Blinken řekl, že Hamás poslal "nezajímavé nabídky" ohledně dohody o rukojmích, jednání budou pokračovat

9. 2. 2024

čas čtení 2 minuty
Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve středu uvedl, že reakce Hamásu zahrnuje "zjevně nezajímavé nabídky" na návrh na přerušení bojů výměnou za propuštění izraelských rukojmích, ale uvedl, že existuje prostor pro probíhající jednání, píše Laura Kelly.

Blinken hovořil z Tel Avivu po setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, který již dříve odmítl reakci Hamásu na návrh předložený minulý týden USA, Izraelem, Egyptem a Katarem.

"Co vám mohu říci o těchto diskusích, i když jsou v reakci Hamásu některé jasné nenabídky, myslíme si, že to vytváří prostor pro dosažení dohody, a budeme na tom neúnavně pracovat, dokud se tam nedostaneme," řekl Blinken.

Ministr je na své páté cestě do regionu kvůli snaze vyjednat propuštění více než 100 izraelských rukojmích – včetně dvou amerických občanů – zadržovaných Hamásem od jejich únosu při teroristickém útoku na Izrael 7. října.

Mezi Blinkenovy zastávky patřily Saúdská Arábie, Egypt, Katar, Izrael a Západní břeh Jordánu, kde se setkal s prezidentem Palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem, přičemž diskuse se zaměřily na posílení rámce pro propuštění rukojmích, ale také na vytyčení cesty k řešení izraelské války proti Hamásu.

Hamás údajně reagoval na návrh prodlouženého příměří – asi na čtyři a půl měsíce –, které by umožnilo postupné propuštění všech izraelských rukojmích, zvýšení humanitární pomoci v pásmu Gazy a propuštění značného počtu palestinských vězňů z izraelských věznic. Hamás také vyzval k úplnému stažení izraelské armády z pásma Gazy.

Netanjahu reagoval tím, že údajně označil návrh Hamásu za "bludný". Ve středečním prohlášení izraelský vůdce uvedl, že "pouze pokračující vojenský tlak přivede zbývající rukojmí domů". Dále řekl, že "totální vítězství" nad Hamásem bude trvat měsíce.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1498

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2024