Německá společnost údajně dodávala ruskému zbrojnímu průmyslu

25. 8. 2023

čas čtení 3 minuty
Německá společnost navzdory sankcím pořídila stroje pro výrobu odstřelovačských pušek v Rusku. Podle informací Spiegelu nyní spolkový generální prokurátor vydal zatykač, informuje Fidelius Schmid.

Společnost z jižního Německa údajně podporovala ruský zbrojní průmysl stroji. Podle informací Spiegelu spolkový generální prokurátor Peter Frank nechal v úterý na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem zatknout Ulliho S., bývalého šéfa výrobce obráběcích strojů z Bádenska-Württemberska. Údajně porušil zákon o zahraničním obchodu a platbách.

Zboží pro odstřelovačské pušky

Jako generální ředitel své společnosti údajně již v roce 2015 uzavřel několik smluv na dodávku přesných strojů v hodnotě kolem dvou milionů eur ruskému výrobci zbraní, a to navzdory mezinárodním sankcím proti Rusku. Zboží z Německa koncový uživatel používal pro sériovou výrobu odstřelovačských pušek. Po ruské invazi na Krym v roce 2014 byly tyto dodávky zakázány.

Kromě toho společnost v roce 2016 údajně provedla školení pro ruský personál ohledně toho, jak pracovat na strojích. S. také údajně v roce 2015 koupil několik odstřelovačských pušek z Ruska pro testování. Podle vyšetřovatelů datoval kupní smlouvu do roku 2014 – jako by pušky získal již před ruskými sankcemi.

Advokáta S. se zatím nepodařilo zastihnout kvůli komentáři.

Četná obvinění proti západním společnostem

Skutečnost, že západní společnosti záměrně obcházejí sankce proti Rusku, byla opakovaně odsouzena nevládními organizacemi a médii – zejména od ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Německé úřady provádějí několik vyšetřování. Zatčení z příkazu německého hlavního prokurátora není v této souvislosti z poslední doby známo.

Nová veřejná obvinění proti západním společnostem zahrnují komponenty pro rakety, střely s plochou dráhou letu a drony, elektroniku a CNC stroje, které umožňují vysoce přesné průmyslové výrobní procesy.

V prosinci 2022 britský Royal United Services Institute (RUSI) podezříval německou společnost, že je součástí dodavatelského řetězce ruských dronů Orlan.

V červnu letošního roku Die Zeit oznámil, že stroje od německo-japonského výrobce obráběcích strojů DMG Mori budou použity v ruském zbrojním průmyslu - včetně výrobce zbraní Kalašnikov, výrobce vrtulníků JSC Ulan-Ude a výrobce letadel Suchoj. Po ruské invazi na Ukrajinu DMG Mori oznámila, že ukončí svou činnost v Rusku.

Generální prokurátor zasahoval pouze ve zvláštních případech

Za porušování sankcí EU vůči Rusku obvykle odpovídají prokurátoři. Generální prokurátor zasahuje pouze v případech zvláštního významu.

V minulosti se jednalo zejména o řízení, která se týkala jaderných a chemických zbraní, jako je Írán nebo Sýrie, nebo ruského a íránského raketového programu.

V březnu 2021 odsoudil Vrchní zemský soud v Hamburku podnikatele z Augsburgu k několika letům vězení za dodávky strojů pro ruský raketový program.

V roce 2022 byl muž z Markkleebergu u Lipska odsouzen za prodej laboratorního vybavení potřebného pro výrobu chemických nebo biologických zbraní do Jekatěrinburgu. Skuteční zákazníci byli maskováni, aby oklamali německé úřady. Zatčen byl již v roce 2021.

Zdroj v němčině: ZDE

1
Vytisknout
2661

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2023