18077

Podle šéfa NATO mohou Trumpovy výroky ohrozit životy v USA a EU

12. 2. 2024

čas čtení 5 minut


Jens Stoltenberg zdůraznil, že NATO je "připraveno a schopno bránit všechny spojence" poté, co Trump vyzval Rusko k útoku na členské země


Šéf NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že na jakýkoli útok na západní vojenskou alianci bude reagováno "jednotnou a silnou odpovědí" poté, co Donald Trump vyzval Rusko k útoku na členské země, které podle něj neplní své finanční závazky.

Stoltenberg ve svém prohlášení uvedl: "Jakýkoli náznak, že se spojenci nebudou navzájem bránit, podkopává bezpečnost nás všech, včetně USA, a vystavuje americké a evropské vojáky zvýšenému riziku. Očekávám, že bez ohledu na to, kdo vyhraje prezidentské volby, zůstanou USA silným a oddaným spojencem NATO."

Dodal, že NATO zůstává "připraveno a schopno bránit všechny spojence".
 

 22442

Dvouprocentní lidovecký ministr společně s ODS, Piráty, STAN a TOP 09 neskládají zbraně…Budou trápit “mé klienty” až do úplného vyčerpání

11. 2. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Mohl bych zde  psát o bilančních sebevraždách, zoufalých rodinách v obrovském, naprosto zbytečném stresu, kterým tato opravdu asociální pětikoalice trápí obyvatelstvo vlastní země

a nakrájej mě do polívky
Budu výživná
Až mě pak strávíš pohnoj prosím meruňku co plodí jednou za tři roky
Častěji se nesluší vzpomínat…

(Olga Richterová, báseň “Nezdráhej se”, básnická sbírka “Napříč kůrou”,Vydal Klub rodáků a přátel Kutné Hory, 2008) - současná místopředsedkyně PS - pětikoalice)

Ministr Marian Jurečka, kterému se mezi sociálními pracovníky říká dvouprocentní ministr (tak velké preference má jeho rodná strana) - bojuje o vše. A tak posunul opět morální kýč české politiky o další level.

 22443

To je kapitalismus! 59 procent českých občanů vychází obtížně se svými příjmy

11. 2. 2024

čas čtení < 1 minuta

Všichni zbohatnete, říkal v devadesátkách Václav Klaus:



 22444

Kdo zabil Hind Radžabovou?

11. 2. 2024

čas čtení < 1 minuta

Zpráva o tom, že v Gaze byla usmrcena šestiletá Hind Radžabová, poté, co s brečící holčičkou pracovníci palestinského Červeného půlměsíce hovořili a uklidňovali ji tři hodiny, jenže sanitka, kterou pro její záchranu vyslali, byla Izraelci bombardována, přestože Izraelci dali povolení, aby do oblasti vyjela, vyšla v sobotu ve skoro všech světových médiích.

Četní komentátoři však upozorňují, že smrt Hind Radžabové byla podle mnoha západních médií jaksi neosobní "ranou z nebe", přestože ji zavraždila izraelská armáda, a holčičky svědčily do mobilu "střílejí na nás izraelské tanky", četná západní média to neuvádějí.

Když vraždí na Ukrajině děti Rusko, tato informace se v západních médiích objeví. Když vraždí děti Izrael, informace o izraelských vrazích v západních médiích často chybí.

 20116

Gaza: Mezinárodní varování před plánovanou ofenzívou v Rafáhu se stupňují

11. 2. 2024

čas čtení 12 minut


Netanjahu slibuje "bezpečný průchod" vysídleným civilistům uprostřed rostoucího znepokojení nad osudem více než milionu lidí, kteří se tísní v oblasti


Palestinský Červený půlměsíc:  Izraelské síly brání přísunu kyslíku do nemocnice al-Amal a blokují dodávky paliva


Palestinská společnost Červeného půlměsíce (PRCS) uvedla, že izraelské síly již více než týden brání přísunu kyslíku do nemocnice al-Amal, v důsledku čehož zemřeli tři pacienti.

Podle PRCS Izrael rovněž neposkytl lékařské vybavení a nadále blokuje dodávky paliva pro elektrické generátory nemocnice, přestože zásoby paliva za dva dny dojdou, což hrozí uzavřením nemocnice.

Ve svém příspěvku na Twitteru organizace PRCS napsala:

    Izraelské okupační síly tvrdí, že do nemocnice al-Amal dodaly kyslíkové lahve, ve skutečnosti však již více než týden brání přístupu kyslíku do nemocnice, což má za následek úmrtí tří pacientů, a to navzdory neustálému koordinačnímu úsilí s mezinárodními organizacemi.

    Před dvěma dny jsme po značném nátlaku získali souhlas s dodávkou kyslíku do nemocnice. Sanitka Palestinského červeného půlměsíce dopravila z Násirovy nemocnice  25 kyslíkových lahví.

    Okupační úřady však požadovaly, aby byly lahve umístěny co nejblíže nemocnici, a slíbily, že je dodají. Následující den okupační síly umístily před budovu nemocnice pouze 21 kyslíkových lahví.

- Počet mrtvých v Gaze dosáhl 28 176, uvedlo ministerstvo zdravotnictví


Od 7. října bylo při izraelských úderech na Gazu zabito celkem 28 176 Palestinců a 67 784 jich bylo zraněno, uvedlo v nedělním prohlášení ministerstvo zdravotnictví Gazy.

Odhaduje se, že za posledních 24 hodin bylo zabito 112 Palestinců a 173 jich bylo zraněno, dodalo ministerstvo.

Většinu obětí tvoří ženy a děti, uvedlo ministerstvo, a další tisíce těl pravděpodobně zůstanou nespočítány pod sutinami po celé Gaze.

 20705

Donald Trump se vyjádřil, že by povzbudil Rusko k útokům na spojence v NATO, kteří platí příliš málo

11. 2. 2024

čas čtení 4 minuty



Donald Trump, který usiluje o druhý prezidentský úřad jako předpokládaný kandidát republikánů do Bílého domu v roce 2024, prohlásil, že by "povzbudil" Rusko, aby zaútočilo na některého ze spojenců USA v NATO, kteří podle něj neplní své finanční závazky.

Bílý dům tyto výroky označil za "děsivé a potrhlé". Trump se takto vyjádřil v sobotu během předvolebního shromáždění v Conwayi v Jižní Karolíně před republikánskými preferenčními prezidentskými volbami, které se v tomto státě uskuteční 24. února.

Bývalý prezident vyjádřil pochybnosti o pomoci Ukrajině, která se brání invazi zahájené Ruskem v únoru 2022 - stejně jako o existenci NATO, aliance 31 zemí, kterou se USA zavázaly v případě potřeby bránit.



 22440

"Já se tak strašně bojím, prosím, přijeďte!" Šestiletá Hind Rajabová byla nalezena mrtvá v Gaze 12 dní poté, co volala o pomoc

10. 2. 2024

čas čtení 5 minut


Holčička, která prosila Červený půlměsíc o záchranu, byla nalezena mrtvá spolu s několika příbuznými a dvěma zdravotníky, kteří se ji snažili zachránit


"Já se tak strašně bojím prosím, přijeďte," byla poslední slova šestileté Hind Radžábové, která řekla v telefonátu záchranářům poté, co se auto její rodiny dostalo pod palbu ve městě Gaza.

Uvězněná ve vozidle a obklopená svými mrtvými příbuznými tři hodiny prosila Červený půlměsíc, aby ji zachránil.

Agentura však ztratila kontakt se sanitkou, která jí byla 29. ledna vyslána na pomoc, a její posádka i Hind zůstaly nezvěstné.

Hind je jedna z šesti rozkládajících se mrtvol v tomto autě:


Tato zpráva je nyní všude. Hind chtěla být lékařkou:

 22440

Gaza: Šestiletá holčička nalezena mrtvá. Zabili ji Izraelci

10. 2. 2024

čas čtení 14 minut


Šestiletá palestinská holčička, která zmizela poté, co auto její rodiny se dostalo v Gaze pod palbu, byla nalezena mrtvá, uvedlo ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem a její příbuzní, kteří obvinili Izrael z jejího zabití informuje AFP. Izraelská armáda také zastřelila zdravotníky a zničila sanitku, která jela na pomoc, viz níže.


Naposledy byla Hind Radžábová viděna asi před dvěma týdny, kdy byla obklopena mrtvými příbuznými poté, co uvízla ve vozidle, když se snažili utéct z města Gazy při postupu izraelských sil. Palestinská společnost Červeného půlměsíce (PRCS) na svém Twitteru často zveřejňovala aktuální informace s prosbou o aktualizace a informace o Radžabové. Na její příběh upozornila také BBC.


"Hind a všichni ostatní v autě jsou mrtví," řekl agentuře AFP dědeček holčičky Baha Hamada. Několik členů rodiny ji a další oběti našlo v sobotu, když se vydali do oblasti Tel al-Hawa ve městě Gaza a hledali auto poblíž čerpací stanice, kde bylo naposledy spatřeno, dodal.

"Mohli se tam dostat až teprve teď, protože izraelské síly se dnes brzy ráno stáhly," dodal Hamada. Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo  smrt Hindové

"Byla zabita [izraelskými] okupačními silami spolu se všemi, kteří s ní byli v autě u čerpací stanice v Tel al-Hawa," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Začátkem tohoto týdne rodinní příslušníci uvedli, že se skupina ocitla v cestě izraelským tankům a při pokusu o útěk byla ostřelována.

Izraelská armáda, kterou kontaktovala agentura AFP, se k incidentu nevyjádřila.


Palestinská společnost Červeného půlměsíce  obviňuje izraelské síly z "úmyslného útoku" na sanitku, při kterém zemřeli dva zdravotníci.

Palestinská společnost Červeného půlměsíce (PRCS) obvinila izraelské síly ze "záměrného útoku" na sanitku PRCS, v jehož důsledku zemřeli dva její zdravotníci.

V příspěvku na sTwitteru  sdílela PRCS video ukazující zbytky sanitky PRCS, která byla podle humanitární organizace úmyslně zničena izraelskými okupačními silami.

PRCS uvedla, že dva její kolegové, Jusuf Al-Zeino a Ahmed Al-Madhoun, byli jen několik metrů od šestileté Hind Rajab. Hind Rajabovou viděli naposledy asi před dvěma týdny, kdy byla obklopena mrtvými příbuznými poté, co uvízla ve vozidle, když se snažili utéct z města Gazy při postupu izraelských sil.

Organizace PRCS často zveřejňovala na svém účtu na Twitteru aktuální informace s prosbou o aktualizace a informace o Radžábové. Na její příběh upozornila také BBC.

"Hind tragicky přišla o život sama poté, co několik hodin prosila naše týmy vyděšeným a zoufalým hlasem: 'Pojďte si pro mě'. Odpočívej v pokoji, Hind, a sláva hrdinům humanitární práce, Jusufovi a Ahmedovi," uvedla organizace PRCS. 

Rozhovor Britských listů 645. Proč je česká vláda tak neschopná?

9. 2. 2024

čas čtení 19 minut



Jan Čulík hovoří s Borisem Cvekem o dnešní české politice.


Kompletní transkript tohoto rozhovoru:

 22439

Jak v Rusku, i v Izraeli musíte držet hubu a krok

10. 2. 2024

čas čtení 2 minuty

Meir Baruchin, izraelský učitel dějepisu a protiválečný aktivista, svědčí, jak byl v říjnu zatčen a v listopadu uvězněn na samotce poté, co na protest proti válce v Gaze na internetu zveřejnil fotografii Palestinců zabitých izraelskou armádou 7. října.



 22430

Izrael zřejmě porušuje příkazy Mezinárodního soudního dvora ohledně Gazy, konstatuje vysoká představitelka OSN

10. 2. 2024

čas čtení 10 minut


Zvláštní zpravodajka OSN poukazuje na nedostatek zdravotnického materiálu, potravin a čisté vody a na pokračující demolici infrastruktury


Izrael zřejmě porušuje příkazy vydané před čtrnácti dny Mezinárodním soudním dvorem, které mu ukládají, aby okamžitě přijal opatření na ochranu práv Palestinců a ukončil všechny činnosti, které by mohly představovat genocidu, uvedla zvláštní zpravodajka OSN pro okupovaná území Francesca Albaneseová.

Izraelská vláda dostala čas do 23. února, aby Mezinárodnímu soudnímu dvoru podala zprávu o tom, co udělala pro splnění šesti příkazů, které soud vydal, včetně příkazu týkajícího se ukončení podněcování ke genocidě a dalšího, který požaduje okamžité kroky ke zlepšení dodávek humanitární pomoci.

 18474

Mezi sedmi mrtvými při útoku ruského dronu na Charkov jsou i děti

10. 2. 2024

čas čtení 2 minuty



Podle gubernátora jsou mezi mrtvými tři děti poté, co útok na čerpací stanici způsobil vystříknutí hořícího paliva, které zapálilo 14 domů


Sedm lidí, včetně tří dětí, zahynulo při útoku ruského bezpilotního letounu na čerpací stanici ve městě Charkov na východě Ukrajiny, uvedl v sobotu regionální gubernátor.

"Počet obětí útoků okupantů na Charkov se bohužel zvýšil na sedm," uvedl Oleg Synegubov na sociální síti Telegram.
 
"Jsou mezi nimi tři děti: sedmileté, čtyřleté a asi šestiměsíční miminko."

 22441

Režisér Martin Scorsese o rasismu v USA

10. 2. 2024

čas čtení 6 minut

 
Moderátorka, Channel 4 News, pátek 9. února 2024: Režisér Martin Scorsese už téměř 60 let zaznamenává americký život a násilí a chamtivost pod jeho povrchem. Jeho nejnovější film vypráví o sérii vražd indiánů kmene Osage na počátku 20. století v Oklahomě, kde si bílí Američané získali jejich důvěru a systematicky je vyvraždili, aby získali kontrolu nad jejich půdou bohatou na ropu.

Film Vrazi květinového měsíce vychází z knihy novináře Davida Granta, která popisuje vyšetřování těchto vražd. Scorsese svůj film soustředil na skutečný vztah mezi bílým Američanem Ernestem Burkhartem a Osagankou Molly Brownovou, o kterou se Burkhart zajímá kvůli jejímu bohatství. Krishnan Guru Murthy hovořil s Martinem Scorsesem o jeho  filmu a o tom, co vypovídá o Americe.

Maďarská prezidentka odstoupila, Orbánova vládnoucí strana tak utrpěla neobvyklou porážku

10. 2. 2024

čas čtení 2 minuty

 

Katalin Nováková odstoupila poté, co omilostnila muže odsouzeného za pomoc při krytí sexuálního zneužívání
 


Maďarská prezidentka oznámila svou rezignaci kvůli rozhodnutí omilostnit muže odsouzeného za pomoc při krytí případu sexuálního zneužívání v dětském domově. Ttato kontroverze představovala  pro maďarského premiéra Viktora Orbána problém.

Rozhodnutí o udělení milosti bylo učiněno v loňském roce, ale pozornost veřejnosti upoutalo až v minulých dnech po zprávě místního zpravodajského webu 444.hu, kdyžse setkala s pobouřením a vedla maďarskou opozici k výzvě, aby Katalin Nováková odstoupila.

Cirkulace Atlantského oceánu směřuje k bodu zvratu. Je to "špatnou zprávou pro klimatický systém a lidstvo", zjistila studie

10. 2. 2024

čas čtení 4 minuty


Vědci, kteří za výzkumem stojí, uvedli, že jsou šokováni předpokládanou rychlostí kolapsu, jakmile bude tohoto bodu dosaženo, ačkoli podle nich zatím nelze předpovědět, jak brzy k tomu dojde.

Na základě počítačových modelů a údajů z minulosti vědci vyvinuli indikátor včasného varování před zhroucením atlantické meridionální převratné cirkulace (Amoc), rozsáhlého systému oceánských proudů, který je klíčovou součástí globální regulace klimatu.

Zjistili, že Amoc je již na cestě k náhlé změně, ke které nedošlo již více než 10 000 let a která by měla neblahé důsledky pro velké části světa.

Krize na Blízkém východě: USA vzkazují Izraeli, že nepodpoří ofenzívu v Rafáhu, protože by to byla katastrofa

9. 2. 2024

čas čtení 25 minut

Zatímco Izrael dále vraždí civilisty a bombarduje mateřské školy, nyní už i proti vůli USA, česká ministryně obrany Černochová se odjela do Izraele bratřit s vrahem. Česko se mezinárodně diskredituje.


Nejméně devět lidí, včetně dětí a žen, bylo zabito při izraelských náletech v noci na pátek  v centrální oblasti pásma Gazy a v jižním městě Rafáh na hranici s Egyptem, uvedli svědci a zástupci nemocnic pro agenturu Associated Press.

AP uvádí, že údery zasáhly obytnou budovu v Rafáhu a mateřskou školu přeměněnou na útulek pro vysídlené osoby v centrálním městě Zuwaida. Mrtví a zranění byli převezeni do nedalekých nemocnic, kde těla viděli novináři agentury AP.

Noční nálety přišly několik hodin poté, co americký prezident Joe Biden ve čtvrtek prohlásil, že považuje izraelské vedení války za "přehnané". Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve čtvrtek opustil Izrael, protože mezi oběma blízkými spojenci narůstají rozpory ohledně dalšího postupu.

Více než polovina z 2,3 milionu obyvatel Gazy byla izraelskou vojenskou ofenzívou vyhnána k hranicím s Egyptem
. Mnoho lidí, kteří nemohou palestinské území opustit, žije v provizorních stanových táborech nebo v přeplněných přístřešcích spravovaných OSN a uvádí se, že čtvrtina obyvatelstva hladoví.

Počet palestinských obětí války přesáhl 27 840 osob, uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Gaze, které řídí Hamás.



 20706

Česko a Maďarsko zablokovaly sankce EU proti izraelským osadníkům

9. 2. 2024

čas čtení 6 minut

 
 

Tyto dva středoevropské státy jsou jedinými zeměmi EU, které trvale nekriticky podporují izraelské akce v Gaze a na Západním břehu Jordánu, píší bne IntelliNews.


Česko a Maďarsko  blokují krok Evropské unie, který má vést k sankcím vůči izraelským osadníkům na okupovaných územích, kteří napadají místní Palestince.

Spojené státy minulý týden uvedly, že uvalí sankce na čtyři osoby, které zabily nebo vyhnaly Palestince z jejich území. V prosinci navrhl vrchní diplomat EU Josep Borrell podobný krok, který by postihoval dvanáct osadníků za jejich zločiny sankcemi, jako je například omezení jejich vstupu do EU.

2aT

9. 2. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den:

Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Vytváření antikomunistické politiky paměti

9. 2. 2024 / Muriel Blaive

čas čtení 15 minut

Od Paříže po Prahu, od krajní levice po krajní pravici

Děkuji Gérardu-Danialu Cohenovi za kritické připomínky. Tento text vznikl na základě příspěvku předneseného na workshopu After Critical Theory? svolaném Ericem Heinzem na Queen Mary University v Londýně 2. února 2024. I jemu patří velký dík.

Květen 1968 v Paříži musel být skvělá zábava. „Pod dlažebními kostkami leží pláž“, hlásalo heslo: vyznavači marxismu, leninismu, maoismu, trockismu a téměř všech dalších levicových ideologií spojili své síly, aby se vrhli na archaickou a autoritářskou vládu prezidenta De Gaulla. Energická mládež obsazovala univerzity, stavěla barikády a bojovala s policií v epických bitvách, které si vyžádaly sedm mrtvých, zatímco v celé zemi probíhala několik týdnů generální stávka. Ačkoli míra násilí nemusí být příliš chvályhodná a nad naivitou politických ideálů můžeme nevěřícně kroutit hlavou – zvláště při pohledu z Prahy, kde lidé byli v té době již podstatně moudřejší, pokud jde o ničivý potenciál těchto ideologií –, úmysly byly dostatečně ušlechtilé. Hnutí skutečně zásadně změnilo francouzskou společnost k lepšímu; z velmi konzervativní společnosti se stala společnost otevřenější, tolerantnější a (sebe)reflexivnější.


 20494

Aby opotřebovávání fungovalo: Životaschopná teorie vítězství pro Ukrajinu

9. 2. 2024

čas čtení 38 minut

Rusko-ukrajinská válka vstupuje do třetího roku a Ukrajina stojí před nelehkým úkolem: Obnovit svou vojenskou převahu. Aby se maximalizovaly šance Ukrajiny na konečné vítězství, musí si západní země uvědomit, že hnacím motorem ukrajinské efektivity je přístup zaměřený na destrukci. Tento přístup vyústil ve vysokou míru opotřebovávání a mohl by se ukázat jako důležitá součást teorie vítězství Západu a Ukrajiny, píší Franz-Stefan Gady a Michael Koffman.

 19846

Udržet se, budovat a udeřit: Vize obnovy ukrajinské výhody v roce 2024

9. 2. 2024

čas čtení 33 minut

Tuto zimu ukrajinská armáda viditelně jede na výpary, protože nedávné zprávy ukazují, že dělostřelectvo M109 Paladin u Bachmutu dostává jako munici pouze dýmovnice. Když jsme tam byli naposledy v listopadu, byl podél fronty rozšířený hlad po granátech a situace se jen zhoršovala, píší Michael Kofman, Dara Massicot a Rob Lee.

Ukrajina: Bylo vyhození generála Zalužného rozumné?

9. 2. 2024

čas čtení 2 minuty


Reportérka, Channel 4 News, čtvrtek 8. února 2024, 19 hodin: Další ruský raketový útok, tentokrát na frontovou vesnici Solidove v Doněcku. Přes noc jsou Ukrajinci v defenzivě, dochází jim protiletadlové granáty a chybí jim většina munice. Nemohou se pohybovat vpřed. Je tedy správný čas na změnu vrchního velitele, rozhodl se prezident Zelenskyj.

Zelenskyj: "Jsem vděčný generálu Zalužnému za dva roky obrany. Jsem vděčný za každé vítězství, kterého jsme společně dosáhli, a děkuji všem ukrajinským vojákům, kteří hrdinně snášejí tuto válku. Dnes jsme spolu upřímně diskutovali. O tom, co je třeba v armádě změnit. Naléhavé změny."


 20705

Selhání financování ze strany USA bude mít vážné následky na bojišti, varuje Ukrajina

9. 2. 2024

čas čtení 5 minut

 

Zelenského poradce varuje, že "zahraniční politika se stala rukojmím domácí americké  politiky" poté, co republikáni torpédovali návrh zákona o pomoci Ukrajině

 

Opakovaný neúspěch Bidenovy administrativy při schvalování balíku finančních prostředků pro Ukrajinu v Senátu bude mít reálné důsledky, pokud jde o životy na bojišti a schopnost Kyjeva zadržet ruské síly na frontě, varují ukrajinští představitelé.

The making of anticommunist memory politics

9. 2. 2024 / Muriel Blaive

čas čtení 13 minut

From Paris to Prague, from the extreme left to the extreme right

Many thanks to Gérard-Danial Cohen for his critical comments. This text results from a presentation at the workshop After Critical Theory? convened at Queen Mary University London by Eric Heinze, 2 February 2024. Many thanks to him as well.

May 1968 in Paris must have been great fun. “Beneath the cobblestones lies the beach” claimed the slogan: believers in Marxism, Leninism, Maoism, Trotskyism, and just about any other leftist ideology joined forces to throw themselves at the archaic and authoritarian De Gaulle rule. Energetic youths occupied universities, set up barricades, and fought the police in epic battles that left seven people dead, while the country went on general strike for weeks. While this level of violence might not be very commendable, and the naiveté of the political ideals might make us shake our head in disbelief, especially as seen from Prague where people were already by then substantially wiser to the destructive potential of these ideologies, the intentions were noble enough. The movement did profoundly change French society for the better, from a very conservative society to one that was more open-minded, tolerant, and (self-)reflexive.

PPF, její mocná PR síť a měnící se mezinárodní pořádky

9. 2. 2024 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut


Byznysová a vlivová skupina PPF pokračuje v přetírání své fasády do „západních“ barev

PPF pokračuje v upevňování svých mezinárodních kontaktů na konzervativní straně politického spektra. Kromě zesílených aktivit v oblasti bezpečnostních konferencí, PPF do médií tlačí také svou novou image prezentovanou Renátou Kellnerovou.

Ve vyjádřeních pro zpravodajskou agenturu Bloomberg, publikovaných tento týden, Kellnerová na jedné straně vyzdvihuje flexibilitu PPF s tím, že skupina je schopná přijímat rozhodnutí „během jednoho víkendu“, ale zároveň zdůrazňuje, že není možné určit přesný jízdní řád odchodu z Asie.


3330

K argumentu jednoho fyzika: jsou vyhozené miliardy fyzika, nebo politika?

9. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Všímám si, že na Facebooku koluje výrok jednoho fyzika z pořadu Jany Klímové na ČRo Plus. Uveďme si nejprve kontext. Jana Klímová se ptala, kde ČR vezme peníze na nové bloky jaderných elektráren. Fyzik odpověděl (shrnuji to nikoli doslovně): už jsme investovali 600 miliard do obnovitelných zdrojů a nemáme za to téměř nic, zatímco kdybychom ty samé peníze dali do jaderné energetiky, budeme mít hodně elektřiny.

 18993

Že by sexuální teror vůči ženám existoval jen v České republice? Vůbec ne!

8. 2. 2024

čas čtení 5 minut

Toto je situace na britském ministerstvu obrany v Londýně:

Podle průzkumu odborů 60 % z 200 zaměstnankyň veřejného sektoru uvedlo, že se osobně setkalo se sexuálním obtěžováním
 

V průzkumu, který provedl odborový svaz Prospect, uvedlo více než 120 státních zaměstnankyň, že se setkaly se sexuálním obtěžováním na ministerstvu obrany nebo v agenturách obrany veřejného sektoru.

Prospect zjistil, že 60 % z 200 zaměstnankyň veřejného sektoru v obranném průmyslu, které odpověděly, osobně zažilo problémy, přičemž podobný počet byl svědkem sexuálního obtěžování.

Ze 100 pracovníků obrany v soukromém sektoru, kteří odpověděli, uvedla necelá polovina, že zažila sexuální obtěžování.

Členové uváděli případy znásilnění a sexuálního napadení na pracovišti, obdržení nevyžádané fotografie penisu od kolegy, nechtěné sexuální návrhy, včetně ze strany mentorů, a urážky týkající se jejich vzhledu a sexuality, jakož i  absenci postihů pro pachatele.

 22432

Od popíračství ke zdržování a přivlastnění. Jak se vyvíjí postoj středoevropské krajní pravice ke změně klimatu?

9. 2. 2024 / María Elorza, Michele Bertelli, Martin Vrba

čas čtení 22 minut

Ilustrační obrázek: Creative Commons Zero (CC0)

Pod souslovím “antiklimatická agenda” se nám zpravidla vybaví příklady klimaskepticismu a popíračství, zpochybňující vědecký konsensus o změně klimatu. A to z dobrého důvodu: dnes už nade vší pochybnost víme, že fosilní průmysl po desetiletí lobboval proti klimatické politice a environmentální legislativě, a zároveň u toho štědře sponzoroval klimatické dezinformace — to vše ve prospěch svých ekonomických zájmů.

 22438

Brazílie: Obléhání se uzavírá a u Bolsonara se objevují pádné důkazy o plánování státního převratu

9. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

 

Už nepřekvapí, když se objeví zpráva o další akci federální policie (obdoba americké FBI) proti bývalému brazilskému prezidentovi Jairu Bolsonarovi. Stejně jako Donald Trump se i tento zběsilý tropický populista dopouštěl svých zvěrstev proti demokracii zcela otevřeně. V domnění, že díky své široké lidové podpoře nebude mít žádné následky. Navzdory tomu, že si oba zachovávají pevnou základnu fanoušků, justice jedná nemilosrdně, nedělá mocným žádné ústupky, analyzuje a usiluje o potrestání každého trestného činu, který tito lumpové provedli.

20 dní v Mariupolu

9. 2. 2024

čas čtení 7 minut

Moderátorka, BBC World at One, čtvrtek 8. února 2024: Podle organizace Human Rights Watch je třeba vyšetřit válečné zločiny, které Rusko spáchalo při vojenském útoku na ukrajinské město Mariupol. V době, kdy Rusko v květnu 2022 převzalo kontrolu nad městem, bylo podle odhadů OSN poškozeno nebo zničeno 90 % obytných budov. Podle ukrajinských představitelů zemřelo během dvou měsíců 25 000 lidí. Novinář Mstyslav Černov spolu s fotografem a producentem dorazili do města hodinu před zahájením ruského bombardování. Jeho film 20 dní v Mariupolu byl nominován na Oscara za nejlepší dokumentární film.

Hospodaření OSBL za leden 2024

2. 2. 2024

čas čtení 1 minuta


Vážení čtenáři,

prosincová krize ohledně financování Britských listů víceméně pominula, děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podpořili. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně, kteréžto částky nedosahujeme.  Děkujeme všem!!

V lednu 2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 57 535,45 Kč.

Výdaje byly 67 620,89 Kč.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 22421

Rusko: Proč zablokovali prezidentskou kandidaturu Borise Naděždina

9. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

BBC World at One, čtvrtek 8. února, 13 hodin: Jediný kandidát v ruských prezidentských volbách, který je proti válce, Boris Naděždin, byl zablokován. Volební úřady rozhodly, že neshromáždil dostatek platných podpisů, aby se mohl příští měsíc zúčastnit hlasování. Naděždin na sociálních sítích uvedl, že rozhodnutí napadne u ruského Nejvyššího soudu.


Boris Naděždin: Podle všech průzkumů zde bylo deset milionů lidí, kteří mě budou volit. Jsem druhý po Putinovi, jsou tu desítky milionů lidí, kteří nás chtějí volit, a vy mi říkáte, že jde o 11 nesprávných pasů? No, já naprosto chápu, že je to problém samotného zákona, a my to samozřejmě napadneme.

Moderátorka: Sir Roderick Line je bývalý velvyslanec Spojeného království v Ruské federaci. V letech 2000 až 2004. Co si myslíte, že se zde děje? Bylo nevyhnutelné, že Boris Naděždin vzhledem ke svým úspěchům v poslední době bude vyřazen z hlasování?

 22079

Zelenskyj vyhodil Zalužného z funkce velitele ukrajinské armády

8. 2. 2024

čas čtení 1 minuta

 

Valerije Zalužného nahradí velitel pozemních sil Oleksandr Syrskij
 
Volodymyr Zelenskyj propustil svého vrchního armádního velitele Valerije Zalužného a nahradil ho Oleksandrem Syrským, velitelem ukrajinských pozemních sil.

Prezident zveřejnil svou fotografii se Zalužným spolu s následujícím prohlášením: "Poděkoval jsem mu za dva roky obrany Ukrajiny. Diskutovali jsme o obnově, kterou ozbrojené síly Ukrajiny potřebují. Diskutovali jsme také o tom, kdo by mohl být součástí obnoveného vedení ozbrojených sil Ukrajiny. Čas pro takovou obnovu nastal. Navrhl jsem generálu Zalužnému, aby zůstal součástí týmu."

Krátce poté Zelenskij oznámil, že jmenoval Syrského.

Odvolání Zalužného bylo v posledních deseti dnech na Ukrajině velmi diskutovaným tématem, a to od schůzky z minulého týdne, na které ho Zelenskyj údajně požádal o rezignaci, což velitel odmítl.

Ministr obrany Rustem Umerov poděkoval Zalužnému za jeho službu, ale prohlásil, že nastal čas pro nové směřování armády. "Je zapotřebí nových přístupů a nových strategií. Dnes bylo přijato rozhodnutí o nutnosti změnit vedení ozbrojených sil Ukrajiny," uvedl v prohlášení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 22185

Kdo ještě věří Izraeli?

8. 2. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Vždy, když se Izrael ocitá na pranýři - naposledy v souvislosti s předběžným výrokem Mezinárodního soudního dvora (ICJ) - zveřejní jeho prohnaná politická reprezentace skandální obvinění, které má v očích veřejnosti ospravedlnit jeho genocidní tažení v Gaze a zdiskreditovat ty, kdo se tomu snaží zabránit. Tentokrát se hněv Tel Avivu obrátil na Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA), jehož činnost je dlouhodobě solí v očích izraelské vlády, protože udržuje naživu palestinské uprchlíky.

 22431

'Zkáza je obrovská ... Je to oblast naprosté katastrofy': Izraelští vojáci hovoří o bojích v Gaze

8. 2. 2024

čas čtení 12 minut

 
Exkluzivně: Vojáci IDF hovoří o svých zkušenostech  z bojů na území Gazy , kde počet palestinských obětí přesáhl 27 700

 
Demobilizovaní izraelští záložníci popsali, jak nasadili masivní palebnou sílu v brutální, složité a často jednostranné válce plné sporadických, ale intenzivních střetů, která proměnila velkou část Gazy v ruiny.

Hovořili také o náročnosti bojů na neznámém území, které je Hamásu dobře známé a které nabízelo snadné příležitosti k překvapivým útokům, a to navzdory konvenční vojenské převaze Izraele a jeho letecké síle.

Někteří z nich vůbec neviděli palestinské civilisty, strávili  týdny v Gaze, aniž by se setkali s někým jiným než s malými skupinami bojovníků Hamásu. Jiní říkali, že byli téměř každý den v boji zblízka, a civilisty, kteří ignorovali izraelské pokyny k útěku, považovali za spoluviníky Hamásu, a tudíž za legitimní cíle. Dotazovaní také vyjadřovali soucit s civilisty a říkali, že se jim snažili pomoci, píše Jason Burke.
 
Podle palestinských zdravotníků bylo od 7. října v Gaze zabito více než 27 700 Palestinců, většinou žen a dětí. Mnoho tisíc dalších je pohřbeno v sutinách. Rozsáhlé oblasti Gazy byly zničeny a 1,9 milionu z 2,3 milionu obyvatel bylo vysídleno.

Evropská komise i ministr Výborný chtějí opět oslabit ekologické požadavky zemědělských dotací. Skutečné problémy zemědělství tím neřeší

8. 2. 2024

čas čtení 7 minut

 

Ministerstvo zemědělství chce na základě povolení od Evropské komise umožnit zemědělcům rozorat úhory a další prospěšné plochy pro stále chřadnoucí přírodu. Ty jsou přitom jednou z hlavních ekologických podmínek zemědělských dotací ze Společné zemědělské politiky (SZP). Důvody zatím ministerstvo nezveřejnilo. V lednu také navrhlo odložit nové podmínky pro ochranu půdy před vodní erozí o další rok. [1] Jedná se tedy o další rychle za sebou navržené zásadní oslabení ekologických ambic Strategického plánu SZP. Nově navržená výjimka přitom skutečné problémy zemědělců nevyřeší, napsaly ekologické organizace ministrům Výbornému a Hladíkovi v otevřeném dopise. [2]

 16525

Británie už dnes vyrábí 37 procent své elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Proč ne Česko?

8. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Strategické dokumenty pro klima a energetiku by se měly více zaměřit na rychlý rozvoj obnovitelných zdrojů

Tisková zpráva Klimatické koalice, Calla, Centra pro dopravu a energetiku, Hnutí DUHA a Greenpeace ČR

Dva strategické dokumenty důležité pro dekarbonizaci české ekonomiky jsou od úterý 6. února 2024 v meziresortním připomínkovém řízení. Politika ochrany klimatu předložená Ministerstvem životního prostředí a Státní energetická koncepce zpracovaná Ministerstvem průmyslu a obchodu vytyčují cestu k odstranění závislosti České republiky na fosilních palivech.

Důchodci přes palubu

9. 2. 2024 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty


Posměšný lidový popěvek z dob reálného socializmu, lze parafrázovat i pro dnešek: „V lese padá listí, vzhůru na komunisti!“ Už 34 let mohou za všechno. Každý režim má své fackovací panáky, aby od sebe odvedl pozornost, a vypadal jako mravně čistý, a lepší než ten starý. Nové listí je jistě vždy lepší než staré.

Když kosmonauté opustí nějakou galaxii, pak teprve vidí, jak byla obrovská. Až opustíme demokracii, potom zříme, jak byla obludná.

Rusko: Překvapivá podpora pro protiputinovského kandidáta v prezidentských volbách. Zabijí ho?

8. 2. 2024

čas čtení 5 minut

Aktualizace: Boris Naděždin už byl oficiálně vyloučen z ruských prezidentských voleb. Odvolává se k Ústavnímu soudu.


Moderátorka, Channel 4 News, středa 7. února, 2023:  Týdny ojí jeho příznivci fronty v mrazu a sněhu. Tisíce a tisíce Rusů se registrovaly, aby podpořily jeho nepravděpodobnou prezidentskou kandidaturu. V Moskvě tak musela přibýt nečekaná další registrační centra. Tohle je muž, který by podle nich měl být prezidentem Boris Naděždin, šedesátiletý politický veterán a  kytarista s citem pro sociální média.

Ale hlavně pacifista, který je proti válce Kremlu na Ukrajině a nebojí se to říct.  Minulý měsíc navštívil manželky ruských vojáků a novinářům řekl, že chce, aby země zastavila takzvanou speciální vojenskou operaci. Jeho prezidentské klání však může skončit dříve, než skutečně začne. Minulý týden předložil více než 100 000 podpisů potřebných ke kandidatuře, ale ruská ústřední volební komise tvrdí, že v jeho registracích našla nesrovnalosti, a hrozí, že ho diskvalifikuje.


Izraelci: "Dokud nezvítězíme, žádné potraviny ani vodu Palestincům!"

8. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Reportérka, Channel 4 News, středa 7. února 2024, 19 hodin: Pokud sem chodíte každé ráno, můžete se tu rovnou utábořit a zůstat extremistou. Na přechodu Kerem Šalom se usadili Izraelci odhodlaní blokovat kamiony s pomocí, které do Gazy vozí naléhavě potřebné potraviny, léky a další zásoby.


Izraelec: "Dokud neskončíme tuhle válku, není potřeba, abychom jim vůbec poskytovali nějakou pomoc, samozřejmě přes nás nepojedou kamiony, které by Gazanům dodávaly pomoc, která pak putuje k Hamásu."

Reportérka: Jak tedy mají přežít ti, kteří žijí mezi troskami a odpadky, jež po sobě zanechala čtyřměsíční válka? Nejméně polovina vodovodních a hygienických zařízení v Gaze byla zničena nebo poškozena, což vede k velkému riziku nákazy. A Světový potravinový program tvrdí, že půl milionu lidí čelí katastrofě. Obyvatelé Gazy nikdy nezažili takový hlad.

 20965

Izrael neplní rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora - co bude dál?

8. 2. 2024

čas čtení 7 minut

Uplynul více než týden od chvíle, kdy Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) nařídil předběžná opatření proti Izraeli v návaznosti na obvinění Jihoafrické republiky z genocidy.

Požadavky soudu byly jasné: Izrael musí okamžitě přijmout opatření, aby zabránil genocidním akcím v Gaze; zabránit podněcování ke genocidě a trestat to; umožnit přístup k humanitární pomoci a zajistit uchování důkazů o údajných zločinech. Do jednoho měsíce musí také podat soudu zprávu o provádění těchto opatření.

Existuje jen málo důkazů, že Izrael navzdory těmto jasným příkazům změnil svůj kurz. Zprávy z Gazy totiž naznačují, že se násilí stupňuje a civilních obětí každým dnem přibývá, píše na webu The Conversation Basema Al-Alami.

30775

V návrhu EU o klimatu je díra tam, kde by měl být konec fosilních paliv

8. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

Zelení aktivisté v úterý označili nové klimatické cíle Evropské komise pro rok 2040 za nedostatečné a za zradu klimatické spravedlnosti.

Komise zveřejnila hodnocení dopadů o cestách k dosažení klimatické neutrality Evropské unie do roku 2050 a vydala související doporučení na 90% snížení čistých emisí skleníkových plynů do roku 2040 ve srovnání s úrovní v roce 1990. Tím zahájila diskusi, která má vyústit v legislativu až po nadcházejících volbách.

V reakci na to organizace Climate Action Tracker (CAT) zdůraznila, že návrh exekutivy EU nejenže nepředpokládá žádnou aktualizaci cíle pro rok 2030, ale také nezahrnuje postupné ukončení využívání fosilních paliv a do značné míry spoléhá na zachycování a ukládání uhlíku z fosilních zdrojů (CCS), a to i v odvětví energetiky, píše Jessica Corbett.  

 20333

Země EU a NATO se zcela rozcházejí v názorech na Izrael, Írán a Húsíje

8. 2. 2024

čas čtení 8 minut

Zatímco se Spojené státy noří stále hlouběji do nového blízkovýchodního požáru - tentokrát bojují proti nestátním aktérům podporovaným Íránem, včetně jemenských Húsíů a šíitských odbojových skupin v Sýrii a Iráku -, jejich nejbližší spojenci z EU a NATO jsou v této otázce rozpolcení.

Tyto rozpory odrážejí dlouhodobou neschopnost členských států a institucí EU mluvit jedním hlasem o Blízkém východě.

Když USA vyzvaly k vytvoření mezinárodní koalice, která by zastavila útoky jemenských milicí Húsíů na mezinárodní lodní dopravu v Rudém moři, podepsalo společné prohlášení pouze několik evropských zemí: Spojené království, Německo, Nizozemsko, Belgie, Dánsko a Itálie. Z této původní skupiny se jako evropský kontingent operace "Strážce prosperity" připojily pouze Británie, Dánsko, Nizozemsko a Řecko, připomíná Eldar Mamedov.

 20706

Už vím. Konzervativní realismus je boží!

7. 2. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 6 minut

Ve vícero článcích jsem se tu a tam pozastavil nad podivným spolčením ultrapravicové šaškárny zabarvené do fialova, která se láskyplně zve Pravý břeh Institut Petra Fialy. Pro vyjasnění pojmů, Petr Fiala je zde míněn ten Petr Fiala, jenž zrovna okupuje post premiéra za ODS. Pravý břeh jede primitivní pravicovou konzervativní propagandu na úrovni trollů z Východu.

 20778

Krajské volby a jednota vládní pětikoalice

7. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Tak jsem se v Radiožurnálu dozvěděl, že strana TOP09 iniciovala koaliční jednání. Není prý úplně jasné, o čem fakticky bude. O komunikaci? A tom, aby se vládní strany navzájem nepřekvapovaly? Možná si politici popovídají o tom, jak se vlastně nedá nic dělat s tím, že kraje na podzim převálcuje Babišovo tsunami. Už tak brzy?

 17274

"Fungují sankce?" je špatná otázka

8. 2. 2024

čas čtení 6 minut

Thomas Kuhn ve své zásadní knize "Koperníkova revoluce" z roku 1957 píše, že Koperníkova "astronomická inovace" se vyznačovala pluralitou, která přesahuje kompetence jednotlivých učenců.

Studium Koperníkovy revoluce podle něj poskytuje ideální příležitost zjistit, jak a s jakým účinkem jsou koncepty mnoha různých oborů vetkány do jediné myšlenkové struktury.

Podobná myšlenková pluralita je přítomna i v knize "How Sanctions Work: Iran and the Impact of Economic Warfare" (Jak fungují sankce: Írán a dopady ekonomické války) (Stanford University Press) autorů Narges Bajoghli, Vali Nasr, Djavad Salehi-Isfahani a Ali Vaez. Stejně jako astronomie i studium sankcí přesahuje kompetence jednotlivých vědců. Čtveřice autorů přináší do úkolu pochopit fungování sankcí různé odborné znalosti. Bajoghli je sociolog, Nasr je politolog, Salehi-Isfahani je ekonom a Vaez vystudoval jadernou fyziku, než se začal věnovat bezpečnostním otázkám, píše na webu Responsibe Statecraft Esfandyar Batmanghelidj.

 21103

Zastánci většího Izraele vidí v krizi v Gaze příležitost k expanzi

8. 2. 2024

čas čtení 6 minut

Média právem věnovala pozornost nedávnému shromáždění izraelských představitelů a občanů, kteří diskutovali o své podpoře návratu izraelských osadníků do pásma Gazy.

Obecněji řečeno, v uplynulých čtyřech měsících někteří ministři izraelské vlády a jejich četní příznivci považovali brutální útok Hamásu na Izrael za příležitost k prosazení programu Velkého Izraele, který spočívá v rozšiřování osad a vyvlastňování Palestinců. Úspěšná hnutí, stejně jako izraelská pravice, se rozjíždějí na plné obrátky v nečekaných okamžicích, kdy je náhle možná dramatická politická a územní změna, míní Jeremy Pressman.

 21015

Hamás reaguje na izraelský plán třífázovým návrhem na ukončení války v Gaze

7. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Izrael téměř jistě odmítne návrh výměny rukojmích za vězně, rekonstrukce Gazy a stažení izraelských vojsk


Hamás reagoval na izraelský plán příměří ve válce v Gaze podporovaný Spojenými státy svým vlastním dalekosáhlým návrhem na trvalé ukončení bojů.

Jedná se o postoj, který Izrael téměř jistě odmítne, ale který zprostředkovatelé hodnotí pozitivně, neboť se zdá, že skupina je ochotna zapojit se do dalších jednání.

Hamás předložil svůj třístupňový plán v úterý pozdě večer prostřednictvím katarských a egyptských zprostředkovatelů. Podle plánu by palestinští ozbrojenci vyměnili izraelské rukojmí, které zajali 7. října, za 1 500 palestinských vězňů, byla by zajištěna rekonstrukca Gazy, úplné stažení izraelských sil i výměna mrtvol a ostatků.

 22385

Krize na Blízkém východě: Diplomatický tlak na zajištění příměří v Gaze sílí, Hamás reaguje na plán

7. 2. 2024

čas čtení 7 minut

 


- Izraelské síly zasáhly kamiony UNRWA převážející potraviny, sděluje humanitární organizace


Agentura OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) v úterý oznámila, že humanitární konvoj vedený touto organizací byl zasažen, když vezl potraviny lidem v severní části Gazy, a uvedla, že se jedná o třetí takový případ, kdy izraelské síly střílely na její nákladní automobily převážející pomoc.


- UNRWA na Twitteru zveřejnila také snímky před a po, které ukazují míru zničení zdravotnického střediska na severu Gazy. Podle organizace bylo útoky zasaženo 84 % zdravotnických zařízení v Gaze a pouze čtyři z 22 zdravotnických zařízení UNRWA jsou stále v provozu.

    Šokující snímky před útoky a po nich ukazují míru zničení našeho zdravotního střediska v severní📍#Gáze

    Útoky bylo zasaženo 84 % zdravotnických zařízení v #Gáze.

    Kvůli pokračujícímu bombardování a omezení přístupu jsou stále funkční pouze 4 z 22 zdravotnických zařízení @UNRWA. pic.twitter.com/YMu74B0F87
    - UNRWA (@UNRWA) 6. února 2024

Několik významných dárců pozastavilo financování tohoto orgánu OSN po nezdokladovaných  izraelských obviněních, že se řada zaměstnanců UNRWA podílela na útocích Hamásu v Izraeli ze 7. října. UNRWA reagovala prohlášením, že přerušila styky s obviněnými zaměstnanci a zahájila vyšetřování.



 19376

Putinovo zastrašování na prahu NATO vyvolává poplach

7. 2. 2024

čas čtení 13 minut

Několik hodin jízdy na východ od Rigy zasněženou krajinou lesů, polí a zamrzlých jezer se motoristé v lotyštině a angličtině dozvědí, že vjíždějí do "pohraničí". Auta mají zakázáno zastavovat a fotografování není povoleno. Strážní věže shlížejí přes pás bříz a borovic, které označují hranici s Ruskem, píšou Alan Crawford, Aaron Eglitis, Ott Tammik a Milda Seputyte.

 18051

Švédsko ukončilo vyšetřování sabotáže Nord Streamu a předalo ho Německu

8. 2. 2024

čas čtení 5 minut

Švédští úředníci vyšetřující výbuch plynovodu Nord Stream v září 2022 tvrdí, že ukončují své vyšetřování a předávají ho svým německým kolegům. Nenabízejí však žádný nový pohled na to, "kdo to udělal".

Švédský státní zástupce Mats Ljungqvist ve středečním prohlášení uvedl, že vyšetřování bylo systematické a důkladné, ale "na pozadí situace, která je nyní k dispozici, se švédská jurisdikce nevztahuje", informuje Kelley Beaucar Vlahos.

 21046

USA blokují mírovou dohodu mezi Jemenem a Saúdskou Arábií

8. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Spojené státy záměrně blokují mírovou dohodu týkající se Jemenu, která byla vyjednána mezi Húsíi a Saúdskou Arábií, uvedl v úterý deník New York Times.

Rozhodnutí USA znovu označit Húsíje za globální teroristy zablokuje výplaty pracovníkům veřejného sektoru žijícím v Jemenu ovládaném Húsíji, kteří jsou již tak několik let bez výplat.

Vyplácení mezd státním zaměstnancům bylo klíčovým požadavkem Húsíů a je součástí první fáze mírové dohody. V první fázi budou rovněž plně otevřena jemenská letiště a námořní přístavy, které jsou od roku 2015 pod blokádou, což je další aspekt dohody, který bude komplikovaný kvůli novým sankcím USA, jež vstoupí v platnost koncem tohoto měsíce, informuje Dave DeCamp.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
31519