Putin o Prigožinovi

24. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta

"Z prvních informací vyyplývá, že tam byli i zaměstnanci skupiny Wagner. Rád bych zdůraznil, že to byli lidé, kteří podstatně přispěli k společnému cíli - k boji proti neonacistickému režimu na Ukrajině. To nezapomínáme, víme to a pamatujeme si to. Já jsem znal Prigožina velmi dlouho, od začátku devadesátých let. Měl složitý osud, udělal ve svém životě vážné chyby. A dosáhl nutných výsledků jak pro sebe, a když jsem ho požádal, také pro společný cíl, jak se to dělo v nedávných měsících."
 



 20696

Přežijeme?

24. 8. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Byli jsme s mými syny v Osvětimi. Celou dobu, kdy jsme procházeli baráky s pryčnami, celami, pecemi na spalování zavražděných lidí, se mi vracela neřešitelná otázka: Uvěří člověk, chycený do mentální pasti konspirací, že skutečně proběhl holocaust? Pokud by záleželo pouze na samotných faktech, pak neuvěří, ani kdyby stál tváří v tvář člověku, který vyhlazovacím táborem prošel a přežil. Ve svém přesvědčení může dokonce uvažovat tak, že přežití přece popírá existenci vyhlazovacího tábora. Všechno ostatní může směle považovat za kulisy.

 20106

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina oznámila, že v noci zahájila "zvláštní operaci" na Ruskem okupovaném Krymu

24. 8. 2023

čas čtení 14 minut

- Podle představitele Pentagonu jsou tvrzení o útoku raketou na Prigožinovo letadlo "nepřesná"

Tiskový mluvčí Pentagonu, brigádní generál Pat Ryder, uvedl, že Pentagon nemá žádné indicie o tom, že by letadlo s Prigožinem bylo sestřeleno raketou země-vzduch. "Hodnotíme tyto informace jako nepřesné," řekl Ryder o zprávách tisku, že letadlo Embraer bylo zasaženo raketami země-vzduch.

Řekl také, že Pentagon se domnívá, že je pravděpodobné, že Prigožin je mrtvý, ale nepotvrdil to.


- Ukrajinské námořnictvo a vojenská rozvědka provedly v noci na čtvrtek "zvláštní operaci", při níž se urkajinské jednotky vylodily na Ruskem okupovaném Krymu, uvedlo ve čtvrtek hlavní ředitelství rozvědky ministerstva obrany (HUR).

Operace je důkazem toho, že ukrajinské síly jsou schopny uskutečnit pozemní operace na Krymu, který Rusko zabralo a anektovalo v roce 2014.

Na krátkých a tmavých videozáznamech zveřejněných  spolu s prohlášením na Telegramu byl malý motorový člun pohybující se v noci po vodě poblíž pobřeží. HUR uvedla, že místo přistání se nacházelo na západním cípu Krymu, poblíž osad Olenivka a Majak.

"Speciální jednotky na plavidlech se vylodily na pobřeží v oblasti osad Olenivka a Majak," uvedla HUR v prohlášení.

Uvedla, že "všech cílů" bylo dosaženo a nepříteli byly způsobeny ztráty, ale cíle neidentifikovala.

"Také na ukrajinském Krymu opět zavlála státní vlajka," uvedla, aniž by řekla, kde přesně, nebo poskytla další podrobnosti.


 20693

Biden ukazuje prstem na Putina, vidí Prigožinovu smrt jako varování "elitám"

24. 8. 2023

čas čtení 6 minut

Kreml a ruský prezident mlčí

Joe Biden důrazně naznačil zapojení Vladimira Putina do zjevné smrti Jevgenije Prigožina při leteckém neštěstí, zatímco ukrajinští představitelé interpretovali incident jako varování ruským "elitám". Před sídlem organizace v Petrohradě byly položeny květiny za zesnulého šéfa společnosti Wagner.

"Nevím jistě, co se stalo, ale nejsem překvapen," řekl americký prezident po brífinku po havárii Prigožinova soukromého letadla mezi Moskvou a Petrohradem. "V Rusku se nestane mnoho věcí, za kterými by nestál Putin. Ale nevím dost na to, abych znal odpověď."

Ruský letecký úřad Rosavija uvedl, že Prigožin a vyšší velitel Wagnera Dmitrij Utkin byli mezi deseti lidmi, kteří cestovali v podnikatelském  letadle Embraer, jež se ve středu večer zřítilo. Příčina havárie není  bezprostředně jasná, ale Prigožinův dlouhodobý spor s armádou a ozbrojené povstání, které v červnu vedl, by ruskému státu poskytly dostatečný motiv k pomstě.

 20438

Jevgenij Prigožin zemřel při letecké katastrofě, konstatuje oficiálně Rusko

23. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Mrtvoly Prigožina i Utkina byly identifikovány:
Pokud by Prigožin usmrcen, dobudeme Kremlu, varuje Wagner:

Podle ruských úřadů byl v letadle, které se zřítilo v Tverské oblasti a při jehož havárii zahynulo všech 10 lidí na palubě, i šéf společnosti Wagner, který stál za červnovou vzpourou.

Jevgenij Prigožin, šéf polovojenské jednotky Wagner, který v červnu zahájil ozbrojenou vzpouru, byl podle ruských úřadů na palubě soukromého letadla, které se zřítilo v Tverské oblasti nedaleko Moskvy a zabilo všech 10 lidí na palubě.

Ruský letecký úřad Rosaviacia uvedl, že Prigožin byl jedním z cestujících uvedených v seznamu cestujících na palubě dopravního letadla Embraer, které se ve středu večer zřítilo.

Jevgenij Prigožin byl v letadle, které bylo v Rusku údajně sestřeleno. Všech deset osob na palubě zemřelo

23. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

(Autoři ještě spekulují, zda nemohl být zabit dvojník. Ovšem ruská tajná služba by prý věděla, kdo je dvojník...)




Guardian:

Agentura Reuters uvedla, že šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin byl uveden jako cestující v soukromém letadle, které se ve středu zřítilo severně od Moskvy.Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na ruský letecký úřad Rosaviacija.

"Bylo zahájeno vyšetřování havárie letadla Embraer, ke které došlo dnes v noci v Tverské oblasti. Podle seznamu cestujících je mezi nimi jméno a příjmení Jevgenij Prigožin," uvedla Rosaviacija.

Již dříve agentura TASS informovala, že po havárii soukromého letadla v ruské Tverské oblasti severně od Moskvy zahynulo deset lidí. Letadlo na cestě z Moskvy do Petrohradu vezlo sedm cestujících a tři členy posádky

- Druhé Prigožinovo letadlo se obrátilo a vrátilo se do Moskvy:


- Wagnerovci varují, že jestliže byl Prigožin zavražděn, zorganizují nový pochod na Moskvu:



 20693

Prigožinova smrt zanechává trvalou stopu v ruské armádě a elitě

24. 8. 2023

čas čtení 5 minut



Už od nezdařeného puče se spekulovalo, že Jevgenij Prigožin žije  ve vypůjčeném čase

Když šéf nechvalně proslulé skupiny Wagner zahájil historické povstání a způsobil největší krizi za 23 let vlády Vladimira Putina, mnozí si kladli otázku, jak ruský vůdce zareaguje, píše Pjotr Sauer

Během vzpoury Prigožinova skupina žoldáků sestřelila nejméně dva vrtulníky a zabila asi 15 příslušníků ruských služeb, z nichž mnozí byli letci. Pro Putina bylo ještě významnější, že Prigožinova vzpoura, která se dostala až na předměstí Moskvy, odhalila křehkost režimu, který mnozí považovali za stabilní.

 20693

Toto jsou Putinovy bezpečnostní záruky. Pro všechny, kdo s ním chtějí vyjednávat

24. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Takto vypadají bezpečnostní záruky Putina a Lukašenka.

Vizuál pro ty, kdo stále ještě s nimi chtěji vyjednávat.



Šojgu! Gerasimove!!




Wagnerovi žoldáci z PMC se chystají pomstít Putinovi a Šojguovi za smrt svého vůdce. Výzvy k pomstě vrahům plní chatovací místnosti Prigožinových kanálů. Strážci zákona dvou regionů byli uvedeni do pohotovosti.



 16451

Facebook

20. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta

Britské listy jsou v posledních týdnech terčem docela usilovného útoku spamy. Teď se nějakému výtečníkovi podařilo na základě jakýchsi falešných obvinění přimět Facebook, aby zablokoval facebookovou stránku Jana Čulíka.

Zde je stránka nová, používaná výlučně (jako ta předchozí) k šíření informací o článcích v Britských listech.

Kdo z vás chcete dostávat tato avíza o článcích, prosíme, přihlašte se sem:


Ten zablokovaný profil měl několik tisíc sledujících, naprosto nejsme vstavu je sami obnovit.

 20691

O protestu a veřejné diskusi jako cestě k nové vědecké éře

24. 8. 2023

čas čtení 9 minut

Rozhovor s prof. Stanislavem Štechem, bývalým prorektorem Univerzity Karlovy, o jeho analýze v právě vydané knize: Marek Hrubec a Emil Višňovský, eds. Towards a New Research Era: Global Comparison of Research Distortions, která byla publikována v renomovaném nakladatelství Brill (Leiden a Boston), vedl Daniel Veselý. Kniha zároveň vyšla také v českém a slovenském jazyce v Bratislavě pod názvem K nové vědecké epoše: globální srovnání deformací vědy.   

 

 20695

Bojovný Vivek Ramaswamy se stal překvapivým centrem televizní debaty republikánských kandidátů (bez Trumpa)

24. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Tento podnikatel v biotechnologiích přebral Trumpovy postoje v nepřítomnosti bývalého prezidenta, což vyvolalo těžkou palbu ostatních kandidátů
 
Vivek Ramaswamy, 38letý biotechnologický podnikatel, který v republikánských průzkumech obsadil třetí místo, se v nepřítomnosti Donalda Trumpa stal překvapivým ohniskem první debaty republikánských primárek, projevil mizivý respekt k ostatním kandidátům a na oplátku si vysloužil těžkou palbu.

 20692

Zaklínač z té „druhé Evropy“

24. 8. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 6 minut

Ilustrační obrázek, zdroj: netflix.com

První polovina třetí série netflixovské adaptace Zaklínače byla opět natolik otřesná, že raději než se pokoušet zhlédnut půlku druhou, jsem se rozhodl znovu si přečíst románovou pentalogii. Rozčarování z toho, jak si americká společnost poradila z jedním z korunních klenotů východoevrospké fantastiky se tím jen prohloubilo.

I v románech zůstává polský spisovatel Andrzej Sapkowski v mnohém povídkářem. Titul každého z nich se jako refrén vrací v textu stále dokola, což je prvek, který možná fungoval v původních povídkách, v románu se ale rychle stává rušivým a působí přinejlepším neobratně. Přesto první a druhý díl, Krev elfů a Čas opovržení, jsou kompaktní a spádem připomínají Zelaznyho Amber, Sapkowského (i mou) oblíbenou fantasy, jsou skvělé. S Křestem ohněm „sága“ (což není zcela přesné pojmenování, protože Sapkowski píše způsobem, který ságy v nejmenším nepřipomíná) začíná coby vyprávění skřípat a čtvrtý díl Věž vlaštovky, a hlavně pátá Paní jezera se proměňují v místy zběsilý metatext.

Rozhovor Britských listů 622. Proč je Fialova vláda takovým zklamáním a co s tím dělat

22. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



Fiala prostě toho Blažka nevyhodí. S politologem Jiřím Pehem hovoří Jan Čulík o současné české politické situaci.




 19670

Trumpovské déjà vu

24. 8. 2023

čas čtení 6 minut

Donald Trump je navzdory třem obviněním stále populární. V předvečer první debaty prezidentských primárek tento týden dominoval svým republikánským soupeřům, čímž zvýšil své sázky v dalších volbách, které budou mít pro Ameriku a svět velký význam. 

Podle nejnovějších průzkumů si Trump drží rozhodující náskok téměř ve všech demografických skupinách, regionech a ideologických křídlech strany. Jeho popularita mezi republikánskými voliči neustále roste ze 43 procent v lednu na 53 procent tento měsíc, uvádí politický analytik Al Džazíry Marwan Bishara.

30777

Máme šanci na přežití?

24. 8. 2023 / Martina Sejkorová

čas čtení 4 minuty

Tak si tak sedím jedno parné srpnové odpoledne ve svém dočasném domově uprostřed jedné z posledních evropských divočin a trpím přívalem abnormálního horka a sucha. Vzduch je žhavý a sálá, panuje klid a ručička teploměru je hodně nad průměrem. Mnozí namítnou, že je léto a že je to tak v pořádku, ale ono není. V minulosti šlo o ojedinělé výkyvy, nyní se však stávají pravidlem a musíme se s nimi naučit žít. Vlny veder jsou stále delší a pro mnoho lidí, hlavně chronicky nemocných, se stávají opravdovým utrpením.

30774

Cesta ke klimatické zkáze: USA vedou ve světě v těžbě ropy a zemního plynu

24. 8. 2023

čas čtení 6 minut

Spojené státy těží rekordní množství ropy a zemního plynu, přestože pokračující využívání těchto fosilních paliv představuje pro planetu existenční hrozbu. Dokonce i dnes, kdy planeta čelí katastrofálnímu oteplování, vedoucí představitelé Demokratické i Republikánské strany stále prosazují větší těžbu ropy a zemního plynu v domnění, že většina světa bude na tato fosilní paliva spoléhat i v příštích desetiletích, informuje Edward Hunt.

30776

Změna klimatu na nás nyní vrhá všechny zbraně ze svého arzenálu, od tepelných dómů přes rozsáhlé požáry až po megahurikány

24. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Země se z větší části ohřívá přesně tak, jak předpovídaly modely klimatických změn před deseti lety, pokud budeme i nadále vypouštět do atmosféry 35 miliard tun uhlíkového znečištění ročně. A to jsme udělali. Děsivé je, že vývoj klimatu je někdy horší, než modely předpokládaly, a to kvůli faktorům, s nimiž tyto modely nepočítaly, píše Juan Cole.

 17532

Zvyšující se obsah metanu může být známkou toho, že zemské klima prochází "přechodem na úrovni zániku"

24. 8. 2023

čas čtení 6 minut

Od roku 2006 množství metanu, který zadržuje teplo, v zemské atmosféře rychle roste a na rozdíl od nárůstu oxidu uhličitého se zdá, že za jeho současným nárůstem stojí biologické emise, nikoli spalování fosilních paliv. Může jít jen o běžnou proměnlivost, tedy výsledek přirozených klimatických cyklů, jako je El Niño. Nebo to může signalizovat začátek velkého přechodu v zemském klimatu, upozorňuje list The Conversation.

 18192

USA uvažují o bezpečnostním paktu se Saúdskou Arábií, která je obviněna ze zločinů proti lidskosti

24. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Podle nové zprávy organizace Human Rights Watch zabili saúdští pohraničníci na hranicích s Jemenem prostřednictvím bomb a ostré střelby stovky žadatelů o azyl. Útoky by se podle ní daly považovat za "zločin proti lidskosti", pokud by byly součástí oficiální politiky režimu.

Lidé, kteří údajné útoky přežili, popsali své otřesné zkušenosti. Jeden z migrantů uvedl, že ostřelování z těžkých zbraní přežilo pouze sedm ze 150 lidí. "Všude byly zbytky lidských těl, byly roztroušené všude," řekli organizaci Human Rights Watch.

"Stříleli na nás z velkých raketometů," vzpomínal další přeživší. "Z 250 lidí [ve skupině, která přecházela] jich 150 zemřelo.“

Jiní obvinili pohraničníky, že stříleli zblízka na migranty, z nichž většina prchala před nepokoji v Etiopii. Zpráva důrazně naznačuje, že počet migrantů zabitých jen od loňského roku může jít do tisíců, píše na webu Responsible Statecraft Connor Echols.

 18732

Jak si představuji vyrovnání se zločineckým komunistickým režimem

23. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Protože začínám zase slyšet řeči o vyrovnávání se s komunistickou minulostí, rád bych napsal, jak to už mnoho let chápu já. Především potrestání zločinů komunistického režimu podle pravidel právního státu. To nutně znamená schopnost rozlišovat, dívat se věcně, praktiky, konkrétně. Tedy zbavit se komunistické mentality kolektivní viny a paušalizace.

18 lidí v Řecku včetně dvou dětí uhořelo v divokých požárech. Jsou to pravděpodobně uprchlíci

23. 8. 2023

čas čtení 5 minut



Reportérka: Apokalypsa ve vesnici Amandas, slunečnicová pole pod žhnoucím sluncem a nekontrolovatelné požáry, které se šíří v kopcích za ní, Alexandros přišel o všechno.

Alexandros Chrisoludis, místní obyvatel: Je to všude. Náš vlastní dům tam nahoře, kde požár začal, úplně shořel. Teď už není nic vidět. Jde to dolů směrem k celé vesnici.

Reportérka: V řečtině apokalypsa znamená zjevení a odhalení. Nyní hasiči učinili to nejhorší odhalení. V odlehlejší oblasti se nacházela skupina ve smrtelném nebezpečí, ale nikdo nevěděl, že tam jsou, a nikdo nevěděl, kdo to je. Dnes byla nalezena těla 18 lidí.

 19475

Musíme najít způsob, jak se vypořádat s rostoucí migrací - alternativou je hromadné utonutí lidí

23. 8. 2023

čas čtení 7 minut

 
Jaký je přijatelný počet mrtvých lidí v evropských vodách? A co mrtvé děti? píše Gaia Vince. Ptám se převážně na zdravé mladé lidi, i když vyčerpané. O migranty, kteří se odvážně vydali na dlouhou a strašlivou cestu, na níž často zažili děsivé násilí a teror.

Kolik jich tedy máme odepsat jako ospravedlnitelné vedlejší ztráty v naší válce proti... čemu vlastně? Neexistuje žádná jiná válka než válka se sebou samými: je to válka kulturní. Důvodem jsou "silné hranice", ale silné proti čemu? Navzdory rétorice toto není invaze. Pokud mají silné hranice chránit naši ekonomiku - no, jsou to mladí, zdatní pracovníci, kteří by mohli podpořit naši ekonomiku, kdybychom je skutečně nechali pracovat.

Indie se stala první zemí, které se podařilo úspěšně přistát s kosmickou lodí v blízkosti jižního pólu Měsíce

23. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Čandraján-3, což v sanskrtu znamená "měsíční plavidlo", přistál se svým modulem Vikram krátce po 18. hodině (1330 SEČ) poblíž jižního pólu Měsíce, což je světový unikát pro jakýkoli vesmírný program.

"Indie je na Měsíci," řekl Sreedhara Panicker Somanath, předseda Indické organizace pro vesmírný výzkum (ISRO), když Vikram přistál.

Pro Indii úspěšné přistání znamená, že se stává vesmírnou velmocí, vláda se snaží podpořit investice do soukromých startů do vesmíru a souvisejícího satelitního podnikání.

Ruská agrese na Ukrajině: v Moskevské oblasti byly sestřeleny tři bezpilotní letouny, říká starosta; Rusko zaútočilo na obilné závody na Dunaji

23. 8. 2023

čas čtení 9 minut

V budově v centru Moskvy bylo poškozeno okno, ale nejsou hlášeny žádné oběti; ruská armáda sestřelila další dva drony nad západní částí Moskevské oblasti

 - V Moskevské oblasti byly sestřeleny tři bezpilotní letouny, říká starosta

Podle starosty města Sergeje Sobjanina zasáhl ve středu brzy ráno ukrajinský dron rozestavěnou budovu v centru Moskvy, což byl podle agentury AFP již šestý noční letecký útok v regionu ruského hlavního města.

Ruská armáda sestřelila další dva drony nad západní částí Moskevské oblasti, uvedl starosta na svém kanálu Telegram.

Hlasitý výbuch byl slyšet v centrální části hlavního města ve středu ráno, krátce poté, co byly na městských letištích pozastaveny lety, uvedla ruská tisková agentura RIA. Centrální čtvrť se nachází 5 km od Kremlu.

Anton Gerashchenko uvádí, že zásobovací infrastruktura v Rusku je silně centralizovaná, všechno musí být dopravováno přes Moskvu, a neustálé pozastavování běžného provozu moskevských letišť kvůli hrozbě ukrajinských dronů vážně narušuje zásobování ruské armády.

-     Ukrajina uvedla, že její jednotky vstoupily do strategicky důležité jihovýchodní obce Robotyne, což je potenciálně významný pokrok v protiofenzivě proti Rusku. Hanna Maliar, náměstkyně ukrajinského ministra obrany, uvedla, že ukrajinští vojáci organizují evakuaci civilistů, ale stále se dostávají pod palbu ruských sil.

- Významný ruský novinář v úterý uvedl, že generál Sergej Surovikin, bývalý velitel válečného úsilí Moskvy na Ukrajině, byl odvolán z funkce velitele ruských vzdušných sil. Zprávu Alexeje Venediktova, dobře informovaného bývalého šéfa dnes již zaniklé rozhlasové stanice Echo Moskvy, nikdo oficiálně nepotvrdil, ale citovaly ji některé další ruské zpravodajské agentury na sociálních sítích, uvedla agentura Reuters.

 18196

Bakterie, které "žerou" metan, by mohly zpomalit globální oteplování, zjistila studie

23. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Technologie má potenciál výrazně snížit emise silného skleníkového plynu, ale vyžaduje velké investice


Podle studie, která vyšla tento týden, by bakterie, které spotřebovávají skleníkový plyn metan, mohly zpomalit tempo globálního oteplování.

Metan je silný skleníkový plyn, který se uvolňuje z energetiky (zemní plyn a ropné systémy), průmyslu, zemědělství, využívání půdy a činností spojených s nakládáním s odpady.

Vyhození profesora Tomáše Petráčka vyvolává pobouření

23. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Otevřený dopis děkanovi KTF UK prof. Vojtěchu Novotnému, ve kterém dáváme najevo pochybnosti (a já bych dodal pobouření) stran propuštění prof. Tomáše Petráčka, píše Petr Kratochvíl.


Vážený pane děkane,

na základě dostupných informací vyjadřujeme velké znepokojení nad ukončením působení prof. Tomáše Petráčka na Katolické teologické fakultě UK i nad způsobem, jak k němu došlo. Tuto záležitost pokládáme za velmi nešťastnou, a to v několika ohledech.

Hospodaření OSBL za červenec 2023

2. 8. 2023

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V červenci 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 52 188,11,  výdaje byly v červenci  64 970,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 19422

Elon Musk se rozhodl poškodit Twitter další pitomostí

23. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Odstraní titulky zpráv z odkazů   na Twitteru

Může to být Muskovým pokusem o získání většího množství placených subskribentů

Musk se rozhodl odstranit titulky ze zpráv, na něž uživatelé odkazují.

O novince poprvé informoval v pondělí časopis Fortune a později ji Musk potvrdil ve svém příspěvku: "Toto pochází přímo ode mě. Výrazně to zlepší estetiku," napsal. Platforma již nebude zobrazovat titulky a další texty z odkazů na zprávy a bude zobrazovat pouze hlavní obrázek, což omezí možnost uživatele informovat se o obsahu článku před kliknutím.

 20690

Si Ťin-pching nepřednesl klíčový projev v rámci zasedání skupiny BRICS

23. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Foto ruské MZV

Si měl vystoupit na  fóru BRICS  v Jihoafrické republice, ale místo toho jeho projev přečetl jeho ministr obchodu
 
Čínský vůdce Si Ťin-pching v úterý nečekaně vynechal plánovaný projev na klíčovém obchodním fóru v Jihoafrické republice.

Si přicestoval do Johannesburgu na summit BRIC v pondělí večer na svou teprve druhou letošní zahraniční cestu po březnové návštěvě Moskvy. Na letištní ploše ho přivítal jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa.

 16524

O zoufalství a euru

23. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Radek Špicar, který sám sebe označuje za dělníka evropské integrace v ČR, v pondělí v pořadu Českého rozhlasu Plus „Bruselské chlebíčky“ řekl, že u nás euro přijmeme asi teprve pod tíhou zoufalství. Jakkoli to zní pesimisticky, je to vlastně docela optimistický odhad, který vychází z toho, že na propad ekonomiky a izolovanost od jádra Unie budeme reagovat racionálně.

 20687

Země příběhů strikes again

23. 8. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

"Do košíku hodit vitamin D a C na imunitu, probiotika na zdravou střevní mikroflóru, doplněk na podporu pohybového aparátu a večer si dát chipsy s kolou. Tak vypadá uvažování mnohých Čechů, kteří patří k evropské špičce v nákupu potravinových doplňků. A zatímco třeba Italové nebo Španělé se podle výzkumu Health Report z roku 2022 snaží žít zdravěji, Češi se skoro v 50 procentech pouze zásobí vitaminy, doplňky stravy a minerály. "

 20689

Všech osm lidí bylo zachráněno z lanovky visící nad údolím v Pákistánu

23. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Po několikahodinové operaci v Battagramu se všichni dostali do bezpečí

Všech osm lidí bylo zachráněno z lanovky visící vysoko nad odlehlým pákistánským údolím, uvedl mluvčí státní záchranné služby.

Pákistánské úřady uvedly, že armádní komanda s pomocí civilistů provedla poslední záchranné práce po několikahodinové operaci. V úterý pozdě večer, více než 12 hodin poté, co se lanovka zasekla a zůstala viset v nebezpečném úhlu, byly instalovány reflektory a pozemní operace dosáhla zbývajících tří osob.

Rozhovor Britských listů 620. Polozapomenutý autor Karel Teige

15. 8. 2023

čas čtení 4 minuty



Vynikající umělec a avantgardní teoretik Karel Teige měl smůlu. Byl to sice marxista, ale jeho druh marxismu se nelíbil komunistickému režimu, takže ten režim Teigeho potlačoval. Po pádu komunismu sice v Československu byli schopni ocenit Teigeho avantgardní postoje, jenže zase se jim nelíbil jeho marxismus, takže zase zůstalo i v postkomunismu jeho ocenění stranou. Možná se to trochu mění: Joe Grim Feinberg, pracovník filozofického ústavu Karlovy univerzity, byl právě editorem sborníku o Teigovi The Marketplace of Art (Jarmark umění) a vydal s kolegy v angličtině také Teigeho texty. O zásadním významu Karla Teigeho pro českou kulturu v době, kdy byla ještě světově proslulá, hovoří s Joem Grim Feinbergem Albín Sybera.

PS. K tomuto rozhovoru upozorňuje Albín Sybera na text od Pavla Karouse:


ČR definují 5xP: (Pivo, Porno, Pervitin a Podhodnocená Práce)

Nedávno jsem seděl v Praze na pivu s jedním mladým, vzdělaným Francouzem, který mi položil otázku: "Jak to, že dokážu vyjmenovat z hlavy pět československých spisovatelů a režisérů a i výtvarníků, ale žádného z doby České republiky. Co se u vás změnilo?"

 17694

Siova Čína je pro zahraniční firmy příliš riskantní

23. 8. 2023

čas čtení 5 minut

Čínská ekonomika ztrácí dynamiku. Vládní představitelé říkají, že chtějí přilákat více zahraničních investorů jako jeden ze způsobů, jak podpořit hospodářský růst, ale mají zvláštní způsob, jak to ukázat, píše Christine McDaniel.

 19832

Japonsko je odhodláno bránit postavení národů okupovaných Ruskem

23. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Ruské úsilí torpédovat výsledky Sedmého fóra svobodných národů postRuska v Tokiu se vymstilo. Otevřelo cestu japonské politice, aby zaujala ještě tvrdší linii, pokud jde o právo pořádat taková setkání na svém území - a také odsoudit to, co Moskva dělá na Ukrajině v rámci mnohem většího ruského imperiálního projektu.

Rozhovor Britských listů 619. Ukrajina - v dnešní době

11. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s Adamem Syberou, který pracuje na Ukrajině pro dvě humanitární organizace a shromažďuje důkazy o válečných zločinech ruské armády, o nynější situaci v této zemi.

 20461

Lenin 2.0

23. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta

Pozorovatelé běžně rýsují paralely mezi Vladimirem Putinem a Stalinem a co se týče stylu, jsou si oba moskevští diktátoři velmi podobní. Ale pokud jde o historické role, současný vládce Kremlu je téměř přesná kopie nikoliv Stalina, ale Lenina, tvrdí Jevgenij Dobrenko.

 16495

Kreml chápe populaci jako válečný zdroj

23. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Kreml věří, že počet obyvatel Ruské federace nesmí klesnout pod 146 milionů, aby byla schopna poskytnout dostatek dělníků, vojáků a žen, které mohou porodit více dělníků a vojáků, píše Sergej Starovojtov.

30683

Rusko: Návrat represivní psychiatrie

23. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Jediná věc, která brání Putinovu režimu vrátit se k používání represivních prostředků psychiatrie proti disidentům, jak tomu bylo na konci sovětských časů, je, že pro Moskvu je dnes jednodušší a levnější používat lingvistickou analýzu a tak zařídit odsouzení za trestný čin v takových případech, říká nezávislý moskevský psychiatr pod podmínkou anonymity.

 20592

Jak se může Rusko rozpadnout: Typologie regionů

23. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Většina diskusí o tom, jak bude území nyní obsazené Ruskou federací vypadat, končí vytvářením map zobrazujících stát rozdělený na pět, deset nebo dokonce sto zemí. Jako by snad dělení mělo mít stejnou podobu ve všech částech obrovského regionu, který nyní federace okupuje, kritizuje zmíněný přístup Stanislav Grajevskij.

 18993

Británie: O katastrofální britské imigrační politice

22. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Britský premiér Rishi Sunak údajně čelí rostoucímu tlaku na odvolání jeho šílené ministryně vnitra. Problémy jsou však mnohem hlubší, míní komentátor Simon Jenkins.
 
Kdybyste si za posledních pět let najali tolik různých stavitelů, kolik Británie najala ministrů vnitra, předpokládali byste, že váš dům má hluboké vady. Přesto ta poslední ministryně vnitra, Suella Bravermanová, jedna ze čtyř za tu dobu, zvládla pod vedením Rishiho Sunaka deset měsíců a údajně je Sunak pod tlakem, aby byla propuštěna. Je těžké si představit, jak může fungovat vedoucí ministryně v kontroverzním resortu, když si její okolí myslí, že je na odchodu. Mírně řečeno, funkci by měl zastávat někdo, kdo má pravomoc jednat. Zvyk Borise Johnsona a nyní Sunaka využívat ministerských funkcí nikoli jako odměnu za kompetence, ale výměnou za loajalitu, je katastrofální. Ministerstvo vnitra v tom není samo. Za poslední čtyři roky měla Británie šest ministrů školství a tři ministry dopravy. Není divu, že je  britská vláda nefunkční.

 20682

Ukázkový příklad rape culture

22. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tohle je ukázkový příklad toho, čemu se říká rape culture, píše Johanna Neje.

Když někdo o sexuálním násilí (tady dokonce je pachatelem učitel, který byl za to odsouzen), píše nebo mluví jako o erotice, a tak to celé zlehčuje. 

Co mne na tom ještě dál zaráží je, že 13leté děti tady vidí jako ženy. 

Dneska už je to v médiích naštěstí fakt spíš exces. 

Co nám tohle rámování říká o pisateli a editorovi/ce, kteří to pustili ven?

Pozn. JČ: Čtu v zahraničním tisku četné články, že znásilnění nezletilých dívek jim vyvolává psychické problémy na mnoho let života.

Pákistán: Záchranná operace dětí a učitele z kabiny lanovky, kde se utrhlo lano

22. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Všechny děti byly nakonec v noci zachráněny, ze země, stažením po existujícím drátě vedoucím od kabinky:

Pozemní operace pokračuje v závodě o záchranu dalších pěti dětí a učitele uvězněných nad roklí ve výši 275 metrů nad zemí

 
Pákistánský vojenský vrtulník zachránil dvě ze sedmi dětí uvězněných se svým učitelem v lanovce visící nad vysokou roklí, ale letecká záchranná operace byla podle místních médií odvolána.
Děti, které uvízly v úterý od sedmi hodin ráno místního času (03.00 SEČ), používaly lanovku, aby se dostaly do školy v horské oblasti Battagram, asi 200 km severně od Islámábádu.

Podle agentury Reuters, která uvedla, že do oblasti byli vysláni odborníci na lanovky a na lanovku byl připojen malý nosič, který děti postupně zachraňuje, byly na zemi instalovány reflektory a záchranná operace pokračuje.

Mluvčí záchranné agentury a okresní úředník dříve uvedli, že byly zachráněny čtyři děti, ale tato informace byla zřejmě mylná.

Na videozáznamu z místa události bylo vidět, jak se někdo připoutaný v postroji houpe zpod vrtulníku a v pozadí jásají davy lidí.

 20666

Je nesmyslné vytvářet paralely mezi sovětskou okupací ČSSR a ruskou invazí na Ukrajinu

22. 8. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Přední čeští politikové se v den 55. výročí invaze armád Varšavského paktu vytasili se svými postřehy na sociálních sítích, kde tuto tragickou událost československých dějin unisono srovnávali s nynější ruskou agresí na Ukrajině. Rusko je nástupnickým státem Sovětského svazu, přičemž se jeho imperiální mentalita nezměnila, a je tudíž nutno podporovat Ukrajinu do posledního dechu, čteme na jejich twitterových účtech.

 20670

Poučení z krizového vývoje 2023

21. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Dnes je výročí sovětské okupace Československa. Normalizační režim považuji bez nejmenší pochybnosti za hnusný, zločinný, devastující. Byl to režim okupační. Za daných podmínek ale docela dobře rozumím tomu, jak situaci četl Gustáv Husák už od jara 1969. Oproti mnoha jiným pochopil realitu.

 20683

Duch bezpráví: Používání sovětských vlajek na okupovaných územích je jasným pokusem o vymazání posledních tří desetiletí

22. 8. 2023 / Volodymyr Jermolenko

čas čtení 8 minut



Symbolika ruské propagandy na okupovaných územích ukazuje naprosté ignorování reality, slušnosti a právního státu, píše Volodymyr Jermolenko na stránkách Visegrad Insight.

Jednou z prvních věcí, kterou ruská armáda udělala v únoru až březnu 2022 na okupovaných územích jižní Ukrajiny, tedy v blízkosti Krymu a Azovského moře, bylo vyvěšení rudých sovětských vlajek nad hlavními budovami města.

Zachrání nás západní demokracie?

21. 8. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

 

"Je otázka, co mohlo Československo dělat během polednového vývoje, aby se invazi vyhnulo. Zřejmě by nejvíce pomohla cenzura a pokus o nastolení něčeho na způsob kádárovského režimu v Maďarsku. Nakolik by něco takového bylo reálné, to nevím."

Vyčítal jsem svého času A.J. Liehmovi i Václavu Žákovi, že je chyba, že Pražské jaro nejednalo "opatrně a pomalu". Oba mi řekli: To NEŠLO! Lidi byli tak nadržení tou nespravedlností stalinismu a všech jeho zločinů, že jakmile padla cenzura, potřebovali o tom hovořit. V podstatě celé Pražské jaro bylo jen diskusí o zločinech stalinismu, mediální orgií. Nic jiného se neudělalo. Potvrzuje to i Petr Pithart.

Boris Cvek dále píše:

" Nejvíce 'poučeným', ve smyslu prodělané zkušenosti, národem z komunismu na celém světě jsou Rusové, nejméně pak asi Američané. Co nám to poví o reálných možnostech rozvoje demokracie a integrace do západního světa? Nic."

V této souvislosti je nutno v dnešní době varovně poukazovat na to, že ani zkušenost zavedených demokracií nechrání před populismem a před možností vzniku populistické, extremistické diktatury. Vážně ohroženy tímto nebezpečím jsou v současnosti Spojené státy, kdo by to býval řekl, že jeden člověk (Trump) dokáže takto obrovsky destabilizovat americkou demokracii.

Demokracie je ohrožena i ve Francii, v Německu, v Rakousku, v Itálii, ve skandinávských zemích i v Británii. Tam naštěstí je současná konzervativní vláda natolik zdiskreditována, že zcela zřejmě končí.  (Poslouchal jsem v pátek v britském rozhlase pravidelnou diskusi britských politiků před publikem vytvořeným z veřejnosti a kdykoliv něco řekl konzervativní politik, anebo kdykoliv jiný politik řekl něco kritického vůči konzervativní vládě, publikum reagovalo hromadně obrovským bučením - z toho člověk usuzuje, že britští konzervativci už opravdu na mnoho let skončili. Otázkou je, zda je šéf Labouristické strany Keirt Starmer dostatečně schopný a charismatický. Zatím konzervativcům spíše jen ustupuje.)

Snad nejzásadnějším problémem dnešní doby, na východě i na západě, je vymyslet řešení, co dělat, aby nespokojenost obyvatelstva nevedla k vzniku vražedných či nespravedlivých diktatur. Pokud to nevyřešíme, máme se na co těšit. 

 16578

Vršovice 21. srpna 2023

22. 8. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

21 srpen 2023 - 55 let poté -  mezi běžnými lidmi…

Mám se na ně zlobit? Ne, to bych musel žít úplně jiný sociální život, což se neděje …Jen ten živočišný vztek, který vychází ze sociální  deprivace české, starší ženy k matce s klučíkem z Ukrajiny i na přecpané poště – mi nejde pochopit…

Jsem přesvědčen, že si dnes můžeme s hrdostí připomenout, že jsme svobodomyslný a silný národ, který se nikdy nevzdává, byť to tak chvíli může vypadat…“

(Miloš Vystrčil, předseda Senátu PČR, projev před budovou Českého rozhlasu v Praze 21. 8. 2023)

Ráno jdu se psem, vidím po očku ukrajinské otroky, žijící ve sklepě vedle v domu (pardon v sklepních bytech, všude rozvěšen pracovní oděv). Dva panáky vodky, krabička cigaret a už na ně čeká větší auto, který je rozváží po stavbách. Dnes má být až 34 stupňů.

 20679

Hitler

22. 8. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 5 minut

1924: Rok, který stvořil Hitlera, kniha, kterou napsal Peter Ross Range (2016 Little, Brown and company, New York; 2016 Baronet a. s., Praha), vážně stojí za přečtení. Jde o niterní pohled do poměrně krátkého časového úseku Hitlerova života. Některé detaily jsou až neuvěřitelné - doba posedlá novinářskou prací přála uchování maximálního množství informací, které jsou často i ověřitelné z více stran. Novináři se tenkrát předháněli, kdo přinese detailnější, zajímavější, rychlejší... zpravodajství – třeba z procesu s tímto „nepochybně zajímavým mužem“.

 20672

Aleniny chlupatice

22. 8. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 18 minut

 

Že netušíte, co jsou chlupatice? Ale to vůbec nevadí, stačí když se začtete do následujících řádků. Chlupatice jsou totiž erotické reliéfy, které z chloupků lidského ohanbí vytváří jedna z nejznámějších českých výtvarnic, absolventka jak magisterského, tak i doktorandského studia na pražské Akademii výtvarných umění, jenž se za dalším vzděláním vydala až do Jihoafrické republiky, kde studovala na Technikon Natal v Durbanu. Poté její další cesta vedla do Paříže na slavnou École Nationale Supérieure des Beaux Arts, kde ve svých studiích pokračovala. 

Proto není divu, že její díla jsou zastoupena jak v pražské Národní galerii, tak i v soukromých sbírkách v Německu, Holandsku, Švýcarsku, Japonsku a USA. Je také členkou mezinárodní skupiny FemLink (jedna žena, jedno video, jedna země). A také zakladatelkou neziskové organizace Umění a věda na podporu dyslektickým dětem a i Dne dyslexie, který se koná každým rokem v měsíci září. Kromě toho je i tvůrkyní multimediálních interaktivních testů a slabikáře pro děti od čtyř let k možnému odhalení a prevenci počátečních problémů při čtení a psaní, Alena Kupčíková.

Žně

21. 8. 2023 / Jan Sláma

čas čtení 3 minuty

Žně vrcholí. Je ideální počasí. Od kombajnů čile se pohybujících na velikánských lánech se práší. Obilí je suché, výmlat probíhá bez problémů. Kombajn občas zatroubí a hned se mu po bok nasune velikánský tahač a příjme dávku zrna. Na kraji pole stojí několik aut a u nich rozmlouvající skupinka techniků. Německy! Že bychom přejeli přes hranici? Kdepak. Na našich polích hospodaří rakouští sedláci. Asi je to dobře. Rozhodně lépe, z globálního hlediska, než aby pole ležela ladem. Ale ty obrovské lány polí by mohly přinášet dobrý zisk i do naší státní kasy. Tak proč nepřináší? To je jeden z problémů našeho zemědělství. Jak pravil pan Jandejsek z firmy Rabbit – stát by měli řídit odborníci.

 20671

Poslední kapka Pavla Blažka

22. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Dobrý den,

ve středu 23.8. v 17 hodin proběhne v Praze na Klárově akce Milionu chvilek s názvem Poslední kapka Pavla Blažka, na kterou Vás chceme pozvat.

Chování Pavla Blažka je dlouhodobě nepřípustné. Jeho schůzka s Martinem Nejedlým je ale pomyslná poslední kapka. Premiér Fiala se, dle svých dosavadních výroků, jednat nechystá. Happening Milionu chvilek je tak další výzvou směrem k premiérovi Petru Fialovi, aby ministra spravedlnosti ve střetu zájmů a s pochybnými kontakty již nadále netoleroval a z funkce jej odvolal.

 19670

Kauce pro Donalda Trumpa v případu podvracení voleb v Georgii byla stanovena na 200 000 dolarů

22. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Aktualizace:

Donald Trump prohlásil, že se ve čtvrtek vzdá úřadům okresu Fulton

"Věřili byste tomu?" píše exprezident v příspěvku, v němž oznamuje své nadcházející zatčení za   roli v podvracení voleb v roce 2020
 

Bývalý prezident Donald Trump uvedl, že se ve čtvrtek vzdá úřadům v Georgii, kde čelí obvinění z nezákonného plánování zvrácení své volební prohry v roce 2020.

"Věřili byste tomu? Ve čtvrtek pojedu do Atlanty v Georgii, abych byl ZATČEN," napsal Trump na své sociální síti v pondělí večer, několik hodin poté, co byla podle soudních dokumentů stanovena jeho kauce ve výši 200 000 dolarů.

* * *

Podmínky zahrnují zákaz vyhrožování jakémukoli spoluobviněnému nebo svědkovi - někteří však tvrdí, že exprezident nebude schopen tyto soudní příkazy splnit


V soudním dokumentu zveřejněném v pondělí na internetu se výše kauce za 13 obvinění proti bývalému prezidentovi pohybuje od 10 000 dolarů za body zahrnující zločinné spiknutí a šíření falešných dokumentů až po 80 000 dolarů za porušení georgijského zákona  Rico, který se často používá proti organizovanému zločinu.

Podmínky zahrnují  zákaz "jednání s cílem zastrašit jakoukoli osobu, o níž je známo, že ... je spoluobviněným nebo svědkem v tomto případu", včetně "příspěvků na sociálních sítích".

Úřady v Georgii vyšetřují výhrůžky adresované porotcům v tomto případě.

 20681

Pravděpodobná pomsta za obhajobu lidských práv

22. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Všechno, co má začátek, má i konec.

Asi bych to ani nesdílel, ale vedení fakulty už obeslalo mé doktorandy, fámy kolují rychle, telefon drnčí, tak ať víte, co se děje.

Dnes jsem dostal po 18 letech působení na Katolické teologické fakultě "výpověď z pracovního poměru z důvodů nadbytečnosti", v rámci jakési "reorganizace" (o které ale jinak nic nikdo z kolegů neví).

Končím svůj malý úvazek k 31.10.2023, píše Tomáš Petráček.

Útok ukrajinského dronu zničil ruský vlajkový nadzvukový bombardér

22. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Na snímcích sdílených na sociálních sítích bylo vidět, jak TU-22 - hojně využívaný při raketových úderech na Ukrajinu - hoří
 
Podle zpráv BBC a ukrajinských médií Ukrajina při útoku bezpilotního letounu zničila nadzvukové ruské letadlo.

Zprávy vycházej9 ze snímků zveřejněných na sociálních sítích, na nichž je  vidět hořící bombardér dlouhého doletu Tupolev Tu-22.

Hořící letadlo se podle všeho nacházelo jižně od Petrohradu, uvedla BBC na základě vizuálních indicií a historických satelitních snímků letecké základny.

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina dosáhla úspěchů na východě země

21. 8. 2023

čas čtení 9 minut

- Rusko zničilo dětské hřiště. Zahynulo pět lidí.


- Zelenskyj varuje, že sousedé Ruska jsou "v ohrožení", pokud Ukrajina nevyhraje válku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes ráno vystoupil v dánském parlamentu v Kodani a poděkoval dánským politikům za pomoc jeho zemi v boji proti ruské invazi, den poté, co Dánsko a Nizozemsko oznámily, že poskytnou Kyjevu stíhačky F-16 americké výroby.

Varoval, že pokud Rusko ve válce uspěje, budou vojenskou agresí Kremlu ohroženy i další části Evropy.

Zelenskyj řekl: "  Pokud Ukrajina nezvítězí, jsou ohroženi všichni sousedé Ruska.

    Mezinárodní právo nebude resuscitováno, demokracie světa, každá z nich se může stát terčem - buď pro rakety, nebo pro žoldáky, nebo pro destabilizaci, a jsem si jist, že to dokážete naplnit.

    Ale Ukrajina zvítězí. Děkuji vám za veškerou pomoc, kterou jste Ukrajině poskytli."

- Náměstkyně ukrajinského ministra obrany sděluje, že ukrajinské síly postupují jižně od Bachmutu

Ukrajinské síly odrážejí ruské útoky a za poslední týden znovu dobyly několik kilometrů čtverečních na východní frontě, uvedla v pondělí náměstkyně ministra obrany.

Hanna Maliar rovněž uvedla, že ukrajinské síly postupují jižně od Bachmutu, města obsazeného ruskými silami v květnu po několikaměsíčním krvavém boji, a za poslední týden osvobodily další tři kilometry čtvereční.

Ukrajinská armáda minulý týden uvedla, že Rusko útočí směrem ke Kupjansku, městu v Charkovské oblasti, píše agentura Reuters.

V rozhovoru pro ukrajinskou národní televizi Maliarová řekla:

"Situace ve směru na Kupjansk je složitá. Nepřítel neopouští plány na postup vpřed, nepřítel tam  stahuje další síly.

    Jsme si jisti našimi obránci, ale je to tam pro ně velmi obtížné a nepřítel tam nepostupuje."

Podle Maliarové nedošlo k výrazným změnám v situaci na jihu, kde se ukrajinské síly snaží rozdělit ruské síly a dosáhnout Azovského moře.

Ukrajinská armáda ve čtvrtek uvedla, že dosáhla úspěchů na jihovýchodní frontě a postoupila z nově osvobozené vesnice Urožajne.

Jeden z amerických představitelů však minulý týden uvedl, že se nezdá pravděpodobné, že by ukrajinské síly během protiofenzívy dokázaly dosáhnout a znovu dobýt Ruskem okupované strategické jihovýchodní město Melitopol.

14438