemusí být navždy, nám zaručují bezpečnost před uměle nafukovanou hrozbou „barbarských států“ Východu? Chceme-li však žít v bezpečném světě, měli bychom se snažit poukazovat na neblahé jevy, u nichž je alespoň teoretická šance dosáhnout pozitivních výsledků.

Pan stát potřebuje, abyste rodily ve 24 letech

26. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta

Prosímvás, ženy, tady pan stát potřebuje, abyste rodily ve 24 letech, píše Stanislav Biler.

Dostanete za to celoživotní nižší příjem, menší důchod a vyšší riziko pádu do chudoby.

Pokud byste chtěly dát děti do jeslí, abyste mohly do práce, tak to jako ne, to stát nechce, na to zapomeňte. Zkrácené úvazky taky nikdo moc rád nevidí.

Když budete mít kliku, možná dostanete děcko do školky. Někde.

Dítě můžete vychovávat třeba v lepenkové krabici pod mostem, protože bydlení není a pokud je, stojí hrozný peníze.

Stát s tím nic dělat nebude, protože bydlení si má koupit každý sám. Za ceny, které ženou k nebesům spekulanti s bydlením.

Nicméně buďte zodpovědné a začněte rodit hned po maturitě. Kdyby cokoli, pomozte si samy.

Díky, váš stát.

Trávník typu angličák

25. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta


Průběžné zpravodajství:

Počet mrtvých v USA se blíží 100 000, Trump šíří na Twitteru urážky a nepodložená obvinění a hraje golf

25. 5. 2020

čas čtení 3 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  25. 5. bylo v ČR registrováno   8957  nakažených, v nemocnici bylo 148 osob a 315 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR v posledních dnech mírně stoupla na 1,2, což je problém, protože to znamená nový rozjezd pandemie, když každý nakažený nakazí více než jednoho člověka. ZDE

- Počet globálních případů nákazy stoupl nad 5,4 miliony. Celkem je jich registrováno 5 407 701, počet registrovaných úmrtí je 345 060. Oba údaje jsou výrazně podceněny.

- Zatímco se v USA počet mrtvých přibližuje 100 000, během víkendu, který měl být v USA jako tradičně věnován padlým z válek, šířil Trump na Twitteru urážky vůči různým politikům, rozšiřoval nepodložená obvinění, která byla už důrazně vyvrácena a v sobotu i v neděli hrál golf. Někteří lidé u jeho golfového hřiště protestovali s transparentem: "Přestaň nás zabíjet!" ZDE  

- Spojené státy zakázaly cizincům vstup do země, pokud byli během posledních čtrnácti dnů v Brazílii. Brazílie je nyní druhou nejnakaženější zemí na koronavirus. Za posledních 24 hodin zaznamenala Brazílie dalších 15 813 infekcí a 653 nových úmrtí. Počet mrtvých v Brazílii dosáhl 22 666, počet nákaz 363 211, ale, jak píše Fabiano Golgo, je zřejmě až osminásobně podceněný.

- Maďarsko otevřelo svou jižní hranici do Srbska, poté, co Srbsko v pátek učinilo totéž. Maďarsko zaznamenalo 3756 případů nákazy a 491 úmrtí.

O ničení půdy v České republice

25. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta

Dnes jsme odebírali vzorky půdy pro rozbory, píše Dalibor Kvita.  Oba vzorky od sebe dělilo cca 120 metrů, půda patří ke stejnému půdnímu typu a pole spolu sousedí.

Rozdílný je jen přístup hospodáře.

Jedno z polí se podle možností potká s hnojem a druhé se pravidelně hnojí digestátem z bioplynky.

Jedno je v bioprodukci a druhé je poctivě stříkané.

Tak schválně.

Poznáte které je které? Jo, samotného mě překvapilo, že na jednom z polí nešlo zabodnout hrot sondovací tyče do potřebné hloubky ani pomocí stokilového závaží. Jak je asi takováto půda schopná zadržet déšť?

Vivat agrobaroni. Vivat soudruhu Tomane. Vivat soudruhu Andreji. Vivat soudruzi z agrární komory. Jen více mrtvé půdy. Přehrady nás přece spasí.

My co nějakou půdu vlastníme, přemýšlejme, komu ji pronajímáme nebo jak na ní hospodaříme. Je to v našich rukou.

Biskupové anglikánské církve útočí na Johnsona, že hájí Cummingse

25. 5. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Vedoucí představitelé anglikánské církve nezvykle ostře zaútočili na Borise Johnsona za jeho obhajobu Dominica Cummingse, který v březnu a v dubnu letošního roku porušil přísné karanténní předpisy britské vlády a cestoval k rodičům na vzdálenost více než 400 km.

Více než desítka biskupů anglikánské církve zpochybnila integritu Borise Johnsona po jeho nedělním televizním vystoupení, při němž odmítl uznat, že Cummings porušil předpisy karantény, když cestoval se svou nakaženou manželkou a dítětem do severoanglického Durhamu.

Biskupové konstatovali, že Johnsonova obrana Cummingse je "absurdní", že Johnson "vůbec nemá žádný respekt pro lidi", "chybí mu integrita" a riskuje ochromení důvěry veřejnosti vůči vládě. Pete Broadbent, biskup z Willesdenu, napsal na Twitteru: "Johnson se teď plně proměnil v Trumpa."

Britové neuvěřitelně zuří, že Boris Johnson odmítl vyhodit svého prolhaného, arogantního Rasputina

25. 5. 2020

čas čtení 5 minut

V neděli v sedmnáct hodin britského času vystoupil Boris Johnson v televizi (překvapivě, protože většinu času se Johnson skrývá a v nynější krizi na veřejnost vůbec nevystupuje), a pokusil se uhasit mediální požár, který se rozhořel kolem jeho vrcholného poradce, "profesionálního psychopata" (jak ho kdysi nazval někdejší britský premiér David Cameron) Dominica Cummingse.

Uprostřed nejtvrdšího uzamčení země, kdy vážně hrozilo šíření nákazy, a vláda apelovala na občany, aby zůstali doma a nikam nejezdili, a že rodiny, v nichž je někdo nakažený a projevuje příznaky, nesmějí vůbec vycházet, posadil Dominic Cummings svou koronavirem nakaženou manželku a čtyřletého syna do automobilu a odjel s nimi na vzdálenost více než 400 kilometrů do severoanglického  Durhamu na farmu svých rodičů. Oblast kolem Durhamu měla tehdy malé množství nákazy, zatímco Londýn  velké. Není známo, zda se Cummings cestou někde zastavil. Ohrozil své rodiče a všechny lidi, s nimiž se setkal. Na Boží hod velikonoční se vydal přes výslovný zákaz vlády s rodinou na výlet 50 km od Durhamu na místní hrad. Pak odjel do Londýna a koncem měsíce byl znovu viděn v Durhamu! Drzost Johnsonova poradce národ ohromila.

Jenže Boris Johnson vystoupil v neděli v podvečer v televizi a oznámil, že všechno je v pořádku. Cummingse z funkce neodvolá, nic nespáchal. "Zachoval se tak, jak by se zachoval každý otec."

Johnsonovo vystoupení Brity neuvěřitelně rozzuřilo. Je to vidět nejen z titulních stran pondělních britských deníků, ale například i z toho, že v ulici, kde Cummings bydlí, na něho zuřivě křičí kolemjdoucí - normálně velmi uměření a civilizovaní Angličané. (Jen si to pusťte, rozumět tomu nemusíte, výmluvný je už jen tón hlasů. Lidé Cummingsovi nadávají do pokrytců):


Zdá se, že Johnsona opustil už i (ultra)pravicový tisk. Toto je (normálně fašizující) Daily Mail:

Měsíc poté: Právní stát jako hodnota v kontextu pandemie

25. 5. 2020 / Radek Mikula

čas čtení 12 minut



Kritické ohlasy čtenářů vyvolal koncem dubna článek Štěpánky Saadouniové, který tvrdě kritizoval rozhodnutí Městského soudu v Praze, jímž byla zrušena čtyři opatření, která omezovala volný pohyb osob a maloobchodní prodej, a která byla nejprve vydána podle zákona o nouzovém stavu, ale pak nezákonně přeměněna na mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Jeden z kritiků dokonce přirovnal myšlenkové procesy autorky k zaslepené nenávisti nižších vrstev francouzské společnosti v době těsně před revolucí z roku 1789 a zpochybnil legitimitu publikace jejího článku v Britských listech. Ten má tři základní aspekty - epidemiologický, právní a sociálně-ekonomický.

Bolsonaro jako Kmotr

25. 5. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut



"Chci vyzbrojit obyvatelstvo, aby mohli zastřelit guvernéry, kteří chtějí uzamčení země"


Představte si schůzku mafiánů. Přidejte si k tomu všechna sprostá slova, jaká znáte. Na příkaz Nejvyššího soudu byl zveřejněn videozáznam schůze vlády Jaira Bolsonara ze 22. dubna. Je to součástí vyšetřování, zda se tento radikální extremistický bývalý armádní kapitán pokusil protizákonně získat z federální policie důvěrné informace o probíhajícím vyšetřování jeho samotného, jeho synů a jeho přátel.

Tato žádost byla soudu předložena poté, co ministr spravedlnosti Sérgio Moro, který jako soudce stál v čele operace nazvané Lava Jato (Mytí aut), v jejímž rámci byly poslány do vězení stovky politiků a podnikatelů, včetně bývalé levicové ikony Luly, odešel  z vlády a obvinil Bolsonara, že se ho snažil donutit, aby vyměnil šéfa Federální policie v Rio de Janeiro, aby mohl veškeré toto vyšetřování udusit.

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
25560