Ruská agrese na Ukrajině: Jen minimální počet Rusů si myslí, že Prigožina zabil Putin

27. 8. 2023

čas čtení 8 minut
- Ruští vyšetřovatelé potvrdili smrt Jevgenije Prigožina s odvoláním na genetické testy

Ruský vyšetřovací výbor uvedl, že výsledky genetických testů potvrdily totožnost deseti lidí, kteří ve středu zahynuli při leteckém neštěstí, a že mezi nimi byl i zakladatel žoldnéřské skupiny Wagner Jevgenij Prigožin, informuje agentura Associated Press.

Mluvčí výboru Světlana Petrenko uvedla, že po forenzních testech bylo identifikováno všech 10 těl nalezených na místě havárie a jejich totožnost "odpovídá manifestu". Její prohlášení nenabídlo žádné podrobnosti o tom, co mohlo být příčinou havárie.

"V rámci vyšetřování letecké katastrofy v Tverské oblasti byla dokončena molekulárně-genetická vyšetření," uvedla. "Podle jejich výsledků byla zjištěna totožnost všech deseti obětí, odpovídají seznamu uvedenému v seznamu letu."

- Rusko ohlásilo další sérii útoků ukrajinských dronů na svém území, při nichž podle oficiálních představitelů zahynul nejméně jeden člověk v regionu sousedícím s Ukrajinou a které si opět vynutily dočasné uzavření tří hlavních letišť obsluhujících hlavní město Moskvu.

Jeden člověk byl zabit střepinou z dronu nad oblastí Belgorod, která hraničí s Ukrajinou na jihozápadě Ruska, uvedl regionální gubernátor Vjačeslav Gladkov.

Ruské ministerstvo obrany rovněž informovalo o útocích dronů v Brjanské oblasti na západě Ruska a o dalším v Kurské oblasti jižně od ní.

Ukrajina se k nahlášeným útokům nevyjádřila.

- Mezitím ukrajinské letectvo oznámilo, že tři ukrajinští vojenští piloti, včetně jednoho s přezdívkou Juice, který vedl kampaň za dodávku letounů F-16, zahynuli v pátek při srážce dvou cvičných bojových letounů nad oblastí západně od Kyjeva.

Prezident Volodymyr Zelenskyj, který počítá s rychlým výcvikem posádek pro létání na stíhačkách F-16 přislíbených západními spojenci, ve svém nočním videoposelství uvedl, že mezi třemi muži byl i Andrij Plščykov, přezdívaný Juice, "ukrajinský důstojník, jeden z těch, kteří velmi pomohli našemu státu".

- Méně než 10 % Rusů věří, že jejich prezident Vladimir Putin stojí za smrtí vůdce žoldnéřské skupiny Wagner Jevgenije Prigožina, vyplývá z internetového průzkumu thinktanku pro Sunday Times.

Průzkum, který provedl institut Open Minds v hodinách následujících po leteckém neštěstí, při němž zahynul, ukazuje, že 28,4 % respondentů se domnívá, že havárie byla zinscenovaná, zatímco 28,3 % ji přičítá technickým potížím nebo chybě pilota. Přibližně 2 % Putinových příznivců se domnívají, že za to může on. Počet respondentů průzkumu byl nejasný.

Sviatoslav Hnizdovskij, šéf ukrajinského think tanku, řekl novinám:

    Dvě procenta stoupenců režimu, kteří viní Putina ze smrti Prigožina, se zdají být velmi nízkým číslem. Myslím, že se neodvažují představit si, že by to udělal Putin, protože by to prostě úplně zničilo jejich obraz reality.

V pátek večer Putin podepsal dekret, který požaduje, aby všichni Wagnerovi vojáci a další ruští žoldnéři složili přísahu věrnosti ruskému státu.


Alexej Djumin, bývalý Putinův bodyguard a nyní regionální gubernátor, označil Prigožina za "skutečného vlastence".

    Truchlíme za všechny, kteří zahynuli při katastrofě, za všechny bojovníky Wagnera, kteří zahynuli během [války]. Člověk může odpustit chyby a dokonce i zbabělost, ale nikdy ne zradu. Nebyli to zrádci.

Andrej Soldatov, novinář a odborník na ruské bezpečnostní služby, řekl:   "Nevěřil jsem všem těm řečem o černé pomstě a zradě. Když se na celou situaci podíváte pozorněji, Prigožin Putina nezradil, nebyl skutečným zrádcem, protože nešel k Ukrajincům a do NATO. Nebyl skutečným zrádcem, byl to [politický] problém.

    Myslel jsem si, že Prigožin a Putin možná uzavřeli novou dohodu a že Prigožin možná nějakou dobu vydrží, protože pro Putina našel nějakou novou užitečnost. Ale zdá se mi, že Putin si dával na čas, aby vyhodnotil škody a vše posoudil."

- Dva lidé zranění a deset budov poškozeno ruským útokem:
Ukrajinské letectvo :V noci na neděli byly sestřeleny čtyři ruské rakety:
- Ukrajinské jednotky postupují v nejobtížnější oblasti - v Záporoží:

-Zničení ruského tanu u Kreminy:

- Medvěděv: Konflikt mezi Gruzí a Jižní Osetií byl pro Západ "pokusným balónkem" pro izolaci Ruska. To, co se nyní děje na Ukrajině, je z téhož řetězce".


- Kyjev zničil čtyři rakety nad severní a jižní Ukrajinou, sděluje ukrajinské letectvo

Ukrajinská armáda zničila čtyři řízené střely nad severní a střední Ukrajinou během nočního ruského náletu, informovalo v neděli brzy ráno kyjevské letectvo.

Uvedlo, že ukrajinské síly zjistily až osm vzdušných cílů, ale že nebyly bezprostředně hlášeny žádné údery, a dodalo, že zbytek cílů byl "pravděpodobně falešný".

Letectvo rovněž uvedlo, že útoku se účastnilo pět ruských strategických bombardérů.

- Skupina Wagner pravděpodobně směřuje k redukci a existuje reálná možnost, že Kreml již skupinu nebude financovat, uvádí se v poslední aktualizaci britského ministerstva obrany.

Pokud je správné, že ruský stát již neplatí skupinu Wagner, pak z toho podle analytiků vyplývá, že "druhým nejpravděpodobnějším plátcem jsou běloruské úřady", uvádí se v aktualizaci.

- Papež František vyzval mladé Rusy, aby byli "rozsévači semen smíření", ve virtuálním projevu ke čtyřsetčlennému shromáždění v Petrohradě, které se sešlo na každoročním dni katolické mládeže.

- Ruské síly zasáhly kavárnu v klíčové frontové oblasti na severovýchodě Ukrajiny,   zabily dva civilisty a třetího zranily, uvedli regionální představitelé.
Ostřelování poblíž města Kupjansk se odehrálo uprostřed varování britských představitelů, že se Rusko může pokusit oblast znovu dobýt.

-  Americký reportér Evan Gershkovich se odvolal proti rozhodnutí ruského soudu prodloužit jeho vyšetřovací vazbu o tři měsíce poté, co byl zadržen na základě obvinění ze špionáže, které podle dokumentů zveřejněných moskevským soudem popírá. Na rozdíl od mnoha západních reportérů pokračoval v reportážích z Ruska během ofenzívy Moskvy na Ukrajině.

- Německý časopis Der Spiegel zveřejnil dlouhé a podrobné vyšetřování útoku na plynovod Nord Stream. Cituje německé vyšetřovatele - kteří podnikají "nejdůležitější vyšetřování v poválečné historii Německa kvůli jeho možným politickým důsledkům" - a uvádí, že "nápadné množství stop ukazuje na Ukrajinu".¨

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4425

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2023