Afghánistán: Talibán najmenoval do své vlády mezinárodně známé teroristy, na něž je vypsána vysoká odměna

8. 9. 2021

čas čtení 4 minuty
V úterý večer ukázal onen "nový Talibán" svou pravou tvář, informuje reportérka Channel 4 News Lindsay Hilsum živě z Kábulu. A je to přesně taková tvář, jakou měl starý Talibán. Za posledních několik týdnů bylo u mnoha lidí v zahraničí přání otcem myšlenky. "Možná vznikne v Kábulu inkluzivní vláda." "Možná ve vládě bude žena." "Možná budou chtít spolupracovat a získat uznání od mezinárodní komunity."



Vůbec ne. Tato právě utvořená vláda se skládá ze starců z Kandaháru, z rodiště Talibánu. Ministerstvo pro ženy bylo zrušeno, založeno bylo ministerstvo pro neřesti a ctnosti. To je ministerstvo, které v devadesátých letech zaměstnávalo lidi, jejichž úkolem bylo chodit bít ženy, které vyšly na veřejnost s odhalenými zápěstími nebo kotníky. Tohle není vláda, která by mohla dosáhnout jakéhokoliv mezinárodního uznání. Protože tolik jejích členů je postiženo sankcemi Evropské unie, OSN a Spojenými státy za terorismus.

Vezměme si toho muže, který se má stát premiérem:

Není zrovna dobře známý, ale v devadesátých letech zastával v tehdejší vládě velmi vysoké funkce, v určitou dobu byl náměstkem premiéra, a byl  také ministrem zahraničí. Není veřejnou osobností, ale je o něm známo, že je to fundamentalista. Očekává se, že se bude chovat tiše, za scénou, nebude se snažit usilovat o sympatie afghánské veřejnosti. Ale nejvíce nechvalně známým člověkem je Sirajuddin Haqqani. Ten je šéfem Haqqaniho sítě, to je velmi nechvalně známá a násilná teroristická organizace. Je známý mnoha teroristickými útoky, včetně teroristického útoku v roce 2008 na tento kábulský hotel, v němž jsem nyni ubytována.  Spojené státy na jeho hlavu vypsaly cenu 10 milionů dolarů. Sirajuddin Haqqani bude odpovědný za zákon a pořádek v Afghánistánu. To znamená, že bude ředitelem policie.

V úterý v Kábulu a v dalších městech lidé protestovali v ulicích. Sirajuddin Haqqani bude rozhodovat o tom, co dělat s protestujícími demonstranty. Kteří nechtějí přijmout novou vládu.

(videoreportáž)

Několik stovek lidí, především žen, vyšlo demonstrovat v Kábulu do ulic, protestovali proti potlačování svobody a proti Pákistánu, který obviňují, že umožnil Talibánu převzít v Afghánistánu moc. Zuří, že Kábul tento týden navštívil šéf pákistánských výzvědných služeb. Zpočátku Talibán dovolil demonstrantům procházet ulicemi a skandovat hesla.

(dav skanduje "Pákistán, Pákistán")  

A pak se najednou všechno změnilo.

Demonstrantka:

"Ta islamistická vláda střílí do vlastních ubohých lidí! Jsou velmi nespravedliví. To nejsou lidi! Nedávají nám právo demonstrovat! To nejsou muslimové, ale bezvěrci! Vždyť to vidíte!"


Talibán střílel do vzduchu. Rozehnat dav, ne ho zabít. Avšak v městě Herat na západě Afghánistánu se obdobný protest setkal s větším násilím. Dva lidé tam byli podle zpráv usmrceni a čtyři zraněni.

Vládní mluvčí Talibánu:

"Až do doby, než vzniknou a budou fungovat právní instituce a bude dáno jasně najevou, za jakých podmínek se smí protestovat, lidé protestovat nesmějí."


Vyžaduje to opravdu odvahu, protivit se Talibánu. Demonstranti říkají, že se nenechají zastrašit. Obviňují nové vládce v Afghánistánu, že jim kradou jejich svobodu a jejich sny. Zdůrazňují, že se pokorně nepodřídí. Ať je nebezpečí jakékoliv.

Také bylo v úterý večer oficiálně oznámeno, že Afghánistán je nyní islamistický emirát. A byl vydán dokument o určité politické strategii. Je v něm zmínka o lidských právech. Slova "žena" nebo "ženy" v tom dokumentu nejsou ani jednou.

 

0
Vytisknout
6357

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2021