USA žalují firmuj SpaceX Elona Muska za diskriminaci uprchlíků při náboru zaměstnanců

25. 8. 2023

čas čtení 3 minuty
 
Americké ministerstvo spravedlnosti konstatuje, že Muskova firma odmítla brát v úvahu žadatele o azyl a uprchlíky při přijímání do zaměstnání

Americké ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek podalo žalobu na firmu  SpaceX miliardáře Elona Muska kvůli  diskriminaci při přijímání uprchlíků a žadatelů o azyl do zaměstnání.

Podle ministerstva spravedlnosti společnost SpaceX "běžně odrazovala azylanty a uprchlíky od podávání žádostí o zaměstnání a odmítala je zaměstnat   nejméně od září 2018 do května 2022.

 
 
Tato občanskoprávní žaloba přichází více než dva roky poté, co ministerstvo spravedlnosti v soudních spisech odhalilo, že vyšetřuje Muskovu společnost zabývající se průzkumem vesmíru na základě stížnosti, že při přijímání zaměstnanců diskriminuje osoby, které nejsou občany USA.

"Naše vyšetřování zjistilo, že společnost SpaceX spravedlivě nezohlednila ani nezaměstnala azylanty a uprchlíky kvůli jejich státnímu statusu a zavedla zákaz jejich přijímání bez ohledu na jejich kvalifikaci, což je v rozporu s federálním zákonem," uvedla ve svém prohlášení asistentka generálního prokurátora Kristen Clarkeová z oddělení občanských práv ministerstva spravedlnosti.

"Naše vyšetřování také zjistilo, že náboráři a vysoce postavení úředníci společnosti SpaceX podnikali kroky, které aktivně odrazovaly azylanty a uprchlíky od hledání pracovních příležitostí ve společnosti," uvedla Clarkeová v tiskovém prohlášení a později poznamenala: "Prostřednictvím této žaloby budeme hnát společnost SpaceX k odpovědnosti za její nezákonné praktiky v oblasti zaměstnávání a budeme usilovat o úlevu, která umožní azylantům a uprchlíkům spravedlivě soutěžit o pracovní příležitosti a přispět svým talentem k pracovní síle společnosti SpaceX."


Pracovní místa, z nichž byli uchazeči z řad uprchlíků a azylantů vyloučeni, se netýkala pouze pozic vyžadujících vyšší vzdělání. Kromě pozic v oblasti softwaru a raketového inženýrství šlo například o svářeče, kuchaře a umývače nádobí.

Ministerstvo spravedlnosti chce, aby společnost SpaceX spravedlivě zvážila a poskytla náhradu mzdy uprchlíkům a žadatelům o azyl, kterým byla kvůli této údajné diskriminaci neprávem odepřena práce. Úředníci také chtějí, aby byly firmě uloženy občanskoprávní sankce a změněna politika, která by zajistila dodržování předpisů.

Tato žaloba není prvním případem, kdy je některá z Muskových společností obviněna z diskriminačního chování. Skupina bývalých zaměstnanců Twitteru  podala začátkem tohoto měsíce žalobu, v níž konstatuje, že se Musk dopustil diskriminace na základě pohlaví, věku a rasy, uvádí Insider.

"Skutečnost, že bylo propuštěno více žen než mužů, není překvapivá vzhledem k Muskově historii sexistických, ponižujících a nepřátelských komentářů vůči ženám," uvádí se v žalobě.


Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2485

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2023