20721

Znásilnil šest malých chlapců během tří let. "Žil řádně, byl to exces", vysvětlil soud velice mírný trest

29. 8. 2023

čas čtení 7 minut

V minulých dnech vyvolal v České republice obrovské rozhořčení tento případ. Pro mě je to jen další důkaz, v jak strašlivém stavu je české soudnictví (konstatuje Jan Čulík).


Novinky.cz: 

"Krajský soud v Brně dnes čtyřiatřicetiletému muži, který mezi lety 2018 až 2021 pohlavně zneužil a znásilnil šest chlapců ve věku od 10 do 14 let, uložil tříletý trest s podmíněným odkladem na pět let. 

Zákaz práce s dětmi nedostal"

Je známo, že znásilnění dětí jim vyvolá trvalé a hluboké celoživotní trauma. Proto je rozhodnutí českého soudu naprosto ostudné. 

Sexuální šikana školáků od učitelů je běžná bohužel v řadě zemí světa, včetně Británie. Psycholožka Kate Dawsonová vysvětluje, co se proti tomu dá dělat: 

 16525

K omezení "šíleného" extrémního počasí je zapotřebí dramatických opatření v oblasti klimatu

29. 8. 2023

čas čtení 5 minut

Salzburk po deštích:

Vlny veder, lesní požáry a záplavy jsou jen "špičkou ledovce", varují přední klimatologové
Vědci v drtivé většině označili za rozhodující jeden krok: snížit spalování fosilních paliv na nulu


Přední světoví klimatologové tvrdí, že "šílené" extrémní počasí, které v roce 2023 řádí po celém světě, se bez dramatických opatření v oblasti klimatu stane do deseti let normou.

Vlny veder, lesní požáry a záplavy, které zažíváme dnes, jsou podle nich jen "špičkou ledovce" ve srovnání s ještě horšími dopady, které přijdou, přičemž neschopnost klimatických modelů přesně předpovídat budoucnost znamená, že svět letí do budoucnosti "částečně naslepo" .

 19087

Nedávné vlny veder v Arizoně, vyvolané klimatickou krizí, vedly k nárůstu popálenin od asfaltu horkého téměř jako vroucí voda

29. 8. 2023

čas čtení 4 minuty


Nedávné vlny veder ve Spojených státech, vyvolané klimatickou krizí, způsobily nárůst počtu zranění a úmrtí způsobených horkem. Vedle vyčerpání z horka a závažnějšího úpalu se v létě zvyšuje také počet dalších zranění: kontaktních popálenin od žhavých chodníků a jiných městských povrchů.

Teploty ve městě Phoenix dosáhly v letošním létě 31 dní po sobě nejméně  43 °C. 

Mnoho takových případů se dostává do popáleninového centra Valleywise Health v Arizoně.

Zkorumpovaná česká politka

29. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



 20720

Víte, kdo je Andrew Tate?

29. 8. 2023

čas čtení 6 minut


"Vaše děti, vaši synovci se právě dívají na Tatea..." Matt Shea

'Pro své stoupence je tento muž mesiášem!' 

Navzdory neustálým výhrůžkám smrtí se britský dokumentarista Matt Shea věnuje vyšetřování nejznámějšího misogyna světa už od roku 2019. Ale i on byl šokován tím, co odhalil při práci na svém nejnovějším filmu

Andrew Tate je ultramizogynní provokatér, který je v současné době v Rumunsku obviněn z obchodování s lidmi a z vytvoření organizované zločinecké skupiny, přičemž probíhá vyšetřování jeho obchodování s nezletilými dívkami. Je to také očividný nafoukanec a vyhledávač pozornosti a znám dost teenagerů na to, abych si myslela, že víc než polovina z nich by jím opovrhovala už jen na základě tohoto, píše Zoe Williams.  Ale mýlím se. Shea vysvětluje: "USA, Austrálie, Indie: je obrovsky populární  po celém světě. Možná jste o Andrewovi Tateovi neslyšeli, nebo jste o něm slyšeli, ale myslíte si, že je všeobecně přijímáno, že je to špatný člověk. Ale vaše děti, vaši synovci, ti ho právě teď sledují a nemusejí mít stejný názor."

 20722

BBC: "Denně umírají desítky lidí" - ztráty na Ukrajině rostou

29. 8. 2023

čas čtení 11 minut

 
Podle nových odhadů nejmenovaných amerických představitelů došlo na Ukrajině k dramatickému nárůstu počtu mrtvých. Quentin Sommerville z BBC byl na frontové linii na východě země, kde se chmurný úkol počítání mrtvých stal každodenní realitou.

Neznámí vojáci leží na hromadách v malé cihlové márnici nedaleko frontové linie v Doněcku, kde 26letá Margo mluví s mrtvými.

"Možná to zní divně... ale já se  jim chci omluvit za jejich smrt. Chci jim nějak poděkovat. Je to, jako by mě slyšeli, ale nemohou odpovědět."

U svého přeplněného stolu za těžkými dveřmi márnice sedí s perem v ruce. Jejím úkolem je zaznamenávat podrobnosti o padlých.

Ruská agrese na Ukrajině: USA sdělují, že Rusko zastrašuje americké zaměstnance konzulátu

29. 8. 2023

čas čtení 11 minut

- Reportérka Rania Dridiová z Al-Džazíry v živém vysílání informovala v arabštině z Petrohradu o Wagnerově památníku, když ji napadl Rus a požadoval, aby mluvila rusky. Skončila v nemocnici s pohmožděninami a otřesem mozku:

  Reporter Rania Dridi from Al Jazeera was live reporting in Arabic from Sankt Petersburg regarding a Wagner Memorial when a Russian attacked her, demanding her to speak Russian.
- Spojené státy obvinily Moskvu ze snahy zastrašovat a obtěžovat americké zaměstnance poté, co ruská státní média informovala, že bývalý pracovník amerického konzulátu byl obviněn ze shromažďování informací o válce na Ukrajině a dalších otázkách pro Washington.

Bezpečnostní služba FSB obvinila Roberta Šonova, ruského státního příslušníka, že předával zaměstnancům amerického velvyslanectví v Moskvě informace o tom, jak ruská branná kampaň ovlivňuje politickou nespokojenost před prezidentskými volbami v Rusku v roce 2024, uvedla ruská státní tisková agentura Tass.


- V Tule a Belgorodu byly sestřeleny ukrajinské bezpilotní letouny, tvrdí Moskva
Ruská protivzdušná obrana sestřelila ukrajinské bezpilotní letouny nad Tulskou a Bělgorodskou oblastí, uvedlo v úterý moskevské ministerstvo obrany, aniž by uvedlo, zda došlo ke škodám nebo obětem.

Dva drony "byly zničeny" protivzdušnou obranou nad Tulskou oblastí jižně od Moskvy, uvedlo ruské ministerstvo obrany v prohlášení na Telegramu.

Další dron byl "zničen silami protivzdušné obrany" nad Belgorodskou oblastí, která hraničí s Ukrajinou, v pondělí kolem 23:00 moskevského času, uvedlo ministerstvo v samostatném prohlášení.

Ministerstvo neuvedlo, zda v důsledku obou incidentů došlo ke škodám nebo obětem.

Hlavní město a další ruské regiony se v posledních dnech staly terčem palby útoků ukrajinských dronů poté, co Kyjev na začátku léta slíbil, že konflikt "vrátí" Rusku.

Útoky způsobily jen malé škody.

- Ukrajina tvrdí, že její síly postupují hlouběji do ruských obranných linií u Robotyně
Ukrajina v úterý uvedla, že její síly pronikly  hlouběji do ruských obranných linií u obce Robotyne, den poté, co převzala kontrolu nad touto obcí na jižní frontě.

Vojenský mluvčí Andrij Kovaljov uvedl, že ukrajinské síly postupují dále v Záporožské oblasti, o které Moskva tvrdí, že je součástí Ruska, informuje agentura France-Presse.

"Ukrajinské síly měly úspěchy ve směru od Novodanylivky k Verbove," řekl v úterý státním médiím a jmenoval dvě vesnice v regionu.

Dodal, že vojáci drží dobyté území a útočí na ně ruské dělostřelectvo. Tato tvrzení zatím nebyla nezávisle ověřena.

Ukrajinské jednotky se také snaží obklíčit východní město Bachmut, které ruské síly obsadily v květnu.

Šéf Doněcké oblasti, kde se Bachmut nachází, v úterý zlehčoval ukrajinský tlak poté, co Kyjev prohlásil, že dosáhl úspěchů.

"Boky jsou drženy. Situace se tam již stabilizuje," řekl podle ruských státních médií Denis Pušilin.

 20604

Ruského uprchlíka málem v Itálii deportovali do Ruska

29. 8. 2023

čas čtení 4 minuty


Rus, který požádal o azyl ve Spojeném království, byl zatčen na letišti v Palermu a bylo mu řečeno, že bude poslán zpět do Ruska
 
Rusovi, který má ve Spojeném království status uprchlíka, hrozilo vydání do země původu, když se na konci týdenní dovolené v Palermu pokusil o návrat do Británie.

Uprchlíci mají právo cestovat do zahraničí na základě svých cestovních dokladů, ale tento případ vyvolává vážné obavy, nakolik je to bezpečné.

Padesátiletý muž, aktivista za lidská práva, který nemůže být z bezpečnostních důvodů jmenován, měl ve středu 23. srpna nastoupit se svou ženou a devítiletým synem v Palermu na let zpět do Spojeného království.

Poté, co nejprve prošel bezpečnostní kontrolou na letišti v Palermu, byl zatčen a převezen do sicilské věznice Pagliarelli. Hrozilo mu vydání do Ruska na základě zatykače vydaného v roce 2017 regionálním úřadem ruského ministerstva vnitra.

 20707

#MeToo odhalilo mizogynii ve Španělsku. K vyvolání revoluce byl zapotřebí fotbal a #SeAcabó

29. 8. 2023

čas čtení 6 minut

 
 
Rozruch kolem Jenni Hermoso, která po  vítězství Španělska na mistrovství světa ve fotbale snesla nechtěný polibek, otevřel oči misogynii jako nikdy předtím


"Se acabó" (španělsky "je konec"). Tato slova použila Alexia Putellasová a další vítězky mistrovství světa ve fotbale žen na sociálních sítích těsně předtím, než všechny oznámily, že se nevrátí hrát za národní tým, pokud zůstane současné vedení fotbalové asociace. Do nedělního večera se #SeAcabó objevilo na dresech mužského fotbalového týmu Sevilly a jako hashtag ho používá OSN, španělská vláda i sportovci po celém světě, aby vyjádřili podporu španělskému týmu. Heslo #SeAcabó používaly také ženy, které hovořily o týrání a šikaně, s nimiž se setkaly, píše španělská novinářka María Ramírez.

 17804

Viktor Orbán investuje miliony do šíření své populistické ideologie v zahraničí

28. 8. 2023

čas čtení 4 minuty


Univerzita financovaná  Viktorem Orbánem plánuje pobočku v Londýně

Pobočka bude součástí snahy šířit populistickou filozofii maďarského vůdce po celé Evropě

Pokusy Viktora Orbána šířit svou populistickou filozofii po celé Evropě dosáhly i do Velké Británie, kde se v Londýně plánuje pobočka vzdělávacího institutu silně ovlivněného Orbánem a významné sponzorství skupin napojených na pravicové konzervativce.

Zdroje uvedly, že součástí maďarského kulturního centra poblíž Trafalgarského náměstí má být pobočka Mathias Corvinus Collegium (MCC), soukromé univerzity, která je někdy přirovnávána k semináři pro mladé s Orbánem sympatizující učence a budoucí vůdce.

Rozhovor Britských listů 622. Proč je Fialova vláda takovým zklamáním a co s tím dělat

22. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



Fiala prostě toho Blažka nevyhodí. S politologem Jiřím Pehem hovoří Jan Čulík o současné české politické situaci.




 20479

Svatý Augustin a věčné Slovo v Písmu svatém

29. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut


Když bylo toho svatého Augustina, napadá mě lekce ze čtení Písma. Augustin bývá často označován za otce reformace. Ale zdá se mi, že ze tří základních reformačních principů je jeden Augustinovi spíše cizí: sola scriptura (naopak sola fide a sola gratia jsou principy ryze augustinovské). Všechny ty tři principy říkají, že spásy člověk dosahuje výlučně (sola) Boží aktivitou. Tedy Boží milostí (gratia), darem víry (fide) a autoritou Božího slova v Písmu.

 20712

Symbol, fakt a Blažkův stůl

28. 8. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Aneb pár přátel stačí mít a je na světě líp

Papaláš moci

Kdo by snad pečlivě, natož bedlivě nesledoval slavné počiny Dona Pabla Blažka, od temného úsvitu kmotra eléva do temného soumraku kmotra kmeta, ten by snad mohl být i překvapen. Avšak ten, kdo občas zabrousil videm či sluchem do politických vod zatuchlých českých kalužin, ten překvapen vůbec nemůže být, nesmí být. Co lumpáren někteří politici nestihnou za celou svou politickou ekvilibristiku, a že se snaží, to stihne kmotr Blažek s přehledem a s prsty v nose za necelý měsíc pilné práce.

Hospodaření OSBL za červenec 2023

2. 8. 2023

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V červenci 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 52 188,11,  výdaje byly v červenci  64 970,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20742

As long as the birds sing, we still have a chance

29. 8. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 6 minut

(Kiva Photo)

Sylva Lauerová, the writer and poet, is known not only for her novels, such as the mystical novel Jumaroro, at the same time both detective story and travelogue, brilliantly set in the exotic environment of the Amazon Delta, but also for her poetry; she recently published her third poetry collection under the unusual title of Klóketen. In addition to her extensive written output, she hosts art events and is the patron to numerous artistic projects. She divides her time between the Czech Republic and the Seychelles, an archipelago of over one hundred and fifteen islands in the Indian Ocean. Not surprisingly, it has a hot, humid, and temperate climate year-round, contributing to the fact that the flora and wildlife of the Seychelles is ancient, beautiful, diverse, and home to various exotic species, the most famous of which are the rare Coco de Mer palms. Thanks to her life here, Ms. Lauerová has had the unique opportunity to witness such beauty with her own eyes, so I took the liberty of asking her for an interview, with the aim of bringing us closer to some of the delights that currently surround her.

Ms. Lauerová, how is life in the Seychelles?

 20742

Dokud zpívají ptáci, máme ještě šanci

29. 8. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 6 minut

(KIVA Photo)

Spisovatelka a básnířka Sylva Lauerová je mezi čtenáři známa nejen svými romány, jako je například mystický román Jumaroro, detektivní příběh a současně cestopis bravurně vsazený do exotického prostředí amazonské delty, ale i poezií, neboť v nedávné době vyšla její v pořadí už třetí básnická sbírka s nezvyklým názvem Klóketen.

Kromě své rozsáhlé spisovatelské tvorby, moderuje umělecké akce a jako mecenáška podporuje řadu uměleckých projektů. Žije střídavě v Česku a na Seychelách, které se rozkládají na sto patnácti ostrovech ve vodách Indického oceánu. Není proto divu, že podnebí zde je velmi teplé, vlhké a po celý rok stálé, což přispívá k tomu, že příroda a květena Seychel je starobylá, překrásná, různorodá a bohatá na nejrůznější endemické druhy, z nichž nejznámější jsou palmy Coco de Mer. A protože paní Lauerová má díky tomu, že zde žije, jedinečnou možnost vidět exotickou krásu na vlastní oči, dovolila jsem si požádat ji o rozhovor, v němž nám alespoň něco málo z půvabu, který ji v současné době obklopuje, přiblíží.

Paní Lauerová, jak se vám na Seychelách žije?

 20705

Federální soud s Trumpem v případu podvracení voleb v roce 2020 je stanoven na březen 2024

28. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Harmonogram stanovený soudkyní Tanyou Chutkanovou znamená, že první soudní proces s obhajobou Trumpa proběhne v době vrcholící sezóny amerických primárek


Trestní proces s Donaldem Trumpem kvůli jeho snahám o zvrácení výsledků voleb v roce 2020 se uskuteční 4. března 2024, rozhodla v pondělí federální soudkyně, která případu ve Washingtonu předsedá. Znamená to ostré odmítnutí bývalého prezidenta, který se snažil případ roky odkládat.

Ultra zpracované potraviny vážně poškozují lidské zdraví

28. 8. 2023

čas čtení 6 minut

Ultra zpracované potraviny zvyšují riziko infarktu a mrtvice

Výzkum představený na výročním zasedání Evropské kardiologické společnosti vyzývá státy k přijetí opatření

Podle dvou studií, které by podle jednoho z odborníků měly sloužit jako varovný signál pro vlády na celém světě, ultra zpracované potraviny významně zvyšují riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice.
 
Celosvětová spotřeba silně zpracovaných výrobků, jako jsou cereálie, proteinové tyčinky, šumivé nápoje, hotová jídla a rychlé občerstvení, v posledních letech prudce vzrostla. Ve Velké Británii a USA tvoří nyní více než polovinu průměrné stravy ultra zpracované potraviny (UPF). Pro některé lidi, zejména mladší, chudší nebo ze znevýhodněných oblastí, je typické, že jejich strava obsahuje až 80 % UPF.

Nový výzkum Stark doplňuje rostoucí počet důkazů, které podle odborníků odhalují "přílivovou vlnu škod" způsobenou přímo ultra zpracovanými potravinami.  Dvě rozsáhlé studie prezentované na největší světové konferenci o srdci ukázaly, jak ničivý dopad mají ultra zpracované potraviny  na kardiovaskulární zdraví.


 16525

V Řecku stále bojují stovky hasičů s divokými požáry

28. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Silný vítr a horké, suché podmínky rozšiřují plameny a ztěžují hašení požárů
 
Více než 600 hasičů, včetně posil z několika evropských zemí, podporovaných flotilou letadel a vrtulníků shazujících vodu, bojuje v Řecku se třemi velkými požáry, z nichž dva zuří již několik dní.

Obrovský požár v severovýchodních regionech Evros a Alexandroupolis na severu země, který má pravděpodobně na svědomí 20 z 21 úmrtí v souvislosti s lesními požáry za poslední týden, hoří již devátý den.

Požár, který je jedním z největších jednotlivých požárů v Evropě, zničil rozsáhlé lesní plochy a zapálil domy v okrajových částech města Alexandrupolis. V neděli s požárem bojovalo 295 hasičů, sedm letadel a pět vrtulníků, uvedl hasičský sbor.

 
Evropská služba pro řešení mimořádných událostí Copernicus v neděli uvedla, že požár spálil 77 000 hektarů (190 000 akrů) půdy a má 120 aktivních ohnisek.

 20713

Použít hlavu!

28. 8. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

(aneb způsob environmentálního přemýšlení)

Potřebujete auto. Objektivně. Koupíte si nejlevnější – s malým motorem – malou spotřebou, malou ekologickou stopou. Nechcete klimatizaci, protože tou cena i výrobní + provozní ekologická stopa auta naroste. Takže si koupíte auto bílé, které se díky vysokému albedu (odrazivosti) laku, od slunce tolik neohřívá. Při prvním horkém dnu ale zjistíte, že interiér jen hoří – jsa přehřátý od použitých černých materiálů – tedy (zpravidla) od recyklovaného standardu sjednoceného probarvením. Pak si i nenáročný řidič rád připlatí za klimatizaci, čímž zvedne ekologické stopy svého vozu a vyhodí zbytečné peníze. V globálním měřítku to pak musí být ohromná čísla spotřebované energie za to, že napřed energii „přijmeme“ (teplo) a pak spotřebujeme spousta nějaké druhé na to, abychom tu první vypudili!

Rozhovor Britských listů 620. Polozapomenutý autor Karel Teige

15. 8. 2023

čas čtení 4 minuty



Vynikající umělec a avantgardní teoretik Karel Teige měl smůlu. Byl to sice marxista, ale jeho druh marxismu se nelíbil komunistickému režimu, takže ten režim Teigeho potlačoval. Po pádu komunismu sice v Československu byli schopni ocenit Teigeho avantgardní postoje, jenže zase se jim nelíbil jeho marxismus, takže zase zůstalo i v postkomunismu jeho ocenění stranou. Možná se to trochu mění: Joe Grim Feinberg, pracovník filozofického ústavu Karlovy univerzity, byl právě editorem sborníku o Teigovi The Marketplace of Art (Jarmark umění) a vydal s kolegy v angličtině také Teigeho texty. O zásadním významu Karla Teigeho pro českou kulturu v době, kdy byla ještě světově proslulá, hovoří s Joem Grim Feinbergem Albín Sybera.

PS. K tomuto rozhovoru upozorňuje Albín Sybera na text od Pavla Karouse:


ČR definují 5xP: (Pivo, Porno, Pervitin a Podhodnocená Práce)

Nedávno jsem seděl v Praze na pivu s jedním mladým, vzdělaným Francouzem, který mi položil otázku: "Jak to, že dokážu vyjmenovat z hlavy pět československých spisovatelů a režisérů a i výtvarníků, ale žádného z doby České republiky. Co se u vás změnilo?"

Rozhovor Britských listů 619. Ukrajina - v dnešní době

11. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s Adamem Syberou, který pracuje na Ukrajině pro dvě humanitární organizace a shromažďuje důkazy o válečných zločinech ruské armády, o nynější situaci v této zemi.

O davu s vidlema

28. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

 

To, co se v Česku teď děje Ukrajincům, je připomínka něčeho, o čem tu píšu už roky a co se nesmí brát na lehkou váhu: že stačí málo a máte dav s vidlema pod oknem, píše na Twitteru Andrej Ruščák.

Ano, i dnes. Před mnoha a mnoha lety jsem si řekl, že chci poznat pravý důvod, proč došlo k šoa a tím poznat, jestli to hrozí a pokud ano, jak poznat, kdy už je zle.


 20710

Strava bez soli snižuje riziko srdečních chorob až o 20 procent

28. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

 
Nová rozsáhlá studie využívající údaje z britské biobanky ukazuje, že i malé snížení příjmu soli může být prospěšné.

 
Podle nejrozsáhlejší studie svého druhu může vyřazení soli z jídel snížit riziko srdečních problémů a mrtvice téměř o pětinu.

Výzkum prokázal, že přidávání soli do jídla zvyšuje pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění a předčasného úmrtí. Nyní odborníci zjistili, jak velký rozdíl můžete udělat pro zdraví svého srdce - stačí snížit počet jídel, do kterých přidáváte sůl, nebo se jí úplně vzdát.

 20629

Sociální politiku a sociální práci v této zemi nahrazují sbírky chudých na ještě chudší…

26. 8. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

(Věnuji HLAVNĚ skvělé novinářce, paní Saše Uhlové - s obrovskou vděčností a pokorou před její lidskostí…)

Moc děkuji všem, kteří pomohli finančně splatit dluh, který vznikl díky těžké nemoci živitele a vlastně se touto finanční sbírkou zachránila jedna rodina v bytě. Pochopitelně je to hlavně politické selhání místní městské části, která se má starat o své občany a ne je v situaci onkologické nemoci vyhazovat z bytu...To dělala na Praze 2 současná radní na MHMP, která má v gesci sociální a bytovou politiku, paní Udženija s pani Černochovou (viz kauza pan Halamky, který  zmrzl na ulici).

 20709

Dejme přemnoženým zvířatům antikoncepci, nevybíjejme je

28. 8. 2023

čas čtení 5 minut

I v ČR jsou ohroženy lesy přemnožením jelenů, daňků a další zvěře.  

Vyvíjejí se humánní alternativy k zabíjení divokých zvířat, jako jsou divoká prasata, jeleni a šedé veverky.


Zintenzivňují se konflikty mezi lidmi a volně žijícími živočichy vyvolávají rostoucí počet ohnisek nemocí, dopravních nehod a škod na úrodě. A tento problém se pravděpodobně ještě zhorší, pokud nebudou v blízké budoucnosti vyvinuta nová, humánní opatření k omezení počtu zvířat, tvrdí vědci.

Jde o kritický problém životního prostředí, který bude tento týden projednáván na významné konferenci v Itálii, kde budou odborníci diskutovat o tom, jak nejlépe omezit počty šedých veverek, divokých prasat, jelenů, divokých koz, holubů, papoušků a dalších tvorů, kteří v mnoha zemích způsobují rozsáhlé ekologické škody.

 20578

Ruská agrese na Ukrajině: Dva mrtví při útoku na ukrajinský region

28. 8. 2023

čas čtení 11 minut

- Ukrajina oznámila, že osvobodila jihovýchodní obec Robotyne


- Ukrajina v pondělí uvedla, že její jednotky osvobodily jihovýchodní osadu Robotyne a snaží se postupovat dále na jih v rámci protiofenzívy proti ruským silám,
informuje agentura Reuters.

"Robotyne byla osvobozena," citovala ukrajinská armáda náměstkyni ministra obrany Hannu Maliar.

Armáda minulý týden uvedla, že její síly vztyčily v Robotyni státní vlajku, ale zároveň tehdy uvedla, že se v osadě stále dostávají pod palbu.

Ukrajina oznámila, že její jednotky vstoupily do strategicky důležité vesnice 22. srpna, což signalizuje potenciálně významný pokrok v protiofenzívě proti Rusku.

Maliarová tehdy uvedla, že ukrajinští vojáci organizují evakuaci civilistů, ale stále se dostávají pod palbu ruských sil.

Nad článkem Jindřicha Šídla o Milionu chvilek

26. 8. 2023 / Bohumil Sláma

čas čtení 2 minuty

S názory pana Šídla obvykle souhlasím, jsme však všichni jen lidé, takže je přirozené, že se někdy a v lecčems lišíme. Proti jeho článku Vzkaz pro milion chvilek: Děkujeme, odejděte, zveřejněném 26. srpna na Seznamu.cz, ovšem tentokrát mám námitky, které si nechci a snad ani nemohu nechat pouze pro sebe.


 20461

Ruská agrese na Ukrajině: Jen minimální počet Rusů si myslí, že Prigožina zabil Putin

27. 8. 2023

čas čtení 8 minut

- Ruští vyšetřovatelé potvrdili smrt Jevgenije Prigožina s odvoláním na genetické testy


Ruský vyšetřovací výbor uvedl, že výsledky genetických testů potvrdily totožnost deseti lidí, kteří ve středu zahynuli při leteckém neštěstí, a že mezi nimi byl i zakladatel žoldnéřské skupiny Wagner Jevgenij Prigožin, informuje agentura Associated Press.

Mluvčí výboru Světlana Petrenko uvedla, že po forenzních testech bylo identifikováno všech 10 těl nalezených na místě havárie a jejich totožnost "odpovídá manifestu". Její prohlášení nenabídlo žádné podrobnosti o tom, co mohlo být příčinou havárie.

"V rámci vyšetřování letecké katastrofy v Tverské oblasti byla dokončena molekulárně-genetická vyšetření," uvedla. "Podle jejich výsledků byla zjištěna totožnost všech deseti obětí, odpovídají seznamu uvedenému v seznamu letu."

- Rusko ohlásilo další sérii útoků ukrajinských dronů na svém území, při nichž podle oficiálních představitelů zahynul nejméně jeden člověk v regionu sousedícím s Ukrajinou a které si opět vynutily dočasné uzavření tří hlavních letišť obsluhujících hlavní město Moskvu.

Jeden člověk byl zabit střepinou z dronu nad oblastí Belgorod, která hraničí s Ukrajinou na jihozápadě Ruska, uvedl regionální gubernátor Vjačeslav Gladkov.

Ruské ministerstvo obrany rovněž informovalo o útocích dronů v Brjanské oblasti na západě Ruska a o dalším v Kurské oblasti jižně od ní.

Ukrajina se k nahlášeným útokům nevyjádřila.

- Mezitím ukrajinské letectvo oznámilo, že tři ukrajinští vojenští piloti, včetně jednoho s přezdívkou Juice, který vedl kampaň za dodávku letounů F-16, zahynuli v pátek při srážce dvou cvičných bojových letounů nad oblastí západně od Kyjeva.

Prezident Volodymyr Zelenskyj, který počítá s rychlým výcvikem posádek pro létání na stíhačkách F-16 přislíbených západními spojenci, ve svém nočním videoposelství uvedl, že mezi třemi muži byl i Andrij Plščykov, přezdívaný Juice, "ukrajinský důstojník, jeden z těch, kteří velmi pomohli našemu státu".

- Méně než 10 % Rusů věří, že jejich prezident Vladimir Putin stojí za smrtí vůdce žoldnéřské skupiny Wagner Jevgenije Prigožina, vyplývá z internetového průzkumu thinktanku pro Sunday Times.

Průzkum, který provedl institut Open Minds v hodinách následujících po leteckém neštěstí, při němž zahynul, ukazuje, že 28,4 % respondentů se domnívá, že havárie byla zinscenovaná, zatímco 28,3 % ji přičítá technickým potížím nebo chybě pilota. Přibližně 2 % Putinových příznivců se domnívají, že za to může on. Počet respondentů průzkumu byl nejasný.

Sviatoslav Hnizdovskij, šéf ukrajinského think tanku, řekl novinám:

    Dvě procenta stoupenců režimu, kteří viní Putina ze smrti Prigožina, se zdají být velmi nízkým číslem. Myslím, že se neodvažují představit si, že by to udělal Putin, protože by to prostě úplně zničilo jejich obraz reality.

V pátek večer Putin podepsal dekret, který požaduje, aby všichni Wagnerovi vojáci a další ruští žoldnéři složili přísahu věrnosti ruskému státu.

 20708

Komedie v britské politice pokračuje: Nesmírně hloupá Johnsonova ministryně kultury konečně rezignovala na své poslanecké křeslo

26. 8. 2023

čas čtení 12 minut

Nadine Dorries (66) nesmírně omezená osoba, která se octla za kontroverzní a nekompetentní vlády Borise Johnsona ve funkci britské ministryně kultury, v sobotu konečně oznámila, že opouští své poslanecké křeslo, a to dopisem, v němž brutálně zaútočila na premiéra Rishiho Sunaka.

Potíž je, že Dorriesová oznámila už letos v červnu, že z Dolní sněmovny odchází poté, co se děsívě naštvala, že ji Johnson nepovýšil do "šlechtického stavu" a neučinil ji, navzdory svým příslibům, nevolenou poslankyní nevolené Horní sněmovny. Pak ale neodešla, dál si nechala vyplácet svůj poslanecký plat ve výši 86 584 liber ročně (tj. 202 200 Kč měsíčně)  a zároveň ještě platila svou dceru, která je zaměstnána na plný úvazek u jedné právní firmy, za "parlamentní výzkumnou práci" roční částkou 40 000 liber.

Potíž je, že Dorriesová v parlamentě nic nedělala, nevystoupila tam více než po 450 dní a hlasovala za tu dobu jen asi čtyřikrát. Občané v jejím volebním okrsku požadovali, aby se už proboha svého poslaneckého křesla vzdala a v oblasti se začaly objevovat proti ní kritické transparenty, o její absenci se hovořilo i v parlamentě.

Takto o Nadine Dorries psala před několika dny komentátorka Marina Hyde:

 20707

Neuvěřitelný fotbalový (?) skandál ve Španělsku

26. 8. 2023

čas čtení 5 minut

Španělskem otřásá neuvěřitelný skandál, který mnozí interpretují jako boj mezi zastaralými mužsko-šovinistickými postoji země a novým postojem "osvobozených" žen.

V minulých dnech vyhrál španělský tým mistrovství světa v ženském fotbalu. Celé fotbalové mistrovství vedlo k výraznému posílení ženského fotbalu, například i v Anglii, která se dostala do finále a v poslední instanci prohrála právě se Španělskem.

Při oslavě tohoto vítězství šéf španělské fotbalové asociace Luis Rubiales vzal fotbalistku Jenni Hermoso za hlavu a políbil ji na rty. To okamžitě vyvolalo protesty, že to bylo mužsky šovinistické chování. a požadavek, aby rezignoval. Rubiales se hájil, že fotbalistka s polibkem souhlasila, a na zasedání fotbalová asociace pětkrát vykřikoval, že neodstoupí.

Fotbalistka uvedla, že s polibkem nesouhlasila. Španělská fotbalová asociace se postavila za Rubialese, avšak  španělská vláda ho chtěla donutit rezignovat na jeho funkci. V sobotu bylo oznámeno, že španělská fotbalová asociace bude fotbalistku žalovat za její "nepravdivé výroky".  Rubialese suspendovala FIFA.


Ruská agrese na Ukrajině Putin nařídil bojovníkům z Wagnerovy armády, aby podepsali přísahu věrnosti ruskému státu

26. 8. 2023

čas čtení 12 minut

- Ukrajina potřebuje proniknout už jen o 10 kilometrů, čímž zlikviduje zásobovací linie Ruska pro celou frontu:

- Dekret zveřejněný na webových stránkách Kremlu ukládá každému, kdo pracuje ve prospěch armády na Ukrajině, povinnost složit formální přísahu věrnosti rusjkému státu

- Putin v pátek večer nařídil bojovníkům skupiny Wagner, aby podepsali přísahu věrnosti ruskému státu poté, co při letecké katastrofě zahynul Jevgenij Prigožin.

Putin v pátek podepsal dekret, který tuto změnu zavádí s okamžitou platností, poté, co Kreml prohlásil, že západní náznaky, že Prigožin byl zabit na jeho příkaz, jsou "absolutní lež". Kreml odmítl definitivně potvrdit jeho smrt s odkazem na nutnost vyčkat na výsledky testů.

Putinovo zavedení povinné přísahy pro zaměstnance společnosti Wagner a dalších soukromých vojenských dodavatelů je jasným krokem k tomu, aby se tyto skupiny dostaly pod přísnější státní dohled, uvádí agentura Reuters.

Dekret zveřejněný na internetových stránkách Kremlu ukládá každému, kdo vykonává práci jménem armády nebo podporuje to, co Moskva nazývá "speciální vojenskou operací" na Ukrajině, povinnost složit formální přísahu věrnosti Rusku.

Bojovníci musí slíbit "věrnost Ruské federaci... přísně plnit rozkazy svých velitelů a nadřízených a svědomitě plnit své povinnosti," píše se v něm podle listu Moscow Times.

Znění přísahy, která je ve výnosu popisována jako krok k vytvoření duchovních a morálních základů obrany Ruska, obsahuje větu, v níž ti, kdo ji složí, slibují, že budou přísně plnit rozkazy velitelů a vyšších velitelů.

 20706

Česká koalice směřuje k porážce

25. 8. 2023 / Albín Sybera, Robert Anderson

čas čtení 11 minut



Když se český premiér Petr Fiala minulý týden vrátil z letní dovolené do práce, měl být hluboce znepokojen, píší na serveru Intellinews Robert Anderson a Albin Sybera.

Přivítal ho průzkum veřejného mínění od agentury CVVM, který ukázal, že jeho koaliční vláda složená z pěti stran je jednou z nejnepopulárnějších vůbec a jen 2 % Čechů jí vyslovily silnou důvěru. Takto hrozivá čísla byla v minulosti zaznamenána pouze během velkých politických krizí.

"Důvěru vládě nyní vyjadřují pouze její skalní příznivci, kteří podpoří cokoli, co tato vláda udělá," řekl Jan Červenka z CVVM pro bne IntelliNews.

 20705

Donald Trump se dostavil do věznice v Georgii

25. 8. 2023

čas čtení 5 minut

 

Trestní stíhání v okrese Fulton je čtvrtým trestním případem proti Trumpovi od března a jeho registrace zahrnovala i policejní fotografii 


 
Donald Trump se ve čtvrtek večer dostavil do věznice okresu Fulton kvůli obvinění z vydírání a spiknutí v souvislosti s jeho snahou zvrátit výsledky voleb 2020 ve státě Georgia. Byl tam zpracován jako každý jiný obviněný z trestného činu a byla   pořízena jeho vězeňská fotografie.
 
Krátká vazba bývalého prezidenta představuje další ohromující okamžik, kdy byl republikánský favorit voleb 2024 opět zatčen v závažné trestní kauze.

K zatčení došlo v hlavním vysílacím čase kabelových zpravodajských stanic, což je časový úsek, na němž Trump trval  ve zjevné snaze zdiskreditovat obvinění.

 16451

Začínají platit revoluční pravidla pro platformy on-line

25. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

 

Praha/Brusel, 25. srpna 2023 - Velké platformy on-line, jako je třeba Facebook či Google, se od dneška musí začít řídit novými evropskými pravidly. Vstupuje totiž v platnost Akt o digitálních službách (DSA), který loni v červenci schválil Evropský parlament. Podle pirátského europoslance a kvestora Marcela Kolaji například ztíží manipulaci za pomoci cílené reklamy a přinese jasnější informace o fungování algoritmů sociálních sítí.

 20704

Co dělat, když se lidi změnili v nosorožce

25. 8. 2023

čas čtení 6 minut

K výše uvedenému článku Karla Dolejšího. Čtu tady právě ke své práci znovu knihu Markéty Goetz-Stankiewicz, The Silenced Theatre: Czech playwrights without a stage. University of Toronto Press, 1979. O konformismu a o tom, když se společnost vydá do šílenství. Ovšem je to popis situace v Česku před pětačtyřiceti lety, kdy asi intelektuálové měli stále ještě daleko větší vliv než dnes (JČ):

"Možná je významné, že hra, v níž Eugène Ionesco použil opravdu humorného absurdního obrazu s cílem sdělit něco sociologického, byla hra, kterou české divadelní obecenstvo a kritikové oceňovali nejvíc. Nosorožci, uvedení na scénu v roce 1966, měli různé dopady. Ve srovnání s některými reakcemi západních kritiků odhalily české reakce základní rozdíly v postojích - ale ne tam, kde by je člověk mohl očekávat. Jako všechny vynikající hry i tato hra vyzařuje různé odstíny významů v závislosti na zázemí diváků.

 20702

Tučňáci císařští: tisíce mláďat v Antarktidě pravděpodobně uhynuly kvůli rekordně nízkému množství mořského ledu

25. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Neúspěšné hnízdění v Bellingshausenově moři "nemá obdoby", několik kolonií v rozsáhlém regionu selhalo během jediné sezóny.


Podle nového výzkumu tisíce mláďat tučňáků císařských ve čtyřech koloniích v Antarktidě pravděpodobně uhynuly kvůli rekordně nízké úrovni mořského ledu, která způsobila "katastrofální selhání chovu" na konci roku 2022.

Analýza satelitních snímků ukázala rozpad obvykle stabilního mořského ledu a zánik kolonií v době, kdy mláďatům ještě nenarostlo voděodolné peří.

 19422

USA žalují firmuj SpaceX Elona Muska za diskriminaci uprchlíků při náboru zaměstnanců

25. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

 
Americké ministerstvo spravedlnosti konstatuje, že Muskova firma odmítla brát v úvahu žadatele o azyl a uprchlíky při přijímání do zaměstnání

Americké ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek podalo žalobu na firmu  SpaceX miliardáře Elona Muska kvůli  diskriminaci při přijímání uprchlíků a žadatelů o azyl do zaměstnání.

Podle ministerstva spravedlnosti společnost SpaceX "běžně odrazovala azylanty a uprchlíky od podávání žádostí o zaměstnání a odmítala je zaměstnat   nejméně od září 2018 do května 2022.

 16951

Veřejnoprávní televize ohrožena technologickými změnami a nátlakem populistů

25. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Známý dokumentarista varuje, že BBC je ohrožena nátlakem pravicových médií požadujících, aby podporovala brexit

Drtivá většina Britů nyní požaduje návrat země do EU, ale britské politické strany a britská média to ignorují. BBC má strach


Dokumentarista a moderátor Louis Theroux prohlásil, že budoucnost BBC je ohrožena kvůli   pravicovým médiím, která požadují, aby za to, že BBC dostává koncesionářské poplatky, šířila propagandu pro brexit.

Theroux   řekl, že se obává o budoucnost BBC, a dodal, že je na veřejnosti, aby za vysílání bojovala: "Je možné, že koncesionářský poplatek je na řízeném ústupu... Existuje zájem, lobbing a aktivní kampaň za brexit z koncesionářského poplatku."

 20567

Aby Kaspické moře přežilo, je třeba zastavit příval odpadu

25. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Moskva vychvaluje skutečnost, že Rusko se stalo třetím kaspickým pobřežním státem, který ratifikoval protokol z roku 2004 o ochraně zvířat a rostlin žijících v Kaspickém moři, i když dva z pěti dalších států – Írán a Turkmenistán – tak neučinily a úmluva nevstoupí v platnost, dokud to neudělají, upozorňuje Magomed-Rasul Magomedov .

 20701

Proč chodí ruští sirotci bojovat na Ukrajinu

25. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Děti vychovávané v dětských domovech vždy hrály důležitou roli v životě Ruska. Často se před rokem 1991 stávaly důležitými stranickými a sovětskými vůdci. Nyní patří mezi skupiny, které jsou nejvíce nakloněny dobrovolné službě na Ukrajině, uvádí Čerta.

 19789

Candace Rondeauxová: Jedinou cestou vpřed v postoji vůči Rusku je odstrašení a nátlak

25. 8. 2023

čas čtení 12 minut



Překlad patnáctiminutové reportáže:

Reportérka Channel 4 News: Kdo by řekl, že Wagnerovi žoldáci mají srdce? Ale smrt Jevgenije Prigožina a jeho druha Dmitrije Utkina je hluboce zasáhla. Před Wagnerovým velitelstvím v Petrohradě položili červené karafiáty. Tam, kde Prigožin vyrostl, se stal násilnickým zločincem, byl poslán do vězení, vyšel ven a provozoval stánek s hot dogy a restauraci a přátelil se s Vladimirem Putinem, to vše předtím, než v roce 2014 založil proslulou soukromou vojenskou společnost Wagner.

Člen Wagnerovy skupiny: Je to jako prohra.

Člen Wagnerovy skupiny:  Byl pro nás vším. Vždycky jsme čekali na slovo od něj, od našeho strýčka Ženi.

 20700

Zázrak statistiky: Rusko se mezi pěti největšími ekonomikami zřejmě neudrží

25. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Světová banka zařadila ekonomiku Ruské federace v roce 2022 na páté místo na světě tím, že nepoužívá nominální údaje o HDP, ale paritu kupní síly (PPP). Ruští odborníci nicméně říkají, že ekonomiky jejich země i jiných se mění tak rychle, že Rusko nebude schopno toto postavení udržet, i když se používají podobné statistické techniky.

 18776

"19. srpna 1991 se k moci dostalo ruské gestapo"

25. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Pokračují debaty o tom, odkdy se Putinův vzestup stal nevyhnutelným. Ale je třeba uznat, že dne 19. srpna 1991 se dostalo k moci ruské gestapo stojící za těmi, kteří se označovali za demokraty, ale nebyli jimi, píše Vadim Zajdman.

 20699

O krok dále: Proč EU potřebuje ruskou strategii

25. 8. 2023

čas čtení 15 minut

EU potřebuje ruskou strategii, která hledí dál než jen na válku na Ukrajině. Taková politika by se měla soustředit na podporu zemí, které hraničí s Ruskem, snížení ruského vlivu po celém světě a přípravu na scénáře změn v zemi, píše Marie Dumoulin.

Putin o Prigožinovi

24. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta

"Z prvních informací vyyplývá, že tam byli i zaměstnanci skupiny Wagner. Rád bych zdůraznil, že to byli lidé, kteří podstatně přispěli k společnému cíli - k boji proti neonacistickému režimu na Ukrajině. To nezapomínáme, víme to a pamatujeme si to. Já jsem znal Prigožina velmi dlouho, od začátku devadesátých let. Měl složitý osud, udělal ve svém životě vážné chyby. A dosáhl nutných výsledků jak pro sebe, a když jsem ho požádal, také pro společný cíl, jak se to dělo v nedávných měsících."
 



 20696

Přežijeme?

24. 8. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Byli jsme s mými syny v Osvětimi. Celou dobu, kdy jsme procházeli baráky s pryčnami, celami, pecemi na spalování zavražděných lidí, se mi vracela neřešitelná otázka: Uvěří člověk, chycený do mentální pasti konspirací, že skutečně proběhl holocaust? Pokud by záleželo pouze na samotných faktech, pak neuvěří, ani kdyby stál tváří v tvář člověku, který vyhlazovacím táborem prošel a přežil. Ve svém přesvědčení může dokonce uvažovat tak, že přežití přece popírá existenci vyhlazovacího tábora. Všechno ostatní může směle považovat za kulisy.

 20695

Bojovný Vivek Ramaswamy se stal překvapivým centrem televizní debaty republikánských kandidátů (bez Trumpa)

24. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Tento podnikatel v biotechnologiích přebral Trumpovy postoje v nepřítomnosti bývalého prezidenta, což vyvolalo těžkou palbu ostatních kandidátů
 
Vivek Ramaswamy, 38letý biotechnologický podnikatel, který v republikánských průzkumech obsadil třetí místo, se v nepřítomnosti Donalda Trumpa stal překvapivým ohniskem první debaty republikánských primárek, projevil mizivý respekt k ostatním kandidátům a na oplátku si vysloužil těžkou palbu.

 20106

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina oznámila, že v noci zahájila "zvláštní operaci" na Ruskem okupovaném Krymu

24. 8. 2023

čas čtení 14 minut

- Podle představitele Pentagonu jsou tvrzení o útoku raketou na Prigožinovo letadlo "nepřesná"

Tiskový mluvčí Pentagonu, brigádní generál Pat Ryder, uvedl, že Pentagon nemá žádné indicie o tom, že by letadlo s Prigožinem bylo sestřeleno raketou země-vzduch. "Hodnotíme tyto informace jako nepřesné," řekl Ryder o zprávách tisku, že letadlo Embraer bylo zasaženo raketami země-vzduch.

Řekl také, že Pentagon se domnívá, že je pravděpodobné, že Prigožin je mrtvý, ale nepotvrdil to.


- Ukrajinské námořnictvo a vojenská rozvědka provedly v noci na čtvrtek "zvláštní operaci", při níž se urkajinské jednotky vylodily na Ruskem okupovaném Krymu, uvedlo ve čtvrtek hlavní ředitelství rozvědky ministerstva obrany (HUR).

Operace je důkazem toho, že ukrajinské síly jsou schopny uskutečnit pozemní operace na Krymu, který Rusko zabralo a anektovalo v roce 2014.

Na krátkých a tmavých videozáznamech zveřejněných  spolu s prohlášením na Telegramu byl malý motorový člun pohybující se v noci po vodě poblíž pobřeží. HUR uvedla, že místo přistání se nacházelo na západním cípu Krymu, poblíž osad Olenivka a Majak.

"Speciální jednotky na plavidlech se vylodily na pobřeží v oblasti osad Olenivka a Majak," uvedla HUR v prohlášení.

Uvedla, že "všech cílů" bylo dosaženo a nepříteli byly způsobeny ztráty, ale cíle neidentifikovala.

"Také na ukrajinském Krymu opět zavlála státní vlajka," uvedla, aniž by řekla, kde přesně, nebo poskytla další podrobnosti.


 20693

Biden ukazuje prstem na Putina, vidí Prigožinovu smrt jako varování "elitám"

24. 8. 2023

čas čtení 6 minut

Kreml a ruský prezident mlčí

Joe Biden důrazně naznačil zapojení Vladimira Putina do zjevné smrti Jevgenije Prigožina při leteckém neštěstí, zatímco ukrajinští představitelé interpretovali incident jako varování ruským "elitám". Před sídlem organizace v Petrohradě byly položeny květiny za zesnulého šéfa společnosti Wagner.

"Nevím jistě, co se stalo, ale nejsem překvapen," řekl americký prezident po brífinku po havárii Prigožinova soukromého letadla mezi Moskvou a Petrohradem. "V Rusku se nestane mnoho věcí, za kterými by nestál Putin. Ale nevím dost na to, abych znal odpověď."

Ruský letecký úřad Rosavija uvedl, že Prigožin a vyšší velitel Wagnera Dmitrij Utkin byli mezi deseti lidmi, kteří cestovali v podnikatelském  letadle Embraer, jež se ve středu večer zřítilo. Příčina havárie není  bezprostředně jasná, ale Prigožinův dlouhodobý spor s armádou a ozbrojené povstání, které v červnu vedl, by ruskému státu poskytly dostatečný motiv k pomstě.

 20693

Prigožinova smrt zanechává trvalou stopu v ruské armádě a elitě

24. 8. 2023

čas čtení 5 minut



Už od nezdařeného puče se spekulovalo, že Jevgenij Prigožin žije  ve vypůjčeném čase

Když šéf nechvalně proslulé skupiny Wagner zahájil historické povstání a způsobil největší krizi za 23 let vlády Vladimira Putina, mnozí si kladli otázku, jak ruský vůdce zareaguje, píše Pjotr Sauer

Během vzpoury Prigožinova skupina žoldáků sestřelila nejméně dva vrtulníky a zabila asi 15 příslušníků ruských služeb, z nichž mnozí byli letci. Pro Putina bylo ještě významnější, že Prigožinova vzpoura, která se dostala až na předměstí Moskvy, odhalila křehkost režimu, který mnozí považovali za stabilní.

 20693

Toto jsou Putinovy bezpečnostní záruky. Pro všechny, kdo s ním chtějí vyjednávat

24. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Takto vypadají bezpečnostní záruky Putina a Lukašenka.

Vizuál pro ty, kdo stále ještě s nimi chtěji vyjednávat.



Šojgu! Gerasimove!!




Wagnerovi žoldáci z PMC se chystají pomstít Putinovi a Šojguovi za smrt svého vůdce. Výzvy k pomstě vrahům plní chatovací místnosti Prigožinových kanálů. Strážci zákona dvou regionů byli uvedeni do pohotovosti.



 19670

Trumpovské déjà vu

24. 8. 2023

čas čtení 6 minut

Donald Trump je navzdory třem obviněním stále populární. V předvečer první debaty prezidentských primárek tento týden dominoval svým republikánským soupeřům, čímž zvýšil své sázky v dalších volbách, které budou mít pro Ameriku a svět velký význam. 

Podle nejnovějších průzkumů si Trump drží rozhodující náskok téměř ve všech demografických skupinách, regionech a ideologických křídlech strany. Jeho popularita mezi republikánskými voliči neustále roste ze 43 procent v lednu na 53 procent tento měsíc, uvádí politický analytik Al Džazíry Marwan Bishara.

 20692

Zaklínač z té „druhé Evropy“

24. 8. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 6 minut

Ilustrační obrázek, zdroj: netflix.com

První polovina třetí série netflixovské adaptace Zaklínače byla opět natolik otřesná, že raději než se pokoušet zhlédnut půlku druhou, jsem se rozhodl znovu si přečíst románovou pentalogii. Rozčarování z toho, jak si americká společnost poradila z jedním z korunních klenotů východoevrospké fantastiky se tím jen prohloubilo.

I v románech zůstává polský spisovatel Andrzej Sapkowski v mnohém povídkářem. Titul každého z nich se jako refrén vrací v textu stále dokola, což je prvek, který možná fungoval v původních povídkách, v románu se ale rychle stává rušivým a působí přinejlepším neobratně. Přesto první a druhý díl, Krev elfů a Čas opovržení, jsou kompaktní a spádem připomínají Zelaznyho Amber, Sapkowského (i mou) oblíbenou fantasy, jsou skvělé. S Křestem ohněm „sága“ (což není zcela přesné pojmenování, protože Sapkowski píše způsobem, který ságy v nejmenším nepřipomíná) začíná coby vyprávění skřípat a čtvrtý díl Věž vlaštovky, a hlavně pátá Paní jezera se proměňují v místy zběsilý metatext.

30776

Změna klimatu na nás nyní vrhá všechny zbraně ze svého arzenálu, od tepelných dómů přes rozsáhlé požáry až po megahurikány

24. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Země se z větší části ohřívá přesně tak, jak předpovídaly modely klimatických změn před deseti lety, pokud budeme i nadále vypouštět do atmosféry 35 miliard tun uhlíkového znečištění ročně. A to jsme udělali. Děsivé je, že vývoj klimatu je někdy horší, než modely předpokládaly, a to kvůli faktorům, s nimiž tyto modely nepočítaly, píše Juan Cole.

30774

Cesta ke klimatické zkáze: USA vedou ve světě v těžbě ropy a zemního plynu

24. 8. 2023

čas čtení 6 minut

Spojené státy těží rekordní množství ropy a zemního plynu, přestože pokračující využívání těchto fosilních paliv představuje pro planetu existenční hrozbu. Dokonce i dnes, kdy planeta čelí katastrofálnímu oteplování, vedoucí představitelé Demokratické i Republikánské strany stále prosazují větší těžbu ropy a zemního plynu v domnění, že většina světa bude na tato fosilní paliva spoléhat i v příštích desetiletích, informuje Edward Hunt.

30777

Máme šanci na přežití?

24. 8. 2023 / Martina Sejkorová

čas čtení 4 minuty

Tak si tak sedím jedno parné srpnové odpoledne ve svém dočasném domově uprostřed jedné z posledních evropských divočin a trpím přívalem abnormálního horka a sucha. Vzduch je žhavý a sálá, panuje klid a ručička teploměru je hodně nad průměrem. Mnozí namítnou, že je léto a že je to tak v pořádku, ale ono není. V minulosti šlo o ojedinělé výkyvy, nyní se však stávají pravidlem a musíme se s nimi naučit žít. Vlny veder jsou stále delší a pro mnoho lidí, hlavně chronicky nemocných, se stávají opravdovým utrpením.

 20691

O protestu a veřejné diskusi jako cestě k nové vědecké éře

24. 8. 2023

čas čtení 9 minut

Rozhovor s prof. Stanislavem Štechem, bývalým prorektorem Univerzity Karlovy, o jeho analýze v právě vydané knize: Marek Hrubec a Emil Višňovský, eds. Towards a New Research Era: Global Comparison of Research Distortions, která byla publikována v renomovaném nakladatelství Brill (Leiden a Boston), vedl Daniel Veselý. Kniha zároveň vyšla také v českém a slovenském jazyce v Bratislavě pod názvem K nové vědecké epoše: globální srovnání deformací vědy.   

 

 18192

USA uvažují o bezpečnostním paktu se Saúdskou Arábií, která je obviněna ze zločinů proti lidskosti

24. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Podle nové zprávy organizace Human Rights Watch zabili saúdští pohraničníci na hranicích s Jemenem prostřednictvím bomb a ostré střelby stovky žadatelů o azyl. Útoky by se podle ní daly považovat za "zločin proti lidskosti", pokud by byly součástí oficiální politiky režimu.

Lidé, kteří údajné útoky přežili, popsali své otřesné zkušenosti. Jeden z migrantů uvedl, že ostřelování z těžkých zbraní přežilo pouze sedm ze 150 lidí. "Všude byly zbytky lidských těl, byly roztroušené všude," řekli organizaci Human Rights Watch.

"Stříleli na nás z velkých raketometů," vzpomínal další přeživší. "Z 250 lidí [ve skupině, která přecházela] jich 150 zemřelo.“

Jiní obvinili pohraničníky, že stříleli zblízka na migranty, z nichž většina prchala před nepokoji v Etiopii. Zpráva důrazně naznačuje, že počet migrantů zabitých jen od loňského roku může jít do tisíců, píše na webu Responsible Statecraft Connor Echols.

 17532

Zvyšující se obsah metanu může být známkou toho, že zemské klima prochází "přechodem na úrovni zániku"

24. 8. 2023

čas čtení 6 minut

Od roku 2006 množství metanu, který zadržuje teplo, v zemské atmosféře rychle roste a na rozdíl od nárůstu oxidu uhličitého se zdá, že za jeho současným nárůstem stojí biologické emise, nikoli spalování fosilních paliv. Může jít jen o běžnou proměnlivost, tedy výsledek přirozených klimatických cyklů, jako je El Niño. Nebo to může signalizovat začátek velkého přechodu v zemském klimatu, upozorňuje list The Conversation.

 20438

Jevgenij Prigožin zemřel při letecké katastrofě, konstatuje oficiálně Rusko

23. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Mrtvoly Prigožina i Utkina byly identifikovány:
Pokud by Prigožin usmrcen, dobudeme Kremlu, varuje Wagner:

Podle ruských úřadů byl v letadle, které se zřítilo v Tverské oblasti a při jehož havárii zahynulo všech 10 lidí na palubě, i šéf společnosti Wagner, který stál za červnovou vzpourou.

Jevgenij Prigožin, šéf polovojenské jednotky Wagner, který v červnu zahájil ozbrojenou vzpouru, byl podle ruských úřadů na palubě soukromého letadla, které se zřítilo v Tverské oblasti nedaleko Moskvy a zabilo všech 10 lidí na palubě.

Ruský letecký úřad Rosaviacia uvedl, že Prigožin byl jedním z cestujících uvedených v seznamu cestujících na palubě dopravního letadla Embraer, které se ve středu večer zřítilo.

 18732

Jak si představuji vyrovnání se zločineckým komunistickým režimem

23. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Protože začínám zase slyšet řeči o vyrovnávání se s komunistickou minulostí, rád bych napsal, jak to už mnoho let chápu já. Především potrestání zločinů komunistického režimu podle pravidel právního státu. To nutně znamená schopnost rozlišovat, dívat se věcně, praktiky, konkrétně. Tedy zbavit se komunistické mentality kolektivní viny a paušalizace.

Jevgenij Prigožin byl v letadle, které bylo v Rusku údajně sestřeleno. Všech deset osob na palubě zemřelo

23. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

(Autoři ještě spekulují, zda nemohl být zabit dvojník. Ovšem ruská tajná služba by prý věděla, kdo je dvojník...)




Guardian:

Agentura Reuters uvedla, že šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin byl uveden jako cestující v soukromém letadle, které se ve středu zřítilo severně od Moskvy.Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na ruský letecký úřad Rosaviacija.

"Bylo zahájeno vyšetřování havárie letadla Embraer, ke které došlo dnes v noci v Tverské oblasti. Podle seznamu cestujících je mezi nimi jméno a příjmení Jevgenij Prigožin," uvedla Rosaviacija.

Již dříve agentura TASS informovala, že po havárii soukromého letadla v ruské Tverské oblasti severně od Moskvy zahynulo deset lidí. Letadlo na cestě z Moskvy do Petrohradu vezlo sedm cestujících a tři členy posádky

- Druhé Prigožinovo letadlo se obrátilo a vrátilo se do Moskvy:


- Wagnerovci varují, že jestliže byl Prigožin zavražděn, zorganizují nový pochod na Moskvu:



Indie se stala první zemí, které se podařilo úspěšně přistát s kosmickou lodí v blízkosti jižního pólu Měsíce

23. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Čandraján-3, což v sanskrtu znamená "měsíční plavidlo", přistál se svým modulem Vikram krátce po 18. hodině (1330 SEČ) poblíž jižního pólu Měsíce, což je světový unikát pro jakýkoli vesmírný program.

"Indie je na Měsíci," řekl Sreedhara Panicker Somanath, předseda Indické organizace pro vesmírný výzkum (ISRO), když Vikram přistál.

Pro Indii úspěšné přistání znamená, že se stává vesmírnou velmocí, vláda se snaží podpořit investice do soukromých startů do vesmíru a souvisejícího satelitního podnikání.

 19422

Elon Musk se rozhodl poškodit Twitter další pitomostí

23. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Odstraní titulky zpráv z odkazů   na Twitteru

Může to být Muskovým pokusem o získání většího množství placených subskribentů

Musk se rozhodl odstranit titulky ze zpráv, na něž uživatelé odkazují.

O novince poprvé informoval v pondělí časopis Fortune a později ji Musk potvrdil ve svém příspěvku: "Toto pochází přímo ode mě. Výrazně to zlepší estetiku," napsal. Platforma již nebude zobrazovat titulky a další texty z odkazů na zprávy a bude zobrazovat pouze hlavní obrázek, což omezí možnost uživatele informovat se o obsahu článku před kliknutím.

Vyhození profesora Tomáše Petráčka vyvolává pobouření

23. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Otevřený dopis děkanovi KTF UK prof. Vojtěchu Novotnému, ve kterém dáváme najevo pochybnosti (a já bych dodal pobouření) stran propuštění prof. Tomáše Petráčka, píše Petr Kratochvíl.


Vážený pane děkane,

na základě dostupných informací vyjadřujeme velké znepokojení nad ukončením působení prof. Tomáše Petráčka na Katolické teologické fakultě UK i nad způsobem, jak k němu došlo. Tuto záležitost pokládáme za velmi nešťastnou, a to v několika ohledech.

Ruská agrese na Ukrajině: v Moskevské oblasti byly sestřeleny tři bezpilotní letouny, říká starosta; Rusko zaútočilo na obilné závody na Dunaji

23. 8. 2023

čas čtení 9 minut

V budově v centru Moskvy bylo poškozeno okno, ale nejsou hlášeny žádné oběti; ruská armáda sestřelila další dva drony nad západní částí Moskevské oblasti

 - V Moskevské oblasti byly sestřeleny tři bezpilotní letouny, říká starosta

Podle starosty města Sergeje Sobjanina zasáhl ve středu brzy ráno ukrajinský dron rozestavěnou budovu v centru Moskvy, což byl podle agentury AFP již šestý noční letecký útok v regionu ruského hlavního města.

Ruská armáda sestřelila další dva drony nad západní částí Moskevské oblasti, uvedl starosta na svém kanálu Telegram.

Hlasitý výbuch byl slyšet v centrální části hlavního města ve středu ráno, krátce poté, co byly na městských letištích pozastaveny lety, uvedla ruská tisková agentura RIA. Centrální čtvrť se nachází 5 km od Kremlu.

Anton Gerashchenko uvádí, že zásobovací infrastruktura v Rusku je silně centralizovaná, všechno musí být dopravováno přes Moskvu, a neustálé pozastavování běžného provozu moskevských letišť kvůli hrozbě ukrajinských dronů vážně narušuje zásobování ruské armády.

-     Ukrajina uvedla, že její jednotky vstoupily do strategicky důležité jihovýchodní obce Robotyne, což je potenciálně významný pokrok v protiofenzivě proti Rusku. Hanna Maliar, náměstkyně ukrajinského ministra obrany, uvedla, že ukrajinští vojáci organizují evakuaci civilistů, ale stále se dostávají pod palbu ruských sil.

- Významný ruský novinář v úterý uvedl, že generál Sergej Surovikin, bývalý velitel válečného úsilí Moskvy na Ukrajině, byl odvolán z funkce velitele ruských vzdušných sil. Zprávu Alexeje Venediktova, dobře informovaného bývalého šéfa dnes již zaniklé rozhlasové stanice Echo Moskvy, nikdo oficiálně nepotvrdil, ale citovaly ji některé další ruské zpravodajské agentury na sociálních sítích, uvedla agentura Reuters.

 20690

Si Ťin-pching nepřednesl klíčový projev v rámci zasedání skupiny BRICS

23. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Foto ruské MZV

Si měl vystoupit na  fóru BRICS  v Jihoafrické republice, ale místo toho jeho projev přečetl jeho ministr obchodu
 
Čínský vůdce Si Ťin-pching v úterý nečekaně vynechal plánovaný projev na klíčovém obchodním fóru v Jihoafrické republice.

Si přicestoval do Johannesburgu na summit BRIC v pondělí večer na svou teprve druhou letošní zahraniční cestu po březnové návštěvě Moskvy. Na letištní ploše ho přivítal jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa.

12959