17737

Megatunel: Nenechme si rozkrást Cínovec II

13. 9. 2021 / Oldřich Maděra

čas čtení 13 minut

Bilanční zásoba lithia v tom kopci Cínovci je zřejmě celkem: 1 138 331 000 kg v hodnotě 92 887 809 600 USD, tj.  1 992 miliard korun.

Cesia tam je 12 807 505 kg v hodnotě 791 503 809 000 USD, tj. 16 997 miliard korun.

Rubidia tam je: 339 414 386 kg v hodnotě 6 190 922 982 000 USD, t.j. 132 795 miliard korun.

Neustále je ve všech diskusích uváděno, že to rubidium na nic není, že se to neprodá a tak podobně. Tak si prosím vážení přečtěte tohle, tohle, tohle a ještě tohle. Jak to tak vypadá, tak jsme na prahu nové solární revoluce.

K tomu:

Spěchá: Nenechme si ukrást Cínovec


Dostal jsem před nedávnem odpověď z MPO na můj dopis ohledně ložiska lithia, rubidia, cesia a dalších kovů na Cínovci. Přikládám. Napsal jsem MPO odpověď, kterou jsem jim dnes zaslal datovou schránkou. Žádám o zveřejnění, píše ing. Oldřich Maděra.

Chtěl bych apelovat na všechny čtenáře BL, aby link na tento článek přeposlali svým známým a kolegům. Byl bych rád, kdyby se podařilo otevřít veřejnou všenárodní diskusi, jak s tímto obrovským přírodním bohatstvím rozumně naložit. Myslím si, že je to jedna z posledních šancí, jak zasypat tu hlubokou propast, která zde zbude po stávající vládě a po Covidu.

Obávám se, že to je zase jedna z malých domů, kdy se obohatí na úkor nás všech jen pár rodin. Nyní je čas tomu zabránit. Zeptejte se na to lídrů politických stran a jednotlivých kandidátů. Zabraňte prosím tomu, aby se to zase rozkradlo. Volte jen ty, kteří jasně vysvětlí svou pozici k tomuto problému. Je ovšem nutné rychle jednat. Musím společně vyvinout tlak. Dotlačte prosím politiky ze všech stran, aby se jasně vyjdářili k následujícímu:

 17737

ČEZ distribuce porušuje více než deset let energetický zákon

13. 9. 2021 / Oldřich Maděra

čas čtení 23 minut

Česká republika stále provozuje příliš mnoho klasických zdrojů elektrické energie založených na fosilních palivech. Stále se snaží o vybudování nových jaderných elektráren, i když tato cesta není prioritou Evropské unie, jejímž je ČR členem. Česká republika má velmi nízký podíl obnovitelných zdrojů. To vše ji diskvalifikuje z hospodářské soutěže oproti ostatním zemím, které budou využívat energie z levných obnovitelných zdrojů.

Velkou výhodou v jiných zemích je decentralizace těchto menších obnovitelných zdrojů, vybalancování výroby a spotřeby elektrické energie a daleko nižší nároky na přenosovou a distribuční soustavu. To, že my to neděláme, tvrdě zaplatíme z našich peněženek.

Česká republika na tyto nové postupy prakticky vůbec nereagovala. ČR se stále snaží stavět nové centralizované velké zdroje, nejlépe jaderné, což je nemoderní, drahé a neefektivní. Češi jsou zvyklí ze socialismu pálit peníze na hromadách a půjčovat si další a další. Svět jde naprosto odlišnou cestou, jde cestou úspor a cestou obnovitelných zdrojů. My Češi to nevnímáme a jen to kritizujeme.

Československo patřilo za tzv. První republiky mezi deset průmyslově nejrozvinutějších zemí světa. Jeho hospodářská a průmyslová síla byla založena na strojírenství, zemědělství a lehkém průmyslu. Toto období trvalo jen velmi krátce, zhruba deset let. Dobře je to popsáno např. zde. Za války byly české průmyslové podniky přinuceny pracovat pro německou válečnou mašinerii a rozvinout zejména výrobu zbraní a munice.

 17432

20. výročí teroristických útoků z 11. září aneb Kterak jsme se z ničeho nepoučili

13. 9. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Četné reakce našich mluvících hlav na 20. výročí teroristických útoků v USA byly dílem stereotypní a dílem hloupé, protože jen málokdo si chce sáhnout hluboko do svědomí nebo nedej bože změnit svůj úzkoprsý pohled na svět. Světlou výjimkou budiž rozhovor s profesorem historie a práva z Yaleovy univerzity Samuelem Moynem v podcastu Vinohradská 12 na Českém rozhlase. 

Rozhovor Britských listů 423. Jak prezentuje svým občanům Rusko Západ a Česko?

10. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta



Kauza Vrbětice prokázala zajímavou věc: existuje velké sepětí mezi tím, co produkuje česká dezinformační scéna, a tím, co přichází jako státní propaganda z Kremlu. O tom, jak Rusko reaguje na Česko a na Západ, hovoří Bohumil Kartous s Michalem Romancovem, odborníkem na současné Rusko. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. září 2021.

 16637

Koronvairus: Británie musí posílit svou imunitu, aby se vyhnula třetí vlně

13. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

 

- Čelný britský epidemiolog profesor Neil Ferguson řekl v pondělí ráno v rozhlase, že Británie musí očkováním teenagerů posílit svou imunitu, aby se vyhnula riziku "velké podzimní a zimní vlny nákaz". Třetí, posilující injekce zvyšují imunitu "na ještě větší úroveň" než očkování dvěma injekcemi. Ze studie z Izraele vyplývám, že po posilující, třetí vakcíně jsou lidé desetkrát méně často nakaženi i mírnou nemocí.

- Ho Chi Minh City, epicentrum infekce koronaviru ve Vietnamu, rozšíří protikoronavirová omezení do konce září. Ve Vietnamu, který má 98 milionů obyvatel, je očkováno jen 5,2 procent obyvatelstva. Vietnam zaznamenal více enž 610 000 nákaz a 15 000 úmrtí, většinu z nich od května  2021. Polovina nákaz a 80 procent úmrtí se vyskytly v Ho Chi Minh City.

 17745

Je nutné, aby se k volbám zmobilizovali Romové

13. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Pan předseda poslanecké sněmovny a člen hnutí ANO Radek Vondráček na Tv Prima News sdělil, že jejich hnutí, tedy ANO, se nebrání možné vládní koalici s SPD Tomia Okamury.

Za mě bohužel nic překvapivého, píše Jaroslav Miko. Babiš bude chtít zkrátka příští vládu sestavit s kýmkoliv to jen půjde.

Co je alarmující?

Z posledního volebního průzkumu vychází, že skutečně může vzejít takový volební výsledek, kdy ANO společně s SPD dají dohromady více jak 100 křesel a to znamená většinu v parlamentu.

Takováto vládní koalice složená s SPD je bezpochyby tou nejhorší variantou pro Českou republiku a její směrování.

"Farage bude rotovat v hrobě"

12. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

Festival klasické hudby, slavné londýnské Proms, které se konají vždy v srpnu a do poloviny září  v londýnské koncertní síni Albert Hall končí pokaždé poněkud šovinistickou akcí, kdy orchestr hraje nacionalostickou anglickou píseň Land of Hope and Glory (Země nadějí a slávy) a diváci zpívají. Často přitom mávají anglickými vlajkami.

Letos se to ale nějak zvrtlo, jak vidíte na tomto videu. Brexitéři nebudou potěšeni...




 16447

Američtí republikáni protestují proti Bidenovu příkazu povinného očkování pro pracovníky firem s více než 100 zaměstnanci

13. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Asa Hutchinson, guvernér Arkansasu, protestoval v neděli v televizi NBC, že Bidenův příkaz zavést povinné očkování pro podniky s více než 100 zaměstnanci je "bezprecedebntní rozšíření pravomocí federální vlády". Několik dalších guvernérů republikánských států, včetna Rona DeSantise na Floridě a Grega Abbotta v Texasu, pohrozilo, že budou žalovat federální vládu. Argumentují, že Biden jedná neústavně, když vydal příkaz, v jehož důsledku budou muset být očkovány proti covidu miliony amerických zaměstnanců, zdravotníků a federálních pracovníků.

 17739

ČT kreslí naprosto šílený obraz důchodců

13. 9. 2021 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Obraz důchodců na začátku nedělních  Událostí ČT v sedm večer je naprosto šílený. Špatně oblečený děda vleče za sebou nákupní rudlík.

Nemocné babičky a dědečkové v péči pečovatelek.

Venkovský pár na mizerně upraveném záhonku sází kdoví co.

To je představa o tzv seniorech v hlavách redaktorek a redaktorů o důchodcích, nejen v ČT.

Naprosto zkreslený obraz ve stylu "Přemluv bábu".

Zuřivost vůči seniorům, kteří prožírají "naši" budoucnost ostatně není cizí ani Britským listům.

 17738

Volby v Německu

13. 9. 2021 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

V Německu se konají volby do Spolkového sněmu v Berlíně za čtrnáct dní. Volební kampaň vrcholí.

Předsedou Křesťanskosociální unie (CSU) byl v pátek znovu zvolen populární Markus Söder.  https://cs.wikipedia.org/wiki/Markus_S%C3%B6der 

Tento politik má mimořádné charisma, ale kandidátem na spolkového kancléře byl podle společného rozhodnutí obou "sesterských" stran CDU a CSU určen Armin Laschet z CDU. https://cs.wikipedia.org/wiki/Armin_Laschet.

To je dodnes předmětem debat i uvnitř těchto stran. CSU působí jen na území tzv. Svobodného státu Bavorsko a Křesťanskodemokratická unie (CDU) v další většině spolkových zemí, včetně tzv. nových spolkových zemí na území bývalé Německé demokratické republiky. V nich má silnou pozici strana Alternativa pro Německo (Afd). https://cs.wikipedia.org/wiki/Alternativa_pro_N%C4%9Bmecko 

Vyhraje Babiš

12. 9. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Musím uznat, že moje předpoklady, že piráti půjdou nahoru díky efektu sněhové koule a efektu "volím vítěze", jsou v troskách, píše Boris Cvek.  Změnilo se to v červnu, kdy se koalice Spolu rozhodla bojovat o své místo na slunci. Brzy došlo k vyrovnání obou koalic, takže oba efekty už nemohly působit. Dva vítězové nebo dvě sněhové koule nemohou fungovat. Tak se dva prali a třetí se bude smát.

Piráti a STAN pod vlivem útoku zprava začali bojovat o segment voličů, který by jim mohl utéci ke Spolu, a tím prakticky ztratili veškerou možnost brát voliče Babišovi, pokud ji kdy vůbec měli... ale jednu chvíli na jaře se zdálo, že by to šlo.

Babiš je nyní pro českého tzv. levicového voliče jasný hegemon.

Opoziční koalice nemají šanci v těchto volbách lovit, celé se to od června posunulo strašně vpravo.

Rozhovor Britských listů 422. Nadcházející volby v ČR: Opoziční koalice nemají žádný program

3. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



Čísla z předvolebních průzkumů zveřejňovaná dlouho před volbami je třeba brát z rezervou, rozhodne finále předvolební kampaně, v němž nelze vyloučit překvapení. Z poznatků o volebním chování je zřejmé, že 15% voličů se rozhoduje na poslední chvíli a přerozdělení jejich hlasů může významně zmenit výsledek voleb. Zhruba polovina voličů je pevně rozhodnuta o své volbě, přičemž na současné volební mapě má relativně nejstabilnější elektorát ODS, protestní povahu, která mobilizuje určitou část elektorátu, si dlouhodobě udržuje SPD, relativně velkou stabilitu voličů se podařilo vytvořit Andreji Babišovi. Problém se stabilitou voličů mají podle Hartla Piráti, v předvolební koalici se STAN stává hlavní tažnou silou. Největší úpadek stability i preferencí zažívá konzervativní levice, KSČM a ČSSD. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 7. září 2021.


 17743

Dvě malířky

13. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 11 minut

 

Jako o dvou malířkách lze hovořit o dvou ženách, matce a dceři, jejichž původní profesí bylo herectví. Prvá působila přes dvacet let v Černém divadle Jiřího Srnce, s nímž zcestovala pěknou řádku světa, a druhá se kromě černého divadla stala známou, díky roli Boženky v televizním seriálu Případy detektivní kanceláře Ostrozrak, ale slavnou jí učinila až role Rampepurdy rampepurďácké v šestidílném televizním seriálu, který vznikl podle scénáře Ondřeje Vogeltanze na motivy slavného humoristického románu spisovatele Karla Poláčka, Bylo nás pět pod režijním vedením Karla Smyczka. V současné době se, ale obě věnují pouze svým rodinám a své velké lásce malování nádherných obrázků, z nichž na vás dýchne kouzlo starých časů, kdy byl svět plný dobroty, lásky, úsměvů, klidu, pohody, útulných domovů a opravdového ryzího přátelství. Jmenují se Emma a Bára Srncovy.

Obě jste původní profesí herečky. Obě jste hrály v Černém divadle. Promítla se tato zkušenost nějak do vaší malířské tvorby?

 17731

Více než 15 lidí usmrtila v Myanmaru nyní armáda po celostátní výzvě k povstání

11. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Vesničané informují o tom, že u města Gangaw byli zabiti i školáci


Asi 15 až 20 vesničanů, včetně několika teenagerů, bylo usmrceno při těžkých bojích mezi vládními jednotkami a hnutím odporu. Boje u města Gangaw na severozápadě regionu Magway vznikly dva dny po vyhlášení celonárodního povstání. Vyhlásila ho vláda národní jednoty, opoziční organizace, která se snaží zorganizovat opozici proti vojenské diktatuře.

Náměstek britského ministra zahraničí vulgárně nadával známému protibrexitérskému aktivistovi

11. 9. 2021

čas čtení 1 minuta



Nigel Adams, náměstek britského ministra zahraničí a konzervativní poslanec se odmítl omluvit za to, že před parlamentem vulgárně zaútočil na Steva Braye, známého protibrexitérského aktivistu, který dlouhá léta demonstruje proti brexitu u Dolní sněmovny a když jsou tam před parlamentem pro televizi interviewovaní poslanci, stojí v záběru v pozadí s antibrexitérskými transparenty. Skanduje také protibrexitérská a protivládní hesla.

Poté, co se k Adamsovi Steve Bray přiblížil u vrat do parlamentu, nepřátelská výměna názorů vyvrcholila tím, že Adams řekl Brayovi: Jděte prostě odtud do prdele a když tak si stěžujte svému poslanci."

Adams Steva Braye také opakovaně nazýval jménem Dave, jímž ho označují ultrakonzervativní sociální média. Steve Bray se Adamse zeptal, co si myslí o drastickém zvýšení daní pro britské občany, které Boris Johnson právě oznámil, Bray je nazývá "daní za brexit", protože brexit vedl k obrovskému propadu britské ekonomiky.   Bray Adamsovi také sděluje, že jeho Konzervativní strana je zkorumpovaná skrznaskrz, že zkorumpovaný je i celý londýnský parlament a že občané ho a jeho kumpány poženou k odpovědnosti. Adams mu v nahrávce odpovídá, že je Bray "nudný".

V následném prohlášení se Adams odmítl omluvit a konstatoval, že jeho jednání "bezpochyby vyjadřuje názory i ostatních poslanců".

Aktivista Bray obviňuje Adamse, že je opilý, ten tvrdí, že "ještě jsem nic nepil". Ve chvíli, kdy Bray a jeho kameraman přestávají Adamse natáčet, ten sprostě nadává podruhé, ale není to řádně slyšet.

Zdroj v angličtině ZDE

 16637

Riziko očkování vakcínou Pfizer je u chlapců údajně "vyšší než od covidu" tvrdí nová studie

10. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Američtí vědci uvádějí, že u -náctiletých chlapců je riziko myokarditidy po druhém očkování vyšší než hospitalizace na covid

Zdraví -náctiletí chlapci prý pravděpodobněji skončí v nemocnici s vzácnými vedlejšími účinky po očkování vakcínou Pfizer/BioNtech než s covidem samotným, tvrdí vědci.

Z jejich analýzy lékařských dat vyplývá, že chlapci od 12 do 15 let, kteří nemají žádné zdravotní problémy dostanou zánět srdečního svalu,  tzv. myokarditidu, během čtyř měsíců po očkování druhou vakcínou Pfizer čtyřikrát až šestkrát častěji než covid.

Jak masové zabíjení Afghánců americkými jednotkami po 11. září 2001 posílilo podporu Talibánu

10. 9. 2021

čas čtení 7 minut





Některé afghánské rodiny Američané téměř úplně vyhladili masakrováním a leteckými údery. Přimělo to ty, kteří přežili, aby začali bojovat proti Západu


Muži z vesnice Zangabad v okrese Panjwai se shromáždili v předvečer 11. září, aby spočítali své mrtvé a připomněli si je, desítky příbuzných, kteří byli usmrceni zahraničními vojáky, kteří se mezi nimi objevili téměř před dvaceti lety.

Jejich skupina domů z nepálených cihel, jejich pole a jejich sady granátovníků byly svědkem snad nejhroznějšího masakru války v Afghánistánu, kdy americký seržant Robert Bales vyšel z nedaleké americké základny a začal vraždit místní civilisty. Usmrtil 16 lidí, 9 z nich dětí.

Čeho jsme se bezděčně po 20 letech stali dědici po 11. září 2001?

10. 9. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 9 minut

 

Kdo jsou ti „my“? Na jedné straně, hned na týž den (11. září 2001) těmi několika teroristicky programovanými akty proti USA (symbolicky ale hlavně proti „dvojčatovému“ Světovému obchodnímu centru v New Yorku), měli by to z různých perspektiv pohledu a hodnocení být ti, kteří ty útoky zosnovali a zajišťovali jejich provedení; tj. aktéři militantní organizace al-Káida, kterým poskytovalo záštitu hnutí Tálibán. Oběti těchto záškodnických akcí a jejich pozůstalí byli okamžitě na protipólech možného aktivního podílu na tom „dědictví“; jen civilních obětí bylo přibližně 3 000 lidí snad z 90 zemí (uvažované cíle a jejich zničení znemožňovalo adekvátní výčet obětí). V tom pohledu zblízka byla tu na prvním místě synchronně vyzvána vláda USA především k politické, morální a věcné reklamaci toho politováníhodného činu, postrádajícího přijatelnou omluvu a především neumožňujícího opětný návrat těch lidských obětí do života a mezi ty „své“ (o majetkových škodách hned nemluvě).

 16964

ČT vyloučila zelené z předvolebních debat

10. 9. 2021

čas čtení 3 minuty


Tisková zpráva Strany zelených

Zelení skončili v průzkumech ČT na stejném místě jako KSČM, v předvolebních debatách ale nezasednou, podávají k soudu návrh na předběžné opatření


Praha, 10. září 2021 - Česká televize se rozhodla Zelené nepozvat do série předvolebních debat, ačkoliv mají volební potenciál 7 %. To odporuje principu vyváženosti, kterého se veřejnoprávní televize ze zákona musí držet, a také základním principům demokracie. Televize vybrala svévolně jen sedm nejsilnějších politických celků, jejichž lídři se debat zúčastní. Zelení skončili až osmí za komunisty, přestože po započtení statistické odchylky s komunisty sdílí sedmé místo.

Rozhovor Britských listů 421. Měla by se v ČR zrušit všechna protikoronavirová opatření?

3. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta



S imunologem profesorem Václavem Hořejším mluví Jan Čulík o nejnovější koronavirové situaci v ČR a o vyhlídkách do budoucnosti. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. září 2021.

 17728

Hanebný titulek na DVTV

10. 9. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Titulek pořadu je hanebný, seriózní stanice by se k takovému clickbaitu neměla nikdy uchýlit. Naznačuje, že tu jde o nějaké obří zlo, které je "nutné zastavit!".

V (dvouhodinovém!) pořadu se o něm takřka nehovoří, je to okrajové téma na pár vět, kde se konstatuje, že problém je maličký a nafukovaný. Zneužívání dávek je, ehm, zneužíváno některými politiky jako součást hry "najdi nepřítele, který nám to tu všechno kazí".

Pozn. red. Sociální pracovník Pavel Veleman vysvětlil ZDE, že české zákony jsou tak přísné, že zneužívat sociální dávky je v ČR nemožné. Urbánní mýtus, že si Romové jezdí pro dávky mercedesem, je naprostá pitomost.


Pár faktů:

Rozhovor Britských listů 420. Jak se k problému Afghánistánu postavila Česká republika?

28. 8. 2021

čas čtení 1 minuta



Mise v Afghánistánu by ze své podstaty neměla být považována za zbytečnou, je-li touto podstatou snaha o kvalitativní společenský posun. Její průběh a zejména zakončení je ale zklamáním, říká bývalý velitel vojenských jednotek NATO Petr Pavel. Zároveň poukazuje na to, že situace v Afghánistánu bude nadále vysoce nestabilní, neboť to, co zcela podlomilo snahu o vytvoření národní identity, tedy primární etnická a klanová příslušnost, bude komplikovat situaci komukoliv. Táliban tak nemůže kalkulovat s přesvědčivou podporou mimo paštunské etnikum. Do vnitřních záležitostí budou nadále vehementně vstupovat regionální i globální mocnosti, zejména Pakistán, Irán a Čína, z nichž každá bude sledovat své zájmy. Petr Pavel také hodnotí jednání České republiky vůči afghánským spolupracovníkům jako politováníhodné, i přesto, že se nakonec podařilo část z nich dopravit na území ČR. Poukazuje na to, že se vše nemuselo odehrávat během zmatečných několika dní, na přípravu jejich výběru a přesunu v případě potřeby měla česká vláda 2 roky. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 31. srpna 2021.

Násilné útoky Talibánu proti afghánským novinářům vyvolávají sílící znepokojení

10. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Nejméně čtyři osoby usmrtil Talibán při brutálních zásazích proti demonstracím.Talibán hledá po domech účastníky demonstrací a vyhrožuje novinářům. V důsledku násilných útoků Talibánu proti demonstrantům proti jeho fundamentalistické vládě byly už usmrceny nejméně čtyřo osoby, konstatuje činitelka OSN pro lidská práva. Talibán používá proti demonstrantům ostré střelby, bičů a pendreků. Ravina Shamdasani, mluvčí OSN pro lidská práva, sdělila na jednání v Ženevě, že Talibán také hledá účastníky demonstrací prohledáváním příbytků, dům po domu. ZDE

Na sociálních sítích se rozšířily záběry brutálního zbičování dvou reportérů. Čelný afghánský novinář varuje, že "svoboda projevu skončila".

Řada násilných útoků Talibánu proti afghánským novinářům vyvolává sílící znepokojení nad likvidací svobody projevu v Afghánistánu.

Mezinárodně se rozšířily záběry a svědectví o zatčení a brutálním bičování dvou reportérů, kteří byli zatčení poté, co ve středu natáčeli demonstraci žen v Kábulu. Organizace Human Rights Watch a Výbor na ochranu novinářů znepokojeně upozorňuje na nejnovější vlnu útoků.

Rozhovor Britských listů 419. O žraločím principu podnikání v České republice

27. 8. 2021

čas čtení 1 minuta



Všichni vědí, že téměř milion občanů v České republice je postižen exekucemi. Jenže, jak se zdá, systém neterorizuje pouze chudé lidi, ale i podnikatele. V rozhovoru s Janem Čulíkem vysvětluje Albín Sybera žraločí princip podnikání v České republice: některé banky a některé velké firmy se podle pana Sybery specializují na dlouhodobou strategii postupné likvidace podniků, zejména těch, které si vzaly úvěry, aby je potom v bankrotu mohly převzít. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. srpna 2021.

 17724

Sběratelka prvních cen

10. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 9 minut

 


I tak lze hovořit o jedné z nejslavnějších mělnických rodaček, teprve jedenáctileté fenomenální klavíristce, jejíž abnormální hudební talent a cit pro rytmus, se u ní poprvé projevil v jejích dvou letech, když bavila celou svou rodinu tím, že doprovázela své starší sestry při hře na flétnu. A protože měli doma také klavír nebylo divu, že ji ve třech letech zaujal natolik, že na něj začala zkoušet hrát. Pak už šlo vše ráz, na ráz. V jejích čtyřech letech jí rodiče zapsali do Základní umělecké školy Ilji Hurníka na pražských Vinohradech, kde pod vynikajícím vedením paní učitelky Taťjány Vejvodové její talent roste/stoupá den za dnem, o čemž svědčí i zisk těch nejprestižnějších cen a ocenění. Stala se držitelkou prvního místa v klavírní soutěži Karlovarská růžička 2017, poté absolutní vítězkou celostátní soutěže ve hře na klavír Prague Junior Note 2019 a také získala i absolutní vítězství na mezinárodní klavírní soutěži Mozart v Římě, Klára Gibišová.

Klárko, když jsi doma poprvé začínala zkoušet hrát na klavír, počítala jsi s takovým postupným úspěchem, nebo sis hrála jen pro zábavu a ukrácení dlouhé chvíle?

Rozhovor Britských listů 418. Biden odchodem z Afghánistánu znesvětil americké vojenské oběti

24. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta



Náhlým stažením amerických vojáků z Afghánistánu zradil prezident Joe Biden tamější obyvatelstvo, které vystavil teroru extremistů z Talibánu, konec konců stejně jako svět. Možná je Biden senilní, ale cožpak jsou senilní i vysocí činitelé amerického ministerstva zahraničí a obrany, že došlo k tak neuvěřitelné nekompetentnosti? Jan Čulík hovoří s umělcem a performerem Milanem Kohoutem, žijícím v americkém Bostonu, o tom, jak se k této katastrofě staví americká společnost a proč. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 24. srpna 2021.

 16637

Dodali-li nebo nedodali-li aneb Potěmkin Gybrid Gybridič

10. 9. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Sputnik Pátý. Rozmnožitel říše. Dobyvatel nových území. První v řadě. Nepřekonatelný. Nepřemožitelný. Trolly oblíbený. Vždy nejefektivnější. Vždy nejúčinnější. Vždy bez vedlejších účinků. Připraven na veškeré možné i nemožné mutace. Dávky s libovolným rozpětím. Rozšiřitel chaosu. Strůjce vládních krizí. Vyslanec Kriminterny.

Do zemí zeměkoule kulaté či placaté (jeden už skrze ty dezinfa a konšpiračky neví, jestli je ta naše Zeměkoule Zeměkoulí, nebo už je zase Zeměplacka, jak bývala pod kuratelou Svaté neomylné Matky církve) chtěli dodat na 700 milionů vakcín Sputniku V.

V Británii je v nemocnicích s covidem nyní více než 8000 osob

10. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

 

- Je to nejvyšší počet hospitalizovaných osob za posledního půl roku a vede to k obavám, že koronavirus obnovil svou schopnost vyvolávat vážné onemocnění a vyšší počet úmrtí. V zemích s vysokou mírou očkování, jako je Británie, se očekává, že onemocní méně lidí, i když je počet infekcí vysoký. Jenže nejnovější počet hospitalizovaných osob je v Británii nyní nejvyšší od 10. března 2021. 8085 lidí v nemocnicích je šestiprocentním nárůstem hospitalizovaných od minulého týdne. Nicméně je to stále daleko menší počet než letos v lednu, kdy bylo - 18. ledna - v nemocnicích 39 254 osob s covidem. Počet denních úmrtí byl ve čtvrtek 167. 65,4 procent Britů je očkováno oběma dávkami.

- Dr. Anthony Fauci, hlavní americký epidemiolog, varuje, že počet nákaz v USA je šestnáctkrát vyšší, než aby to vedlo k ukončení pandemie. Dokud nepoklesne počet nákaz pod 10 000 denně, jsme stále na vrcholu pandemie, varuje Fauci. Spojené státy nyní registrují 160 000 nových nákaz každý den. Denní průměr úmrtí na covid za posledních sedm dní je 1499.

- Americký prezident Joe Biden oznámil, že 100 milionů amrických zaměstnanců, asi dvě třetiny veškerých pracovních sil v USA, budou mít povinnost se  nechat očkovat.

Rozhovor Britských listů 417. Dvacet čtverečních km u Břeclavi, kde hrozí smrt

20. 8. 2021

čas čtení 1 minuta


 
"Pokud tam někdo bude stát jednou nohou ve vodě a jednou nohou na břehu, tak ho to zabije. Pokud bude někdo pracovat v tom skleniku, tak ho to zabije taky. Pokud to bude stožár blízko toho skleníku, tak ho to zabije. Já v tom dělám dvacet let a mně chodí ty mrtvoly, výbuchy a požáry na stůl pořád."

Mezinárodní odborník na vysokonapěťovou energetiku ing. Oldřich Maděra varuje v tomto Rozhovoru Britských listů, že náhradní vysokonapěťové elektrické vedení, postavené nedaleko Břeclavi po nedávné spoušti způsobené tornádem, neodpovídá českým technickým normám a na prostoru dvaceti čtverečních kilometrů jihozápadně od Břeclavi ohrožuje lidi smrtí. Je to velmi závažná věc. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. srpna 2021.

K tomu:

Když úřední šiml (osel) zařehtá (zahýká)

10. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

 

 

Tentokráte na českém velvyslanectví ve Washingtonu,  D.C.


Už dvacet let, žiji mimo území ČR, konkrétně ve Spojených státech. Občanství, jsem ovšem nikdy nezískal! Nikdy jsem o něj totiž nestál! Přijdou ovšem chvíle, jako je tahle, kdy si našinec říká, jestli nedělá strategickou chybu. Před dvěma lety mi propadl český pas. Tady mi stejně k ničemu není, takže jsem to neřešil. Jenže, teď bych se rád podíval domů a nastal problém, píše Jiří Králíček.

Rozhovor Britských listů 416. Proč tolik lidí v ČR věří v politické spasitele?

17. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta



Pomalu se blíží podzimní volby. Jaká je dnes v ČR politická situace a kdo vyhraje? O tom hovoří s politologem Jiřím Pehem Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 17. srpna 2021.


 16518

Stále těžko dostupné očkování pro zranitelné skupiny

9. 9. 2021 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 3 minuty


Proočkovanost seniorů v naší republice by měla být ideálně kolem 90%, k tomu máme zatím stále bohužel daleko. Několik stovek tisíc seniorů nad 60 let zatím nedostalo ani první dávku vakcíny (podle aktuálních dat ÚZIS až 19% této populace). Bezmála 80 tisíc lidí nad 80 let zůstává stále bez vakcíny. Navíc u očkovaných seniorů klesá půl roku po očkování hladina protilátek, takže bude nutné jejich přeočkování.

 17095

Motivace vyhlášené cesty vicepremiéra Hamáčka do Moskvy, odvolané 17. dubna 2021 a komentované 7. září 2021 jejím předpokládaným aktérem

9. 9. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

 

(Co nového zhruba pět měsíců po jejím ohlášení i odhlášení objevně víme?)

 

Je tu dost hustá mlha již málem půl roku zrovna proběhlého času, s možnou potřebou připomenout si jeho zde nadpisem oživovanou jednu etapu; i když tu mohou být k 7. září 2021 některá omezení daná buď privátní, nebo tajnou sférou některých informačně směrodatných a závažných údajů.


Pro českou a mezinárodní veřejnost začátek toho projektu kotví u čtvrtka 15. 4. 2021, že vicepremiér a ministr vnitra a dočasně pověřený ministr zahraničních věcí, Jan Hamáček, poletí v pondělí, 19. 4. 2021, do Moskvy. (Ale již v pátek byly pro tento projekt mraky.)

Afghánistán: Světoví politikové odsoudili fundamentalisty v talibánské vládě

9. 9. 2021

čas čtení 5 minut



Mezinárodní politikové odsoudili složení nové provizorní vlády v Afghánistánu poté, co Talibán do ní jmenoval celou řadu fundamentalistů. Ve vládě jsou jedině muži a na dopadení jednoho ministra vypsala FBI mnohamilionovou odměnu

Nový náměstek afghánského ministra kultury učinil ve středu prohlášení: Sport žen se zakazuje. Sport žen, uvedl, není ani nutný, ani vhodný. Tím tedy končí afghánský ženský tým kriketu, který byl v Afghánistánu slavný, ženy sportovkyně, které se účastnily olympijských her - mnoho z nich už uniklo do zahraničí. Jiné jsou stále v Afghánistánu.

Některé ženy ve středu protestovaly v ulicích Kábulu. Protestovaly proti tomu, že ve vládě není jediná žena. Tento protest byl rozehnán a pak bylo oznámeno, že se protesty zakazují. V novém Afghánistánu nebudou povoleny žádné protesty.
 

Strávila jsem část dne, konstatuje Lindsay Hilsum, reportérka Channel 4 News, s člověkem, na něhož hlavu Spojené státy vypsaly odměnu 5 milionů dolarů - s Khalilem Hakkanim. Je to hlavní finančník Talibánu a předák Hakkaniho sítě, což je jedna z nechvalně nejznámějších teroristických organizací. Má také velmi blízko k al Kajdě. A od včerejška je Hakkani afghánistánským ministrem pro uprchlíky.

(záběry zasedání Talibánu)

Přišli vyhlásit svou loajalitu novému režimu. Kmenoví předáci a islamističtí učenci. Turbany a vousy. Z provincií. Někteří tito lidé spolupracovali s předchozí vládou, ale bylo jim řečeno, že je amnestie. Toto místo bývalo ministerstvem míru. Dnes tuto schůzi řídí Hakkaniho síť, jedna z nechvalně nejznámějších teroristických organizací na celém světě.

Mnoho mluvčích hovořilo o tom, jak jsou hrdí na sebevražedné atentátníky. Jeden mluvčí strávil rok v zálivu Guantánamo. Když byl propuštěn, jeho matka se ho zeptala, proč se on nestal sebevražedným atentátníkem, aby pomstil své muslimské bratry. A pak promluvila hvězda tohoto show: Khalil Hakkani. Předák Hakkaniho sítě. Nyní ministr v nové talibánské vládě. Američané vypsali na jeho hlavu odměnu ve výši 5 milionů dolarů a považují ho za jednoho z globálně nejnebezpečnějších teroristů.

Hakkani: "Díky Bohu, nyní vidíte, že tohle je důsledkem krve muhadžídů a sebevražedných atentátníků. Učinili mnoho obětí ve všech částech Afghánistánu. Jen oni nám umožnili vytvořit tento islamistický systém, mír a nezávislost. Ukázali jsme světu naši sílu na bojišti díky našim obětem. A také jsme jej porazili při vyjednávání."

Mladý novinář, zřejmě z Talibánu, si natáčí jednoho z nejmocnějších mužů v novém Afghánistánu. Je to historický okamžik.

Hakkáni přiměl přítomné, aby přísahali loajalitu novému emirovi. Jednou z mnoha výhod islámského emirátu je, říká, že je levný - není zapotřebí plýtvat všemi těmi penězi na volby.  

Venku se procházejí a hovoří mezi sebou. Nová afghánská vláda nebude plná technokratů či manažerů, ale budou to starci, kněží, islamističtí učenci. A samozřejmě, nikde ani jediná žena.

No, samozřejmě já jsem tam byla přítomná jako žena a stejně tak naše produkční Anna McIntosh. Nikdo nás nechtěl osahávat při bezpečnostní prohlídce, tak nás požádali, abychom se osahali navzájem, což jsme udělaly. Byl to jeden z řady surrealistických okamžiků. Pak nás vzali na setkání s panem Hakkanim, odmítl ale hovořit před kamerou a dát nám interview. Ale tvrdil, že práva žen budou, a chtěl zdůraznit, že lidé, kteří pracovali pro Američany, dostanou amnestii. Nejsem si úplně jistá, zda ti lidi, kteří se tu právě skrývají, budou tomuhle člověku věřit. Atmosféra kolem něho byla pozoruhodná. Vypadá velmi velký, ale pak si uvědomíte, že to je ta neprůstřelná vesta. Nosí s sebou všude americkou útočnou střelnou zbraň, to je asi kořistí války. Má kolem sebe osobní stráže a na hlavě obrovský turban. Je to velmi důrazný a trochu zastrašující postava. Je velmi těžké si představit, jak s ním bude kdokoliv jednat jako s ministrem pro uprchlíky. Avšak mluvila jsem ve středu dopoledne s jedním diplomatem z jedné země u Perského zálivu, a ten mi řekl, "Nám se tyhle lidi nelíbí, ale musíme s nimi jednat." Nejsem si jista, zda Američané a Evropané budou s takovým postojem spokojeni. Jestliže na člověka jako Khalila Hakkaniho byla vypsána odměna pěti milionů dolarů. Jako na nechvalně známého teroristu, jednoho z nejmocnějších mužů v dnešním Afghánistánu.


Ministr Talibánu pro vyšší vzdělání konstatuje: Dnešní vládu v Afghánistánu vedou lidé, kteří nikdy nebyli na univerzitách ani na středních školách. Vzdělání je irelevantní, pokud jste zbožní, což způsobí, že budete respektováni."





Jedna z reakcí pod tímto tweetam:

"A tenhle člověk se považuje za muslima? Podle jeho vlastního náboženství bylo první slovo, které bylo řečeno Prorokovi, "Čti!" Kdyby chodil do školy, věděl by alespoň tohle!"

Britské nemocnice varují: 90% vážně nemocných osob covidem na jipkách jsou neočkovaní pacienti. Nechte se neprodleně očkovat!

9. 9. 2021

čas čtení 1 minuta


Británie zahajuje koncem září třetí, posilovací očkování proti covidu. V Británii je nyní šestadvacetkrát více nákaz na covid než loni touto dobou a většina pacientů v nemocnicích je neočkována.

Nejnovější počet denních nákaz v Británii je 39 000. Za posledních 224 hodin tam zemřelo 191 osob na covid a v nemocnicích je asi 8000 lidí.

Lékaři požádali Channel 4 News, aby v Royal London Hospital, kde je 90 procent těžce nemocných pacientů na covid neočkovaných, natočili otevřenou reportáž a úpěnlivě varovali veřejnost, aby ti, kdo dosud nejsou očkováni se bezodkladně nechali očkovat.

Channel 4 News ve středu odvysílaly tuto reportáž ve veřejném zájmu jako svůj úvodní příspěvek.

Znepokojující je, že na jipkách ve vážném zdravotním stavu končí nyní neočkovaní lidé daleko mladšího věku než dříve. Většina z nich jsou čtyřicátníci.

Brazilská rakouská císařovna a Bolsonaro, prezident z Instagramu

9. 9. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 14 minut

 

Po třech letech jsem přiletěl do Brazílie. Odešel jsem v roce 2018, několik dní poté, co byl prezidentem zvolen Jair Bolsonaro. Cestou na letiště jsem se musel vypořádat s řidičem Uberu, který tehdy viděl Bolsonara jako Mesiáše, který zbaví Brazílii korupce, zločinnosti a nemravnosti. Teď hned po příletu jsem zavolal témuž řidiči, který mi dal své číslo na WhatsApp a požádal mě, abych mu příště zavolal přímo, aby mohl podvést Uber. Tentokrát byla moje cesta z letiště plná urážek namířených proti Bolsonarovi. Ze zachránce se stal pro taxíkáře genocidní vůdce, který popírá vážnost Covidu-19, je to „prezident z Instagramu“, jehož denní program je naplněn výhradně veřejnými akcemi a není naplněn absolutně žádnými „schůzkami pro dospělé“, jak to charakterizoval můj řidič, který jedním dechem přednesl i seznam cen základního zboží, počínaje benzínem, přes mléko, kávu, maso, cukr, mýdlo na praní, cena toho všeho vzrostla trojnásobně - a nevzrostla kvůli pandemii.

30372

Po volbách nebude spokojen nikdo

9. 9. 2021 / David Marenčák

čas čtení 5 minut

Předvolební měsíce jsou mediálně i sociálně nejotravnější část roku. Nikdo už pořádně ani nechápe, komu, čemu a proč se zrovna ten který politik a strana chce zalíbit, vlichotit, podkuřovat, zpopulistit nebo naštvat. Absurdita denně překračuje meze ještě včera zdánlivě nepřekročitelné a u toho nám stále orchestrují elitáři se svou toxicky otravnou písničkou o tom, jak krom nich jsou všichni lúzři a idioti.

 16478

Je třeba zavřít Guantánamo

9. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

I když boje v nejdelší americké válce možná skončily, prezident Biden se musí zabývat přetrvávajícími ranami, které válka zasadila Afgháncům, jakož i ideálům spravedlnosti a právního státu naší země.

 17718

Mezinárodní svaz ochrany přírody: více než 38 tisíc živočišných druhů je nyní ohroženo vyhynutím

9. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

- Ze 138 374 živočišných druhů, které Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) zařadil na seznam druhů, jimž může hrozit vyhynutí, jich je v současnosti více než 38 000 ohroženo zánikem, neboť se prohlubuje ničivý dopad lidské činnosti na planetu

- V sobotu byla zveřejněna aktualizace "Červeného seznamu ohrožených druhů"

- Snahy o zastavení rozsáhlého poklesu počtu a rozmanitosti živočichů a rostlin z velké části selhaly

 17432

Polemika s Karlem Dolejším

Nelakujme narůžovo americké intervence jen kvůli brutalitě ideologických odpůrců: zbytečné krveprolití je vždy odsouzeníhodné

9. 9. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Karel Dolejší ve svém textu Naše naděje umírá v Pandžšíru čtenářům sugeruje, že americké vojenské působení v Afghánistánu nebylo ve světle sovětské okupace tak násilné. Tyto zkratky však nevedou k ničemu jinému, než k falešným předpokladům, na nichž se za mediálního přizvukování budují kontraproduktivní a zničující intervence za biliony dolarů.

 17714

Chlapec z Moravy

8. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 11 minut

Již přes třicet let kreslí zvířata a rostliny v tropických pralesích Jižní Ameriky světově uznávaný český výtvarník, grafik, ilustrátor a absolvent přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně, Jan Dungel.

Pane Dungele, jak se chlapec z Moravy ocitne uprostřed jihoamerických tropických pralesů?

Afghánistán: Talibán najmenoval do své vlády mezinárodně známé teroristy, na něž je vypsána vysoká odměna

8. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

V úterý večer ukázal onen "nový Talibán" svou pravou tvář, informuje reportérka Channel 4 News Lindsay Hilsum živě z Kábulu. A je to přesně taková tvář, jakou měl starý Talibán. Za posledních několik týdnů bylo u mnoha lidí v zahraničí přání otcem myšlenky. "Možná vznikne v Kábulu inkluzivní vláda." "Možná ve vládě bude žena." "Možná budou chtít spolupracovat a získat uznání od mezinárodní komunity."



Vůbec ne. Tato právě utvořená vláda se skládá ze starců z Kandaháru, z rodiště Talibánu. Ministerstvo pro ženy bylo zrušeno, založeno bylo ministerstvo pro neřesti a ctnosti. To je ministerstvo, které v devadesátých letech zaměstnávalo lidi, jejichž úkolem bylo chodit bít ženy, které vyšly na veřejnost s odhalenými zápěstími nebo kotníky. Tohle není vláda, která by mohla dosáhnout jakéhokoliv mezinárodního uznání. Protože tolik jejích členů je postiženo sankcemi Evropské unie, OSN a Spojenými státy za terorismus.

Největší blbost, jakou jsem v životě udělala, je, že jsem se nenechala očkovat proti covidu

8. 9. 2021

čas čtení 2 minuty


"Nechte se očkovat. Nenuťte svou rodinu, aby musela tohle zažít. Je to děsivé."


Žena, která se dostala do vážného ohrožení života v důsledku nákazy covidem-19, nyní konstatuje, že to, že se nenechala očkovat a nechala se proti očkování přesvědčit odpůrci vakcinace, byla největší pitomost jejího života.

Emily Burrowsová, 47, byla přijata s nebezpečně nízkou mírou kyslíku v krvi do nemocnice dne 27. července 2021, kdy také měla pozitivní test na koronavirus.

Otevřený dopis:

Nechceme, aby péči v těhotenství poskytovali “taťkové”, ale profesionálové

8. 9. 2021

čas čtení 5 minut

Dobrý den, v návaznosti na Českou gynekologickou a porodnickou společností České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně nově schválený doporučený postup ČGPS ČLS JEP č. 1/2021 Sb., “Zásady dispenzární péče v těhotenství“, se na Vás obracíme se žádostí o revizi tohoto dokumentu a jeho uvedení do souladu s platnou legislativou a s nejnovějšími poznatky vědy, které jsou reflektovány například v nejnovějším doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) v oblasti předporodní péče pro pozitivní zkušenost s těhotenstvím.

Tisková zpráva:

“Politiku se učíte od chvíle, kdy si musíte poprvé vyhádat svoje téma,” říká primátorka Karolína Koubová v podcastu Pirátky Gregorové

8. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Do politiky by měli jít všichni, kteří chtějí změnit místo, kde žijí. Takovou výzvu vyjádřila v novém podcastu „Politika je pro všechny“ jihlavská primátorka Karolína Koubová /Nestr. za STAN/. Europoslankyně Markéta Gregorová /Piráti/ ji vyzpovídala v rámci unikátní série podcastů stejnojmenné kampaně. V ní se snaží přitáhnout do politiky nové osobnosti, které nepatří do tradičních politických škatulek.  

Tisková zpráva:

Analýza: strany většinově zelenají a před volbami slibují oživit krajinu i chránit klima. Často jim chybí konkrétní řešení

8. 9. 2021

čas čtení 8 minut

Zelení a Piráti se Starosty mají jednoznačně nejkomplexnější a nejkonkrétnější volební programy z hlediska řešení změny klimatu, napravení neudržitelného zemědělství, modernizace energetiky a zlepšení prostředí pro život. Solidní program pro ochranu klimatu a životního prostředí mají také ČSSD a koalice SPOLU. Naopak koalice Trikolory, Svobodných a Soukromníků (TSS) a SPD navrhují ochranu životního prostředí nejvíce oslabit. O něco lepší, ale slabé jsou programy KSČM, ANO a Přísahy. Ukázala to analýza zpracovaná experty a expertkami Hnutí DUHA ve spolupráci se zástupci a zástupkyněmi dalších organizací asociace ekologických organizací Zelený kruh.

Tisková zpráva:

Peksa: 180 miliard pro Česko v ohrožení. Babiš stále nevyřešil svůj střet zájmů

8. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Česká republika musí vyřešit střet zájmů premiéra Andreje Babiše, jinak hrozí, že z unijního fondu obnovy nedostane ani korunu. Varuje před tím český europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). Podle něj český plán nakonec prošel i díky připomínkám Pirátů. Původní plán představený vládou byl nekoncepční a snažil se spíše o lepení dluhů, než o skutečnou modernizaci země.

 16518

Nechte se očkovat!!

7. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta




 17708

Jsem s rozumem v koncích

7. 9. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Přiznám se, že jsem zde s rozumem v koncích.

Zcela respektuju, když se někdo nechce dát sám naočkovat, ostatně řada důvodů je docela silných a racionálních (může mít např. osobní nebo rodinné velmi špatné zkušenosti s očkováním atd.), mohou tam být důvody i méně racionální (famous last words "já mám strašně dobrou imunitu, mně se nemůže nic stát") a podobně. Budiž.

Ale už neumím pochopit tu sálající nenávist k očkování JINÝCH lidí, těch, kteří se nechávají očkovat dobrovolně a s klidem. Zcela racionálně řečeno by antivaxeři měli být za každého očkovaného rádi, protože tím pomohou k vymizení nemoci a oni pak budou mít sami klid. Tohle přitom není to nic ojedinělého, žádný "pošuk z Vamberka", sociální sítě jsou plné.

Chápe toto někdo? Proč? Tekutý hněv, který se přelévá a přelévá a přelévá, bez smyslu? Tak velká, nepříčetná naštvanost na svět a na systém, která se pak přetaví v až takto nesmyslný protest? Něco dalšího?

Pozn. JČ: Nic si z toho nedělejte, v Polsku očkovací středisko podpálili...

 17706

Zázračná kniha o naději

7. 9. 2021

čas čtení 7 minut

Život je prostor pro duši.

Mějte ji rádi.

Mějte se rádi.

Tak těmito milými a současně moudrými slovy končí velmi úspěšná kniha, která se zrodila/ vzešla ze spisovatelského pera známé slovenské herečky Vlastiny Svátkové pod názvem Prostor pro duši, i když by klidně mohla být označena i názvem Zázračná kniha o naději.

Paní Svátková, jak jste sama ve své knize napsala - vaše kniha nemá žádná pravidla, nedává si pozor na jazyk a mluví srdcem. Byla tato spontánnost vaší knihy vaším spisovatelským záměrem?

V Brazílii se konají obrovské demonstrace na podporu Jaira Bolsonara. Ten hrozí vojenským pučem

7. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

 
Tisíce fundamentalistických stoupenců Jaira Bolsonara demonstrují  v čelných brazilských městech na jeho podporu. Vyvolává to obavy ohledně budoucnosti brazilské demokracie a z možných konfliktů mezi Bolsonarovými stoupenci a odpůrci jeho vlády.

Bolsonaro opakovaně varuje, že provede vojenský puč. Má v úterý oslovit davy svých stoupenců v městech Brasília a São Paulo. Oslabený Bolsonaro se snaží vytvářet dojem, že je silný.

V Kábulu probíhala v pondělí večer demonstrace proti Talibánu. Skandovalo se "Smrt Pákistánu"

7. 9. 2021

čas čtení 3 minuty

Reportérka Lindsay Hilsumová po dramatické mnohahodinové pozemní cestě dorazila od pákistánských hranic do Kábulu (!) a odtamtud vysílá pro Channel 4 News živě zpravodajství:

Lindsay Hilsum: To, co se dovídáme dnes večer, je, že Talibán stále oslavuje dobytí Pandžšírského údolí. To bylo poslední území, které neovládl Talibán a které proti němu bojovalo. Jeden z předáků tohoto hnutí odporu, bývalý viceprezident Saleh uprchl do Tadžikistánu. Vojenský velitel Ahmad Masúd, není jasné, kde je, vydal prohlášení, že se nevzdal. Není ale příliš mnoho pochyb, že Talibán zaznamenal další vojenské vítězství.

Británie nyní začíná být opravdu vážně postižena největší Johnsonovou brexitérskou lží

7. 9. 2021

čas čtení 2 minuty



Ostře klesá britská obchodní výměna s EU a Británie trpí drastickým nedostatkem pracovních sil. Naprosto zbytečný odchod z evropského jednotného trhu je pro Británii katastrofou, argumentuje Simon Jenkins.


Největší brexitérskou lží Borise Johnsona bylo jeho tvrzení, že pro uskutečnění brexitu musí Británie odejít z jednotného evropského trhu. Byl to nesmysl.

Mezitím v Absurdistánu 190:

Polské zdravotnictví kolabuje, nemocné ošetřují hasiči a polská policie zabíjí lidi

7. 9. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

- Množství sanitek polského zdravotnictví zůstává bez posádek, zdravotníci jsou špatně placeni a houfně odcházejí ze zdravotnictví

-  Naproti tomu na katolickou  náboženskou indoktrinaci ve školách dává polská vláda 7,5 miliard Kč ročně

- Pravičáci mívají často ještě i jiný, hodně nepravicový život

- Strana PiS za šest let své vlády zničila polskou policii

 17701

Kyborgové ze Strašnic

6. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 6 minut


Tuto nejmalebnější, zelení protkanou desátou pražskou čtvrť, jejíž historie sahá až do roku 1222, si pro sídlo svého studia MIMO Space, v němž společně se svým týmem tvoří fascinující kostýmy a rekvizity pro umělecké skupiny, filmy, televizi, reklamu, taneční, akrobatické a ohňové show, zvolila známá česká kostýmní výtvarnice a designérka, nesmírně pracovitá žena, jejíž jméno se stalo pojmem mezi všemi milovníky počítačových her a vědecko – fantastických filmů po celém světě, Monika Vaverová.

Finština je "příliš obtížný jazyk". "Zrušme ho a zaveďme angličtinu"

6. 9. 2021

čas čtení 3 minuty



Primátor finského hlavního města Helsinki navrhl, aby se přestala používat finština a nahradila se angličtinou. Cílem je do Helsinek přilákat více zahraničních pracovníků, protože neuvěřitelně těžká finština prý odrazuje příliv kvalifikovaných zaměstnanců. Zjevně, čeština patří také ke složitějším jazykům, které je docela obtížné se naučit, takže toto jistě české čtenáře zaujme. Primátor Helsinek Juhana Vartiainen vysvětluje svou argumentaci:

"Helsinki opravdu velmi nutně potřebují imigraci v produktivním věku. Chtěli bychom, aby do Helsinek přišli talentovaní podnikatelé, pracovníci, zaměstnanci i studenti."

Svědectví lékařky bojující proti covidu: Sedm etap, jimiž pacienti procházejí před smrtí

6. 9. 2021

čas čtení 5 minut

Jsem respirační terapeutka, píše v deníku Los Angeles Times Karen Gallardo. Se čtvrtou vlnou pandemie v plném proudu, poháněnou vysoce nakažlivou variantou Delta, je trajektorie pacientů, které vidím, od přijetí až po kritickou péči, až příliš známá. Když jsou očkováni, jejich infekce COVID-19 pravděpodobně skončí po 1. fázi. Kéž by tomu tak bylo u všech.

Nechte se očkovat. Pokud se rozhodnete proti tomu, tohle  můžete očekávat, pokud budete hospitalizováni s vážným průběhem covidu 19:

Fáze 1. Několik dní máte oslabující příznaky, ale nyní je pro vás tak těžké dýchat, že přijdete na pohotovost. Vaše míra kyslíku v krvi nám sděluje, že potřebujete pomoc, doplňkový tok 1 až 4 litry kyslíku za minutu. Přijímáme vás a začínáme s antivirotiky, se  steroidy, antikoagulanty  nebo monoklonálními protilátkami. Strávíte několik dní v nemocnici s pocitem vyčerpání, ale pokud vás dokážeme odstavit od kyslíku, budete propuštěni. Vy přežijete.

 17694

Válka proti "zženštilosti": zastaralý model maskulinity autokratů

6. 9. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut


- Strach z zženštilých mužů spojuje Orbana a Jinpinga
- Vynucování morálních kodexů je  pro nedemokratické vůdce typické
- Čína ve čtvrtek nařídila provozovatelům vysílání, aby se vyhýbali umělcům s „nesprávnými politickými postoji“ a „zženštilým“ stylem.
- Orgány komunistické strany mohou zakázat cokoli, o čem se domnívají, že to porušuje základní socialistické hodnoty a už mají  přísná pravidla pro umělecká díla, od videoher až po filmy a hudbu.
- Nejnovější změny v zábavním průmyslu přicházejí v návaznosti na sérii skandálů celebrit týkajících se daňových úniků i sexuálních útoků

Okno do dvora v Kábulu

6. 9. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 

Mukhtarovi je téměř 17 let. Zůstal sám v bytě své rodiny v afghánské metropoli. Jeho otec se bál, co může Taliban udělat jeho matce, maturantce a jeho mladší sestře, a uprchl s nimi do jiného města, kde se ženy mohou skrývat pod hidžábem. Na místě, kde je neznají sousedé a kolegové z práce, je snazší nenechat se „osočit“, že jsou "pozápadnění", někým, kdo je znal v Kábulu. Ale Mukhtar nejel s nimi. Byl si jistý,  že ho jeho privilegované postavení  muže ochrání před islamistickými extremisty, kteří jsou nyní u moci.  

 17693

Kdo je tady vlastně slaboch?

6. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

Americká generace babyboomu mileniálům: Vy dnešní děti a vaše hloupé trofeje potvrzující (pouhou) účast. To vaši generaci oslabuje. 
To tvrdí generace poválečného babyboomu. Vlevo prezident Dwigth Eisenhower, který jako voják vyhrál 2. světovou válku v Severní Africe a Západní Evropě; vpravo současný předseda sboru náčelníků štábů generál Mark Milley, ročník 1958, který jako šéf štábu armády a v současné funkci prohrál války v Iráku a Afghánistánu. 

 16447

Kubánské vakcíny budou?

6. 9. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

…budou lepší než pověstné kubánské zelené nedobré pomeranče?

Jak si vedou?

Kuba výstavní síň zvadlých zítřků

Loni se chlubili, letos hubili. Kuba se dostala do velkých covidových problémů. Vlastní vinou nebo nikoli? Vlastní. Odmítla vakcíny, čekala na své. Aktuální denní přírůstky se vyšplhaly na čísla kolem 9 tisíc nakažených a 100 mrtvých. Celkem nakažených mají 619 tisíc a 4 900 mrtvých. Věřte však ulhaným komunistům. Navíc sami přiznali, že až tak moc netestují, takže čísla jsou orientační a málo vypovídající o nakažených i o mrtvých. Obyvatel má Kuba 11,3 milionů. To by jim snad šlo i věřit. I když…

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
22017