Jak se může Rusko rozpadnout: Typologie regionů

23. 8. 2023

čas čtení 2 minuty
Většina diskusí o tom, jak bude území nyní obsazené Ruskou federací vypadat, končí vytvářením map zobrazujících stát rozdělený na pět, deset nebo dokonce sto zemí. Jako by snad dělení mělo mít stejnou podobu ve všech částech obrovského regionu, který nyní federace okupuje, kritizuje zmíněný přístup Stanislav Grajevskij.

Entity, ve které se tento region podle futurologa promění, budou odrážet čtyři druhy oblastí, z nichž se skládá – neruské republiky, kolonizovaná území, "moskevské jádro" a evropskou novgorodskou republiku s Petrohradem jako nejdůležitějším městským centrem.

Zmíněné rozdělení odráží skutečnost, že tyto části se staly součástí Moskevského knížectví čtyřmi různými způsoby.

Všechny dnešní regiony jsou jako listy zelí, překryté jeden přes druhý na košťálu Moskevského knížectví Ivana III. V důsledku toho budoucnost obyvatel Ruska dnes závisí na tom, jak pečlivě dokážeme oddělit tyto listy.

K dispozici jsou čtyři základní skupiny: Národní republiky pohlcené Moskvou, počínaje Kazaňským chanátem v roce 1552 a konče Tyvou v roce 1944, dále území, která nemají v základu zvláštní státní příslušnost, kde naprostá většina lidí jsou potomci kolonizátorů, a pak regiony v blízkosti Moskvy a evropského Novgorodu.

Ti v prvním regionu budou pravděpodobně usilovat o nezávislost, ti v druhém o novou federaci, podobně jako odtržené elementy britského impéria, ty v třetí mohou být součástí moskevského útvaru mnohem menšího co do velikosti a síly, a konečně jeden se pravděpodobně stane důležitým demokratickým ruským státem s Petrohradem jako jeho nejdůležitějším centrem.

Budoucnost Novgorodu bude obzvláště zajímavá kvůli jeho minulosti. Jeho pohlcení Moskvou bylo jedinečným případem, kdy méně kulturně a méně hospodářsky vyspělá země spolkla a vrhla nazpět rozvinutější a proevropský Novgorod.

Moskva zůstane zakořeněna ve svém charakteru převzatém od Zlaté hordy, zatímco Novgorodská republika se bude i nadále rozvíjet tak, aby Petrohrad nebyl oknem nebo dokonce dveřmi do Evropy, ale spíše aby se celá Novgorodská republika stala plnohodnotnou součástí Evropy.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2719

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2023